Skocz do zawartości
IGNORED

Pro-Ject RPM 1.3 czy Debut Carbon?

twardan

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad kupnem nowego gramofonu.Ze względu na wygląd wybrałabym RPM 1.3, ale zastanawiam się też nad Debut Carbon.Wiem,że to są probozycje budżetowe, ale proszę powiedzieć co się bardziej sprawdzi przy muzyce rockowej?Wkładka Ortofon 2m red.

https://www.audiostereo.pl/topic/96553-pro-ject-rpm-13-czy-debut-carbon/

wszystko fajnie,w testach podobno niezle wypadaja oba modele ale zobacz ile te cuda ważą.Coś około 3kg!!!Nie sadzisz,ze to żenada?Wiem,ze powinno sie ocenic dany produkt po tym jak gra a nie czy po lekkim traceniu jezdzi po całej półce ale pewne granice smiesznosci sa.Project robiac gramofony wagi piórkowej je przekroczył.Polecam tasme dwustronna,taka 3M PZDR!

sory,debut wazy powyzej 3kg moj bład.

Wazy malo ale gra calkiem poprawnie a wyglada jak milion bax ,mowa o 1.3 Genie ktory mysle ma tez jedna zalete o ktorej trzeba wspomniec (odsprzedaje sie zdecydowanie lepiej niz taka deska jak Debiut).

Montujac do 1.3 wkladke zywo grajaca z mocna podstawa basowa robi z niego fajowy drapak obok ktorego iezko przejsc obojetnie.

O patentach osadzenia Geni zeby nie latal po stoliku pisal Yul wiele razy wiec powtarzac nie bede.

robix

Właśnie, jaka wkładka najlepiej się sprawdzi?OM3,która jest montowana w tańszej wersji odpada.

robix dobrze radzi. Co do OM-3, to na balladach rockowych mozesz zostać bardzo pozytywnie zaskoczona. Do bardziej wymagajacych tłoczeń całkowicie sprawdzi sie 2M-blue.

Zapytaj na PW Yul'a, on naprawdę doskonale zna temat i szczerze Ci doradzi.

Pozdrawiam. W.

Minimum 2M Red ale gdyby udalo sie dostac stara serie np 510 to one sa lepsze brzmieniowo od serii 2M.

Goldringi sa ok tylko drogie i tansza gra ,ze tak powiem ,,angielskim,, dzwiekiem czyli skraje pasma nie sa dopalone a raczej zrownowazone.

Najbardziej wariacka wkladka jaka slyszalem to Shur 44-7 to taki DJ ki wynalazek do szuranhia plytami w obie strony ale nie tylko poniewaz znam ludzi ktorzy z powodzeniem sluchaja na niej wlasnie disco i rock ,trzeba gdzies posluchac samemu ,sygnal wyjsciowy ma taki ,ze kapcie spadaja na zwyklym pre wbudowanym w integry.

robix

Wiem,ze powinno sie ocenic dany produkt po tym jak gra a nie czy po lekkim traceniu jezdzi po całej półce ale pewne granice smiesznosci sa

Ano są - słusznie. Bo jak ktoś sądzi, że gramofony są od tego aby miotać nimi po stołach, to jest to w gruncie rzeczy dość śmieszne. No chiba że didżej :)

--------------------------------------------------------------

Do >twardan<:

Najlepiej byłoby wstrzymać się trochę z bólami, dozbierać nieco i kupić RPM-5.1. Sprawdzi się w rocku i co ważne - nie tylko. Jeśli zwiększenie budżetu jest absolutnie niemożliwe, to raczej polować na używanego RPM-5.1, RPM-5 lub nieprodukowany od dłuższego już czasu model RPM-4. To są wszystko solidniejsze gramofony od Debutów i 1.3 Genie, bo i ramiona lepsze i łożyska lepsze, na dodatek osadzone w porządnym, metalowym dysku. Ale miotać nimi po stołach też się nie powinno, hehe.

Pozdro,

Yul

Ja też się z Yulem zgadzam, ale co robić gdy budżet domowy tak napięty,że te 1500 zł wydaje się być majątkiem ( i rozrzutnością), o którym drugiej połowie lepiej nie wspominać, chyba że ma ktoś do sprzedania RPM 5.1 za taką sumę? (W co szczerze wątpię)

Ja też się z Yulem zgadzam, ale co robić gdy budżet domowy tak napięty,że te 1500 zł wydaje się być majątkiem ( i rozrzutnością), o którym drugiej połowie lepiej nie wspominać, chyba że ma ktoś do sprzedania RPM 5.1 za taką sumę? (W co szczerze wątpię)

Posłuchaj kolegów analog wymaga cierpliwości i tutaj pierwsza próba.. Wstrzymaj się z bólami dozbieraj i obserwuj E-bay kiedyś na włoskim widziałem nowego i z tą samą wkładką RPM5,1 o kilka stówek mniej niż w naszym "ukochanym kraju" nawet po doliczeniu kosztów przesyłki.

Sprawa druga im trudniej i ciężej coś zdobyć tym lepiej potem smakuje.

pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Witam.

Szerokość na dole 80 mm, na górze 75 mm, wysokość 30 mm.

pozdrawiam vq.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-31954-0-35263800-1346095985_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Szerokość na dole 80 mm, na górze 75 mm, wysokość 30 mm.

pozdrawiam vq.

Ładne, ale kurde za lekkie! Docisnąć trzeba, a nie ozdabiać. Jak się porządnie dociśnie, to każda ładnie śpiewa (nie tylko płyta, hehe). Dodaj na wierzch trochę uranu, bo galancie ciężki jest.

Pozdro,

Yul

Yulciu nie wiedziałem, że ten PJ ma takie silniczysko z momentem obrotowym szarpiacym ten akrylowy nalesnik z półkilowym odważnikiem. Fiu fiu:-)

Spoko, pójdzie nawet z oryginalnym record puck'iem Pro-Jecta, a ten docisk waży kilo.

No popatrz toż to w sumie trochę waży, a dzieciaki piszą, że jak sąsiadka drzwiami trzaśnie to im te PJoty po stolikach biegają. Ja na starosć to już w nic pisanego nie uwierze:-)

Dzisiaj dostałam swojego Pro-Jecta RPM 1.3 z wkładką Ortofona 2 M Red.Radość jednak trwała krótko bo okazało się ,że igła jest złamana.Już widziałam,że coś jest nie tak zanim zdjęłam biały pokrowiec.Leżało luźno coś czerwonego.Okazało się póżniej,że to osłonka na igłę.Igłę znalazłam później.Ja się pochlastam!Budżet domowy nadwyrężony na amen, a tu jeszcze takie coś...

Dzisiaj dostałam swojego Pro-Jecta RPM 1.3 z wkładką Ortofona 2 M Red.Radość jednak trwała krótko bo okazało się ,że igła jest złamana.Już widziałam,że coś jest nie tak zanim zdjęłam biały pokrowiec.Leżało luźno coś czerwonego.Okazało się póżniej,że to osłonka na igłę.Igłę znalazłam później.Ja się pochlastam!Budżet domowy nadwyrężony na amen, a tu jeszcze takie coś...

A co z gwarancją? Przecież to wina sprzedawcy...Nie chce Cię dołować, ale igłe kosztuje 90% ceny tej wkładki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.