Skocz do zawartości
IGNORED

Nie umiemiem dobrać wkładki/igły

zorro77

Rekomendowane odpowiedzi

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ja czochram igłę tym:

http://allegro.pl/plyn-do-czyszczenia-igiel-audio-technica-gratis-i2645246603.html

Szczoteczka załączona jest tak gęsta i sztywna by mieć szansę cokolwiek zetrzeć, a na tyle podatna, że igły nie uszkodzi.

Bo iwiadomo, że głę często obtacza glut kleisty. Nie tylko paproszki wełniaste...

i na gluta trza nieco bardziej zdecydowanych środków.

Do VST mozesz dać igłę od 97 xE(meksykanin).O ile sama wkładka 97xE jest fatalna to igł 0,03x0,07 jest oryginalna shura i gra o.k .Tak gram na serii PRO, RTX, VST, i innych z body pod T4P A VST III ma tak samo.

Chylę czoła i dziękuję za podpowiedź. Już mam igłę z Audiopunktu. Pasuje i super gra. Wszystkie zamienniki to o kant... Wykosztowałem się bo to 200 zł ale nareszcie gra jak powinno. Szlif Szlif i jeszcze raz Szlif czyli korzystając z okazji dziękuję Yul-owi za wyczerpującą podpowiedź na priv-ie. Jak tylko zdobęde się na większy wydatek, to kupię wkładkę z najlepszym szlifem. Może Goldring 2400 albo 2500? Powinny miec lepszy szlif niż ten meksykański Shure. To może na Gwiazdkę Gwiazdor mi pod choinke przyniesie? (u mnie zawsze chodził Gwiazdor a nie ten opasły i czewono-nochaty Mikołaj). Delektuję się dźwiekiem, łyjakąc rudą wódę na myszach. Wszak należy odpowiednio uczcić aby długo grało.

Hubert, nie czyń niepotrzebnych założeń, tylko zmień pasek, bo to kosztuje kilkanaście złotych, a poprawa brzmienia po przekonserwowaniu łożyska głównego, wyczyszczeniu rolki napędowej i brzegu subplattera oraz wymianie paska jest ewidentna:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przed zakupem warto zadać pytanie, czy ten pasek na pewno będzie pasował do Twojego modelu gramofonu, choć myślę że jednak tak.

Regulowane pre, to pre gramofonowe z elektrycznymi regulacjami parametrów wejścia (regulacje: wzmocnienia, pojemności i obciążenia). Dzięki nim dopasujesz wejście gramofonowe do wkładki, przy droższych wkładkach jest to niezbędne, jeśli mają one grać na 100% swoich możliwości. Przykładem regulowanego pre jest forumowa Nuda, znajdziesz też wiele wątków i postów o innych pre regulowanych.

Pozdro,

Yul

P.S. Ty masz rzeczywiście Pro-Jecta, model P2? W takim razie to jeden z pierwszych. Można prosić o foto?

Dostalem dzisiaj ten pasek i totalna katastrofa ;) rozmiar taki sam ale po zamontowaniu strasznie zucalo silnikiem, obroty byly wyzsze i slychac bylo szum , po zalozeniu starego wszystko jak reka odjal

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

Jak już wcześniej wspominałem posiadam wkładkę Ortofon OMB 10. Dziś założyłem do niej nową igłę Ortofon nadel 10 E, weszła z ledwością, ciężej było ze ściągnięciem.

Zacząłem ustawiać antyskating - opuściłem igłę na powierzchnię płyty pomiędzy rowkami zabierającymi, w miejscu gdzie jest ona gładka i obserwowałem ją - wszystko ok, ale zauważyłem, że po między rowkami zrobiły się zarysowania od ustawiania antyskatingu, czego przy starej igle nie miałem, o co chodzi ? Czy nowa igła w jakiś sposób musi się najpierw "dotrzeć"... ?

CTo może na Gwiazdkę Gwiazdor mi pod choinke przyniesie? (u mnie zawsze chodził Gwiazdor a nie ten opasły i czewono-nochaty Mikołaj).

To on lepsze prezenty przynosi od tego czerwonego?

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.