Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner do głośników

krzychu1912

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wam.Mam problem z doborem amplitunera do głośników z JBL SCS200.5.Amplituner musi mieć możliwość podłączenia aktywnego subwoofera i żeby pc podłączyć też. Cena tak do 300zł może być nawet używany.

https://www.audiostereo.pl/topic/96593-amplituner-do-g%C5%82o%C5%9Bnik%C3%B3w/

Hmm fajnie że mi to wytłumaczyłeś ale to było zbędne ponieważ na tym sie znam jak wyszukać amplitunery, bardzie mi chodziło o to jaka moc ma być na kanale żeby głośników nie spalić.

Hmm a czy kupiłbym nowy amplituner za 300zł ?? Może i kupie ale ta marka McVoice daje sobie dużo do życzenia.Więc szukam używanego ale markowego jak np.SONY,PIONEER, z pewnością są dużo lepsze niż ten McVoice.

Nie wiem czy ja dobrze myślę ale chciałem to podłączyć tak że z komputera jack 3.5mm podłączyć do amplitunera chichnami lewym i prawym, a amplituner ten dźwięk by przerobił na 5.1.Dobrze myślę czy nie ?

Cześć Wam.Mam problem z doborem amplitunera do głośników z JBL SCS200.5.Amplituner musi mieć możliwość podłączenia aktywnego subwoofera i żeby pc podłączyć też. Cena tak do 300zł może być nawet używany.

W Alle... znalazłem lepsze ampAV niż Mc "coś tam", to Yamaha RX-V 430 i H/K AVR 130.

Nie wiem czy ja dobrze myślę ale chciałem to podłączyć tak że z komputera jack 3.5mm podłączyć do amplitunera chichnami lewym i prawym, a amplituner ten dźwięk by przerobił na 5.1.Dobrze myślę czy nie ?

Źle myślisz. Wetknięcie jack do dziurki do kompa nic nie da. Teoretycznie komp powinien sam się przełączyć z aktywnego wyjścia analogowego na wyjście cyfrowe zwane SPD/F. Jak tego nie zrobił będziesz musiał zrobić to ręcznie. Do podłączenia analogowego wystarczy przewód mini jack 3,5mm.-2xRCA stereo, a ampAV będzie tylko kreował dźwięk wielokanałowy. Do podłączenia cyfrowego potrzebny będzie przewód mini jack 3,5mm.-RCA mono. Oczywiście wtyk RCA wpinasz do gniazda wejściowego cyfrowego w ampAV.

Jak mogę ręcznie przełączyć z analogu na cyfrowe?Posiadam taką płytę główną

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

300 zł to za mało. Bez urazy.

Musisz dołożyć drugie 300 zł na dobrą używkę.

Proszę we mnie nie rzucać kamieniami, nie rozmawiamy o sprzęcie klasy Yamaha Z-11.

Po prostu jak kupisz coś za 300 zł to jakbyś do stereo kupił jamnika (przenośny radiomagnetofon) i po wysłuchaniu kilku płyt ogłosił światu iż to całe stereo to wielka kupa i oszustwo. I będziesz miał rację, ale tylko jeśli chodzi o jamnika.

Podobnie z tunerem za 3 stówki, będziesz miał wrażenie iż to całe kino to ściema. Po czym pójdziesz do kogoś, obejrzysz film na dobrym zestawie i pomyślisz: wyrzuciłem 3 stówy w błoto.

Mądrość ludowa ogrów mówi iż biednego nie stać na kupowanie dziadostwa, bogaty ma to zakodowane w genach.

Dobrze to chociaż powiedzcie mi jaki amplituner musi być do tych głośników żeby sie nie spaliły przy podkręceniu na full, jaka moc na kanał ma być ? To co pisze w książeczce:

Satellites:

Maximum Power - 100 Watt

Nominal Impedance - 8 Ohm

Sensitivity (2.83V/1m) - 86dB

Frequency Response - 110Hz - 20kHz

High Frequency Drive Unit - 1/2" Titanium-laminate dome

Mid. Frequency Drive Unit - 3" PolyPlas

Center:

Maximum Power - 100 Watt

Sensitivity (2.83V/1m) - 88dB

Frequency Response - 110Hz - 22kHz

Mid. Frequency Drive Unit - 2 x 3" PolyPlas

Jak mogę ręcznie przełączyć z analogu na cyfrowe?Posiadam taką płytę główną

Ukryta Zawartość

Po zapoznaniu się ze detalową specyfikacją, wyczytałem, że Twoja karta posiada jedno wyjście cyfrowe SPD/F. Tak więc znajdź je podłącz odpowiedni przewód i hajda.

Dobrze to chociaż powiedzcie mi jaki amplituner musi być do tych głośników żeby sie nie spaliły przy podkręceniu na full, jaka moc na kanał ma być ? To co pisze w książeczce:

Satellites:

Maximum Power - 100 Watt

Sensitivity (2.83V/1m) - 86dB

Frequency Response - 110Hz - 20kHz

Mid. Frequency Drive Unit - 3" PolyPlas

Center:

Maximum Power - 100 Watt

Sensitivity (2.83V/1m) - 88dB

Frequency Response - 110Hz - 22kHz

Mid. Frequency Drive Unit - 2 x 3" PolyPlas

Nie wież w to co jest napisane na papierze. Sprawdź najpierw jaką moc ciągnie ampAV z gniazdka. Według tego co napisałeś. AmpAV ma moc 5x100W, czyli ze ściany powinien pociągnąć minimum 700W. Dwieście Wat pozostawiam dla pracy preamp, i innych podzespołów samej paczki. Jeśli będzie mniej, to kiepsko.

Ukryta Zawartość

Dobra wszystko przemyślałem i doszedłem do wniosku że nie warto kupować używki ani nówki podróbki za 300zł, doradźcie mi nowy amplituner ale tak w granicy 800-850zł.

nie ma takiego parametru, podkręcając na full możesz spalić kolumny albo i amplituner zarówno takim co ma 5x 200W jak i takim co ma 5x 20W (szybciej będzie łapał przesterowania)

masz oczy i uszy od tego aby widzieć i słyszeć że kolumny (głośniki) pracują na granicy swoim możliwości czyli jest duży wychył, zaczynają być słyszalne zniekształcenia

podstawowa sprawa przy zakupie amplitunera do małych satelitek - od razu robisz kalibrację aby odciąć pasmo na dole, czyli bas, wtedy ryzyko spalenia ich jest małe

podstawowa sprawa przy zakupie amplitunera do małych satelitek - od razu robisz kalibrację aby odciąć pasmo na dole, czyli bas, wtedy ryzyko spalenia ich jest małe

Tu bym się nie zgodził. Przez nadmiar niskich tonów głośnik nisko- lub średnio-niskotonowy może ulec uszkodzeniu niż spaleniu. Tak jak pisałem wcześniej "palenie się" to domena wysokotonowych stożków.

Dodatkowo zerknij na to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem coś takiego

Ukryta Zawartość

Będzie on dobrze grał z tymi kolumnami JBL ?

Ukryta Zawartość

Znalazłem coś takiego

Ukryta Zawartość

Będzie on dobrze grał z tymi kolumnami JBL ?

Kolor nie gra.

Ten ampAV waży "aż" 7,6kilograma, w moim ampie cięższy jest sam transformator. Ja osobiście nie interesują mnie ampAV Pioneera, chyba, że są to modele z wyższej półki budżetowej.

Jeśli nie interesują Cię "wodotryski" tu masz naprawdę porządną maszynę, z tej samej stajni co JBL:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko że ja już patrzę po nowych to jest jedna sprawa a druga taka że ten pioneer spokojnie sobie da rade z takimi kolumnami małymi przynajmniej tak myślę, jakbym miał podłogówki to bym raczej patrzał na inne ampli.A o co chodzi z tym że kolor nie gra ?

Mam rozumieć że jak twój ampli stoi na półce to ona go ledwo utrzymuje tak?Ja też sobie moge dociążyć tego pineera:)A wracając do tematu to ten pioneer być w sam raz do głośników?

Mój zestaw elektroniki stoi na dwóch ciężkich komodach. Odtwarzacze po lewej, ampAV po prawej stronie, oddalone od siebie z 1,8m.

Teraz poważnie Pioneer i JBL? Moim zdaniem będzie to kiepskie połączenie. Kolega używa budżetowego ampAV Yamaha i kolumienek JBL-a SCS150. Jest zadowolony z takiego połączenia.

Na Alle... znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

niestety licytacja trwa jeszcze 3 dni, tak więc cena może niestety podskoczyć.

Ukryta Zawartość

jaki amplituner musi być do tych głośników żeby sie nie spaliły przy podkręceniu na full,
Tylko durnie bez wyobraźni podkręcają sprzęt na full. A potem wszyscy wokół dziwią się że pełno tego szrotu z dopiskiem RARYTAS, STAN GABINETOWY czy IGŁA wala się po aukcjach.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Tylko durnie bez wyobraźni podkręcają sprzęt na full. A potem wszyscy wokół dziwią się że pełno tego szrotu z dopiskiem RARYTAS, STAN GABINETOWY czy IGŁA wala się po aukcjach.

nie popieram takich cytatów jak ktoś pisze RARYTAS, STAN GABINETOWY czy IGŁA ,pewnie omijał bym to szeroki łukiem ,ale zastanawiam się z kont Ty o tym wiesz ,czyżbyś sam tak praktykował (bez urazy )

Pozdrawiam

Tomasz

Hmm no jest bardzo prawdopodobne...A tak nawiasem mówiąc jeżeli chciałbym ten przyszły zestaw sprzedać to z pewnością opis w 100% by sie zgadzał z rzeczywistym stanem sprzętu.

nie popieram takich cytatów jak ktoś pisze RARYTAS, STAN GABINETOWY czy IGŁA ,pewnie omijał bym to szeroki łukiem ,ale zastanawiam się z kont Ty o tym wiesz ,czyżbyś sam tak praktykował (bez urazy )

Chyba skąd ???

Żeby wiedzieć dużo o złodziejach nie trzeba od razu kraść. Wystarczy ich łapać.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Żeby wiedzieć dużo o złodziejach nie trzeba od razu kraść. Wystarczy ich łapać.

masz rację nie pomyślałem :(

Pozdrawiam

Wystarczy ich łapać.

Ty jesteś GLINĄ

Pozdrawiam

Tomasz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.