Skocz do zawartości
IGNORED

gramofon Marantz TT42

rothko

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio pewne problemy finansowe (byłem "zmuszony" pewną część z odłożonej sumy pieniędzy pożyczyć mojej siostrze, która straciła pracę i musi wychowywać małe dziecko) odłożyły na pewien czas możliwość wymiany system, w tym szczególnie upatrywany gramofon Linna. Na razie to powoduje, że muszę się zadowolić ewentualną wymianą wkładki, zakupić przedwzmacniacz gramofonowy i ewentualnie ramię do gramofonu Marantz TT 42. Mam pytanie, czy coś to zmieni, a jeśli zmieni to ile? Wiem, wiem, że to "bardzo" słaby gramofon, ale może jednak to wszystko razem połączone zmieni i to dość mocno?

Np. wkładka DENON DL-110 + przedwzmacniacz CAMBRIDGE AUDIO 651P + ramię Rega RB 251 ?

Więc prośba o łaskę i wybaczenie "grzechu" zmieniania Marantza TT 42

https://www.audiostereo.pl/topic/96645-gramofon-marantz-tt42/

Już sam DENON DL110 to pomyłka .Niby MC ale z poziomem wyjścia MM.

Tu masz dyskusję o sprżecie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hm, no coż, jak dla mnie MCHO grają nieźle, denon dl160 to solidna wkładka. 110 nie słyszałem.

Ale z tym gramofonem nic bym nie robił, tym bardziej wymiana ramienia. Przedwzmacniacz i wkładke możesz kupić i potem używać w lepszym gramofonie, jak się pojawią fundusze.

Hm, no coż, jak dla mnie MCHO grają nieźle, denon dl160 to solidna wkładka. 110 nie słyszałem.

Ale z tym gramofonem nic bym nie robił, tym bardziej wymiana ramienia. Przedwzmacniacz i wkładke możesz kupić i potem używać w lepszym gramofonie, jak się pojawią fundusze.

Tylko pytanie: czy zakup przedwzmacniacza i wkładki choć trochę coś zmieni jeśli chodzi o ten gramofon?

Witaj,

gramofon jest kiepski, dlatego ewentualne zakupy ograniczyłbym do komponentów, które wykorzystasz w przyszłości do nowego gramofonu.

Na pewno odradzam zakup ramienia, niewiele to pomoże przy tym gramofonie. Co do wkładki to zwróciłbym Twoją uwagę na np. niedrogą a bardzo dobrą wkładkę Audio Technica AT120E/T. Wybór przedwzmacniacza jest dobry, chociaż za chwilę wchodzą dwa bardzo ciekawe modele przedwzmacniaczy gramofonowych Rega w podobnych finansach. Nie miałem jeszcze przyjemności ich testować, ale zapowiada się ciekawie.

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tylko pytanie: czy zakup przedwzmacniacza i wkładki choć trochę coś zmieni jeśli chodzi o ten gramofon?

Zakup przedwzmacniacza i względnie dość już porządnej wkładki zawsze coś zmienia, choć zmiana nie musi dokładnie odpowiadać naszym o niej wyobrażeniom. Czy zakup pre "coś zmienia", to najłatwiej sam się przekonasz wypożyczając takie pre za kaucją do odsłuchu. Co do reszty Twoich pomysłów, to powiem tak: zakładanie ramienia Rega do tego werku Marantza to kiepski pomysł, bo raz że to będzie kłopotliwe (częściowy demontaż gramofonu, wiercenie nowych otworów w plincie, trudne ewentualne powrócenie do stanu poprzedniego), a po drugie, to jest to taki sobie napęd, a tak szczerze mówiąc, też takie sobie ramię. Z wkładką Denon DL-110 (i 160) jest natomiast inny problem - one teoretycznie powinny dobrze grać z wejściem gramofonowym MM (obciążenie 47kOhm), ale znacznie lepiej grają z obciążeniem mniejszym (np. 1kOhm). Nie ustawisz takiego obciążenia w nieregulowanym przedwzmacniaczu gramofonowym (np. ten Cambridge Audio), co spowoduje, że słuchając nie będziesz w stanie wykorzystać wszelkich zalet wkładki. Poszukaj lepiej klasycznej wkładki MM za podobne pieniądze. Zacznij "badanie tematu" od pre gramofonowego, ale na Twoim miejscu pożyczyłbym do odsłuchu też pre gramofonowe Pro-Jecta Phono Box SE mk II (to droższe), bo przy zbliżonej cenie za nowe ma więcej regulacji (np. pojemność - ważne dla wkładek MM właśnie) i dźwiękowo raczej nie da szans Cambridżowi. Pre gramofonowe można też kupić używane, to są rzeczy które psują się chyba jeszcze rzadziej niż tunery, no ale coś ciekawego w dobrej cenie pojawia się niezbyt często - trzeba polować, co zabiera czas na słuchanie vinyli.

Pozdro,

Yul

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Może by pchnąć tego Marantza za parę stówek i kupić cos zakorniczonego?

Będę nudny: http://www.ebay.pl/itm/SABA-PSP-250-direct-drive-full-automatic-Turntable-Plattenspieler-Sammler-/261087943161?pt=Plattenspieler&hash=item3cca0dd9f9 ale zabij nic nie rozumiem po niemiecku.

A co sądzicie o wkładce proponowanej przez Q21 czyli Audio Technica AT120E/T ?

Bardzo jestem wdzięczny za rady i opinie każdego z forumowiczów :) To bardzo pomaga w dokonaniu rozsądnej decyzji mojej skromnej osobie ale i innym w tym miejscu.

Każdy reklamuje swój towar.

Za cenę można kupić ciekawszy przetwornik choć z second -handu.Ale jak da sie nową igłę satysfakcja może być większa od tej nówki.

Chociazby z tej samej stajni AT VM8, AT14, AT 13 eV , AT120 dla mnie jest przeciętna.125 Lca ma już ciekawszy szlif , choć to ta sama linia co 120-440.

Przerabiałem podobny problem z denonem dp 300f, która na wkładce instalowanej fabrycznie (podstawowy model audio techniki) brzmiał koszmarnie. Początkowo zakupiłem ortofona OM 10e - nastąpiła poprawa brzmienie. Obecnie używam sumiko pearl - jedna z lepszych wkładek MM w swojej kategorii cenowej - nowa kosztuje 440 zł, na allegro można kupić modele używane taniej. Co do brzmienia sumiko pearl, to mi ono odpowiada, choć mogłoby mieć więcej góry. W internecie znajdziesz testy.

Co do przedwzmacniacza - rozsądnym cenowo rozwiązaniem jest nowy model pro - ject phono box s. Co istotne ma on możliwość regulacji swoich ustawień do konkretnej wkładki, która dotąd występowała tylko w droższych modelach. W moim przypadku zakup przedwzmacniacza nie był konieczny, gdyż dp 300f ma takowy wbudowany, jednak jest on kiepski. Wyłączyłem moduł przedwzmacniacza w gramofonie i gram przez pro - jecta.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

No mam DP 300F i muszę powiedzieć, że zamiana 2M Red na to Sumiko była jak strzał w kolano. Kasa w błoto. Jakiś kretyn napisal recenzję w prasie, że wkładka ma pierdoln..cie i uwierzyłem. Tymczasem usłyszałem dźwięk mulisty i skurczoną scenę. Ładna, romantyczna ( więc nieuniwersalna) barwa dźwięku i koniec zalet.

Co do wmontowanego pre w Danonka się zgadzamy. Masakra, w mojej integrze grało 100x lepiej. Ale Tube Box 2 SE pokonał integrę, a z kaca po Sumiko Pearl wyleczył mnie dopiero Goldring 2500.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

1224 :) Tam u góry pisałem, że 2M Red zdecydowanie lepszą opcją-wg mnie- jest dla DP-300F. Zapewne dla TT42 rownież.

Nie pamiętam autora artykułu, ale jeślii podłączył Pearl pod megahiperturbosex gramofon za trylion to moze i odkrył pierd...niecie. Na TT42 i DP 300F szans brak. Sorry Winetou!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.