Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - to już jest koniec

rafalson

Rekomendowane odpowiedzi

Rozpowszechniła się transmisja asynchroniczna, powstały odpowiednie układy, w każdym lepszym sprzęcie stosuje się separację galwaniczną. Ogólnie ta technologia dojrzała i weszła do kanonu.

To prawda, ale nijak się ma do tego co napisałeś wcześniej. Złącze USB jakie było takie jest. Zmiany na plus nastąpiły w urządzeniach odbierających sygnał po USB z czego należy się tylko cieszyć.

Dokładnie, testowałem PC i J.River i Jplay. Wróciłem do STB z czystym sumieniem. Oczywiście coś należy zmienić np. w SBT zainstalować EDO. Teraz w konfiguracji SBT - wyjście USB do konwertera asynchronicznego DI-V3 i do Daca gra to doskonale. Warto było czekać. Chociaż SBT nie ma już wsparcia firmowego i tak osiągnęliśmy swój cel 32bit/384kHz w trybie asynchronicznym.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

• 2 miesiące później...
Dokładnie, testowałem PC i J.River i Jplay. Wróciłem do STB z czystym sumieniem. Oczywiście coś należy zmienić np. w SBT zainstalować EDO. Teraz w konfiguracji SBT - wyjście USB do konwertera asynchronicznego DI-V3 i do Daca gra to doskonale. Warto było czekać. Chociaż SBT nie ma już wsparcia firmowego i tak osiągnęliśmy swój cel 32bit/384kHz w trybie asynchronicznym.

SBT + EDO potrafi przetransportować 32bit/384kHz? USB jest chyba sprzętowo ograniczone do 24bit/192kHz w tym modelu.

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk

SBT + EDO potrafi przetransportować 32bit/384kHz? USB jest chyba sprzętowo ograniczone do 24bit/192kHz w tym modelu.

Sent from my Nexus 4 using Tapatalk

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Masz chyba rację tutaj jest więcej na ten temat. Dziwne jest tylko to, że po podłączeniu DI-V3 wyświetlała się rozdziałka 384KHz.

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Mam do Was pytanie (adresuję je do wszystkich) , czy dla jakości muzyki lepszym wyborem będzie podłączenie laptopa , czy odtwarzacza muzycznego /multimedialnego w roli transportu , który następnie będzie podłączony do zewnętrznego DAC-a ?

.

Jakie są wasze doświadczenia w tej materii ?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi , Piotrek .

Piotr

Ukryta Zawartość

Aleś Pan narobił Panie Lucky, teraz trzeba szukać nowego DAC'a :-)

Ukryta Zawartość

Mam do Was pytanie (adresuję je do wszystkich) , czy dla jakości muzyki lepszym wyborem będzie podłączenie laptopa , czy odtwarzacza muzycznego /multimedialnego w roli transportu , który następnie będzie podłączony do zewnętrznego DAC-a ?

Niestety jest to skomplikowane. DAC będzie dobrze grał TYLKO jeśli otrzyma sygnał pozbawiony jitteru i innych zakłóceń. Jeśli będzie to tani DAC, to jego wejście USB tego nie zapewni. Ale podłączenie taniego odtwarzacza multimedialnego tym bardziej. W zasadzie jeśli ma być tanio, to lepiej PC + konwerter usb + DAC, jeśli drożej, to raczej PC + DAC, a w high-endzie, to już nie ma jednej reguły.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Niestety jest to skomplikowane. DAC będzie dobrze grał TYLKO jeśli otrzyma sygnał pozbawiony jitteru i innych zakłóceń. Jeśli będzie to tani DAC, to jego wejście USB tego nie zapewni. Ale podłączenie taniego odtwarzacza multimedialnego tym bardziej. W zasadzie jeśli ma być tanio, to lepiej PC + konwerter usb + DAC, jeśli drożej, to raczej PC + DAC, a w high-endzie, to już nie ma jednej reguły.

Dziękuję bardzo za odpowiedź !

Konkretnie , to mam zamiar wykorzystać DAC zaimplementowany w kompakcie Cambridge Audio 840 C (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) , niestety ma on tylko wejścia cyfrowe elektryczne i optyczne , natomiast nie ma wejścia USB , co tym samym skazuje mnie na zakup konwertera USB , aby połączyć ów DAC z laptopem lub skorzystać z odtwarzacza multimedialnego , który ma wyjście cyfrowe elektr. / optyczne , po prostu zastanawiam się , jaką alternatywę wybrać ze względu na jakość dźwięku ?

Chciałbym pana jeszcze zapytać , czy zjawisko jittera występuje tylko w połączeniach PC + konwerter + DAC , czy też również występuje w konfiguracji odtwarzacz multimedialny + DAC , i jeśli tak , to czy droższe ( w domyśle lepsze ) odtwarzacze multimedialne mają lub mogą mieć niższy jitter ?

Jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedź , z wyrazami szacunku , Piotrek .

Ukryta Zawartość

Piotr

Chciałbym pana jeszcze zapytać , czy zjawisko jittera występuje tylko w połączeniach PC + konwerter + DAC , czy też również występuje w konfiguracji odtwarzacz multimedialny + DAC , i jeśli tak , to czy droższe ( w domyśle lepsze ) odtwarzacze multimedialne mają lub mogą mieć niższy jitter ?

Problem jittera występuje zawsze przy s/pdif. Dodatkowo problemem są inne zakłócenia elektryczne. Odtwarzacze multimedialne nie są robione z myślą o audiofilach, a nie sądzę, żebys celował w odtwarzacz droższy od Twojego DAC'a. Dla tego lepeij jest użyć PC i Konwertera. Konwertery to są już specjalistyczne urządzenia w zasadzie tylko dla auadiofili i pod tym kątem projektowane. Ważny jest jeszcze kabel s/pdif, bo kabel też jest źródłem jittera i zakłóceń.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Problem jittera występuje zawsze przy s/pdif. Dodatkowo problemem są inne zakłócenia elektryczne. Odtwarzacze multimedialne nie są robione z myślą o audiofilach, a nie sądzę, żebys celował w odtwarzacz droższy od Twojego DAC'a. Dla tego lepeij jest użyć PC i Konwertera. Konwertery to są już specjalistyczne urządzenia w zasadzie tylko dla auadiofili i pod tym kątem projektowane. Ważny jest jeszcze kabel s/pdif, bo kabel też jest źródłem jittera i zakłóceń.

Rozumiem , i jeszcze raz bardzo dziękuję za informację , Piotr .

Piotr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.