Skocz do zawartości
IGNORED

połączenie tv i amplitunera, a kodowanie dźwięku?

jamroh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) Dotychczas w temacie KD byłem totalnym ignorantem, a ponieważ kupuję telewizor ( Samsung ES6100) to zastanawia mnie pewna kwestia. Obecnie wyjścia audio w telewizorach są optyczne. Słuchać zamierzam przynajmniej na razie na głośnikach stereo.

Teraz załóżmy, że włączę film hd z dźwiękiem, hmm... niech będzie nawet 7.1. Czy amplituner może być wówczas 5.1 aby odczytał taki dźwięk, czy również koniecznie musi być 7.1 aby nie było w głośnikach ciszy? Oczywiście zakładam, że amplituner będzie miał wejście optyczne ;)

Ogólnie zależy mi aby jak najmniejszym kosztem wypuścić dźwięk z tv na głośniki...

Pytanie jest źle postawione. Na wyjściu może być dźwięk wielokanałowy. Jeśli w amplitunerze zadeklarujesz, że masz tylko 2 głośniki - to amplituner sam przerobi Ci to na stereo. To znaczy downmixuje (przepraszam za neologizm) 5.1 (czy 7.1) do dwóch kanałów,

Czy amplituner może być wówczas 5.1 aby odczytał taki dźwięk, czy również koniecznie musi być 7.1 aby nie było w głośnikach ciszy?

Spokojnie. Amplituner wszystko za ciebie sam zrobi. Trzeba go tylko odpowiednio ustawić.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

TV zawsze wypuszcza sygnał stereo (ochrona przed kopiowaniem). Podłącz źródło bezpośrednio do amplitunera a dopiero z niego na TV.

Że co proszę? To jest jakaś zupełnie nowatorska teza, szkoda tylko że niezgodna ze stanem faktycznym. Mam TV podłączony poprzez Toslink z amplitunerem. Włączam jakiś film na TVP1 HD. Na amplitunerze zaświeca się napis: Dolby Digital (3/2).1

Przynajmniej u mnie tak jest na TV Panasonic 46g20E, bez względu na źródło. Sam TV dekoduje DTS bo mogę oglądać filmy w tym systemie z USB. Na amplituner po światełku niestety idzie tylko PCM 48 bez względu na rodzaj kompresji audio (sprawdziłem ze wszystkimi źródłami sygnału).

Podłączając Toslink do amplitunera z jakiegokolwiek innego źródła mam DTS. Dlatego wszystko przechodzi mi przez amplituner.

Ranczo w świetle wpisu HQ150 i mojego proponuję sprawdź ustawienia w Menu - Dźwięk oraz w tym co zobaczysz na ekranie wcisnąwszy Option na pilocie. Telewizory VT i G mają domyślnie dźwięk, który nadawca DVB-T umieścił na pozycji 1 na liście dostępnych ścieżek dźwiękowych. VT możesz ustawić tak, aby domyślne było DD (jeśli jest dostępny). W VT i w G masz także możliwość ręcznego włączenia ścieżki innej niż pierwsza.

Celem eksperymentu włącz na DVB-T program TV Polonia. Tam DD jest zawsze umieszczone na pozycji 1, więc powinno Ci wskoczyć z automatu, bez względu na ustawienia.

Niestety mieszkam w miejscu gdzie nie dochodzi sygnał DVB-T. Mam tuner UPC podłączony po HDMI

Pytanie czy UPC umieszcza w kablu dźwięk DD.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Niestety mieszkam w miejscu gdzie nie dochodzi sygnał DVB-T. Mam tuner UPC podłączony po HDMI

A ten tuner mam wyjście optyczne?

Jeśli tak to nim wejdź do amplitunera. Po co Ci po drodze w takim razie TV?

UPC umieszcza w kablu dźwięk DD

"A ten tuner mam wyjście optyczne?

Jeśli tak to nim wejdź do amplitunera. Po co Ci po drodze w takim razie TV?"

- mam połączone po HDMI do amplitunera i mam wszystko, dyskusja była o braku u mnie 5.1 z toslinka z TV

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.