Skocz do zawartości
IGNORED

subwoofer do stereo

daniel30

Rekomendowane odpowiedzi

Podłącza się dokładnie po te same zaciski co kolumny, nie obciąża to wzmacniacza. REL twierdzi, że to daje lepszy efekt w stereo, między innymi dlatego, że sub pobiera dokładnie ten sam wygnał, który wychodzi na kolumny.

To tylko oznacza, że dostanie ten sam, który wychodzi z zacisków po wzmocnieniu, ale myślę że to jest właśnie gorszy sygnał, bardziej odbiegający od źródła niż ten, który wychodzi z przedwzmacniacza. Daje to jednak taki lepszy efekt "wtopienia" w kolumny.

Możesz mieć rację. W końcu w tym przypadku chyba najbardziej o to chodzi aby sub zlał się z frontami. Co z tego, że z sygnału niskopoziomowego może by lepiej zagrał jak inaczej.

Ok, jak na złość nie udało mi się z przyczyn technicznych odsłuchać ani KODY 5000, ani MAGNATA 301A.

Właściwie pozostają te 2 suby do wyboru i któryś z nich będę musiał kupić.

Wszystkie mają komplet wyjść. Jak będziesz miał możliwość to porównaj z SW5000, bo w odróżnieniu od pozostałych zamiast br ma membranę bierną dzięki czemu jest szybszy.

Czy aby napewno ta membrana jest lepsza?

Właściwie pozostają te 2 suby do wyboru i któryś z nich będę musiał kupić.

Jak szukałem dla siebie suba to słabo było z informacjami w sieci o sw-5000 więc tu masz fotki mojego.

Naprawdę solidny kloc i do tego fornir naturalny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A membrana bierna robi robotę, nie wrócę już do br.

Ukryta Zawartość

To taki kompromis pomiędzy obudową zamkniętą a BR.

Kompromis to za dużo powiedziane, obudowa z MB to nadal rezonans Helmholtza, to ta sama zasada działania jak BR. MB ma jednak trochę zalet nad BR. Brak rezonansów w rurce BR, można uzyskać niskie strojenie przy małej obudowie, trochę lepsza wytrzymałość mocowa najniższych częstotliwości w stosunku do BR.

Zjawa dzięki za zdjęcia, powiedz mi jak się sprawuje ta koda podczas słuchania muzyki? Czy bas nie ma opóźnienia, jest dynamiczny i punktowy?

Nie wiem czy jestem do końca kompetentny, żeby się wypowiadać, bo wielu subów nie słuchałem. Nie wiem jak grają Rel czy Velodyne, pewnie lepiej. Wcześniej miałem Magnata Omegę i ta koda to jest nokaut jednym słowem. Koniec z buczeniem! Czy bas jest punktowy? Raczej nie, jest dynamiczny, mięsisty i dość szybki. Mi on odpowiada, lubię pogrubiony dół i noga sama chodzi w rytm stopy perkusji;) Na pewno ten sub bije na głowę wszystkie buczydła projektowane do kina. Cena jak za nowy sprzęt śmieszna. Zwykle kupuje używki i jest to mój jedyny nowy sprzęt.

Jak masz możliwość to posłuchaj.

Witaj - trochę czasu upłyneło od Twojego pytania , ale moje zainteesowanie tym subem skończyło się jego zakupem . Mam go od kilku dni i słucham z marantzem sr 6004 na ok 30 m2 - ścian nie zburzy , ale bas jest dosyć szybki i jak na cenę zdyscyplinowany . Do pianocrafta na pewno będzie ok , dla kogoś kto lubi bardzo mocną "falę uderzeniową" jest za słaby . Jednak do rozsądnego słuchania/oglądania jest ok . Do stereo również się nadaje i to zdecydownie lepiej niż moje poprzednie infinity .

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Dziękuję za opinie.

Przemo7, ja lubię "falę uderzeniową" natomiast mam mniejszy metraż i może też by to lepiej zagrało.

Nie udało mi się przesłuchać w całej Bydgoszczy tej KODY.

Zastanawiam się cały czas nad KODA SW-5000 (150RMS), a Magnatem 301A (100RMS), który niżej schodzi (lepsze pasmo przenoszenia), ale wg interentowych opinii ma słaby zasilacz/wzmacniacz w wyniku czego kontrola nad dźwiękiem nie jest rewelacyjna.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Odsłuch w sklepie i tak jest bez sensu. Na jakiej podstawie chcesz wyciągać wnioski w obcej akustyce, na obcym sprzęcie, zapewne w obcym repertuarze.

Sub ma trochę możliwości podłączeń, ustawień i z różnym wzmakiem może różnie zagrać. Tego Magnata kupowałem szwagrowi w Elektropunkcie, ale jak on gra dowiedziałem sie dopiero u mnie po ładnych paru godzinach grania, a i to niekoniecznie bo swój sub mam po paru miesiącach inaczej ustawiony :)

Rozumiem, że JBL za drogi. Patrz, a chciałem cię namawiać na jakiego REL-a czy Velodyne :)

http://www.high-tech.banzaj.pl/REL-T-ZERO-solidny-subwoofer-zadebiutowal-na-rynku-52621.html

Zastanawiam się cały czas nad KODA SW-5000 (150RMS), a Magnatem 301A (100RMS)

Zdecydowanie Koda - moim zdaniem co najmniej tak dobra jak Magnat Quantum 530A (a to zdecydowanie wyższa liga niż 301A)

Odsłuch w sklepie i tak jest bez sensu. Na jakiej podstawie chcesz wyciągać wnioski w obcej akustyce, na obcym sprzęcie, zapewne w obcym repertuarze.

Sub ma trochę możliwości podłączeń, ustawień i z różnym wzmakiem może różnie zagrać. Tego Magnata kupowałem szwagrowi w Elektropunkcie, ale jak on gra dowiedziałem sie dopiero u mnie po ładnych paru godzinach grania, a i to niekoniecznie bo swój sub mam po paru miesiącach inaczej ustawiony :)

Rozumiem, że JBL za drogi. Patrz, a chciałem cię namawiać na jakiego REL-a czy Velodyne :)

Ukryta Zawartość

REL będzie następnym zakupem, bardzo mnie zainteresował, ale na chwilę obecną za drogi.

JBL ES150 ciągle chodzi mi po głowie, ale czy będzie 2x lepszy od 2x tańczej KODY? Tutaj mam wątpliwość bo nie chce brać sprzętu ciut lepszego za 2x większą kwotę.

Ukryta Zawartość

Czy przy większej głośności też Wam w KODZIE wpadała w rezonans maskownica głośnika? Do czego służą przełączniki PHASE 0-180 oraz przełącznik on-off zaraz po nim? Rozumiem, że ten on-off jest do włączenia/wyłączenia PHASE, ale czym jest PHASE i co daje?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Nie było instrukcji?

http://www.hifi.pl/porady/uzytkowanie-polaryzacja.php ale to dotyczy normalnych głośników. Zdarza się, że w subie ludzie odrwracają fazę i mają lepsze fefekty.

A ten on/off to pewnie włącznik wyłącznik automatyczne "standby" gdy nie ma sygnału na suba przez jakiś czas.

Dobra, kupiłem KODA SW-5000 na spróbowanie, jak się nie sprawdzi to odeślę. Po odsłuchu napiszę czy warta sowojej ceny

Myślę że ten JBL ES150 jest najlepszym wyborem do 1000zł Moja rada oddaj ta kode i przygarnij jbl

Tu masz aukcje sprzęt z ekspozycji, na to dostaniesz normalnie GW itd, a że jest z wystawy zawsze można coś więcej utargować:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta KODA nie jest taka zła jak za cenę 550zł bo tyle za nią dałem, ale mam kilka wątpliwości.

Do subwoofera został mi polecony kabel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (RCA-RCA), ja, żeby to wpiąć do karty dźwiękowej 5.1 musiałem zastosować przejściówkę RCA-mini Jack. Do subwoofera wpiąłem się pod wejście LINE IN right. Jak sprawdzałem inny kabel 2RCA-mini jack i wpiąłem go pod wejście LINE IN right oraz left to bas był mocniejszy. Tutaj moja wątpliwość, czy polecenie mi kabla RCA-RCA było dobrą radą i czy czasami nie powinienem był kupić do tego suba 2RCA-RCA i korzystać z obu kanałów (left i right) w subwooferze?

Druga sprawa to, że przy głośności nastawionej na połowe i najniżczym odcięciu głośnik zaczyna mi pierdzieć nie tracąc przy tym na mocy oczywiśćie, czy po tzw. wygrzaniu to się ustabilizuje?

Zjawa tutaj pytanie przede wszystkim do Ciebie jako użytkownika tej kolumny.

Ukryta Zawartość

Druga sprawa to, że przy głośności nastawionej na połowe i najniżczym odcięciu głośnik zaczyna mi pierdzieć nie tracąc przy tym na mocy oczywiśćie, czy po tzw. wygrzaniu to się ustabilizuje?

To już jest max tego wzmacniacza, jak "pierdzi" to znak że go przesterowałeś, dłuższe przesterowanie możne uszkodzić głośnik!

Żeby sprawdzić suba, podłącz go (na tych samych ustawieniach co zwykle, przy czym ważne jest, żeby zaznaczyć, że głośniki są "duże" i pełno-pasmowe) do gniazda dotychczas wykorzystywanego przez aktywne głośniki komputerowe.

Emyyyl Ty masz instrukcję do tego suba, czytałeś ją ? Nie wiem jak ten Suba wygląda z tyłu, jak wygląda jego panel, coś nie mogę na necie znaleźć, mam jednak przeczucie, że coś źle podłączyłeś.

Z tyłu mam wejścia identycznie jak sub z aukcji:

Ukryta Zawartość

Instrukcje czytałem, tyle ile zrozumiałem bo jest w języku angielskim. Wg niej subwoofer podłączamy do wejścia lewego i prawego za pomocą 2RCA-RCA, a sprzedawca mi mówi że za pomocą RCA-RCA też da radę podłączyć, to rozwiązanie może być trochę mniej skuteczne, ale nie jest pewien....to po co mi taki kabel za 160zł wcisnął?

Coś czuję, że lepiej będzie kupić dobrej jakośći kabel 2RCA-mini Jack, niż bawić się jeszcze z RCA-RCA i jeszcze do tego przejściówka z RCA na minijacka do karty dzwiękowej.

Druga sprawa to pierdzenie przy głośności 50%, podłączyłem na razie do integry bo Soundblastera będę miał w poniedziałek, może to rozwiąże ten problem

Ukryta Zawartość

Podałem linka do aukcji i jak byk jest napisane ze za 10m z przeczeny z 240zł

Ukryta Zawartość

Odsłuchałem lepszy jakościowo plik muzyczny i nie było już takiego buczenia ale od 85% głośności słychać tak jakby przepływ powietrza przez głośnik, troche to pierdzi/buczy. Zaczynają mnie po mału wkurzać te problemy i problemiki z tą kolumną, a to kable nie takie, a to coś pierdzi. Nie wiem czy tak powinno być, czy nie. Mam dużo elementów do wyeliminowania żeby to sprawdzić, od karty dźwiękowej po kabel, który nie wiem czy jest właściwy. Skoro są dwa wejścia LINE IN to myśle, że nie są bez powodu umieszczone i nie można korzystać z tylko jednego kanału.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.