Skocz do zawartości
IGNORED

Klub ateistów Audio-Voodoo

Gość StaryM

Rekomendowane odpowiedzi

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Wiecie co, dziwne rzeczy dzieją się na forum. Jeden z kolegów, który jeszcze niedawno kłócił się ze mną na temat kabli, teraz zakłada na Bocznicy kpiarski wątek o kablach.

Inny w wątku o kablach wyzywa mnie od Glempów, jak by zwykły sk***ysyn nie starczył...

Świat zwariował.

Żeby napisać o audio muszę zmienić temat. pewien dystrybutor, na temat którego już pisałem, wystawił na Allegro trochę używanych sprzętów. to były zabawki z Audio Show i z testów którejś redakcji. A więc nie można powiedzieć, że używane, raczej takie "niedziewicze". Gramofon Rega RP6 z wkładką Exact osiągnął cenę o ponad 3,7k PLN, a nowy kosztowałby 4,7. Podobnie jak wzmacniacz Rega Brio również osiągną cenę mniejszą około 1k PLN niż cena detaliczna. I mamy wyjaśnienie, skąd się biorą te wszystkie rabaty.

Panowie, a pod jaki tzw "standardowy zestaw" ustawia się brzmienie?

A kto niby to ustawia?

Gość

(Konto usunięte)

Żeby napisać o audio muszę zmienić temat. pewien dystrybutor, na temat którego już pisałem, wystawił na Allegro trochę używanych sprzętów. to były zabawki z Audio Show i z testów którejś redakcji. A więc nie można powiedzieć, że używane, raczej takie "niedziewicze". Gramofon Rega RP6 z wkładką Exact osiągnął cenę o ponad 3,7k PLN, a nowy kosztowałby 4,7. Podobnie jak wzmacniacz Rega Brio również osiągną cenę mniejszą około 1k PLN niż cena detaliczna. I mamy wyjaśnienie, skąd się biorą te wszystkie rabaty.

W sklepie, gdzie kupowałem NAD C 375 (było to 3 lata temu przed podwyżką), cena wg cennika dystrybutora wynosiła trochę ponad 5000,- (teraz jest ponad 6000,-), a po 15 minutowej rozmowie wyszedłem z tym wzmacniaczem, płacąc za niego 3700,-...

Miesiąc później byłem u nich na "pogaduchy", a akurat weszła nowa seria Monitor Audio.

Wycofywane monitory GS10 proponowali mi za połowę ceny...

Oczywiście wszystko jako sprzęt fabrycznie nowy, nie powystawowy, z gwarancją polskiego dystrybutora.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

wyszedłem z tym wzmacniaczem, płacąc za niego 3700,-...

Wiesz, to się może podobać. Wychodzisz ze sklepu z poczuciem dobrego interesu. Kosztował 5 a ja zbiłem cenę na 3,7. 25% upustu, aalleluja!

Ale to też oznacza, że ceny są o te 25% zawyżone i czekają na jelenia.

Wyobraźmy sobie codzienną wizytę w piekarni. Bochenek po 4 zł? No nie, pani Jadziu jakiś rabat, promocja? Dałbym za niego 3 zł...

Albo w markecie. Wezmę powiedzmy 20 rolek tego toaletowego w kwiatki, ale jak dacie mi upust na rolce 20%.

;)

Gość

(Konto usunięte)

Wiesz, to się może podobać. Wychodzisz ze sklepu z poczuciem dobrego interesu. Kosztował 5 a ja zbiłem cenę na 3,7. 25% upustu, aalleluja!

Ale to też oznacza, że ceny są o te 25% zawyżone i czekają na jelenia.

Wyobraźmy sobie codzienną wizytę w piekarni. Bochenek po 4 zł? No nie, pani Jadziu jakiś rabat, promocja? Dałbym za niego 3 zł...

Albo w markecie. Wezmę powiedzmy 20 rolek tego toaletowego w kwiatki, ale jak dacie mi upust na rolce 20%.

;)

Przynajmniej 25% zawyżone, bo skądinąd wiem, że sklep i tak zarobił na tym i to nie tylko 5%...

Ale to nie do końca jest "wina" samego sklepu, bo sprzedawcy są świadomi, że często można zarobić więcej sprzedając coś z mniejszą marżą, ale w większej ilości.

Winien częściej jest oficjalny dystrybutor, który ustala kosmiczne ceny, a sklep mając autoryzację, musi stosować cennik dystrybutora - przynajmniej oficjalnie.

Stąd przecież te różnice, że sprzęt sprzedawany przez sklepy, który nie pochodzi z oficjalnej dystrybucji, jest dużo tańszy, a w przypadku różnic sięgających 25-30%, to wtedy nawet mam gdzieś, czy ma on polską gwarancję, czy nie.

Zresztą o kosmicznych cenach polskiego dystrybutora np. NAD'a niech świadczy to:

- w Polsce cena odtwarzacza T 535 wynosiła ponad 4000,- zł; ja kupiłem go we Francji za - uwaga - w przeliczeniu 1400,-

- u nas cena M55 była 9000,- zł; we Francji kupowałem po 3000,-

Nawet jak NAD wycofywał powoli dany produkt, w całej Europie totalne przeceny, u nas Trimex wciąż oglądał gwiazdy przez lunetę... ;)

Pracowałem w handlu i z marżami tak to jest; średnio wynosiła ona 30%, ale były produkty, na których sięgała nawet 90%. Tylko nie rozumiem, dlaczego ktoś na wszystko z marszu ustala tę najwyższą marżę, a potem płacze, że ludzie w sklepach internetowych kupują.

Przecież jeśli przy zakupie za np. 5000,- różnica wyniosłaby 200,-, to wolę kupić w sklepie stacjonarnym i nawet nie bawię się wtedy w jakieś wirtualne zakupy ;)

Stary,gadasz z emereko o k**estwie??:)

:)))

O wszechobecnym k**stwie! ;)

A jakiś biznes może byście poprowadzili. Taki uczciwy ma się rozumieć; zatrudnienie nie ku...skie, podatki, zusy, kredyty, czynsze...

Zobaczycie jak w Polsce wszystko się opłaca..

Nie gloryfikuję marż 90%, żeby była jasność...

PS: Abstrahuję od tzw. ćwoków co to godzinami dupę zawracają jakimiś odsłuchami... a i tak nie kupują... ;)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

PS: Abstrahuję od tzw. ćwoków co to godzinami dupę zawracają jakimiś odsłuchami... a i tak nie kupują... ;)

Godzina odsłuchu 50 zł, nie jest tak źle.

A jakiś biznes może byście poprowadzili. Taki uczciwy ma się rozumieć; zatrudnienie nie ku...skie, podatki, zusy, kredyty, czynsze...

To, że ja sam mam dwie lewe do biznesu, nie oznacza, że biznesu nie da się prowadzić.

Przecież oprócz sklepów audio są tysiące innych, które jakoś jednak funkcjonują

A ja trochę sklepów audio widziałem, także za granicą. I nie oszukujmy się, Polska nie jest krajem z najwyższymi podatkami na świecie.

To oczywiście inny temat ale:

Może i nie najwyższymi bezwzględnie. Ale z najwyższymi względnie, Polskiemu małemu* przedsiębiorcy najmniej zostaje po zapłaceniu tych podatków.

W Polsce kredyt jest jak pętla na szyi. Bank tylko czeka aby załatwić kredytobiorcę.

Jeszcze bardziej chętny do zniszczenia biznesu jest polski urzędnik.

Przykładów chyba nie muszę dawać.

A kur....em jest to, że państwo zamiast bronić przedsiębiorcy (70% PKB) jest takim mafiozem zbierającym tylko daninę, nie ochraniając zaś...

Co ja gadam. Gorzej. Mafia wszak daję ochronę... Polskie państwo nie!

Mam dać trywialny przykład?

Nie bez powodu w tzw. łatwości prowadzenia biznesu Polska jest w końcu stawki, za jakimiś plemionami Afrykańskimi...

Tyle warci są tu prawnicy, ekonomiści, politycy...

* Nie dotyczy bankierów, prawników, notariuszy, komorników i innego tego typu gówna...

Gość StaryM

(Konto usunięte)

eszcze bardziej chętny do zniszczenia biznesu jest polski urzędnik.

Tak, oczywiście zgadzam się. Mamy niestety wdrukowane w genach z czasów komuny i wcześniejszych (zabory) pewne zachowania. Jak ktoś już jest "władzą" to uważa, ze jego zadaniem jest utrudniać ludziom życie. Ale też inni tradycyjnie uważają, że władzę trzeba oszukiwać, bo to obcy pasożyt na naszym polskim ciele. Tak więc mamy fatalnych urzędników z jednej strony i obywateli, dla których oszukać państwo to nadal bohaterski czyn - z drugiej. Oczywiście do tego wszystkiego mamy jeszcze beznadziejnych polityków, ale to staje się akurat zmartwieniem całej współczesnej Europy (temat rzeka).

Masz też rację, ze u nas wciąż jest za dużo biurokracji, przepisów, niejasności w prawie itp. itd.

Tylko te wszystkie trudności tak samo oddziaływają na branżę audio, co na każdą inną.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

moim zdaniem, z dużym podobieństwem, można obstawić że jest to budżetówka ;-)

No tak, masz rację. Ale wtedy oznacza to, że nagrania są pogarszane do poziomu budżetówki i na "hajendzie" i tak będą brzmieć jak z budżetówki. ;)

Postanowiłem zmienić avatar. Sam zauważyłem, że czasem się sugeruję awatarami w dyskusjach, więc pomyślałem sobie, ze przez ten awatar "bogosłyszący" nie dyskutują ze mną poważnie, bo kojarzę im się z jakimś "alienem". Dlatego bardziej ludzki awatar, chyba pomoże w dyskusjach... ;)

Gość

(Konto usunięte)

Ba! Oraz manicure, pedicure i loda poprosiłem.. ;)

A taniej czy też drożej w tym salonie, bo w audio:

Godzina odsłuchu 50 zł, nie jest tak źle.

PS Teraz już wiem, kto był pierwowzorem w przypadku charakteryzacji Davida Bowie w "The Hunger" ("Zagadka nieśmiertelności"):

Zespoły tzw. aktywne są oczywiście zdecydowanie lepsze od klasycznych.

O zagadnieniach dlaczego nie zmiotły z powierzchni ziemi pasywnych dyskutowaliśmy tu trochę w tym wątku.

A może możesz powiedzieć dlaczego nie ma w polskiej prasie i tu na forum dyskusji, testów na temat konkretnych kolumn aktywnych z rynku profesjonalnego? Te wyroby "godzą" swoimi rozsądnymi cenami w rynek voodoo ? Przecież wiele z nich konstrukcyjnie i pod względem wyglądu zewnętrznego pasuje do rynku "domowego". O kablach pisze się dziesiątki stron, setki postów a o kolumnach aktywnych około zera. Nie mówię o teorii tylko już o konkretnych wyrobach (tak jak w przypadku kabli). Nieprawdopodobnie mnie to dziwi. Chyba, że rzeczywiście jakość toru audio tkwi w kablach to wtedy wszystko jest jasne. Kupujemy kable i do nich dobieramy cały system ;-). Niedawno jeden z moich kolegów interesował się takimi kolumnami i chciałem mu pomóc ale informacji w Polsce nie znalazłem. Dopiero na rosyjskich (tfu, tfu ;-) ) stronach. Co ciekawe tą informację dostałem od kolegi z tego forum (prywatnie).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość partick

(Konto usunięte)

Ale wtedy oznacza to, że nagrania są pogarszane do poziomu budżetówki i na "hajendzie" i tak będą brzmieć jak z budżetówki. ;)

nawet nie tyle "pogarszane", co ustawiane tak aby brzmiały najlepiej na sprzęcie za przysłowiowy £1000.

A może możesz powiedzieć dlaczego nie ma w polskiej prasie i tu na forum dyskusji, testów na temat konkretnych kolumn aktywnych z rynku profesjonalnego?

Poszukaj w Estrada i Studio. Rusz się.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A w ogóle, to masz tu testy od jednego zaledwie dystrybutora:

Ukryta Zawartość

Innych za Ciebie nie będę szukać.

Dasz radę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może możesz powiedzieć dlaczego nie ma w polskiej prasie i tu na forum dyskusji, testów na temat konkretnych kolumn aktywnych z rynku profesjonalnego? Te wyroby "godzą" swoimi rozsądnymi cenami w rynek voodoo ? Przecież wiele z nich konstrukcyjnie i pod względem wyglądu zewnętrznego pasuje do rynku "domowego". O kablach pisze się dziesiątki stron, setki postów a o kolumnach aktywnych około zera. Nie mówię o teorii tylko już o konkretnych wyrobach (tak jak w przypadku kabli). Nieprawdopodobnie mnie to dziwi. Chyba, że rzeczywiście jakość toru audio tkwi w kablach to wtedy wszystko jest jasne. Kupujemy kable i do nich dobieramy cały system ;-). Niedawno jeden z moich kolegów interesował się takimi kolumnami i chciałem mu pomóc ale informacji w Polsce nie znalazłem. Dopiero na rosyjskich (tfu, tfu ;-) ) stronach. Co ciekawe tą informację dostałem od kolegi z tego forum (prywatnie).

A dlaczego prasa, fora mają sobie podcinać gałąź na której siedzą, a przy tym daje im niezłe papu? Jeśli choć lekko rozpropagują aktywne systemy to jak myślisz, co się stanie z firmami, które płacą za reklamy na pół strony, całą A4 czy oczojebitną okładkę ze swoim produktem; wszelkie bonusy, dodatki za pozytywne opinie (wszystko legalnie)? Przecież są to w 100% manufaktury podzespołów dzielonych: kolumny pasywne, wzmacniacze, kable oraz sklepy z tym że asortymentem będącym po drugiej stronie barykady, a zarazem skrajnym przeciwieństwem aktywnych systemów. Myślisz że ta nisza będzie w stanie płacić tyle co wielkie brandy audio, od tanich po Hi-End włączając w to polskie firmy kablarskie (tutaj już chyba przodujemy w UE), które sprzedając 1 szt. potrafią utrzymać firmę: ZUS, lokal, prąd,…a nawet opłacić reklamy, recenzję?

To jest biznes, a z takiego posunięcia o jakim wspominasz zyska tylko, powtórzę TYLKO konsument/klient, czyli MY….i tylko my. Kolejny problem to świadomość kupującego, który nie daj boże zainteresuje się tematem i co?... poleci na forum estrada i studio, gdzie dowie się o kilu rzeczach sprzecznych z prawami audiofila. Ehh „polaczek” chce zepsuć tak dobrze prosperujący biznes – typowe ;)

To jest biznes, a z takiego posunięcia o jakim wspominasz zyska tylko, powtórzę TYLKO konsument/klient, czyli MY….i tylko my. Kolejny problem to świadomość kupującego, który nie daj boże zainteresuje się tematem i co?... poleci na forum estrada i studio, gdzie dowie się o kilu rzeczach sprzecznych z prawami audiofila. Ehh „polaczek” chce zepsuć tak dobrze prosperujący biznes – typowe ;)

Ja o tym wszystkim wiem. Biznes/marketing, ale w takim wątku anty-voodoo powinno się więcej czasu (chyba) poświęcić tym zagadnieniom, żeby mniej zorientowani mieli chociaż częściową wiedzę a nie byli manipulowani przez grupę cw... sorry "biznesmenów". Świadomość kupującego jest budowana na podstawie informacji a ta na tym forum najbogatsza jest w zakresie kabli (wnioski na podstawie ilości postów w wątkach na te tematy) tak jakby kable były panaceum na wszystkie niedomagania brzmienia.

Poszukaj w Estrada i Studio. Rusz się.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A w ogóle, to masz tu testy od jednego zaledwie dystrybutora:

Ukryta Zawartość

Innych za Ciebie nie będę szukać.

Dasz radę.

Ja się nie muszę "ruszać" bo mam czego słuchać (tu ciekawostka - jestem zadowolony). Tu chodzi o informację dla nowych w temacie. Żeby była pełna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Ja się nie muszę "ruszać" bo mam czego słuchać (tu ciekawostka - jestem zadowolony). Tu chodzi o informację dla nowych w temacie. Żeby była pełna.

Napisałeś, że nie ma testów w polskiej prasie.

Ja pokazałem, że są. Tyle.

A może możesz powiedzieć dlaczego nie ma w polskiej prasie i tu na forum dyskusji, testów na temat konkretnych kolumn aktywnych z rynku profesjonalnego?

Panowie, Wy jak dzieci po prostu.

Co przeszkadza w pisaniu w tych wątkach?

W niektórych z nich i Lech36 się udzielał ale dziś akurat zapomniał.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I dla przypomnienia aby znowu nie "umknęło".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, Wy jak dzieci po prostu.

Co przeszkadza w pisaniu w tych wątkach?

W niektórych z nich i Lech36 się udzielał ale dziś akurat zapomniał.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I dla przypomnienia aby znowu nie "umknęło".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A wiesz ile było wątków o kablach? I cały czas powstają nowe, tasiemcowe, jak "Feniks z popiołu". A tu nagle takie oburzenie bo o nielubianych kolumnach aktywnych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przecież to Ty poruszyłeś sprawę rzekomego braku dyskusji i testów o kolumnach aktywnych...

Ja się nie oburzam, jasno wykazuję, że "się pomyliłeś", że budujesz nową teorię spiskową.

Sam pisałeś w niektórych z wymienionych przeze mnie wątkach... amnezja?

A przez kogo kolumny aktywne są nielubiane? Kupiłeś choć jedne?

Bo ja tak.

A "Feniksa z popiołu" zignoruj po prostu jeśli Cię irytuje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.