Skocz do zawartości
IGNORED

jaka karta lub dac do 1tys. zl

Misiekskrzypek

Rekomendowane odpowiedzi

Nie umknela jednak mojej uwadze opinia jednego usera, ktory porownujac rozne sprzety, w tym kilka modeli gd-audio stwierdzil, ze graly one fajnie dopoki nie posluchal calyx dac 24/192, ktory wyglada w srodku praktycznie napewno jak zbudowany ze scalakow, a ktory dzwiekiem ponoc polozyl gd-audio.

Przypomnij sobie proszę gdzie czytałeś tą opinie :) chętnie bym poczytał do czego z Audio-GD porównywał. calyx dac 24/192 kosztuje około 1800$ (za tyle znalazłem) a tyle kosztuje w Audio-GD Reference-7.1 a to już kosmiczny sprzęt jak dla mnie oczywiście :)(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Masz racje ze nie ma co generalizować, mam nadzieje ze za jakiś czas ktoś zrobi w miarę obiektywne porównanie. "Wynalazłem" Audio-GD na forach zachodnich i... zaryzykowałem. Naprawdę nie żałuje, a ze żyję już ćwierć wieku z realizacji dźwięku, to się trochę sprzętu profesjonalnego nasłuchałem. Zadko się zdarzają urządzenia z jednej strony "przezroczyste" dla dźwięku a z drugiej strony miłe dla ucha. A taki jest Audio-GD... Teraz doczekałem się polskiego dystrybutora to sobie OPA z elementów dyskretnych zamówiłem... i to za ok 100 zł :))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nawet największy wabik Audio-GD na head-fi zaczyna przecierać oczy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tyle z twoich teorii o zawartości środka. Do czasu... do czasu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nawet największy wabik Audio-GD na head-fi zaczyna przecierać oczy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tyle z twoich teorii o zawartości środka. Do czasu... do czasu...

Jednak recenzent nadal używa jako główny DAC Audio-GD Reference-7.1 i twierdzi ze jest lepszy, Więc na razie "klasyczne konstrukcje" dominują :)

Chyba za bardzo uciekamy z wątku... DAC do 1 Kzł to żaden z nich :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lepszy przy słabym transporcie co nie jest raczej optymistyczne (moim zdaniem). Jeśli przy dobrym transporcie nie mógł ich odróżnić to o czym tu rozmawiać? Wolisz to żelastwo w najtańszym, kiepsko wyglądającym aluminium czy zgrabną sztabkę, która kasuje wykonaniem i wyglądem chińszczyznę.

Zresztą na Head-Fi nigdy nie powstanie artykuł, że coś jest lepsze od produktów sponsorów ;).

@Groh

Przepraszam za wprowadzenie w blad, ale od kilku dni przewalam dziesiatki stron i setki postow dziennie i wkradla mi sie niescislosc w tym co pisalem o calyx dac 24/192. Porownanie bylo, ale do innego chinczyka, szczegoly w tym poscie:

Ukryta Zawartość

Niemniej opinia tam zawarta pokazuje, ze nie zawsze ciezkie klocki zapchane w srodku, zbudowane na elementach dyskretnych sa lepsze od tych na elementach zintegrowanych, nawet w tym samym przedziale cenowym:)

Ukryta Zawartość

Biednie troche ten calyx wyglada.

Moze byscie sie spotkali i porownali f2f calyxa i nfb? Bo tak to jeden slyszal jedno a drugi drugie urzadzenie i wychodzi gadanie ze slepym o kolorach.

Co do PSU class A -

Ukryta Zawartość

Niestety po przeczytaniu informacji zamieszczonych w linku nic specjalnie mi sie nie rozjasnilo. Teksty w rodzaju "The Class A design always is the best design in audio field ." i poziom jezyka angielskiego nie pomagaja. Ja wiem co oznacza termin "klasa a" uzywany w stosunku do powiedzmy ukladu zbudowanego na tranzystorze i jak to sie przeklada na urzadzenie w rodzaju wzmacniacza, ale jak rozumiec go w stosunku do zasilacza? Pierwszy raz sie z tym spotkalem.

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

Tak... wole żelastwo, które budzi we mnie zaufanie :) Jak na razie nic mnie nie przekona ze krzem będzie lepszy od "starej szkoły". Uwielbiam produkty tego pana <a href="

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ramach ciekawostki pooglądaj i posłuchaj ) O ile mam taką możliwość nawet nie próbuję zastąpić tych urządzeń wirtualnymi plugin`ami chodź są takie.  Więc wybacz ale musi jeszcze duuuzo wody w suchej Wiśle upłynąć zanim elektroniki nie będę kupował "na wagę" :)  

Biednie troche ten calyx wyglada.

Moze byscie sie spotkali i porownali f2f calyxa i nfb? Bo tak to jeden slyszal jedno a drugi drugie urzadzenie i wychodzi gadanie ze slepym o kolorach.

Niestety po przeczytaniu informacji zamieszczonych w linku nic specjalnie mi sie nie rozjasnilo. Teksty w rodzaju "The Class A design always is the best design in audio field ." i poziom jezyka angielskiego nie pomagaja. Ja wiem co oznacza termin "klasa a" uzywany w stosunku do powiedzmy ukladu zbudowanego na tranzystorze i jak to sie przeklada na urzadzenie w rodzaju wzmacniacza, ale jak rozumiec go w stosunku do zasilacza? Pierwszy raz sie z tym spotkalem.

Co do spotkania bardzo chętnie :))

Jeżeli chodzi o class A w konstrukcji wzmacniaczy to wiemy o co chodzi (niska wydajność, duża temperatura pracy, wysoka jakość ), ale nie będę się tu wymądrzał ze wiem jak to dosłownie działa (przypuszczam), więc zapytam znajomego elektronika/audiofila. Jak mi wyjaśni to przekaże :)

@Misiekskrzypek

Dziękuje :) ale znam ten wątek... coś tam próbowałem wnieść konstruktywnego :P

Ukryta Zawartość

Panowie (i Panie jesli sa takowe na forum) mialo byc porownanie a pojawil sie nieoczekiwany problem. Paczka z calyxem i ic chord crimson dotarla wczorajszego dnia do mnie, swoja droga wykonanie urzadzenia bez zarzutu, ale z testu nici bo nie moge tego pogodzic z kompem. Juz wyjasniam w czym rzecz. Nakrecony nowym zakupem podlaczam go wieczorkiem zwyklym kablem drukarkowym z dwoma filtrami do mojego komputera z windows 7 64 bit i d*pa blada. Lampka sie swieci, wiec urzadzenie dziala, system wykrywa sprzet, probuje instalowac stery po czym wywala error o niemoznosci zainstalowania sterownika z pieknym czerwonym krzyzykiem. W menedzerze urzadzen dwie sztuki "unknown device" i kiszka. Przelozylem inny kabel, jeszcze bardziej zwyczajny i to samo. Chcac sprawdzic czy DAC nie jest uszkodzony, wpialem go do netbooka z win xp i tam wszystko poszlo gladko...wrocilem do glownego kompa, wyczyscilem rejestr, zonglowalem portami usb przepinajac kabel, nawet do usb 3.0 go wpialem i kicha. Mysle system zasmiecony, wiec mu na szybko formata zapodalem i przywrocilem z obrazu...dalej to samo. Mysle gryzie sie z xonarem, audio hdmi z radeona albo urzadzeniami audio z karty telewizyjnej wiec znow zapodalem format, zainstalowlem system z wpietym DACiem do kompa, odpalam pierwszy raz, zainstalowalem tylko stery do chipsetu, dac zaczal sie instalowac a tu znowu kaplica. Wk*rwiony na maxa wylaczylem blaszaka i poszedlem spac. Teraz wrocilem z pracy, wlaczam kompa, cos tam poinstalowal...patrze pojawil sie calyx coffee w urzadzeniach audio (poza tym drugie unknown device pozostalo). No to raz dwa zaznaczylem go jako audio domyslne, wlaczam winampa, odpalam jakiegos flaca, gral pol minuty po czym nastala cisza w glosnikach a utwor w winampie szedl dalej. Dalem stop, odpalilem jeszcze raz i lipa...nawet czas utworu w winampie nie leci. Napisalem rano w tej sprawie do q21, obiecal pomoc (swoja droga pochwala dla podejscia do klienta), skontaktowal sie z jakims czlowiekiem, ponoc dystrybutorem Calyxa, dal moje namiary no i czekam bo gosc narazie nie dzwonil...poki co postanowilem opisac problem na forum bo nie tak sobie wyobrazalem plug&play:)))

No i teraz moje pytanie...o co chodzi? Jakis problem ze sterami dla 64 bitowego systemu dla tego urzadzenia? Czy moze problem z sama kostka tenor i sterami do niej? A moze jeszcze jakis inny pomysl ktos podsunie bo mi sie juz wszystkie pomysly skonczyly:)

Niedawno zakupiłem Cambridge Audio DAC Magic i jestem bardzo zadowolony - dźwięk jest bardzo jasny i przyjemny - do spokojnej muzyki idealny i z "ciepłym" wzmacniaczem zgrywa się idealnie, przesiadłem się z karty dźwiękowej Creative'a i przysięgam...odkrywam swoją ulubioną muzykę na nowo :)

Pozdrawiam

@Groh

Myslalem w miedzyczasie o wypozyczeniu do testow ktoregos z produktow gd-audio. Zastanawiam sie nad nfb-12.1 lub 15.1. Roznica miedzy nimi z tego co zauwazylem lezy w kosci usb. Wyzszy model ma wyzszego tenora, ponoc asynchronicznego jako wejscie usb. Przyjmuje tez audio do 192kHz zamiast 96. Czy Twoim zdaniem jest sens doplacac 100zl z hakiem do wyzszego modelu? Czy sa miedzy nimi jeszcze jakies inne roznice, ktorych nie zauwazylem?

No to audio-gd nfb-15 jedzie do mnie na testy. Nie korzystalem z opcji wypozyczenia, jesli dzwiek nie podpasuje to bede robil zwrot korzystajac z ustawowego prawa:)

No to audio-gd nfb-15 jedzie do mnie na testy. Nie korzystalem z opcji wypozyczenia, jesli dzwiek nie podpasuje to bede robil zwrot korzystajac z ustawowego prawa:)

Będziesz zadowolony :) Przemyśl czy nie "pójść na całość" i wziąć NFB-5.2, jest fantastyczny :)

Panowie (i Panie jesli sa takowe na forum) mialo byc porownanie a pojawil sie nieoczekiwany problem. Paczka z calyxem i ic chord crimson dotarla wczorajszego dnia do mnie, swoja droga wykonanie urzadzenia bez zarzutu, ale z testu nici bo nie moge tego pogodzic z kompem. Juz wyjasniam w czym rzecz. Nakrecony nowym zakupem podlaczam go wieczorkiem zwyklym kablem drukarkowym z dwoma filtrami do mojego komputera z windows 7 64 bit i d*pa blada. Lampka sie swieci, wiec urzadzenie dziala, system wykrywa sprzet, probuje instalowac stery po czym wywala error o niemoznosci zainstalowania sterownika z pieknym czerwonym krzyzykiem. W menedzerze urzadzen dwie sztuki "unknown device" i kiszka. Przelozylem inny kabel, jeszcze bardziej zwyczajny i to samo. Chcac sprawdzic czy DAC nie jest uszkodzony, wpialem go do netbooka z win xp i tam wszystko poszlo gladko...wrocilem do glownego kompa, wyczyscilem rejestr, zonglowalem portami usb przepinajac kabel, nawet do usb 3.0 go wpialem i kicha. Mysle system zasmiecony, wiec mu na szybko formata zapodalem i przywrocilem z obrazu...dalej to samo. Mysle gryzie sie z xonarem, audio hdmi z radeona albo urzadzeniami audio z karty telewizyjnej wiec znow zapodalem format, zainstalowlem system z wpietym DACiem do kompa, odpalam pierwszy raz, zainstalowalem tylko stery do chipsetu, dac zaczal sie instalowac a tu znowu kaplica. Wk*rwiony na maxa wylaczylem blaszaka i poszedlem spac. Teraz wrocilem z pracy, wlaczam kompa, cos tam poinstalowal...patrze pojawil sie calyx coffee w urzadzeniach audio (poza tym drugie unknown device pozostalo). No to raz dwa zaznaczylem go jako audio domyslne, wlaczam winampa, odpalam jakiegos flaca, gral pol minuty po czym nastala cisza w glosnikach a utwor w winampie szedl dalej. Dalem stop, odpalilem jeszcze raz i lipa...nawet czas utworu w winampie nie leci. Napisalem rano w tej sprawie do q21, obiecal pomoc (swoja droga pochwala dla podejscia do klienta), skontaktowal sie z jakims czlowiekiem, ponoc dystrybutorem Calyxa, dal moje namiary no i czekam bo gosc narazie nie dzwonil...poki co postanowilem opisac problem na forum bo nie tak sobie wyobrazalem plug&play:)))

No i teraz moje pytanie...o co chodzi? Jakis problem ze sterami dla 64 bitowego systemu dla tego urzadzenia? Czy moze problem z sama kostka tenor i sterami do niej? A moze jeszcze jakis inny pomysl ktos podsunie bo mi sie juz wszystkie pomysly skonczyly:)

Wczoraj była jakaś "ważna" aktualizacja :))) też mi wywaliło DAC`a na dwa restarty :) teraz jest OK

Czy brac 96 czy 192? Sprawdz ile masz muzyki w 192, ile w 96 a ile w 44. I zastanow sie czy dla tej niklej ilosci plikow gestych warto. :)

Jeżeli chodzi o class A w konstrukcji wzmacniaczy to wiemy o co chodzi (niska wydajność, duża temperatura pracy, wysoka jakość ), ale nie będę się tu wymądrzał ze wiem jak to dosłownie działa (przypuszczam), więc zapytam znajomego elektronika/audiofila. Jak mi wyjaśni to przekaże :)

W ogromnym uproszczeniu klasa a w odniesieniu do wzmacniacza oznacza, ze niezaleznie od obciazenia przez element odpowiadajace za wzmocnienie plynie staly prad. Niska wydajnosc i wysoka temaperatura to skutek a nie przyczyna zastosowania takiego rozwiazania.

Ja rozumiem ze w tymze psu w ten sposob pracuja stabilizatory. Interesuje mnie co jest w tym niby takiego odkrywczego, ze autor tego akurat urzadzenia zaciemnia sytuacje stosujac termin odnoszacy sie do innej kategorii ukladow. Juz pomijam pseudoangielski i pseudotechniczny belkot na stronie. Gosc pewnie wie co robi tylko jak wielu azjatow ma ogromne trodnosci z poprawna komunikacja w jezyku angielskim.

server unreachable;--

Czy brac 96 czy 192? Sprawdz ile masz muzyki w 192, ile w 96 a ile w 44. I zastanow sie czy dla tej niklej ilosci plikow gestych warto. :)

W ogromnym uproszczeniu klasa a w odniesieniu do wzmacniacza oznacza, ze niezaleznie od obciazenia przez element odpowiadajace za wzmocnienie plynie staly prad. Niska wydajnosc i wysoka temaperatura to skutek a nie przyczyna zastosowania takiego rozwiazania.

Ja rozumiem ze w tymze psu w ten sposob pracuja stabilizatory. Interesuje mnie co jest w tym niby takiego odkrywczego, ze autor tego akurat urzadzenia zaciemnia sytuacje stosujac termin odnoszacy sie do innej kategorii ukladow. Juz pomijam pseudoangielski i pseudotechniczny belkot na stronie. Gosc pewnie wie co robi tylko jak wielu azjatow ma ogromne trodnosci z poprawna komunikacja w jezyku angielskim.

Tak, masz racje :) Po prost Kingwa użył czegoś w rodzaju skrótu myślowego. Generalnie produkuje kilka rodzai PSU, a ten ze względu na analogie nazwał class A. Zresztą tu jest opis bardziej przekonywujący

Ukryta Zawartość

A co do DAC`a to nie kupuje się go na rok. Coraz więcej nagra będzie w 192kHz. Po za tym podejrzewam iż powstaną materiały poddane oversampling-owi programowemu (powtórny mastering) z optymalnie dobranymi parametrami. Takie moje przemyślenia... :)

Ukryta Zawartość

Panowie, jak ktoś z was używa audio-gd niech sprawdzi taka rzecz, która mnie irytowała w moim byłym dacu (matrixie) i obecnie w karcie muzycznej na wyjściu liniowym audio.

Przy przełączeniu na następny utwór słychać takie pyknięcie (efekt pod linuxem i pod windowsem słyszalny). Szczególnie gdy dac musi zmienić zegar na inną częstotliwość np z 44.1 na 96. Ponoć niektóre przetworniki potrafią sobie jakoś z tym radzić. W sumie nie wiem do końca gdzie leży problem.

Panowie, jak ktoś z was używa audio-gd niech sprawdzi taka rzecz, która mnie irytowała w moim byłym dacu (matrixie) i obecnie w karcie muzycznej na wyjściu liniowym audio.

Przy przełączeniu na następny utwór słychać takie pyknięcie (efekt pod linuxem i pod windowsem słyszalny). Szczególnie gdy dac musi zmienić zegar na inną częstotliwość np z 44.1 na 96. Ponoć niektóre przetworniki potrafią sobie jakoś z tym radzić. W sumie nie wiem do końca gdzie leży problem.

Wystarczy zmienić ustawienia wyjściowe tak aby Windows "oversamplingował" w górę. Wtedy DAC nie będzie się przełączał. Jeżeli używasz ASIO to już jest kwestią sterowników czy mają opcje "narzucania" parametrów wyjściowych. Zresztą ASIO jest niepotrzebne przy Audio-GD gdyż USB pracuje w trybie asynchronicznym i to kontroler USB w DAC`u dba o stałe przesyłanie danych, a nie Windows.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzis przyszedl do mnie dac gd-audio. Niestety w sklepie zaszla pomylka i zamiast 15.1 dostalem 12.1, bede to prostowac w poniedzialek ale nie w tym rzecz.

@Groh

Na jakim ustawieniu Gain sluchasz sprzetu pod wzmakiem i kolumnami? Po wypakowaniu sprzetu pstryczek byl na High i tak tez podlaczylem. Muzyka chwile grala po czym rozszedl sie glosny trzask, widzialem tylko ze membrany glosnikow bardzo sie wychylily, momentalnie wylaczylem wszystko i przestawilem Gain na Low. Przester jakis to byl czy co?Czy moglo sie przez to cos uszkodzic? Slucham kolumn juz caly dzien i nic niepokojacego nie wyslyszalem.

Tak poza tym porownujac do xonara dx:

-bardziej wyrownane brzmienie, xonar sieje gora, tutaj jest rowno

-lepiej i bardziej naturalnie brzmiace wokale

-w muzyce dynamicznej typu jamiroquai odczuwam najmniej roznic, moze poza troche lepiej kontrolowanym basem

-w klasyce jest chyba najmocniejsza strona tego daca-tutaj najbardziej czuc ciepla barwe tego urzadzenia-w porownaniu z xonarem instrumenty akustyczne brzmia duzo bardziej naturalnie

-scena moze nie ulegla poszerzeniu ale napewno jest wiecej przestrzeni i idzie ona bardziej w glab

-lepsze pozycjonowanie zrodel dzwieku

Generalnie sa to roznice glownie brzmieniowe i barwowe, ale jakos tak milej sie tego daca slucha na dluzszych dystansach, xonar troche meczyl ta krzykliwa gora. Tyle moge powiedziec o wersji 12.1, ciekaw jestem co nowego wniesie asynchroniczny tenor 8802 w wersji 15.1 jak juz ja dostane:)

Dac jest neutralny, idacy nieco w strone cieplejszego analogowego brzmienia.

Kłania się czytanie instrukcji :P:) Jak masz swojego preampa to przestawiasz zworkę w bebechach NFB-12,1. Rozkręć go, nie bój się, audioGD nie plombuje, wręcz wiele urządzeń wymaga wstępnej konfiguracji na zworkach. Tylko nie porysuj obudowy :P Przeczytaj tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Najlepszy efekt uzyskasz jeżeli możesz pominąć preamp w swoim sprzęcie i podasz sygnał prosto na końcówkę mocy. Wtedy przełącz go w tryb Low.

NFB - 15.1 jest zrobiony z lepszych części i zagra ci lepiej. Przesłuchałem je wszystkie i jak chcesz już super efektu to NFB-5.2. Będziesz zachwycony. Nie zapominaj ze to najtańsza wersja DAC`ów Audio-GD, więc pomyśl co potrafią "więksi bracia"

ps. A skąd wiesz ze to NFB-121 z wierzchu wyglądają tak samo :) NFB-15.1 nie ruszy bez sterowników doinstalowywanych, NFB-12.1 pod ty względem jest mniej obsługowy, do Tenor 7022l sterowniki są natywnie w systemie :) .

Ukryta Zawartość

@Groh

Nie bardzo rozumiem na co przeklada sie przestawienie tej zworki. Na to, ze potencjometr nie bedzie regulowal sygnalu na wyjsciu rca? I jak to sie ma do przelacznika gain? Wiesz moze co sie stalo na tym poziomie high, ze chwile gralo dobrze a zaraz nastapil taki trzask ze az mi w glowie zadzwonilo jakbym dostal lopata w potylice:)? I czy moglo to zjawisko jakos negatywnie wplynac na dalszy tor czyli wzmacniacz i kolumny? Mam nadzieje ze nic nie przysmazylem. Mam amplituner CA Topaz sr10 v2 i kolumny MA BX6. Nie wiem czy da sie tam ominac przedwzmacniacz ale to raczej prosty klocek o dobrym zasilaniu wiec watpie.

Nic się nie stało, konstrukcja NFB-12 która w przypadku pracy jako preamp może na wyjściu dać nawet 5V w trybie Hi, w trybie ze zworką Hi 2,5V, Lo 1,25V. Zacznij od przestawienia zworki i ustawienia w Lo. Dla tego jest ta zworka pod obudową abyś sobie przez przypadek nie przełączył DAC`a w wyższe napięcie. Przy okazji zwroć uwagę na płytę główną tam będzie napisane jaką masz wersje DAC`a.

@Groh

Jestem raczej technicznie rozgarniety ale nic kompletnie z tego nie kumam, instrukcja ze strony audio-gd tez niewiele mi wyjasnila.

Ukryta Zawartość

U mnie ta zworka jest fabrycznie ustawiona na variable, czyli na pinach blizej tych kabelkow. Co to konkretnie oznacza i jakie sa wtedy napiecia na Gain Hi/Lo?

Co daje ustawienie na fixed and variable czyli tak jak na zdjeciu?

Kiedy jest uruchomiony tryb preamp o ktorym pisales, a ktory moglby zaszkodzic? Jak w ogole zworka jest zdjeta?

I dlaczego przy tym fabrycznym ustawieniu zworki, kiedy muzyka wcale nie grala jakos specjalnie glosno, nastapil nagle taki trzask, przester czy nie wiem co, tak ze wszystkie membrany glosnikow synchronicznie wyskoczyly prawie z zawieszenia;) jestes pewien, ze nic sie im nie moglo stac? Wygladalo i brzmialo to strasznie, albo ja przewrazliwiony na punkcie nowego sprzetu jestem:)

Ukryta Zawartość

Może akurat sąsiad prąd podłączał...:) przestaw zwrotkę i włącz low, będzie dobrze. Możesz się pobawić też i przełączyć high.. Ale uważaj na wzmocnienie na wzmacniaczu... Jak przyłączysz zwrotkę potencjometr będzie tylko obsługiwał wzmacniacz słuchawkowy.

Ps. Jestem na piwie, więc wybacz ewentualne literówki:)

Tak sobie myślę ze trzask mógł być spowodowany jakimś brakiem kontaktu w gniazdku. Sprawdź wszystkie wtyczki, szczególnie we wzmacniaczu

Oczywiście chodzi mi o gniazda zasilania prądem 230V

@Groh

Cos tam podedukowalem a Ty mi teraz powiedz czy dobrze i ewentualnie popraw:)

Ustawienie fabryczne, zworka blizej kabelkow, "variable only"- potencjometr reguluje zarowno wyjscie dac jak i gniazdo sluchawek. Przestawienie zworki w lewo, dalej od kabelkow, "fixed and variable" - wyjscia dac dostaja caly czas sygnal maksymalny tak jakby z potencjometru odkreconego na maxa, gniazdo sluchawek dalej regulowane pokretlem. W kazdym przypadku jak zworka jest zalozona to gain hi/low wynosi odpowiednio 2,5 i 1,25V.

Przypadek trzeci, ktory wywnioskowalem z Twoich poprzednich postow - zworka zdjeta zupelnie, dac chodzi jako preamp podajac na wyjsciach rca do 5V - nie uzywac z zewnetrznym wzmacniaczem i kolumnami:) Dobrze wykombinowalem czy tez cos sie nie zgadza?

Probowalem przed chwila jeszcze ustawienia gain hi na cichutko grajacym sprzecie i co kilka sekund z glosnikow strzela delikatnie, tak jakbym plyte z gramofonu odtwarzal:) na ustawieniu low nie ma takich cudow:) zworke przestawie jak dostane 15.1 bo tu jest fabrycznie zablokowana jakis klejem i nie chce tego ruszac bo sprzet bedzie wracal do sprzedawcy. Mieszkam w bloku i mam dwuzylowa instalacje, czyli relikt komuny (cale szczescie, ze w miedzi a nie aluminium bo takie tez byly), gniazdka z bolcem mam, lecz bolec sila rzeczy jest zmostkowany z przewodem neutralnym. Do takiego podwojnego gniazdka mam podpiete dwie listwy antyprzepieciowe. Na tej samej listwie mam wzmak, daca, kompa i drukarke. Moze ktorys z tych elementow powoduje te trzaski? A moze np lodowka w kuchni, gdyz wszystkie gniazdka leca szeregowo, od kuchni zaczynajac, pokoj za pokojem, a moj pokoj jest na koncu druta. To instalacja bezpuszkowa, gdzie nastepne gniazdo laczy sie z poprzednim i tak dalej wzdluz mieszkania. Na tym wiekszym wzmocnieniu gain moga strzelac zaklocenia z sieci energetycznej, dobrze mysle?

Gniazdo i listwa nowe, wtyczki w listwie i sprzecie prawdopodobnie dobrze siedza, dziwne ze CA Topaz ma przewod dwuzylowy...

Wybacz już trochę piwa wypiłem... opcji bez zworki nie ma.... przełącz ja, klei jessy tylko zabezpieczeniem transportowym. PO prostu twój wzmacniacz nie toleruje wysokiego napięcia na wejściu. Zresztą jak i tak będziesz wymieniał, to baw się na low

Jak już będziesz miał właściwy, to będziemy się konsultować... :)))

Wybacz już trochę piwa wypiłem... opcji bez zworki nie ma.... przełącz ja, klei jessy tylko zabezpieczeniem transportowym. PO prostu twój wzmacniacz nie toleruje wysokiego napięcia na wejściu. Zresztą jak i tak będziesz wymieniał, to baw się na low

Jak już będziesz miał właściwy, to będziemy się konsultować... :)))

W trybie "Variable Only " DAC` chodzi w trybie DAC`/preamp i daje regulowane przez potencjometr MAX 5V na wyjściu przy Gain H / przy Gain L 2.5V. Przy opcji "Fixed and Variable" DAC` chodzi w trybie tylko przetwornika, na wyjściu RCA jest stałe wzmocnienie standardowe, potencjometr działa tylko na wyjście słuchawkowe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozumiem. A czy w trybie fixed dla wyjscia rca jest aktywny przelacznik gain? Czy tylko dla wyjscia sluchawkowego? Jesli jest aktywny to ma pewnie 2,5V dla H i 1,25 dla L tak jak pisales wczesniej? Naprawde jestes pewien ze ten trzask nie mogl niczego uszkodzic? To chyba byl przester przez za duzy sygnal wejsciowy na wzmacniacz...

Aha...mam tez pytanie o funkcje anty-clipping...czy chroni ona caly tor przed przesterem czy tylko daca przed zbyt silnym sygnalem ale jak dac wzmocni sygnal to na wyjsciu rca juz anty-clipping dla dalszej czesci toru nie dziala?

To chyba byl przester przez za duzy sygnal wejsciowy na wzmacniacz...

Dokładnie... Zasada jest taka iż sygnał powinien być jak najwyższy na wyjściu i tłumiony na wejściu. Zmniejsza się wtedy wpływ kabli na dźwięk, jest większy odstęp od ewentualnych przydźwięków indukujących się na kablach. Jest szczególnie istotne przy RCA/RCA W zależności od konstrukcji wzmacniaczy tolerują rożne poziomy wejściowe. Dlatego masz tyle opcji do wykorzystania. Przy przełączeniu zworki twój wzmacniacz powinien dobrze pracować przy H, jeśli nie to masz zmniejszysz sygnał do L.

Aha...mam tez pytanie o funkcje anty-clipping...czy chroni ona caly tor przed przesterem czy tylko daca przed zbyt silnym sygnalem ale jak dac wzmocni sygnal to na wyjsciu rca juz anty-clipping dla dalszej czesci toru nie dziala?

Funkcja anty-clipping dotyczy samej kości przetwornika D/A. W tańszych konstrukcjach D/A przy maksymalnej wartości bitowej przetwornik "głupiał" i generował wartości losowe na wyjściu co objawiało się niemiłymi trzaskami. WM8741 jest odporny na takie przypadki. Toru analogowego w DAC`u nie da się przesterować.

Pobaw się jeszcze filtrami i oversamplingiem ( przełączniki OS, Filter). Ustawienia wyjścia z kompa ustaw jak na zdjęciu. Pamiętaj o tym iż OS x 8 nie będzie wtedy dostępny gdyż przekroczy to maksymalne taktowanie D/A

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

A ja się zastanawiam, czy Kolega, autor wątku nie ma po prostu jakiegoś problemu sprzętowego w swoim systemie. Najpierw problemy z nowiutkim Calyxem, teraz z Audio-gd. A charakter tychże problemów zdaje się wskazywać, że coś może być nie tak ze sprzętem. Stabilizatory podające napięcie na USB mogą nie mieć optymalnych warunków pracy. Może zacznijmy od tego jaki Kolega ma zasilacz i płytę główną? Sprzęt świeży, czy kilkuletni? Stacjonarka, notebook?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.