Skocz do zawartości
IGNORED

kino domowe do 13tys

.:Paco:.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pewnie jak wielu przedmna i wielu po mnie prosze o porade w sprawie zakupu kina domowego - 5.1. Pewnie jak wiekszosc bym powiedzial: chcialbym jak najlepiej za jak najtaniej ale zalezy mi na naprawde dobrym sprzecie w stosunku do jakosci - mysle o wydatku tak do 10-13tys (moze byc +- 2000) na kino domowe. Chodzi tutaj o zakup amplitunera i zestawu kolumn (sub - zalezy od mozliwosci kolumn). Obecnie zestaw bedzie stal w salonie 23m2 ale w przyszlosci bedzie to ok 45m2. Wykorzystanie to okolo 70% filmy, 30% muzyka. Lubie rozne kawalki od starych Skaldow, Dzemu po nowe kawalki ale najbardziej zalezy mi na efektach filmowych ale dobrze jakby muzyki na tym tez moznaby bylo posluchac. Wychodze z zalozenia aby kupic dobrze a nie co jakis czas wymieniac - np jak kiedys kupie lepsze kolumny. Dobrze tez jakby ampli pozwalal na dwie strefy grania - choc nie jest to warunek konieczny kosztem mozliwosci.

Myslalem o wyzszych modelach Onkyo albo Marantz 5006/5007/6006. HK kiedys graly dla mnie "za cicho", tzn. jakby czegos im brakowalo - nie wiem moze obecne modele sa lepsze? Ale ja juz nie odsluchiwalem sprzetu z 6 -7 lat takze kazda pomoc sie liczy.

Co do kolumn to np:

Klipsch 2x RF-82 1x RC-62 2x RS-52 a moze cos z KEF Q500/Q700, MA albo czy np warto dokladac do Dali Ikon 6 albo Zensor 7??

Koncowa decyzje podejme po odsluchu ale chcialbym prosic was o porade abym wiedzial na jakie zestaw zwrocic uwage i poszukac salonu,ktory ma takie na swoim stanie.

Konczac moj ojczulek ma Onkyo 609, jakies stare kolumny Tonsila jeszcze z komuny i mu graja super! A moze ktos mnie zaskoczy jakims fajnym zestaw Tonsila albo Unitry (jesli ta firma nadal istnieje

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/96849-kino-domowe-do-13tys/

Witaj,

napewno bez odsłuchu się nie obędzie, jest wiele dobrych konfiguracji, które brzmią bardzo dobrze, wybór jednak zależy od indywidualnych preferencji.

W kwestii amplitunerów zdecydowanie zwróciłbym Twoją uwagę na najnowszą ofertę marki Denon - modele przynajmniej AVR-2313 lub AVR-3313. W przypadku urządzeń Marantz zwróć uwagę na najnowsze SR 5007 i SR 6007. Bardzo ciekawą propozycją (moja rekomendacja przy Twoich wymaganiach) są amplitunery Yamaha serii Aventage czyli np. RX-A820 lub wyższe teraz w świetnej cenie RX-A1010. Urządzenia są w pełni wyposażone i dobrze brzmiące.

W kwestii kolumn zdecydowanie posłuchaj Dali Ikon mk2 - nie jest to zestaw tani, jednak świetnie sprawdza się w konfiguracjach zaawansowanych systemów wielokanałowych. Dobrze (szczególnie w kwestii reprodukcji przestrzeni) sprawdzają się systemy oparte na kolumnach serii KEF Q lub jeśli budżet pozwoli najnowszej R (ale to niestety znacznie drożej). Często wybierane są także przez wielu naszych klientów zestawy Monitor Audio serii Rx - bardzo bezpieczny wybór o uniwersalnym, dynamicznym brzmieniu.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, wszystko jest dostępne od ręki. W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

To wcale nie będzie łatwe.

Szczęście że 70% do kina to ten sprzęt da sobie radę.

Ale powinieneś faktycznie rozejrzeć się za sprzętem do wysokich wymagań:

Ten Denon 3313 , Harman 760, Marantz 6007 to podstawowy wymóg.

A kolumny Minimum Monitor Audio RX, Triangle, Kefy IQ90. Chociaż uczciwie powiedzieć to ten Dali Ikon też warty sprawdzenia.

Witaj,

napewno bez odsłuchu się nie obędzie, jest wiele dobrych konfiguracji, które brzmią bardzo dobrze, wybór jednak zależy od indywidualnych preferencji.

W kwestii amplitunerów zdecydowanie zwróciłbym Twoją uwagę na najnowszą ofertę marki Denon - modele przynajmniej AVR-2313 lub AVR-3313. W przypadku urządzeń Marantz zwróć uwagę na najnowsze SR 5007 i SR 6007. Bardzo ciekawą propozycją (moja rekomendacja przy Twoich wymaganiach) są amplitunery Yamaha serii Aventage czyli np. RX-A820 lub wyższe teraz w świetnej cenie RX-A1010. Urządzenia są w pełni wyposażone i dobrze brzmiące.

W kwestii kolumn zdecydowanie posłuchaj Dali Ikon mk2 - nie jest to zestaw tani, jednak świetnie sprawdza się w konfiguracjach zaawansowanych systemów wielokanałowych. Dobrze (szczególnie w kwestii reprodukcji przestrzeni) sprawdzają się systemy oparte na kolumnach serii KEF Q lub jeśli budżet pozwoli najnowszej R (ale to niestety znacznie drożej). Często wybierane są także przez wielu naszych klientów zestawy Monitor Audio serii Rx - bardzo bezpieczny wybór o uniwersalnym, dynamicznym brzmieniu.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, wszystko jest dostępne od ręki. W przypadku pytań służę pomocą

Denon - kurcze jakby na nie nie zwarcalem uwagi gdyz czytalem,ze to przerost formy nad trescia? a kiedys kiedys jakos super nie graly ale moze fakt te nowe modele sprawdze. A Yamaha to nadal dobry wybor? wiem,ze z 10 lat temu to byly super ale czy nie jest tak,ze Yamaha to dobrze sie sprawdza w kinie a z muzyka juz tak srednio?

A Klipsche jakos malo sa polecane?

Pabianice 180km ale jak juz bede zdecydowany pomyslimy jesli bedzie wszystko na miejscu i sie dogadamy co odsluchu i co do cen:) Ale to jeszcze troszke bo chce dokonac zakupu na spokojnie.

To wcale nie będzie łatwe.

Szczęście że 70% do kina to ten sprzęt da sobie radę.

Ale powinieneś faktycznie rozejrzeć się za sprzętem do wysokich wymagań:

Ten Denon 3313 , Harman 760, Marantz 6007 to podstawowy wymóg.

A kolumny Minimum Monitor Audio RX, Triangle, Kefy IQ90. Chociaż uczciwie powiedzieć to ten Dali Ikon też warty sprawdzenia.

hmm dlaczego? a gdyby kino bylo 60%? Myslalem,ze KEF IQ90 juz sa niedostepne? Tak chce kupic dobry amp gdyz niechce sie bawic pozniej w wymiany...

W przypadku urządzeń Denon podstawowe modele są porównywalne z konkurencją i szczególnie pod względem stereo nie są w stanie zaoferować dużo. Modele od AVR-2313 w górę (szczególnie AVR-3313) jednak prezentują całkiem przyzwoitą klasę.

Co do Yamahy to zdecydowanie zwracam uwagę na serię Aventage, która bardzo dobrze (w stosunku do konkurencji w danym przedziale cenowym) radzi sobie w stereo. Ponadto zawsze w przyszłości możesz dokupić sobie końcówkę mocy (Aventage ma niezły pre-amp), która podniesie poprzeczkę w jakości dźwięku o dobrą klasę wyżej.

Kef seria iQ jest już niedostępna od bardzo dawna. Została zastąpiona nową serią Q - w Twoim przypadku system oparty na Q500 / Q100 / Q200C oraz ewentualnie Q400B (chociaż w kwestii subwoofer namawiałbym także na odsłuch REL T5) byłby idealny.

Jeszcze raz zapraszam na odsłuchy, wszystkie urządzenia i kolumny są dostępne, tak więc w jednym pomieszczeniu, w identycznych warunkach możesz porównać poszczególne konfiguracje.

pozdrawiam

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Salon Q21 jest godny polecenia. Byłem, słuchałem i miło spędziłem czas.

A co do amplitunera to polecam coś z serii LX Pioneer-a.

Na ebay.de moża dostać nowego SC-LX75 za 1099 E. Z palcem w terminalu głośnikowym pobije każdą wskazaną tu propozycję ;-)

Może nawet Q21 ściągnie Ci tego Pionka w dobrej cenie. Jest już nowy model SC-LX76 więc ceny spadają.

Zapewniam Cię, że tego Pioneera nie trzeba odsłuchiwać - można brać w ciemno. Seria LX to jedne z najlepiej grajacych amplitunerów w stereo. Tylko głośniki dobierz do preferencji.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Z czystym sumieniem mogę ci polecić serie SC LX Pioneera obecnie testuje model 86 co prawda jest nieco droższy od zakładanego budżetu ale seria 7 też świetnie brzmi w stereo

Użytkowałem przedtem Yamahe 3900 i 3067 niczego im nie brakowało w codziennym użytkowaniu gdzie przewaga to film i tv ale stereo Pioneera jest zdecydowanie lepsze

Na ebay.de moża dostać nowego SC-LX75 za 1099 E. Z palcem w terminalu głośnikowym pobije każdą wskazaną tu propozycję ;-)

Może nawet Q21 ściągnie Ci tego Pionka w dobrej cenie. Jest już nowy model SC-LX76 więc ceny spadają.

Zapewniam Cię, że tego Pioneera nie trzeba odsłuchiwać - można brać w ciemno. Seria LX to jedne z najlepiej grajacych amplitunerów w stereo. Tylko głośniki dobierz do preferencji.

Witam

Czy ww. SC-LX75 w pokoju 21m kwadrat, o wysokości 3,5m z kolumnami monitor audio RX8 zagra dobrze (muzyka lat 70-80 Pink Floyd. Genesis. King Crimson, Pat Metheny, Rammstein )?

Witam

Czy ww. SC-LX75 w pokoju 21m kwadrat, o wysokości 3,5m z kolumnami monitor audio RX8 zagra dobrze (muzyka lat 70-80 Pink Floyd. Genesis. King Crimson, Pat Metheny, Rammstein )?

Zagra dobrze jak na amplituner. Wzmak na podobną kasę zagra lepiej. Abstrahuję tutaj od akustyki. Same wymiary pokokoju to za mało. żeby stwierdzić czy będzie dobrze.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Zagra dobrze jak na amplituner. Wzmak na podobną kasę zagra lepiej.

Logiczne, ilość komponentów w amplitunerze, a we wzmacniaczu znacznie się różni. Miałem okazję porównać swego LX83 np z Roksana Candy. Różnice są, ale nie takie, żeby było warto dokupić dodatkowy wzmacniacz w tej klasie do mego zestawu i słuchać na nim stereo.

Co do połączenia Pioneera z monitor audio, pod twój gust muzyczny jak najbardziej. Mocny dół, wyrazista średnica to w rocku podstawa i to ma monitor audio w połączeniu z pioneerem, warto przesłuchać to połączenie. Co prawda u mnie gra z GS-ami ale RX też dają radę. Metrażem bym się nie przejmował.

A co do amplitunera to polecam coś z serii LX Pioneer-a.

Bardzo ciekawa propozycja i na pewno go odslucham bo tem aplituner ma bardzo duze mozliwosci na przyszlosc...a jak jest z gwarancjas Pioneera np z Niemiec - jest ona miedzynarodowa czy nie?

Powaznie pomysle nad wizyta w Q21 choc co do tego Pionieera to maja go w bardzo drogiej cenie - jak najnowszy model - gdzie inne sklepy sprzedaja go o wiele taniej ale z drugiej strony maja inny sprzet warty uwagi.

W zakładanym budżecie wybierałbym amplituner pomiędzy Marantzem i Yamahą. Sam mam RX-A 1010 i bardzo go sobie chwalę (wcześniej miałem Marantza i też byłem zadowolny). Teraz taką Yamaszkę wyrwiesz bez problemu za 3,5 tys., więc powinno zostać jeszcze sporo środków ok. 2000 pln - możesz od razu posłuchać jak brzmi ampli + wzmacniacz (np Yamaha 1000 lub 2000) - będziesz wiedział czy warto iść w tą stronę. Myślę, że jak wydasz w jednym sklepie 13 tys. to bez problemu uda Ci się wytargować kable gratis.

Mysle obecnie nad Marantzem 5xxx,6xxx,7xxx, wspomniana Yamaha albo powyzszym Pionkiem...plus do tego Dali,Kef,Klipsch albo MA - no nic pozostaje tylko odsluch i zobacze czy trafie na jakies promocje i jak to wyjdzie z budzetem.

Pioneera SC-LX75 nie trzeba odsłuchiwać. Uwierz mi na słowo i wszystkim recenzjom jakie znajdziesz. Wszyscy go chwalą. Jego cyfrowym końcówkom mocy żadna konkurencja nie podskoczy.

Jego zaawansowany system kalibracji wyniesie brzmienie na wyżyny. I to zarówno w kinie jak i stereo.

Do tego kolumny Acoustic Energy Aelite 5.1 za 7200 zł.

Razem masz 4500 + 7200 = 11 700 za resztę kupisz BR Pioneer BDP-LX54 z PQLS. Połączenie PQLS znacząco polepsza jakosć dźwięu.

Gwarantuję, że takie zestaw zagra na miarę oczekiwań. Bez zbędniego kombinowania i odsłuchów. Chyba, że odsłuchy są rozrywką samą w sobie ;-)

Pioneera SC-LX75 nie trzeba odsłuchiwać. Uwierz mi na słowo i wszystkim recenzjom jakie znajdziesz. Wszyscy go chwalą. Jego cyfrowym końcówkom mocy żadna konkurencja nie podskoczy.

Jego zaawansowany system kalibracji wyniesie brzmienie na wyżyny. I to zarówno w kinie jak i stereo.

Razem masz 4500 + 7200 = 11 700 za resztę kupisz BR Pioneer BDP-LX54 z PQLS. Połączenie PQLS znacząco polepsza jakosć dźwięu.

Gwarantuję, że takie zestaw zagra na miarę oczekiwań. Bez zbędniego kombinowania i odsłuchów. Chyba, że odsłuchy są rozrywką samą w sobie ;-)

Zapomniałeś podać adres sklepu gdzie je najlepiej posłuchać i tekst: zapraszamy na odsłuch :)

Ampli kupujemy na ebay.

Kolumny na allegro.

A BR tam gdzie taniej.

Jestem agentem "jakości za najlepszą cenę" ;-) - ot tak dla sportu. A może dla możliwości "pomądrzenia się" ;-)

Tak mnie namawiasz na tego Pionka i podales w sumie niezle zrodlo ebay.de a wiesz jak jest z gwarancja na Pionki z Niemiec? jest miedzynarodowa albo czy mozna taka dokupic?

Czytalem sporo pozytywow, sprzet nie jest tani wiec na pewno chcialbym go odsluchac aby zobaczyc czy mi pasuje...bo nie wszystko co drogie jest super;)

Sprzęt kupujesz w EU więc gwarancja musi działać w EU.

Jeśli nie masz za daleko na Śląsk możesz wpaść posłuchać mojego SC-LX-82. Wyższy ale i starszy model. Na tych samych ICEpower-ach co model 75.

W życiu przesłuchałem wiele sprzętu i potrafię docenić jakość. Pionki serii SC naprawdę zadziwiają. Dlaczego ? Bo te same ICE-powery montuje taki AUDIOMATUS w swoich chwalonych wzmakach ... i inni jak Jeff Rowland, MartinLogan, Pioneer, PS Audio, Rotel.

Jeśli nie masz za daleko na Śląsk możesz wpaść posłuchać mojego SC-LX-82. Wyższy ale i starszy model. Na tych samych ICEpower-ach co model 75.

W życiu przesłuchałem wiele sprzętu i potrafię docenić jakość. Pionki serii SC naprawdę zadziwiają. Dlaczego ? Bo te same ICE-powery montuje taki AUDIOMATUS w swoich chwalonych wzmakach ... i inni jak Jeff Rowland, MartinLogan, Pioneer, PS Audio, Rotel.

No to teraz oczka zaeczely mi sie usmiechac! Dzieki za propozycje ale zona by mnie zabila jakbym z Warszawy pojechal na slask posluchac "radia" (wedlug niej;). A co do gwarancji juz sie dowiedzialem,ze jest rzeczywiscie UE i jest na 1 rok jak jest wiecej to na zasadzie rekojmi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.