Skocz do zawartości
IGNORED

Outer Ring peezeeta

peezeet

Rekomendowane odpowiedzi

prawdę mówię. dla mnie prymitywny to siermiężny nie ociosany.

Weż poprawkę że polecasz przykład z ubiegłego wieku (co nie przeszkadza ze ma swoich fanatyków i cenę ).

Twoje dzieło to produkcja i technologia XXI W. Stąd różnice.

Wtedy wyważano - dzisiaj robi się bez tej operacji , przynajmniej niektórzy producenci

A skoro 88 znajduje się ew grupie porównawczej z Garardem 401, Thorensem 124,Lenco 75/78/99/ coś musi być na rzeczy, tym bardziej jak spojrzeć jakie ramiona implamentowano.

To wszystko odnosi się do podanego linku

A że to konstrukcje odrębne ideowo od Twojej kontrowanie nie ma sensu.Dałem przykład wyważania. i tylko w tym zakresie fizyki.

a co jeśli zrobić zunifikowaną średnice wewnętrzną, większą niż 30cm i dodać kilka gumowych pasków, po założeniu odpowiedniego do modelu gramofonu ring przylegałby do boku talerza ? średnic talerzy nie ma chyba aż tak wiele i wystarczyłoby kilka gumowych opasek, np o gr. 1mm, 2mm 3mm, i ten standardowy ring z odpowiednim paskiem byłby dopasowany do większości średnic talerzy ?

ponieważ celem pierścienia jest docisk płyty po krawędzi, to co dzieje się z boku nie ma większego znaczenia a wpływu na wkładkę by to nie miało...

To mi się nie sprawdziło. Właśnie tak kombinowałem z tym outer ringiem VPI - był sporo za szeroki na talerz fi 30 cm, zatem wyklejałem outer ring od wewnątrz miękkimi gumkami o odpowiedniej grubości. Duża masa outer ringu powodowała, że te gumki "siadały" sobie w dowolny sposób (poddawały się) i idealnego wycentrowania * nie było. Dałem twardsze gumki od wewnątrz outer ringu, po czym założyłem go z pewnym trudem na płytę - wycentrowało dobrze. Ale co z tego, jak po zakończeniu słuchania zdjąc tego cholerstwa z talerza nie mogłem! Nawet przez głowę przeleciała mi myśl, że chyba tak już zostanie - talerz ze "stałą" płytą i outer ringiem :) Podnosiłem za ten outer ring do góry cały ciężki talerz, a to nie jest zdrowe ani dla talerza, ani dla ośki łożyska, ani dla ceramicznej kulki na dnie tegoż, o samej płycie już nie mówiąc. Masakra! Te gumki wypaprały mi na czarno całą krawędź talerza nawet lekko go kancerując. Chemicznie matowione talerze akrylowe są dość delikatne i wrażliwe na takie cuda. Może lepiej to znosi talerz metalowy, np. chromowany czy niklowany.

* jak dla mnie, to outer ring jest dobrze wycentrowany wtedy, gdy popatrzymy z boku na kręcący się talerz z outer ringiem, to nie widać żadnego bicia. Musi sprawiać wrażenie jakby stał w miejscu, pomimo tego że wiruje.

Pozdro,

Yul

to outer ring jest dobrze wycentrowany wtedy, gdy popatrzymy z boku na kręcący się talerz z outer ringiem, to nie widać żadnego bicia

- przecież nawet koła samochodowe wyważają na przyrządach - na oko to Ziemia jest płaska - uważam, że powinien być jakiś przyrząd do wyważania i przed każdym graniem należałoby wyważyć talerz razem z płytą i outeringiem - wtedy mamy gwarancję że nie bije.

excelvinyl winylmania blog szukaj

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.