Skocz do zawartości
IGNORED

thorens td321+sme3009r+at666 vakum system+ortofon 2m red

jaroslawkonopka

Rekomendowane odpowiedzi

czesc

Witam wszystkich.

Co myslicie o zestawie podanym w tytule posta?

Stan oceniam na 4+,brakuje w ramieniu tylko jednej przeciwwagi,stad na ten moment maks to 13.5G.prozniowa podkladka z pomka dziala super,guma jak nowa.

495e to cena do zaplacenia.oryg zasilacz,kable.

Gra super.

Poprosze o Wasze opinie i zdanie na temat tego zestawu.

Aha jestem w monachium i tu jest sprzet.

Aha kolor td321 mahon.

Pozd

Jarek

Ale co Ci mamy powiedzieć? Przecież sam piszesz, że gra dobrze.

500 euro to nawet niezła cena, gramofon jest wart koło 1000zł, ramie drugie tyle (nie mieszajmy dwóch różnych systemów walutowych, hehe)

Brakująca oryginalna przeciwwaga z SME będzie Cie kosztować 50-100zł.

Czesc

Chcialbym wiedziec czy taki zestaw za taka kwote warto wziac i generalnie skorzystac z Waszego doswiadczenia.

Jak sie zgrywa SME 3009R z TD321 + na co ewentualnie jeszcze uwage zwrocic.

Czy ktos z forumowiczow ma taki zestawik?

Gdzie mozna nabyc taka oryginalny przeciwwage?

pozd

Jarek

Ale co Ci mamy powiedzieć? Przecież sam piszesz, że gra dobrze.

500 euro to nawet niezła cena, gramofon jest wart koło 1000zł, ramie drugie tyle (nie mieszajmy dwóch różnych systemów walutowych, hehe)

Brakująca oryginalna przeciwwaga z SME będzie Cie kosztować 50-100zł.

Nawet jak brakuje to warto.

Za 1000EU nie kupisz nic co można do tego porównać pod względem jakości -mówię o nowych produktach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Jeżeli to ramie 3009R to bierz póki jest - na tej aukcji samo ramie już jest za 1500zł -

Ukryta Zawartość

Przeciwwagi szukaj ,a ebay;u i allegro. Taki zestaw miał chyba Donic, ale ogólnie to dosyć popularny i sprawdzony set. Lepiej w tej cenie się nie da.

Ukryta Zawartość

Hej

Niestety sprzedawca ma ten zestaw ktorego sie pozbywa i planuje nabyc cos z wyyyyzszej polki.

Mfg

Jaroslaw

Jeśli sprzedawca ma inne wkładki, to ja bym wymienił Red za dopłatą na coś lepszego.

Za 500 EURO bierz w ciemno, a na pewno nie będziesz żałował.

pozdr

donic

P.S.

faktycznie miałem taki zestaw, tylko ramię bez literki "R"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hejka

Jeszcze jedna sprawa jaka zauwazylem (mialem okazje posluchac troche muzyki, kilka plyt).

Unioszenie ramienia nie dziala chyba w 100% dobrze.

Tzn na poczatku plyty kiedy winda jest uniesiona to igla znajduje sie kilka mm nad plyta - opuszczam winde czyli igla dotyka talerza i gra. Wszystko ok, ale kiedy dojdzie do konca plyty i unosze winde to roznica jest minimalna i w zasadzie igla wciaz dotyka plyty, mimo uniesionej windy. Denerwujace to jest bo trzeba ramie reka unosic po zakonczeniu plyty i parkowac recznie.

Wydaje mi sie ze to kwestia regulacji - czy moze spotkaliscie sie z takim zachowanie windy i jak ewentualnia to podregulowac?

pozd

Jarek

Hejka

Jeszcze jedna sprawa jaka zauwazylem (mialem okazje posluchac troche muzyki, kilka plyt).

Unioszenie ramienia nie dziala chyba w 100% dobrze.

pozd

Jarek

To żaden problem i bez problemu to wyregulujesz.

pozdr

donic

Czesc

Nie rozumiem co masz na mysli mowiac:¨zacznij od obrocenia ramienia windy¨.

Ramie windy w dol,igla opuszcza sie na plyte;ramie w gore igla sie unosi.

Prosze jasniej

Pozd

Jarek

Też nie rozumiem o co chodzi z obracaniem:)

Windy można regulować, nie wiem jak jest w SME, przypuszczam, że tak jak w linnie/redze można przesunąć cały mechanizm windy do góry lub w dół (potrzeba "gwiazdkowego" śrubokręta).

Też nie rozumiem o co chodzi z obracaniem:)

Windy można regulować, nie wiem jak jest w SME, przypuszczam, że tak jak w linnie/redze można przesunąć cały mechanizm windy do góry lub w dół (potrzeba "gwiazdkowego" śrubokręta).

Winda w SME jest na gwincie, a więc można ją przekręcać co powoduje jej opuszczanie w dół lub podnoszenie w górę. W ten sposób można regulować wysokość windy.

hm... ja mam sme3009r i jak popatrzylem na te czesc ktora unosi ramie do gory ro nie da sie nia po prostu krecic aby ja opuscic czy uniesc wyzej bo jej profil jest prostokatny a nie okragly

wiec ponawiam pytanie - jak wyregulowac wysokosc windy w SME3009R?

pozd

jarek

Po pierwsze czy na końcu płyty belka windy trafia w rurkę ramienia prawidłowo ? Jeśli tak to albo masz przekrzywioną windę albo całe ramię. Windę odblokowujesz odkręcając jej śrubę mocującą i wtedy możesz ją przemieszczać po kolumnnie ramienia - obracać, unosić opuszczać.

tu masz do pobrania service manual (musisz się tylko zarejestrować na forum - warto !) część dotycząca windy na pewno się będzie zgadzać :

Ukryta Zawartość

hm... ja mam sme3009r i jak popatrzylem na te czesc ktora unosi ramie do gory ro nie da sie nia po prostu krecic aby ja opuscic czy uniesc wyzej bo jej profil jest prostokatny a nie okragly

wiec ponawiam pytanie - jak wyregulowac wysokosc windy w SME3009R?

pozd

jarek

winda może i jest prostokątna ale zamocowana jest do kolumny ramienia na pierścieniu który odblokowujesz odkręcając śrubkę i obracasz nim dookoła kolumny ramienia. Moim zdaniem nie jest to jednak kwestia wysokości windy skor na początku płyty igła jest kilka mm nad płytą czyli tak jak być powinno a na końcu nie jest uniesiona.

Ukryta Zawartość

Hej

Instrukcje znam juz i niewiele z niej wynika.

Wszystko wyglada dobrze, sprzet gra ok tylko ta winda mnie drazni.

Co rozumiesz przez "czy belka windy trafia prawidlowo w ramie"?

Dla mnie wszytsko wyglada dobrze i na poczatku i na koncu plyty oprocz tego ze nie unosi belka ramienia na koncu plyty tak jak powinna.

W ktiorym miejsca jest ta sruba mocujaca belke windy bo nijak nie moge jej znalezc?

Myslicie ze cos moze byc skrzywione? Chyba daloby sie zauwazyc lub uslyszec takie uszkodzenie?

pozd

Jarek

Po pierwsze czy na końcu płyty belka windy trafia w rurkę ramienia prawidłowo ? Jeśli tak to albo masz przekrzywioną windę albo całe ramię. Windę odblokowujesz odkręcając jej śrubę mocującą i wtedy możesz ją przemieszczać po kolumnnie ramienia - obracać, unosić opuszczać.

tu masz do pobrania service manual (musisz się tylko zarejestrować na forum - warto !) część dotycząca windy na pewno się będzie zgadzać :

Ukryta Zawartość

winda może i jest prostokątna ale zamocowana jest do kolumny ramienia na pierścieniu który odblokowujesz odkręcając śrubkę i obracasz nim dookoła kolumny ramienia. Moim zdaniem nie jest to jednak kwestia wysokości windy skor na początku płyty igła jest kilka mm nad płytą czyli tak jak być powinno a na końcu nie jest uniesiona.

Jeszcze raz Jarek.

Juz chyba zalapalem kal regulowac te winde tylko mam pytanie.

Czy jesli teraz lekko przesune calosc tzn winde lekko na osi ramienia w gore to czy wplynie to jakos na pozostale ustawienia ramienia?

Pytam bo ramie i wkladka sa ustawione i gra fajnie stad nie chcial bym tego zmieniac + jestem mocno poczatkujacy jesli chodzi o kwestie ustawienia od zera ramienia.

pozd

Jarek

Ukryta Zawartość

Najlepiej jakbyś zrobił zdjęcia. Winda w zbliżeniu na początku płyty i na końcu płyty.

Na razie nie ruszaj windy bo myślę że to nie chodzi tylko o jej podniesienie. Przy podniesionej windzie ramię powinno obracać się w płaszczyźnie równoległej do powierzchni płyty. Z tego co piszesz przesuwającramię przy podniesionej windzie do środka płyty u Ciebie powoduje obniżanie igły w kierunku płyty. Albo belka windy jest krzywa (chyba że belkę masz zamontowaną na ramieniu a w windzie jest tylko "grzybek" - wtedy sprawdź tę belkę) Albo całe ramię jest przechylone (raczej wątpliwe - bo łatwo byś to zauważył) albo przy końcu płyty ramię nie trafia we właściwą część belki windy tylko na jej koniec i ramię nie jest prawidłowo unoszone (wtedy przesuwa się równolegle nad prawie całą płytą a tylko przy końcu opada przy podniesionej windzie) Tak czy owak zrób zdjęcia.

Hej

Instrukcje znam juz i niewiele z niej wynika.

Czy mówiesz o service manual czyli instrukcji serwisowej czy o owner manual czyli broszurce jak zamontować i ustawić ramię ?

Service manual ma rozrysowane wszystkie części ramienia z opisem jak je rozmontować i złożyć z powrotem. Pobierz sobie i poczytaj

Czesc

Dzieki za odpowiedz

Niestety nie ma tam serwisowej instrukcji do 3009R ramienia.

Jesli chodzi o fotki to postaram sie na dniach cos wrzucic.

W tym tygodniu kiepsko z czasem bedzie , nowy gramofon z ramieniem SME na razie lezy i czeka a chodzi stary TD160.

pozd

Jarek

ps. Mam nadzieje ze to drobiazg z ta winda.

Windę masz taką samą jak w series II. Wogóle seria R różniła się stalową rurką, przeciwwagą, rodzajem headshella i poprawioną geometrią - to dużo ale generalna budowa i części w zasadzie bez zmian więc serwisówka series II jest jak najbardziej pasująca

Ja obstawiam krzywa ,,belke,, czy jak tam ta prowadnice nazywac ,jest to czasem podgiete i wlasnie na koncu plyty bardziej ramie (w tym i igla) jest za nisko.

Przypatrz sie temu ,skoryguj i po temacie.

robix

Czesc

Ponownia Jarek wita.

Wlasnie raz jeszcze dokladnie obejrzalem ramie i gramofon i wydaje mi sie ze wiem w czym tkwi problem.

Wyglada na to ze winda jest po prostu lekko krzywo nakrecona na os ramienia.

Roznica jest subtelna ale widoczna golym okiem.

Jeszcze nie skorygowalem bo potrzebuje do tego troche precyzji i sily a padam dzis zupelnie.

Wyglada jednak ze nie jest to powazna usterka.

Dzeikuje za odpowiedz wszytskim

pozd

Jarek

Ja obstawiam krzywa ,,belke,, czy jak tam ta prowadnice nazywac ,jest to czasem podgiete i wlasnie na koncu plyty bardziej ramie (w tym i igla) jest za nisko.

Przypatrz sie temu ,skoryguj i po temacie.

robix

• 2 tygodnie później...

czesc wszytskim

to znowu ja - mialem wczoraj okazje poprobowac skorygowac moj problem z winda w ramieniu SME3009R i niestety poleglem.

Wyglada (jak pisalem juz) ze caly mechanizm windy jest krzywo nakrecony na os ramienia.

Ale kiedy poluzowalem srubke mocujaca ten mech do ramienia to moglem caloscia tylko w jednej plaszczyznie = dookola ramienia.

Jest tam jeszcze jedna srubka ale nie chcialbym rozregulowac calosci bo gra na ten moment fajnie. Przyznaje ze nigdy nie ustawialem ramienia i wkladki z igla od A do Z.

Pytania jakie mam do Was to czy zmieniajac polozenie windy czy nawet demontujac ja kompletnie zmieniam tez ustawienia ramienia i wkladki?

czy bede musial po ponownym nalozeniu windy na ramie ustawiac calosc?

Wydaje mi sie ze nie ale nie jestem ekspertem.

pozd

Jarek

Przecież winda nie jest mechanizmem ramienia, więc nie ma to żadnego wpływu na ustawienia wkładki. Oczywiście winda daje gwarancje, że nie uszkodzisz igły opuszczając ją na płytę. Może zrób jakieś zdjęcie tej windy, ewentualnie poszperaj w sieci, wyszukaj zdjęcia innych SME i sprawdź czy u Ciebie wygląda tak samo. Jak coś to poszukaj tego elementu na ebay'u.

pzdr

czesc wszytskim

to znowu ja - mialem wczoraj okazje poprobowac skorygowac moj problem z winda w ramieniu SME3009R i niestety poleglem.

Wyglada (jak pisalem juz) ze caly mechanizm windy jest krzywo nakrecony na os ramienia.

Ale kiedy poluzowalem srubke mocujaca ten mech do ramienia to moglem caloscia tylko w jednej plaszczyznie = dookola ramienia.

Jest tam jeszcze jedna srubka ale nie chcialbym rozregulowac calosci bo gra na ten moment fajnie. Przyznaje ze nigdy nie ustawialem ramienia i wkladki z igla od A do Z.

Pytania jakie mam do Was to czy zmieniajac polozenie windy czy nawet demontujac ja kompletnie zmieniam tez ustawienia ramienia i wkladki?

czy bede musial po ponownym nalozeniu windy na ramie ustawiac calosc?

Wydaje mi sie ze nie ale nie jestem ekspertem.

pozd

Jarek

A nawet tak prowizorycznie nie da się nadbudować np. gumą podpórki windy? Nakleić coś na ten element na którym wspiera się ramię, tak żeby było trochę wyżej pod koniec płyty? Wiadomo, że trzeba zreperować windę, ale można to zrobić lepiej lub gorzej, można wcześniej, można później. Prowizoryczna naprawa zabezpieczyłaby przynajmniej wkładkę przed uszkodzeniem.

Pozdro,

Yul

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.