Skocz do zawartości
IGNORED

Najwspanialsze koncerty fortepianowe

Gość papageno

Rekomendowane odpowiedzi

Nasz Rubinstein upodobał sobie drugi koncert Saint-Saensa, ten

od Bacha:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do Offenbacha ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość papageno

(Konto usunięte)

Ta łatwość przyswajania przez Camille różnych stylów budziła obawy jego protektorów: Rossiniego, Gounoda, Liszta i Berlioza - uważali, że może być ona przeszkodą do wypracowania własnego stylu.Ciekawe, że Sait-Saens zapisał się w hisorii muzyki żartobliwym Karnawałem zwierząt, którego to utworu nie pozwalał wykonać za życia

Ciekawe, że Sait-Saens zapisał się w hisorii muzyki żartobliwym Karnawałem zwierząt, którego to utworu nie pozwalał wykonać za życia

Eee tam, dla mnie zapisał się w historii jako twórca III Symfonii tzw. "Organowej", która naprawdę ma sporo świetnych momentów.

A u mnie? - kapitalnie w senną atmosferę niedzielnego poranka wpisała się druga część (Andante) koncertu Mozarta na dwa fortepiany i orkiestrę (K365).

W zasadzie owo Andante jest współgraniem dwóch fortepianów...dla mnie to duży plus, ponieważ jak na lekarstwo tutaj orkiestrowego patosu, miałkiej repetycji i klasycznego bicia piany.

Niesamowicie słucha się „bezosobowej” interpretacji duetu Zoltan Kocsis / Dezso Ranki z Hungarian State Orchestra, ale nie znalazłem nigdzie tego wykonania w sieci internetowej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-20981-0-59388500-1347795163_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak ja lubię czytać wpisy Bananamoona na tym forum...

Lipatti was one of the rare few who was a direct channel to the music, with no personal quirks or exaggerations in the way; he never drew attention to himself, even though his playing was technically astounding. His gorgeous tone is instantly recognizable as well; he always played with a touching simplicity and vulnerability that often brings me to tears."

Koncerty fort SS wybrane jako Gold Disc: jako najlepszy dysk ever.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość papageno

(Konto usunięte)

Skoro Samotulinus wywołał wilka z lasu, to oftopnijmy sobie trochę. Organowa w wykonaniu Concertgebouw i Myung-Whun Chunga.

http://www.youtube.com/watch?v=yM5x8VWOxsc&feature=related

Płyta za którą kilka dni temu zapłaciłam 240 zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Ola

Młoda, kreatywna melomanka i do tego z forsą. No, no ;))

Oszczędzam na kablach i hiperprzedwzmacniaczach więc zostaje trochę na płyty ;-)

Pomimo, że cena z ebaya absurdalna, jakże to przyjemnie mieć świadomość, że dobra zawartość artystyczna idzie w parze z tak adekwatnym wyrazem wartości przeliczonym na $ ;-)

Pozdrawiam,

Ola

Płyta za którą kilka dni temu zapłaciłam 240 zł

Ukryta Zawartość

Biorac pod uwage ceny żądane za tą płyte tutaj :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , to 240 zl bylo nie drogo !!!

Jakiej warstwy sluchasz AleksandroU ??? SACD czy CD ....???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Biorac pod uwage ceny żądane za tą płyte tutaj :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , to 240 zl bylo nie drogo !!!

Jakiej warstwy sluchasz AleksandroU ??? SACD czy CD ....???

Nie kupuję za wiele takich płyt. Esotericów mam w sumie 4 sztuki. W każdym razie cena zarówno na ccd.pl jak i w DAG (tam na specjalne zamówienie i z dłuższym czasem oczekiwania) waha się właśnie w okolicach 220-240. Słucham wyłącznie warstwy CD. Mój odtwarzacz nie obsługuje SACD.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Ola

Oj to wielka szkoda .... !!! :-(

Akuratnie ta plyta w SACD brzmi genialnie .... Jak i wiekszosc plyt z tych serii w tym formacie :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PS. Warstwa CD tej plyty z koncertami Mozarta Curzona ( Flac 16/44) byla swego czasu na FTP Audiofreakowo.net....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PS. Warstwa CD tej plyty z koncertami Mozarta Curzona ( Flac 16/44) byla swego czasu na FTP Audiofreakowo.net....

A otagowana przynajmniej jak trzeba? - he, he...

to jeden z tzw "uczniowskich" koncertów Kabalewskiego ma chyba numer III , często grywany przez uczniów szkół muzycznych ( tak jak skrzypcowy i wiolonczelowy)

pewnie, że fajny, ale trzy pozostałe (z fortepianowych) znacznie lepsze.

twórczość Kabalewskiego poza kilkoma utworami nie jest zbyt dobrze znana, a wartościowa.

ja szczególnie lubię II część tego koncertu

• 1 miesiąc później...

Ostatnio słuchałem Koncertów Mozarta no. 20 i 21 w wykonaniu Jana Lisieckiego (DG). IMHO wysoki poziom, b. dobrze się słucha.

Powrót po dłuższej przerwie...

Można posłuchać, tylko po co? To hity, nagrywane setki razy.

Nie rozumieme trochę. Posłuchać, bo to dobra interpretacja...?

Wiele 'hitów' nagrywanych jest setki razy, a mimo to warto szukać wśród masy dobrych wykonań.

Rozumiem, że może się Tobie nie podobać, i szanuję to, ale należałoby sprecyzować, czy uważasz, że to słabe/średnie/rzemieślnicze wykonanie i dlatego nie warto po nie sięgać. Lisiecki zebrał dobre recenzje za to nagranie. Na płyty wybitne ma jeszcze czas, jasne.

Słuchałem całej audycji w dwójce na temat tej płyty. Były fragmenty i końcowa opinia, że jest w miarę dobrze, jak na debiut i młody wiek, trochę mało, żeby pieniądze wydawać.

Słuchałem całej audycji w dwójce na temat tej płyty. Były fragmenty i końcowa opinia, że jest w miarę dobrze, jak na debiut i młody wiek, trochę mało, żeby pieniądze wydawać.

To nie jest jego debiut. Debiutował w 2010 r. nagraniami Chopina, zresztą b. pozytywnie, nawet entuzjastycznie przyjęty.

Jan’s debut CD, featuring these two live performances, with Sinfonia Varsovia and Howard Shelley, was released at the beginning of 2010 by the Fryderyk Chopin Institute as catalogue No. 1 on the new “White Series”. The CD was awarded the prestigious Diapason d’Or Découverte award in May 2010.

Wikipedia

• 2 tygodnie później...

raczej należy się cieszyć, że tak młody człowiek tak dobrze gra i ma szanse na międzynarodową karierę.

a trudno oczekiwać, że na pierwsze płyty wybierze eksperymentalny repertuar (on i wydawca...)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.