Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka w pokoju dla KD.

marycz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chociaz czesto poczytuje ten forum, pisze tutaj pierwszy raz. Problem polega w akustyce duzego pokoju (okolo 55m2) w piwnicy. Pokoj jest prostokatny. Dolanczam rysunek. Podloga w pokoju jest - wykladzina, jedna bocznia sciana (ta co zolta) i okolo 7 metrow tylnej sciany jest tez wyklejone wykladzina. Pozostale sciany malowany tynk, sufit - beton.

Niedawno wymienilem przednie kolumny na Klipsch RF-82, tyl - Mission M34i (przenioslem je z przodu na tyl).

Problem:

1)DUDNI W POKOJU

2)JEST ECHO.

Czytalem troche o adaptacji pokoju do kina domowego, ale nie wiem gdzie i co mam zastosowac. (pulapka basowa, czy rozpraszacz dzwieku)

Na danny moment w katach poprostu rozstawilem arkusze waty mineralnej i echo sie zmniejszylo, ale nadal jest.

Bede wdzieczny za porade.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/96936-akustyka-w-pokoju-dla-kd/
Gość Gość

(Konto usunięte)

Problemem na pewno też jest niesymetryczność rozłożenia sprzętu w stosunku do rozkładu pomieszczenia. To że z lewej strony masz drugą połowe piwnicy pustą a z prawej od razu ścianę, nie ułatwi Ci zadania. Nie można zrobić ścianki odcinającej tą używaną do innych celów przestrzeń?

No niestety nie moge odciac polowe pokoju i nie bardzo chce, bo wlasnie nie dawno zrobilem tam remont.... ale moge w tej drugiej polowie pokoju obkleic tez sciany lub w rogach cos postawic, wlasnie w tej czesci pokoju najbardziej dudni. Myslalem, ze jak wykleje 60-70% scian wykladzina, problemu z echem i dudnieniem nie bedzie, niestety jest inaczej.

Na danny moment chce "wygluszyc" 4 katy pokoju wata mineralna, takze chce na scianach powiesic jakies DIY skrzynie z wata mineralna... nie robilem zadnych pomiarow, poniewaz nie znam sie na tym, planuje eksperymentowac.

Oczekuje, ze ktos poprostu poradzi mi co gdzie mam nakleic albo powiesic.

Dudni bo z tej strony jest sciana. Zabawa z adaptacja jesli z jednej strony jest taka dziura jest bez sensu jesli chesz jakies gotowe rozwiazania kupowac. Za drogo cie to wyjdzie w stosunku do uzyskanych efektow. Wytlomic mozna prosto panelami z welny mineralnej wieszanymi na scianie. Specjalnie drogo nie wychodzi jesli sie to robi wlasnorecznie.

Natomiast najlepszym rozwiazaniem bez budowania scianek jest przeniesienie ekranu na krotsza sciane. :)

server unreachable;--

Piękne pomieszczenie.

Ekran na krótszą ścianę - na ściany kratownice drewniane - w kratownice ISOVER 80 - na kratownice maskownice materiałowe.

Po wszystkim pomiar i projekt pułapek. żadnych rozpraszaczy ... To tak w skrócie. Efekt powali na kolana ...

Jak CI się spodoba pomysł, to wrzucę fotki.

Witam, dzieki za sugestie, niestety ekranu przeniesc nie moge, wlasnorecznie sprobuje zrobic "na ściany kratownice drewniane - w kratownice ISOVER 80 - na kratownice maskownice materiałowe." no i w katach tez wytlumic wata mineralna. chcialem zapytac, czy ma sens za sofa na scianie umiescic "rozpraszac dzwieku" ????

.... niestety ekranu przeniesc nie moge.

Koniecznie rozważ tą opcję raz jeszcze - możesz zrobić "cud-miód" , a tak wyjdzie jedynie popierdółka . :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja też jako pierwszy krok ku poprawie widzę przeniesienie ekranu na krótszą ścianę. Jesli to pomieszczenie do kina, to co za problem? 2-3 kołki przenieść i wywiercić? Zyskujesz nie tylko symetrię ale i przestrzeń z tyłu głowy (za kanapą) co pozwoli wyeliminować podbicia dźwięku w bezpośredniej bliskości uszu.

Dalej, stopniowo dokładać panele tłumiące (nei na hurra, by obserwować zmiany dźwięku).

Powrót po dłuższej przerwie...

Fajnie to wygląda Bodex. Gratulacje. Czy konstrukcja zabudowy ściany przedniej jest wygięta, czy to zdjęcie tak zrobione?

Maskownice materiałowe na ramkach drewnianych robiłeś, czy jakiś inny patent? ściany tez tak robisz? Napisz cos wiecej bo to ciekawa rzecz :)

Pomieszczenie jest oczywiście prostokątem, nic nie jest wygięte - to efekt foto w panoramie, ale to nie moja robota, żeby nie było.

Maskownice materiałowe na ramkach drewnianych - wewnątrz w kratownicach wełna mineralna cięta i układana warstwami ( nie cały płat na ścianę, bo ma przekładki ).

Narożniki cięte pod kątem i wypełnione w taki sam sposób. Monitory aktywne za transparentnym akustycznie ekranem 2;40. Zdublowane kanały boczne dla dwóch rzędów.

Koncepcja jest prosta - robimy KINO, a nie filharmonię - panele są wszędzie :) Pięknego suba na długiej linii transmisyjnej można policzyć i wbudować w podest pod

ekranem - niech chłodzi skarpetki . :) Projektor oczywiście z auto - zoomem . Odrobina automatyki sterowanej trigerem do przesłaniania ekranu i jest tip top .

Wszystko oczywiście jest sprawą gustu, wymagań i potrzeb ... no i ilością kasy, ale jak hobby, to hobby pełną gębą .

Masz świetne pomieszczenie i można z niego zrobić naprawdę świetne kino - nie zepsuj tego ! :)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Wykończyć można estetycznie ... :)

Ukryta Zawartość

Jakim materialem przykryles welne? W teorii powinien nadac sie kazdy bo przy tych czestotliwosciach gdzie te panele dzialaja wiekszosc jest transparentna, ale... No, wolalbym zdobyc informacje potwierdzona praktyka.

server unreachable;--

Pomieszczenie jest oczywiście prostokątem, nic nie jest wygięte - to efekt foto w panoramie, ale to nie moja robota, żeby nie było.

Maskownice materiałowe na ramkach drewnianych - wewnątrz w kratownicach wełna mineralna cięta i układana warstwami ( nie cały płat na ścianę, bo ma przekładki ).

Narożniki cięte pod kątem i wypełnione w taki sam sposób. Monitory aktywne za transparentnym akustycznie ekranem 2;40. Zdublowane kanały boczne dla dwóch rzędów.

Koncepcja jest prosta - robimy KINO, a nie filharmonię - panele są wszędzie :) Pięknego suba na długiej linii transmisyjnej można policzyć i wbudować w podest pod

ekranem - niech chłodzi skarpetki . :) Projektor oczywiście z auto - zoomem . Odrobina automatyki sterowanej trigerem do przesłaniania ekranu i jest tip top .

Wszystko oczywiście jest sprawą gustu, wymagań i potrzeb ... no i ilością kasy, ale jak hobby, to hobby pełną gębą .

Masz świetne pomieszczenie i można z niego zrobić naprawdę świetne kino - nie zepsuj tego ! :)

Pozdrawiam.

bodex to mi zabiles cwieka, chodzi mi o to ze welna ma byc cieta i ukladana warstwami a nie platami?strasznie to pracochlonne chyba...przymierzam sie do wytlumienia frontowej sciany, w rogach mam juz takie ustroje z welny wiec wiem ile z tym roboty bylo...sugerujesz wiec ze trzeba ciac welne na pasy i ukladac jeden na drugim na powierzchni ktora chce wytlumic? u mnie to 3.5 x 2.5m :-[

Oceń sam ! - jeśli wełna ma przekładki , to zdecydowanie polecam cięcie i układanie krawędzią , aby przekładki

nie miały wpływu na efekt końcowy - tak jak na foto - są cięte do narożników. Trochę dłubania,ale jaki efekt ... :)

w efekt wierze bo u mnie wytlumienie narożników wniosło wiele dobrego, ale jak sobie pomyślę o cięciu takiej ilości wełny to jestem przerażony...

Jak juz jesteśmy w kwestii akustyki to chciałem się z wami podzielić dosyć ciekawym spostrzeżeniem na temat basu. Otóż w moim prostokątnym pokoju zawsze miałem z nim problem, tzn. był nie tam gdzie trzeba. Subwoofer stał na ogół koło lewej kolumny na krótszej ścianie koło stolika że sprzętem. nijak to nie chciało grać, mimo że subwoofer zacny.

Tak sobie pomyślałem że skoro fala basowa jest tak długa, może lepiej byłoby umiejscowić go na dłuższej ścianie. Stoi teraz po lewej stronie na godzinie 9.30 w stosunku do siedziska.Efekt???jakbym miał zupełnie inny sprzęt, sub obciety dosyć nisko bo na ok. 45-50hz, absolutnie nie można zlokalizować jego położenia, w stereo efekt fenomenalny, o kinie nie wspomnę...gra to ja z podlogowek a nie systemu 2.1. Bas wyśmienicie komponuje się z kolumnami, nie gubi się ani nie ciągnie jak to często gęsto bywa w wypadkach złego zestrojenia.

Dla osób z problemem ustawienia subwoofera i jakością basu, polecam eksperymenty z ustawieniem bo gra jest warta świeczki.

Witam, w weekend zaczalem robic panele z wata mineralna na "katy pokoju", chcialem sie zapytac, jak lepiej robic, bo jedni robia poprostu skrzynie na cala wysokosc pokoju, 60cm szerokosc i 10cm glebokosc, a inni robia takie jednolite trojkaty z waty mineralnej, gdzie we srodku tez jest wata mineralna. jak jest poprawnie i czy ma sens robienia tych trojkatow?

i jeszcze jedno, Isover 80 nigdzie nie znalazlem, opieralem sie na gestosc waty, wiec kupilem Paroc WAS35 (gestosc 90-100kg/m3), czy bedzie pasowac?

Jak już kupiłeś, to pasować "musi". Jakie ma wymiary, czy ma przekładki ? Jak duże trójkąty chcesz wycinać ?

Na próbę postaw płaty na sobie w narożnikach i oceń. Najprościej jest przykręcić na ścianie dwie kantówki w takich

samych odległościach od narożnika i tą przestrzeń załadować po sufit materiałem. Kantówki tworzą wówczas

powierzchnie pod montaż moskownic. Jeśli zauważysz "pylenie" obciętych krawędzi, to musisz pomyśleń o

zabezpieczeniu choćby przez płótno typu "gaza" - cieniutkie i nie za gęsto tkane. Słupki kwadratowe trudniej jest

wkomponować i nad nimi zapanować. Nie buduj skrzyni z watą , która tylko od frontu będzie miała swoje właściwości.

na danny moment zrobilem "objekt 2", 2sztuki, ale mysle czy ma sens robienia wersji "objekt 1". (patrz rysunek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), bo "ten trojkat", to wiecej roboty i czy sie oplaca... sprobuje ustawic welne bez trojkata, zobacze czy jest efekt.

Ukryta Zawartość

Przekładki to grubsza folia pomiędzy wyrstwami folii służąca do jej sklejenia . Jeśli w kilku miejscach swobodnie możesz przebić na wylot blokwełny przy pomocy kawałka drutu, to chyba przekładek nie ma, albo są jakieś ...inne.

@ Marycz - Ty budujesz "meble" wypełnione wełną ? :) Obiekt 2 to drewniana rama wypełniona wełną ?

A co jest jej plecami ? Jakie to ma wymiary ? Jakie wymiary mają płaty wełny i jaka jest ich grubość ?

Standardowa płyta welny ma wymiary 600 x 1000 i powiedzmy 15 cm grubości

Jeśli potniesz ją na prostokąty 25 x 30 ( wyjdzie 8 z płyty ) a potem po przekątnej, to otrzymasz 16 trójkątów

o bokach 25 x 30 , które utworzą wieżę 240 cm. Na 4 rogi potrzebujesz więc 4 takie płyty. To wariant minimum.

Jeśli budowle w narożnikach mogą zająć więcej miejsca. to z bloku wycinasz 6 prostokątów 30 x 33 i jedziesz . :)

Na ścianach montujesz od podłogi ,po sufit długie kantówki, które określą miejsce dla wełny. Aby to nie runęło, to możesz wspomóc się odpowiednim klejem , a także można ściąć 2 narożniki trójkątów przylegających do kantówek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wlasnie objeckt 2, to poprostu rama, ustawiona w kacie, a za jej plecami jest "pusto". ma to jakis sens? widzialem, ze tak tez robia wiec zrobilem 2 takie skrzynie... ale takze myslalem o tej "trojkatnej" wiezy, chyba to jest bardziej sensowne i bardziej sie sprawdzi w wytlumieniu???

wymiary tej skrzyni to 230cm*60cm*10cm (grubosc welny 10cm)

kompletnie nie rozumiem idei ....

Dla jasności - ja piszę o takim rozwiązaniu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzieki za "wyjasnienia", przyznaje sie, ze wprowadzilem was w blad, myslalem o bass trap'ie, a robilem panel absorbujacy... dobrze, ze w czas naprowadziliscie mie na poprawna droge. wytlumilem jeden "kat pokoju" sposobem jaki pokazal mi szanowny Bodex - i juz jest lepiej, na kolejce nastepny kat. takze zrobilem 4 panele absorbujące" na sufit (120cm*60*10). wczoraj testowalem troche i naprawde kontrola basu jest juz leprza, jest bardziej wyrazny i nie huczy.. zobaczymy jak bedzie, jak wytlumie nastepny kat.

wracajac do tematu przeniesienia ekranu na krotsza sciane, jaka jest wasza ocena, gdyby to wygladalo tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Sporo lepiej. Dodać adaptację w rogach ściany z oknem i może już być znośnie.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

zeby tak zrobic, jest sporo pracy, bo trzeba przeniesc gniazdka i projektor na sufit...

Jakie sa plusy takiego schematu???

bo pod wzgledem praktycznosci, to terazniejszy schemat mi tez odpowiada, tyle, ze jest maly problem z dudnieniem i echem, ale wytlumiajac katy pokoju, juz jest tego mniej....

wracajac do tematu przeniesienia ekranu na krotsza sciane, jaka jest wasza ocena, gdyby to wygladalo tak

Jakie sa plusy takiego schematu???

przede wszystkim symetryczność o której pisali już koledzy, co ułatwi kontrolę na dźwiękiem.

Ale też zapewni odpowiednią przestrzeń z tyłu, w tym rozwiązaniu możesz w miarę potrzeby cofnąć tyły i ustawić miejsce odsłuchowe bardziej w centrum koła gdzie na obwodzie stoją kolumny. O tym też były szerokie dyskusje. U mnie tej przestrzeni nie ma. To z pewnością lepsze ustawienie.

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.