Skocz do zawartości
IGNORED

Seas 27TBC/G vs SB Acoustics SB29RDC, wysokotonowce

Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

BTW B&W 801D <-tam jest dopiero małe wychylenie średniotonowca.

I bardzo specjalna konstrukcja membrany basowej, pozwalająca 38cm wooferowi sięgnąć 350Hz. Do tego jeszcze grube ścianki obudowy basowej, kratownica i kształt zapobiegający falom stojącym.

Zrobisz jak będziesz chciał, jednak ja bym spróbował co najmniej drugą parę tych Tang Band'ów zdobyć. A jak się nie da to nie wiem co robić. Gdyby chcieć utrzymać podział 4kHz może być ciężko.

Ten TB do ok 10kHz spokojnie daje radę, nawet do 12kHz trzyma w miarę równą charakterystykę (bez spadków) a donla granica to powiedzmy 100Hz (i to z górką).

Mój niskotonowiec do 500Hz spokojnie też dałby radę. Nawer char. kierunkowa jest ok, tylko przy takiej częstotliwości boję się zniekształceń/harmonicznych, dlatego planuję podział przy ok 250-300Hz.

Przeglądam oferte polinka i jedynym ciekawym średniotonowcem jakiego znalazłem jest

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ale charakterystyka to nie wszystko. Głośnik jest kierunkowy to po pierwsze a po drugie przy tych częstotliwościach występują bardzo duże interferencje w pionie. To że się da do 12 kHz nie znaczy wcale że tak jest najlepiej. Myślę że powyżej 4kHz nie ma się co pchać. Ale dolny podział nie niżej niż 500Hz.

Ten TB .... a donla granica to powiedzmy 100Hz (i to z górką).

Mój niskotonowiec do 500Hz spokojnie też dałby radę.

Błogosławieni którzy wierzą albowiem oni będą cierpieć...

Albo olać moc i dzielić jak chcesz przy powiedzmy 250 Hz może nawet 300. Akurat przepuściłoby ci wokale przez tą szerokopasmówkę. Zresztą nie wiadomo czy nie będziesz musiał dzielić wyżej z powodu baffle step.

xD

Może przedstawię założenia wstępne sprzed jakiegoś czasu -zwrotnica I rz -basowca zaczyna się od 250Hz w góre a średniaka od 500Hz w dół, czyli przecinają się przy 375Hz.

Górny filtr, planowałem też I rzędu i średniaka zaczynałby sie przy 4kHz a wysokiego przy 8kHz i zeszliby się w 6kHz.

Jeśli jednak będzie głośnik wysokotonowy Dayton Audio PT2C-8 Planar Tweeter no to zwroka raczej II rzędu i wtedy myślę średnaka zacząć obcinanie przy 3kHz a wysokiego przy 4,5kHz czyli char. przecięłyby się przy 3,75kHz

a co do wymiarów kolumny to planuję szerokość 40cm, wysokość 125cm i głębokość 50cm. Przy czym krawędzie przedniej ścianki będa ścięte pod kątem 45st

I głośnik wysokotonowy i średniotonowy planuję dać przy zewnętrznej krawędzi kolumny

Zresztą nie wiadomo czy nie będziesz musiał dzielić wyżej z powodu baffle step.

Baffle step to nakazywałby zredukować nieco oczekiwania względem efektywności. Woofer ma napięciowo niecałe 91dB na odgrodzie nieskończonej (liczyłem z ef. referencyjnej i Re) więc nawet podbicie SPL od interakcji cewki filtru z rezonansem woofera nie da mu więcej niż 2dB ponad to, i na dodatek jeszcze owo podbicie będzie wąskopasmowe.

BTW -moje kolumny będą podobne do tych:

Ukryta Zawartość

i tam głośnik średniotonowy ma 5mm Xmax, więz tylko 2mm więcej, a za to skuteczność mniejsza o 2dB niż TB

charakterystyka kierunkowa mojego TB (pomierzona w komorze bezechowej, wykres bez żadnego wygładzania)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Xmax większe, Sd też, i jakoś został połączony z 26cm basowcem... Na dodatek pomiar połączenia bas - środek na stronie Gravesena jest nearfield, więc uwzględniając baffle step, prawdziwy podział jest jeszcze trochę wyżej.

BTW - w karcie katalogowej piszą że ten Tang Band ma napęd underhung - przy 10mm szczelinie znaczyłoby to że albo ma 4mm długie uzwojenie (bardzo mało), albo 7mm uzwojenia i Xmax jest 3mm ale nie one way tylko p-p. Tak czy siak on sobie IMO nie poradzi z podziałem z 12" wooferem.

Do tego spadek zniekształceń w okolicach 100 - 200Hz wraz ze wzrostem wielkości głośnika jest szybszy niżby to wynikało z samego tylko Xmax i Sd - małe głośniczki ogólnie nie radzą sobie z tym zakresem. Wystarczy przeanalizować dla jak małych poziomów SPL (odległość pomiaru tylko 25cm) 15cm głośniki zniekształcają 150Hz aż niemiło w pomiarach Marka K. tutaj:

Ukryta Zawartość

Jego komentarz też bezcenny.

Skuteczność (efektywność) w kwestii wytrzymałości limitowanej wychyleniem działa na niekorzyść, skoro zwykle jej podniesienie wymaga skrócenia cewki w układzie overhung albo jej wydłużenia w underhung, w obu przypadkach zmniejsza się Xmax. Przykładowo MCA15RCY ma zdecydowanie mniejsze Xmax niż podobny do niego CA15RLY. Za to jest ok. 3dB bardziej efektywny.

Ukryta Zawartość

czyli jaki głośnik średniotonowy proponujesz? Bo ten Seas co podałem (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) też wychyleniem nie grzeszy... Ewentualnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -generalnie ten głośnik mógłby kosztować 2x tyle i też wart byłby swojej ceny. Xmax ma duże, ale generalnie nie chciałbym mieć w tej kolumnie membrany z włókien.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może przedstawię założenia wstępne sprzed jakiegoś czasu -zwrotnica I rz -basowca zaczyna się od 250Hz w góre a średniaka od 500Hz w dół, czyli przecinają się przy 375Hz.

Przepraszam że się wtrącę ale te założenia podziału głośnika basowego filtrem 1-go rzędu czyli tylko jedna cewka szeregowo to tak na serio?

A średniotonowy pasywnie kondensatorem i cewką?

Ja bym proponował poprosić kogoś kto się zna i dorobił do tych głośników jakąś pasywną zwrotnicę a jeszcze lepiej aktywną bo prościej i taniej. Może kolega tomq88 wesprze dobrym pomysłem.

Co do wysokotonowego to osobiście wolę twardą metalową od jedwabnej.

Na środek znalazłem fajnego SS:

Ukryta Zawartość

i zastanawiam się, czy lepiej 1x15M/4624G00 czy 2xM.STX.5.1.250.8.F.A.FC.X

Jakieś sugestie?

Ukryta Zawartość

Jeżeli podział 4kHz pod eksperymenty ze wstęgami ma być zachowany, zostałbym przy tym szerokopasmowcu Tang Band, tylko na pewno bym go zdublował do MTMW - może dwa jakoś dadzą radę. Trudno znaleźć inny stożek sięgający tak wysoko i jednocześnie mający słuszne Sd. Chyba żeby zrobić 4-way ale nie zachęcam, bo dostrojenie takiej zwrotnicy to będzie kupa kasy, kupa roboty i najpewniej kupa w rezultacie.

Rezygnacja z 4kHz podziału i powrót do koncepcji z kopułką wysokotonową i podziałem ok. 2kHz mogłyby bardzo ułatwić sprawę zapewnienia odpowiedniego potencjału wychyleniowego sekcji średniotonowej.

Tang Band W5-1611 możesz jeszcze kupić tutaj.

Ukryta Zawartość

W programie jeszcze mają. Ja kupowałem tam dwa razy i mogę ten sklep polecić. Nie wiem tylko jak jest z wysyłką do Polski.

I tutaj też można kupić.

Ukryta Zawartość

Wprawdzie trzeba poczekać miesiąc bo nie mają na składzie ale dostępny jeszcze jest.

i tutaj.

Ukryta Zawartość

A tu masz parkę na Ebay'u.

Ukryta Zawartość

Dopiero teraz zauważyłem że masz wersję SAF tego głośnika. No to faktycznie go nigdzie nie można dostać.

A jednak można. Tutaj.

Ukryta Zawartość

Wysyłka do Polski kosztuje 10 Euro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Scanspeak 15M4624 się IMO nadaje jeszcze słabiej niż ten Tang Band. Mniejsze Sd, niższe Xmax (nawet jeżeli Tang Band ma 3mm p-p to underhung jest lepszy niż krótka szczelina - długa cewka), a do tego jeszcze totalnie bezsensowne dla średniotonowca 4ohm impedancji.

A więc żeby nie macać w ciemno wyszukałem w Hobby Hi Fi test tego Tang Banda. Dokładnie nie tego co ty masz ale wersję z magnesem neodymowym ale parametry powinny być podobne z powodu tej samej budowy napędu i tej samej membrany. Pierwsze co zauważyłem to wychylenie liniowe ma 3mm +/- czyli 6 mm p-p. Szczelina ma 10 mm a cewka 4 mm wysokości. Jest to dobra wiadomość.

Poza tym to charakterystyka nie jest taka piękna jak to przedstawia producent. W zasadzie to trzeba by było dzielić już przy 3 kHz a uwzględniając ten wredny rezonans przy 3,5kHz który widać na wodospadzie to nawet 2kHz by nie zaszkodziły. O filtrach 6/dB na oktawę powinieneś zapomnieć. Cały śmieć z tego szerokopasmowca przebije ci się na wysokie tony. Same harmoniczne nie są takie tragiczne. Przy 90dB z jednego metra przy 100 Hz trzecia harmoniczna wynosi około 1% a druga jest poniżej 3% wiec myślę że podział można spokojnie ustawić na 300 Hz a przy bardziej stromych zboczach nawet na 200.

Poniżej wklejam parę pomiarów.

A jeszcze jedno. Poniżej 1kHz efektywność wynosi 85 dB. Nie wiem w czym mierzyli ale pewnie w ściance DIN. Jeżeli tak to ten głośnik jest za cichy do twojego niskotonowego.

No chyba że będziesz dzielił przy 500 Hz ale tyle to chyba nie pociągnie twój niskotonowy.

Moim zdaniem jedyne rozwiązanie to cztery drogi z dwoma Tang Bandami pomiedzy którymi siedzi wysokotonowy i średniotonowy oba kopułkowe i podziały to 300, 800, 4k. Albo mocniejszy wysokotonowy i podziały na 300, 2000. Wtedy do wyboru zostałby ci tylko Seas lub SB Acoustics. Zwrotnicę 6 dB na oktawę bym sobie odpuścił. Nie mają żadnych zalet w stosunku do wyższych rzędów a zwrotnica i tak nie będzie prostsza bo przy tak niskim podziale będziesz musiał korygować impedancję z rezonansu głośnika niskotonowego i pewnie z szerokopasmówki też.

Ukryta Zawartość

post-13669-0-90617900-1348138280_thumb.jpg

post-13669-0-72807500-1348138293_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

KrzysiekA -nie wiem czy zauważyłeś, ale w poście #98 umieściłem charakterystykę mojego tang banda pomierzoną w komorze bezechowej (głośnik był w odgrodzie "dzialającej" od ok 100-120Hz)

i chyba nie zrozumiałem Cię -Twoim zdaniem mam mieć 1x bas + 2x Tang band w5 + średniotonowy + wysokotonowy?

Nie lepiej wtedy po prostu 3way: 1x bas + 2x TB + 1x wysokotonowy? Ewentualnie 3,5Way, ale nie widzę sensu brać 2x TB i jeszcze średniotonowca.

Co do zwrotnic, ok -II rzad

Co do wysokotonowców -kusi mnie ten Dayton z Quadrali, nawet bardzo.

W chwili obecnej krąży mi po głowie 1x bas 2x TB + 1x Dayton (z Quadrali) i podział zwrotkami II rzędu na ok 350 Hz i 4kHz

tak bym widzial moja konstrukcje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> KrzysiekA, 20.09.2012 - 13:10

Dzięki za te wykresy i dane. To pokazuje ile warta jest szerokopasmowa filozofia - jakoś to bzyka, nawet wysoko sięga słyszalnym dźwiękiem, ale o jakości w sensie tego co oferują porządne wielodrożniaki nie ma mowy. Oczywiście jeżeli komuś to nie przeszkadza, nawet przy podziale 4kHz nie będzie jakichś wielkich dziur w pasmie, tym niemniej jazgot i natarczywość będą jak najbardziej. Można spróbować pułapki na ten syf przy 3.5kHz. Albo nie próbować - ten zakres będzie osłabiony pod kątem z racji wielkości membrany więc dorzucenie rezonansu na osi może nawet nie być najgorszym pomysłem.

4mm cewka - to dlatego deklarują tylko 28W mocy, też nie wiadomo czy nie na wyrost.

Wykresami harmonicznych jednak bym się za bardzo nie sugerował przy określaniu jak nisko to cudo zejdzie, bo dla większej mocy wysterowania trzeciej harmonicznej przybędzie i jej wzrost zacznie się od wyższej częstotliwości. 90dB z metra to nie jest bardzo dużo, przy klasyce nagranej bez kompresji dynamiki chwilowe poziomy wysterowania bywają znacznie wyższe. Musi być jakiś powód dla którego firmowe kolumny z dużymi wooferami mają odpowiednio wydajną sekcję średniotonową.

Jeżeli już miałoby być 4 drogi z kopułką średniotonową, nie zawracałbym sobie nawet głowy tym Tang Bandem, tylko dałbym coś 18 - 22cm na niższy środek. Zresztą takich kopułek zdolnych sięgnąć 4kHz do połączenia z wstęgą nie ma za wiele. Dayton RS52 ma chyba jednak za duży front, Tang Band 75-1558SE jest jeszcze większy, Morel MDM55 (czy jego okrągła wersja CAM558) ma kiepski napęd bez faradaya i dużo trzeciej harmonicznej. Może Scanspeak 10F8424?

KrzysiekA -nie wiem czy zauważyłeś, ale w poście #98 umieściłem charakterystykę mojego tang banda pomierzoną w komorze bezechowej (głośnik był w odgrodzie "dzialającej" od ok 100-120Hz)

i chyba nie zrozumiałem Cię -Twoim zdaniem mam mieć 1x bas + 2x Tang band w5 + średniotonowy + wysokotonowy?

Nie lepiej wtedy po prostu 3way: 1x bas + 2x TB + 1x wysokotonowy? Ewentualnie 3,5Way, ale nie widzę sensu brać 2x TB i jeszcze średniotonowca.

Co do zwrotnic, ok -II rzad

Co do wysokotonowców -kusi mnie ten Dayton z Quadrali, nawet bardzo.

W chwili obecnej krąży mi po głowie 1x bas 2x TB + 1x Dayton (z Quadrali) i podział zwrotkami II rzędu na ok 350 Hz i 4kHz

tak bym widzial moja konstrukcje

Ukryta Zawartość

Do jeden Tang Band + jeden niskotonowy+ jeden wysokotonowy ten jest po prostu za cichy. Nawet w komorze bezechowej widać że spada do 85 dB. Nie wiem jak będzie się zachowywać nistkotonowy w obudowie i jaki będzie baffle step ale wydaje mi się że przy tak dużym niskotonowym podłoga będzie korygowała efekt baffle step. Może się okazać że między 200 a 1kHz będziesz miał 5 dB dołek.

Jak naprawdę będzie to się okaże dopiero przy pomiarze w gotowej obudowie. Jeżeli by ta było to jedyna rada na to łączenie równoległe dwóch Tang Bandów. Nie wiem czy się da bo nie patrzyłem jaka jest impedancja. Inne rozwiązanie to po prostu kolumny aktywne.

Można wziąć jednego wysokotonowca ale przy tej mocy użycie tego daytona tak nisko ciętego 2kHz mi się nie podoba. Wyżej bym nie radził bo na tym Tang Badzie masz rezonans przy 3,5 kHz i to najprawdopodobniej on powoduje że ci się coś w tym głośniku nie podoba. Żeby go skutecznie wyciąć musisz robić pułapkę lub nisko ciąć i do tego stromym zboczem.

>> KrzysiekA, 20.09.2012 - 13:10

Dzięki za te wykresy i dane. To pokazuje ile warta jest szerokopasmowa filozofia - jakoś to bzyka, nawet wysoko sięga słyszalnym dźwiękiem, ale o jakości w sensie tego co oferują porządne wielodrożniaki nie ma mowy. Oczywiście jeżeli komuś to nie przeszkadza, nawet przy podziale 4kHz nie będzie jakichś wielkich dziur w pasmie, tym niemniej jazgot i natarczywość będą jak najbardziej. Można spróbować pułapki na ten syf przy 3.5kHz. Albo nie próbować - ten zakres będzie osłabiony pod kątem z racji wielkości membrany więc dorzucenie rezonansu na osi może nawet nie być najgorszym pomysłem.

4mm cewka - to dlatego deklarują tylko 28W mocy, też nie wiadomo czy nie na wyrost.

Wykresami harmonicznych jednak bym się za bardzo nie sugerował przy określaniu jak nisko to cudo zejdzie, bo dla większej mocy wysterowania trzeciej harmonicznej przybędzie i jej wzrost zacznie się od wyższej częstotliwości. 90dB z metra to nie jest bardzo dużo, przy klasyce nagranej bez kompresji dynamiki chwilowe poziomy wysterowania bywają znacznie wyższe. Musi być jakiś powód dla którego firmowe kolumny z dużymi wooferami mają odpowiednio wydajną sekcję średniotonową.

Jeżeli już miałoby być 4 drogi z kopułką średniotonową, nie zawracałbym sobie nawet głowy tym Tang Bandem, tylko dałbym coś 18 - 22cm na niższy środek. Zresztą takich kopułek zdolnych sięgnąć 4kHz do połączenia z wstęgą nie ma za wiele. Dayton RS52 ma chyba jednak za duży front, Tang Band 75-1558SE jest jeszcze większy, Morel MDM55 (czy jego okrągła wersja CAM558) ma kiepski napęd bez faradaya i dużo trzeciej harmonicznej. Może Scanspeak 10F8424?

W bodajże Klang und Ton a może w Hobby HiFi jest projekt na Daytonie RS52 i tej wstędze Daytona i bardzo sobie to połączenie chwalili. Odpadło by projektowanie zwrotnicy dla podziału między tymi dwoma głośnikami. O ile dobrze pamiętam to dzielili przy 3kHz. Też uważam że lepiej by było dać jakąś dwudziestkę niż na siłę wciskać tego Tang Banda.

Ukryta Zawartość

Dayton chyba jest wstęgą "nieprawdziwą" a więc folia kaptonowa z napylonym przewodnikiem, przytwierdzona na całym obwodzie. To zapewnia akustyczne odseparowanie przodu od tyłu i ma potencjał znośnych osiągów - jak Bohlender Graebener Neo3 w pomiarach Zapha. Zawsze można wziąć Neo3 (ew. w wersji PDR) na górę i Neo8 albo Neo10 na środek do 4-way. Brzydkie tylko są.

Za to wstęgi "prawdziwe" mają karbowany albo podbity polimerem cienki pasek z metalowej folii swobodnie wiszący między nabiegunnikami, i kiedy SPL robi się za duże, powietrze przeciska się między magnesem a wstęgą, deformując ją odwracalnie bądź nie, i generując zniekształcenia. Mark K to zmierzył i przy 4k kicha była totalna (trwała deformacja wstęgi) przy poziomie SPL z jakim kopułki nie mają problemu przy 2k a nawet niżej.

"3 kHz recommended crossover frequency at 12 dB per octave" <-skoro producent deklaruje, że ta pseudo wstęga może być tak nisko cięta, to chyba naprawdę nie ma sensu dawać dwóch różnych średniotonowych. Ewentualnie tego TB można cy ciąć III rzędem przy 3kHz to już ten rezonans nie byłby taki mocny przy tych 3,5kHz.

a wracając do dolnego podziału kolumny -piszecie, że ten SB34 zagłuszy basem wszystko -ale przy 300Hz ma 87dB, a TB ma 90dB, czyli o 3dB nawet więcej. I ktoś pisał, że średnie tony powinny być jednak trochę cichsze, a jak równolegle podłącze 2xTB to będę miał dodatkowo +6dB, więc jak ma się jedno do drugiego?!

Ale nie jest ważne ile ma przy 300 Hz tylko ile ma przy 50 Hz. A ponieważ podłoga podbije bas to będziesz miał ponad 90 dB w stosunku do 85 dB w środku pasma i dominację basu. Jak naprawdę będzie okaże się dopiero przy pomiarze w gotowej obudowie. Tylko że wtedy będzie trochę za późno żeby coś korygować.

czyli co, mam dokupić jeszcze dwa TB i zrobić 3waya o podziale 300/3000Hz II rzędu Waszym zdaniem?

czy może zamiast tego TB lepiej dać np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? (ma większa membranę, większy skok i wg producenta dość płaską char.)

Choć chyba bardziej przekonuje mnie pierwsza opcja. Martwi mnie tylko, że przepłacę 100zł na jednej sztuce tego TB :/

Ukryta Zawartość

Oba głośniki masz w domu i podejrzewam że w obudowie skoro niskotonowy słuchałeś. Radziłbym zanim będziesz coś kupował zmierzyć obydwa i porównać efektywność. Wszystko się wyjaśni. Wtedy można się zastanowić co dalej.

a wracając do dolnego podziału kolumny -piszecie, że ten SB34 zagłuszy basem wszystko -ale przy 300Hz ma 87dB, a TB ma 90dB, czyli o 3dB nawet więcej. I ktoś pisał, że średnie tony powinny być jednak trochę cichsze, a jak równolegle podłącze 2xTB to będę miał dodatkowo +6dB, więc jak ma się jedno do drugiego?!

Nie patrz na same wykresy SPL. To jest tylko wykres dla pobudzenia 2.83V, a w praktyce zdarzają się dużo większe. Problem bywa ze zniekształceniami, wyciem, jazgotem i kompresją.

2x TB można połączyć szeregowo, z równoległymi opornikami mocy. W razie jakby co kompensacja rezonansu dużo taniej wyjdzie - 2 razy mniejsze kondy będą potrzebne.

Na katalogową charakterystykę SB34 (na odgrodzie nieskończonej) też bym za długo nie patrzył, bo w obudowie o skończonej szerokości, i też skończonej objętości, a do tego z cewką filtru będzie zupełnie inaczej.

Myślę że misiomor trochę przesadza. W końcu słuchałeś tego Tang Banda bez wspomagania głośnikiem niskotonowym i było dobrze. Owszem dobór głośników jest trochę nieodpowiedni jeżeli chodzi o moc i trochę niezgodne ze sztuką głośnikową ale można również połączyć to tak jak ty to chcesz zrobić i założyć że kolumny maja taką moc jaka wynikałaby z ograniczeń Tang Banda. Jeżeli dasz podział przy 300 Hz i do tego ze stromym zboczem to myślę że nawet dla natężeń dźwięku powyżej 100 dB w pomieszczniu nie powinno być problemu.

Moim zdaniem powinieneś się teraz skoncentrować na tym czy ten Tang Band nie jest po prostu za cichy do tego niskotonowego. Jeżeli nie to bym dzielił przy 300 i przy 3kHz z tą wstęgą Daytona przy czym wstęga cięta przynajmniej 18 dB na oktawę.

Zmierz najpierw obydwa głośniki. Jeżeli Tang Band nie jest za cichy to wtedy w grę wchodziłoby takie rozwiązanie.

czy może zamiast tego TB lepiej dać np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? (ma większa membranę, większy skok i wg producenta dość płaską char.)
IMHO 18awx nadaje się tylko jako drugi głośnik do 4 way -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , jako midwoofera, a tym bardziej jako średniotonowego ja go nie widzę.

Ale to tylko moej zdanie ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

Myślę że misiomor trochę przesadza. W końcu słuchałeś tego Tang Banda bez wspomagania głośnikiem niskotonowym i było dobrze.

Dobrze jest rzeczą względną - kaszlunem da się jeździć, na głowę nie pada itd. Tylko że jak ktoś wsiądzie potem do porządnego samochodu, powrotu już nie ma.

Owszem dobór głośników jest trochę nieodpowiedni jeżeli chodzi o moc i trochę niezgodne ze sztuką głośnikową ale można również połączyć to tak jak ty to chcesz zrobić i założyć że kolumny maja taką moc jaka wynikałaby z ograniczeń Tang Banda.

Po co wykorzystywać powiedzmy że 25% albo i mniej potencjału mocowego woofera, płacąc 90% tego, co za bardziej zrównoważoną konstrukcję, bardziej zgodną ze sztuką głośnikową?

Dobrze jest rzeczą względną - kaszlunem da się jeździć, na głowę nie pada itd. Tylko że jak ktoś wsiądzie potem do porządnego samochodu, powrotu już nie ma.

Po co wykorzystywać powiedzmy że 25% albo i mniej potencjału mocowego woofera, płacąc 90% tego, co za bardziej zrównoważoną konstrukcję, bardziej zgodną ze sztuką głośnikową?

W zasadzie to się z tobą zgodzę.

Dobra, ok -postaram się dokupić jeszcze 2 TB, skoro nikt nie podał lepszego głośnika do tego zastosowania. Jak będą dwa to w sumie ich podatność mocowa też wzrośnie dwukrotnie, więc basowiec już nie będzie tak ograniczony ;)

Myślę te dwa TB podłączyć jednak równolegle. W razie co, gdyby jednak grały zbyt głośno dać szeregowo rezystor (gdzieś na początku byłem przekonywany, że wstawienie szeregowe nie zepsuje zbytnio dźwięku).

czyli ostatnio aktualizowany projekt nadal obowiązuje:

Ukryta Zawartość

Czy jednak ktoś ma lepszy pomysł niż w/w?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.