Skocz do zawartości
IGNORED

Seas 27TBC/G vs SB Acoustics SB29RDC, wysokotonowce

Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym polecił Isophon MTS120oem mam takie dwa na zbyciu za połowe ceny.

A co do maxymalnego liniowego wychyłu to mogę podac wyniki symulacji.

Panowie naprawde w obudowie zamkniętej od 300Hz i 24dB/okt nie trzeba więcej niż 2mm wychyłu by głośnik dał radę osiągnąc max głośnośc.

Ale się wpakowałeś z tym wielgachnym woferem :)

misiomor dobrze gada podziękuj ładnie :)

Nie rozumiem jaki miałeś na to plan niskotonowy za 1000PLN do tego mocno średni średniak ?

Taką 12 to się stawia kropkę nad i a nie robi z niej na siłę podstawę w 3way.

Czy jednak ktoś ma lepszy pomysł niż w/w?

Sprzedaj TB.

CA22RNY + DXT

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

faktycznie, ten seas wygląda bardzo fajnie :) i nawet jeden by starczył, chociaż konstrukcja d'applo też ma swoje zalety. Ale lepiej kupić jeden dobry głośnik, niż dwa słabsze -taką zasadą kierowałem się kupując niskotonowca -pierwotnie chciałem dwie 25'ki, ale nie mogłem znaleźć odpowiednich i stwierdziłem, że lepiej jeden duży i porządny

DXT -co masz na myśli?

generalnie baaardzo korci mnie ta pseudo wstęga Daytona, tylko trochę się boję, że nie wypali :/

DXT -co masz na myśli?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bawię się nimi właśnie.

A tu jest projekt Krs47 na tych seas-ach:

Ukryta Zawartość

będziesz miał takie oversized 3 way :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

tylko czy taki duży Seas (22cm) aby napewno nada się na średniotonowca żeby pociągnąć do tych 3kHz? Dopiero teraz zwróciłem uwagę na jego rozmiar.

Pewnie że nie pociągnie podział poniżej 2k :) O filtrach 1 rzędu też zapomnij.

Podział na basie też musi być nisko. Pasywnie bardzo problematyczna sprawa ale sam sobie tego piwa naważyłeś :)

ale mi mocno ten Dayton chodzi po głowie, więc szukam czegoś co zagra do 3kHz.

BTW nie wiem czemu tak wszystko chcecie zrzucić na tweeter i nisko ciąć -większość producentów tnie przy 3,5-4kHz, a jak czytam w konstrukcjach DIY to między 1,7-2,5kHz WHY?!? na prawdę takie B&W projektują ludzie, którzy nie wiedzą o co w dźwięku chodzi? NAwet teraz przy kompie słucham B&W 685 -są cięte bodaj właśnie przy 3,5kHz i to I rzędem

Ale ok, zworka niech już będzie II rzędu, ale 3kHz to minimum uważam ;)

więc może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) będzie lepszym rozwiązaniem?

lub może 2x

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie we wszystkich konstrukcjach firmowych tweetery są cięte wysoko, przykład ekstremalny:

Ukryta Zawartość

Dynaudio też dzielili zawsze niżej niż wyżej. Ogólnie to dobre tweetery radzą sobie przy 2kHz dużo lepiej niż stożki, a zwłaszcza biorąc pod uwagę całokształt - harmoniczne, intermodulacja, zniekształcenia liniowe od modów własnych, kierunkowość. Oczywiście kiepskie potrafią syczeć i jazgotać przy za niskim podziale, wtedy trzeba je ciąć wyżej. Konstruktorzy DIY używają raczej najlepszych tweeterów, stąd takie a nie inne podejście.

Do tego producenci często poświęcają jakość dźwięku dla świętego spokoju - rzeczywiście nisko cięty tweeter jest wrażliwszy na spalenie wskutek przesteru wzmacniacza, jednak konstruktorzy najczęściej mają odpowiedni poziom kultury technicznej.

W przypadku takich np B&W jest jeszcze firmowe podejście do dźwięku - tweeter w najlepszych konstrukcjach jest pozbawiony frontu i ścianki przedniej, więc jasne jest, że jego "baffle step" zachodzi dla częstotliwości na tyle wysokich, że niższy podział byłby możliwy tylko przy udziale różnych dziwnych sztuczek z kształtowaniem SPL.

Ukryta Zawartość

pozwolę sobie zacytować ap ropo wychyleń średnich tonów:

"Sam przetwornik średniotonowy zmienił się najmniej - we wszystkich konstrukcjach trójdrożnych aktualnej serii 800, jak i poprzedniej serii Nautilus 800, pracuje 15-cm membrana kewlarowa z zewnętrznym zawieszeniem w formie szczątkowej. Rozpoznano, że konwencjonalne, duże zawieszenie z gumowej fałdy, chociaż niezbędne dla pracy przy dużych amplitudach, a więc w konstrukcjach głośników niskotonowych, jest źródłem zniekształceń w zakresie średnich tonów. A ponieważ układ drgający głośnika średniotonowego nie jest narażony na duże wychylenia, więc zawieszenie można zredukować do minimum - i dlatego wokół membrany widzimy tylko cienką obwódkę z pianki."

ze strony:

Ukryta Zawartość

a częstotliwości podziału to odpowiednio: 350Hz i 4kHz

Ukryta Zawartość

No szkoda że nikt nie lubi Hi-edowych ISOPHONÓW.

Poczytajmy jak podchodzi firma JBL do sprawy

Ukryta Zawartość

oraz firma ADAM audio

Ukryta Zawartość

Chyba doswiadczenie obu uznanych firm jest warte uwagi raczkujących amatorów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U Zaph'a na blogu są pomiary (SPL, HD, TS, Z, CSD) średniotonowca FST B&W. I pokazuje on że 350Hz to jest raczej najniższa częstotliwość przy jakiej powinien być dzielony, zwłaszcza że sygnał muzyczny w impulsie może być znacznie silniejszy niż ten użyty do pomiaru. No i ciekawostka - Sd tego przetwornika jest na poziomie 163cm2 - więcej niż najlepsze pod tym względem 18-tki.

faktycznie, ten seas wygląda bardzo fajnie :) i nawet jeden by starczył, chociaż konstrukcja d'applo też ma swoje zalety.

Miałaby swoje zalety ale nie gdy wsadzisz pomiędzy taką długą wstęgę bo masz interferencję w pionie poniżej podziału.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) <-jedne z najlepszych monitorów studyjnych. Sam słuchałem ich mniejszych braci 1037 (12" na basie zamiast 15" jak tu) i grały idealnie.

Ukryta Zawartość

pozwolę sobie zacytować ap ropo wychyleń średnich tonów:

"Sam przetwornik średniotonowy zmienił się najmniej - we wszystkich konstrukcjach trójdrożnych aktualnej serii 800, jak i poprzedniej serii Nautilus 800, pracuje 15-cm membrana kewlarowa z zewnętrznym zawieszeniem w formie szczątkowej. Rozpoznano, że konwencjonalne, duże zawieszenie z gumowej fałdy, chociaż niezbędne dla pracy przy dużych amplitudach, a więc w konstrukcjach głośników niskotonowych, jest źródłem zniekształceń w zakresie średnich tonów. A ponieważ układ drgający głośnika średniotonowego nie jest narażony na duże wychylenia, więc zawieszenie można zredukować do minimum - i dlatego wokół membrany widzimy tylko cienką obwódkę z pianki."

ze strony:

Ukryta Zawartość

a częstotliwości podziału to odpowiednio: 350Hz i 4kHz

Tylko że ty masz niskotonowego potworka.

Ukryta Zawartość

Miałaby swoje zalety ale nie gdy wsadzisz pomiędzy taką długą wstęgę bo masz interferencję w pionie poniżej podziału.

Powyżej podziału też będzie interferencja - w ramach samej wstęgi (zobrazowana dobrze w pomiarach Zaph'a - kąty 15deg i 30deg w pionie), więc można nawet mówić o pewnej homogeniczności pod tym względem koncepcji d'Appolito + wstęga. Dlatego zresztą jeżeli sam miałbym bawić się we wstęgi, pewnie obudowałbym taką dwoma Scanspeak'ami 10F8424 ew. Dayton'ami RS52 - którym ściąłbym może fronty żeby je zbliżyć do wstęgi. I tylko potem kwestia odpowiedniego nisko-średniotonowca.

Tak czy siak wstęga i wymagany przez nią podział ponad 3kHz przy dużych rozmiarach samej wstęgi to jest duży problem, i właściwie narzuca koncepcję 4-drożnego monstrum, chyba że komuś wystarczy bas z 21cm nisko-średniotonowców.

ok, ale 801d ma jeszcze większy głośnik niskotonowy niż ja.

A dobierając średniotonowca kierowałem się właśnie tym, żeby miał "szczątkowe zawieszenie". Zastanawiam się tylko teraz, czy dobrze zrobiłem kupując wersję z tradycyjnym magnesem zamiast z neodymowym, bo z tego co widzę, mój w5 został wycofany z produkcji, a jakiś powód tego pewnie jest, bo neodymowe jeszcze są...

Zgodzę się, że powierzchnia czynna membrany tego tb jest może trochę zbyt mała i dwa na kolumnę cięte 300 / 3000Hz II rzędem myślę załatwiłyby sprawę. Pomyślę ewentualnie nad jakimś Seasem/Seasami na środek pasma i może zbuduję testową obudowę

Budowa 4way jak dla mnie odpada

ttp://www.genelec.com/documents/datasheets/DS1038b.pdf <-jedne z najlepszych monitorów studyjnych. Sam słuchałem ich mniejszych braci 1037 (12" na basie zamiast 15" jak tu) i grały idealnie.

No prosze i zobacz z jakimi nachyleniami 24dB do 32dB/okt czyli akustyczne 4 do 5-6 rzedu czyli wygląda na to że wysokotonowy będzie miał elektryczną zwrotnice 3 rzędu.

ok, ale 801d ma jeszcze większy głośnik niskotonowy niż ja.

A dobierając średniotonowca kierowałem się właśnie tym, żeby miał "szczątkowe zawieszenie". Zastanawiam się tylko teraz, czy dobrze zrobiłem kupując wersję z tradycyjnym magnesem zamiast z neodymowym, bo z tego co widzę, mój w5 został wycofany z produkcji, a jakiś powód tego pewnie jest, bo neodymowe jeszcze są...

Zgodzę się, że powierzchnia czynna membrany tego tb jest może trochę zbyt mała i dwa na kolumnę cięte 300 / 3000Hz II rzędem myślę załatwiłyby sprawę. Pomyślę ewentualnie nad jakimś Seasem/Seasami na środek pasma i może zbuduję testową obudowę

Budowa 4way jak dla mnie odpada

Jak już wcześniej napisałem. Możesz stosować niskotonowy, Tang Band, Dayton wstęga pod warunkiem że Tang Band jest nie za cichy ale musisz mieć świadomość tego że jest to marnowanie możliwości tego niskotonowego. Mimo to uważam że osiągniesz i tak wystarczające natężenia dźwięku w pomieszczeniu. Ale zgodne ze sztuką budowania głośników to nie jest.

Dobrze, ok, zwrotnicy się nie czepiam -przecież z moich postów już wynikało, że się wycofałem z filtrów I rzędu... Myślę nad II rzędem, a jak się nauczę to i może być III rząd.

Jestem ciekawy po prostu tego pseudo wstęgowego Daytona, bo słuchałem go krótko i to mnie odstrasza może trochę, tak jak to, że żadnego DIY na nim nie znalazłem, ale z drugiej strony może uda mi się zbudować coś oryginalnego. Jak słuchałem tych Quadrali to byłem ciekawy basu -na wysokie nie chciałem zwrócić nawet uwagi, ale okazało się odwrotnie -wysokie mnie zadziwiły, a bas zawiódł. Słuchałem jednak niezbyt długo tego zestawienia, ale ponoć z każdego głośnika da się wydobyć przyzwoity dźwięk jeśli się chce, a ostatecznie ponad 400zł za jeden głośnik to aż tak mało nie jest

Co do marnowania potencjału kolumny -d'apllo się przy wstędze uważam lepiej sprawdzi, więc to jest kolejny powód dla którego raczej dokupię jeszcze dwa TB (póki jeszcze są) i najwyżej przyciszę rezystorem jak będą za głośne. Bo tak: basowiec ma ok 90dB powiedzmy + 3-6dB zysku z linii transmisyjnej, Dayton ma 94dB, a jeden TB wg moich pomiarów też można powiedzieć ok 90dB, jak będą dwa równolegle połączone to 96dB -szeregowo można wstawić lekki rezystor i powinno się wyrównać powiedzmy do tych 94dB, chociaż przy filtrze III rzędu może i jeden TB by starczył (?!?) Sam już nie wiem. Boję się trochę tylko takiej sytuacji, że kupiłem 12" basowiec za 1000zł żeby najniższy bas lekko dominował w tej konstrukcji i nie chcę żeby pozostałe pasmo (w szczególności wysokie, najwyższe, na które jestem wręcz uczulony) zepsuły moje oczekiwania i "przejęły władzę" nad kolumną, chociaż same wysokie można też rezystorkiem potraktować, o czym była już mowa chyba na pierwszej stronie.

Czyli póki co:

TB

Dayton

TB

SB Acoustics

wylot tunelu TL

i filtry III rzędu przy wstępnie 300 / 3000Hz

BTW jakieś wskazówki w co uposażyć filtr II rzędu, żeby stał się III rzędu?

Dobrze, ok, zwrotnicy się nie czepiam -przecież z moich postów już wynikało, że się wycofałem z filtrów I rzędu... Myślę nad II rzędem, a jak się nauczę to i może być III rząd.

i filtry III rzędu przy wstępnie 300 / 3000Hz

BTW jakieś wskazówki w co uposażyć filtr II rzędu, żeby stał się III rzędu?

Jak to czytam to czarno to wszystko widzę. Kto ci będzie do tego robił zwrotnicę? Przy tak niskim podziale będziesz miał problemy z pomiarem w pomieszczeniu. Taka konstrukcja powaliłaby na kolana niejednego doświadczonego konstruktora DIY a jak widzę ty doświadczeniem nie grzeszysz.

Co do zwrotnicy czym się różni II rzędu od III rzędu to chciałem zażartować, na rozluźnienie atmosfery, ale jak widać nie wyszło. Następnym razem jak będę wtrącał żarcik sytuacyjny napiszę w " " :)

A co do pomiarów -wszelkie pomiary, które będę wykonywał będą w komorze bezechowej, nie w pokoju.

A co do doświadczenia -nie jedną kolumnę zrobiłem, ale takiego kolosa jeszcze faktycznie nigdy się nie podjąłem. Po prostu przyszedł dla mnie czas na bezkompromisową konstrukcję :)

ale ponoć z każdego głośnika da się wydobyć przyzwoity dźwięk jeśli się chce, a ostatecznie ponad 400zł za jeden głośnik to aż tak mało nie jest

To jest nieprawda. Dużo zależy od materiału membrany (papierowa jest lepsza od nudnej akustycznie polypropelynowej) w aucie zmieniłem przednie 16cmetrowe CANTONY na NEOSET 165 (wielowarstwowa membrana) i dźwięk stał się przejrzysty i miły oraz sexy jak kobieta gdzie oba głośniki mają liniową charakterystykę kończącą się łagodnie przy 6khz. No i od podejścia do zwrotnic. Ostatnio ustawiałem swoją zwrotnicę (Behringer DCX 2496) i uzyskałem o wiele ładniejsze brzmienie z filtrem 24dB/okt Bessela na obu końcach. A mieszanie typów filtrów w średniotonowym kończy się u mnie zawsze porażką. Jeżeli średniotonowy ma 88dB a reszta 90dB to jest super. Taką małą korekcje można uznać za dopuszczalną.

Co do zwrotnicy czym się różni II rzędu od III rzędu to chciałem zażartować, na rozluźnienie atmosfery, ale jak widać nie wyszło. Następnym razem jak będę wtrącał żarcik sytuacyjny napiszę w " " :)

A co do pomiarów -wszelkie pomiary, które będę wykonywał będą w komorze bezechowej, nie w pokoju.

A co do doświadczenia -nie jedną kolumnę zrobiłem, ale takiego kolosa jeszcze faktycznie nigdy się nie podjąłem. Po prostu przyszedł dla mnie czas na bezkompromisową konstrukcję :)

Faktycznie musisz zdecydowanie wyraźniej żartować.

Gdzie masz dostęp do komory bezechowej?

Taka konstrukcja powaliłaby na kolana niejednego doświadczonego konstruktora DIY a jak widzę ty doświadczeniem nie grzeszysz.

Ludzie dziwią się czasem, dlaczego jest tyle źle brzmiących kolumn 3-way, mimo że przecież powinny być dużo lepsze niż 2-drożne. Niektórzy nawet wyciągają z tego "logiczny" wniosek że zwrotnice jako takie są złe i uciekają w szerokopasmowce...

Gdzie masz dostęp do komory bezechowej?

Politechnika Gdańska

BTW czy Dayton Audio PT2C-8 Planar Tweeter to to samo co Silver Flute YAG20-1 ? Bo wygląd niemal identyczny

Bo o ile Dayton na amerykańskich serwerach nie zebrał żadnej nagannej opinii to na stronie Zapha przeczytałem o Silver Flute coś takiego: "Every test has to have a loser. This is it. Fairly flat and controlled response, but the distortion kills it. In fact, it may be the worst tweeter I've ever tested." :/

BTW czy Dayton Audio PT2C-8 Planar Tweeter to to samo co Silver Flute YAG20-1 ? Bo wygląd niemal identyczny

A jakie pomiary znakomite (tego drugiego):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jakie pomiary znakomite (tego drugiego):

Ukryta Zawartość

generalnie napisałem to post wyżej:

...na stronie Zapha przeczytałem o Silver Flute coś takiego: "Every test has to have a loser. This is it. Fairly flat and controlled response, but the distortion kills it. In fact, it may be the worst tweeter I've ever tested." :/

Dlatego ponawiam pytanie -czy w przypadku wstęg można przyjmować, że wizualnie podobne wstęgi sa też podobne pomiarowo? Chodzi mi o ten konkretny przykład

Ukryta Zawartość

misiomor, spoko ;)

generalnie mam nadzieję, że tylko podobność wizualna tych głośników nie jest przełożona na dźwięk. Z resztą KrzysiekA mam nadzieję znajdzie pomiary tego Daytona.

BTW No proszę, nawet Zap audio oferuje tego Daytona:

Ukryta Zawartość

i znalazłem tego TB jeszcze w jednym sklepie:

Ukryta Zawartość

Kupował ktoś z Was może w powyższym sklepie głośniki? Czy pewniejszy ten zaproponowany przez KrzysiekA

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Bo jestem skłonny kupić jeszcze dwa TB i III rzędem je przefiltrować 300 / 3000kHz. Mimo wszystko uważam te TB zdobre głośniki w stosunku cena/jakość.

A gdy takie dwa TB będą w jednej kolumnie to ich sumaryczna Sd już będzie w zupełności wystarczająca, jesli nie za duża nawet

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.