Skocz do zawartości
IGNORED

Komputer Świat "błogosławi"...ściaganiu plików

Lord Rayden

Rekomendowane odpowiedzi

Hello !

Kiedy kupowałem w kiosku Gazetę Polską Codzienną, zwróciłą moją uwagę okładka "Komputer Świata". Z dużym napisem na okładce - "ściąganie znów jest proste i legalne". Jak się okazało jest to zachęta do zakupu pisemka w którym uzyskujemy kod dostępu dop serwisu rapideo.pl (10 GB za darmo). Serwis umożliwia zasysanie z Hotfile, Rapidshare i innych tego typu serwerów.

Na kolejnych stronach artykuł, zainspirowany chyba wypowiedzią naszego olimpijczyka Tomasza Majewskiego, który dosadnie powiedział w mediach "kradnę muzykę z Internetu" a dodał,ze kupuje dzięki temu tylko wartościowe płyty. A pismo dopowiada - po co mówił "kradnę" - mógł pwiedzieć "ściagam" i (o czym ja wiem już od dawna) mieć świadomość,że robi to legalnie. Bowiem polskie prawo (tu przytoczono odpowiednie zasady i paragrafy) nadal umożliwia zasysanie już udostępnionej muzyki i filmów. My nie możemy ich tylko sami udostępniać w sieci. Możemy jednak legalnie podarować pliki muzyczne osobom nam bliskim - rodzinie, przyjaciołom, kolegom z któymi pozostajemy w "bliskim stosunku".

Zasady te nie dotyczą programów komputerowych.

Ot taka ciekawostka :)

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

A to każdy musi je sobie wyciągnąć sam.

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

To kupiłeś w końcu ten Komputer Świat czy tylko przeglądałeś ???

I co ma do tego informacja iż kupiłeś "Gazetę Polską Codzienną" ?????????

mamy:

Cię szanować - nie szanować

Bać się - nie bać się

Traktować na poważnie - z przymrużeniem oka

Uznać za Krezusa - czy odwrotnie (a na wyborczą go już nie stać)

A co Ty o tym myślisz ? Tzn. o temacie przewodnim Komputer Świata ???

P.S. Tak sobie z Kolegi żartuję, ale bez złośliwych intencji, Boże broń !!!

Nie wiem o czym gadasz Bracie w Audiofanii. Temat jest ciekawy, ale nie nadaje sie do działu Muzyka tylko własnie na Bocznicę. Dla wielu jest dyskusyjny (jak posiadanie 3 gramów marysi). Można o nim tez powiedzieć - "wielu to robi ale boi się o tym wspominać". Ja potraktowałem go jako ciekawostkę.

Chcesz wypowiedzieć się w temacie to się wypowiedz - nie chcesz - to nie dogryzaj. i dla Twojej wiadomosci - nie kalam sobie rąk i oczu wyborową. Przejrzałem za to HiFi Choice -nic ciekawego niestety. Oraz Poligon - znowu o bitwie pod Kurskiem i PanzerTruppen...

Złośliwymi intencjami czyściec wybrukowany... No tak, znowu pyskówka, spadam do PC Audio, bo mnie znowu jakiś Ogr dopadnie.

Oj, tam oj tam.

Że Homo Sapiens i stoi wyżej na drabinie ewolucji to się zaraz puszy.

Ogry może niżej, ale piłę do drewna mamy opanowaną....

Także wicie, rozumicie.....

Po prostu byłem Ciekaw Twojego zdania w tym temacie.....

Ale gadane masz - brawka i to serio, ogry poza dobrym łyskaczem doceniają też cięty jęzor (nawet jeśli to nie ich własny)

Dobra uciekam, bo zaczną o nas plotkować.

Pozdrawiam serdecznie.....

Temat ciekawy i zawsze na czasie. Tylko wytwórnie o tym nie wiedzą. Bo wg. mnie one powinny opanować rynek torrentów itp. Płyta w wersji sklepowej jak jest po 30 pln to w wersji plik wav powinna być po 6 pln, tak przykładowo. Myślę że wielu by się zdecydowało na takie zakupy. Oczywiście cały przemysł muzyczny i filmowy również powinny przejść ewolucję bo ludzie są już na to gotowi od dawna a wytwórnie zatrzymały się jeszcze w ubiegłym stuleciu.

Dlatego tak to wygląda.

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

To nie gazeta tylko biuletyn.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Hello !

Kiedy kupowałem w kiosku Gazetę Polską Codzienną, zwróciłą moją uwagę okładka "Komputer Świata". Z dużym napisem na okładce - "ściąganie znów jest proste i legalne". Jak się okazało jest to zachęta do zakupu pisemka w którym uzyskujemy kod dostępu dop serwisu rapideo.pl (10 GB za darmo). Serwis umożliwia zasysanie z Hotfile, Rapidshare i innych tego typu serwerów.

Na kolejnych stronach artykuł, zainspirowany chyba wypowiedzią naszego olimpijczyka Tomasza Majewskiego, który dosadnie powiedział w mediach "kradnę muzykę z Internetu" a dodał,ze kupuje dzięki temu tylko wartościowe płyty. A pismo dopowiada - po co mówił "kradnę" - mógł pwiedzieć "ściagam" i (o czym ja wiem już od dawna) mieć świadomość,że robi to legalnie. Bowiem polskie prawo (tu przytoczono odpowiednie zasady i paragrafy) nadal umożliwia zasysanie już udostępnionej muzyki i filmów. My nie możemy ich tylko sami udostępniać w sieci. Możemy jednak legalnie podarować pliki muzyczne osobom nam bliskim - rodzinie, przyjaciołom, kolegom z któymi pozostajemy w "bliskim stosunku".

Zasady te nie dotyczą programów komputerowych.

Ot taka ciekawostka :)

tak jest jak mówisz bittorent udostępnia i jest zły :)

są specjalne newsgrupy i dostępy do serwerów z normalnym downlondingiem dla wtajemniczonych, rapiidy to już przeżytek :) i wszystko jest legalnie może inaczej nie zabronione :)

Focal + Naim

Jest tylko trudniejsze (bardzo niedużo) do namierzenia..... A w praktyce to mit....

Jeśli trafisz na celownik to możesz się zastanawiać jak skazaniec w drodze na gilotynę co Ci nie wyszło ;P

Jeśli ktoś naprawdę nie poświęci kilku godzin na porządne skonfigurowanie PC i później nie stosuje żelaznej dyscypliny w maskowaniu IP to sieje swoimi danymi jak zakatarzony wirusami. I nie ma nic do rzeczy że to Neo i IP jest przydzielane.... I Proxy itp.

Przeciętny użytkownik nie ma bladego pojęcia ile ma pluskiew na dysku i jak nimi sieje w sieci. A co okienka nowe to tego syfu coraz więcej....

W 8 to już tego nawet nie ukrywają specjalnie....

Można się ukryć, ale raz wiedza, dwa żelazna dyscyplina, także sorry ale nie ma bezpiecznego piratowania - nawet w Somalii o tym już wiedzą ;P

Zdrowiej już na bazarku .......

E tam, wystarczy internet na kartę albo hotspot i mogą gonić własny ogon:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Jest tylko trudniejsze (bardzo niedużo) do namierzenia..... A w praktyce to mit....

Jeśli trafisz na celownik to możesz się zastanawiać jak skazaniec w drodze na gilotynę co Ci nie wyszło ;P

Jeśli ktoś naprawdę nie poświęci kilku godzin na porządne skonfigurowanie PC i później nie stosuje żelaznej dyscypliny w maskowaniu IP to sieje swoimi danymi jak zakatarzony wirusami. I nie ma nic do rzeczy że to Neo i IP jest przydzielane.... I Proxy itp.

Przeciętny użytkownik nie ma bladego pojęcia ile ma pluskiew na dysku i jak nimi sieje w sieci. A co okienka nowe to tego syfu coraz więcej....

W 8 to już tego nawet nie ukrywają specjalnie....

Można się ukryć, ale raz wiedza, dwa żelazna dyscyplina, także sorry ale nie ma bezpiecznego piratowania - nawet w Somalii o tym już wiedzą ;P

Zdrowiej już na bazarku .......

nieno dobrze, ale za pobieranie nie lapia wiec po co te teorie? po co sie chowac? jakbys udostepnial szczegolnie przedpremierowe wydania lub na masowa skale albo handlowal tym w sieci to inna sprawa

jak zaczna lapac to czas sie zacznie od tego dnia od kiedy zmieni sie prawo i wszystko co bylo sie nie liczy... to tak jakbys klnal i uwazal ze to jest prsestepstwo i bys sie zabezpieczal wychodzac z maska bo sobie zaklniesz a moze za 10 lat to bedzie karalne, jak bedzie za 10 lat karalne to dopiero za dziesiec lat wychodz z maska nie teraz

a tytul w komputer swiat ? typowy brac komputerowa nie wyobraza sobie istnienia bez sciagania wiec to zawsze ciekawy i poczytny temat mimo ze wciaz to samo pisza to brac komputerowa wciaz to czyta

ale przyznaje ze zbytnim naglasnianiem sprawy tylko szkodza sciaganiu... nie pomagaja bo kapitalisci siedza i mysla co zrobic zeby kontrolowac wszystko mimo ze to dorobek kulturalny te muzyki filmy i ma wartosc poza materialna tzw. spoleczna dzieki ktorej wciaz nie zakazano pobierac tresci cyfrowych... bo pustka od tyche tresci jest szkodliwa dla spoleczenstwa ROZWARSTWIONEGO (kapitalistycznego)

chwilowy brak działalności w audio.

nieno dobrze, ale za pobieranie nie lapia wiec po co te teorie?

Bosze jak ja cenię ludzi którzy nie mają o niczym pojęcia, ale wszystko wiedzą.

Ściągnij sobie (nie namawiam do przestępstwa zaznaczam !!!) dowolny komercyjny program komputerowy. A w sądzie się tłumacz, że nie złamałeś prawa.

Bo tylko ściągałeś, a to Ci wolno .......LOL Roku 2012

Nie reaguję na bzdury zazwyczaj, ale to ktoś może przeczytać, uwierzyć i bardzo słono zapłacić. Stąd moja ostra reakcja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.