Skocz do zawartości
IGNORED

DIY na audioshow.

palton

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

Chcemy się porządnie przyszykować na wystawę AS, więc zwracam się z prośbą o udostępnienie ustrojów akustycznych na czas wystawy. Byłoby fajnie, gdyby ktoś zechciał pokazać swoje ustroje, a jeszcze lepiej, gdyby miał urządzenie pomiarowe. Wiem, że to nie łatwa sprawa, ale nawet materace wyciągnięte z łóżek dawały pozytywne efekty... Dwa lata temu, kolega jura przytargał swoje basstrapy, co stanowiło dodatkową atrakcję pokoju. Wiem, że miał sporo zapytań obudowę i zasady działania. Wiem, że wielu osobom zależy na propagowaniu wpływu akustyki na dźwięk, więc mam nadzieję, że apel nie pozostanie bez odpowiedzi. Dodatkową nagrodą, będzie wejściówka na wystawę.

https://www.audiostereo.pl/topic/97042-diy-na-audioshow/
  • Użytkownicy+

ok.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Szymon proponował pomoc z ustrojami, trzeba dopytać, co i jak. Jednak jakby nie było, pomiary warto by zrobić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/97042-diy-na-audioshow/#findComment-2579580

Jednak jakby nie było, pomiary warto by zrobić.

Pomiary przeważnie robi się w zakresie 20-250 Hz i chodzi głównie o określenie podstawowych modów pomieszczenia i ich harmonicznych, aby później z nimi "walczyć". Nie wiem, czy będą takie ustroje, które naprędce zmontowane będą korygować te rezonanse. Można oczywiście użyć absorberów szerokopasmowych, aby osłabić i skrócić czasy wybrzmień w/w rezonansów. Moim skromnym zdaniem, należałoby się skupić na zaopatrzeniu miejsc pierwszych bezpośrednich odbić, a to można "wymierzyć" na lusterko.

Zapewne przydałby się pomiar czasu pogłosu w takim pomieszczeniu. Gdyby jednak potrzebny był pomiar wodospadowy tych modów, to chętnie pomogę. Choć sądzę, że znajdą się chętni z lepszym sprzętem pomiarowym i większą wiedzą od mojej.

Pozdrawiam

Marek

P.S. Bardzo fajna inicjatywa z tą adaptacją pokoju na AS.

https://www.audiostereo.pl/topic/97042-diy-na-audioshow/#findComment-2579946

Chcemy się porządnie przyszykować na wystawę AS, więc zwracam się z prośbą o udostępnienie ustrojów akustycznych na czas wystawy. Byłoby fajnie, gdyby ktoś zechciał pokazać swoje ustroje, a jeszcze lepiej, gdyby miał urządzenie pomiarowe. Wiem, że to nie łatwa sprawa, ale nawet materace wyciągnięte z łóżek dawały pozytywne efekty... Dwa lata temu, kolega jura przytargał swoje basstrapy, co stanowiło dodatkową atrakcję pokoju. Wiem, że miał sporo zapytań obudowę i zasady działania. Wiem, że wielu osobom zależy na propagowaniu wpływu akustyki na dźwięk, więc mam nadzieję, że apel nie pozostanie bez odpowiedzi. Dodatkową nagrodą, będzie wejściówka na wystawę.

witam co do zagospodarowania pokoi na AS ?? bardzo trudna sprawa a dlatego ze wiekszosc tych pokoi jest za mala , oraz sciany sa z kiepskiego materialu nie mowic juz o suficie Pomiar pomiarami ale uszy nasze sa doskonala forma aby stwierdzic jaki powinien byc dzwiek w danym pomieszczeniu , tylko jedno pytanie jaki jest punkt odniesienia idealnego brzmienia . Jak na razie bywalem na odsluchach w roznych miejscach pomieszczeniach i jak stwierdzilem bylo bardzo przecietnie ale sprobowac zawsze mozna .
https://www.audiostereo.pl/topic/97042-diy-na-audioshow/#findComment-2580570

Robimy pomiar. Analizujemy wykresy i co dalej?

W rozmowie z Paltonem dowiedziałem się że nie ma on jako współorganizator dużego wyboru z pośród ustrojów rożnego typu różnych firm. Nikt raczej nie wykona przynajmniej dwóch wielkich RH żeby zlikwidować konkretne podbicia częstotliwości w pomieszczeniu, bo co po 2 dniach zrobić z takimi ustrojami? Oczywiście o ile ktoś zgodził by się wstawić ustroje które zajęły by miejsce przynajmniej dwóm osobom. A jak pamiętamy w tym pokoju niemal zawsze jest tłok i ścisk.

Skoro już o tym wspomniałem, to jakie należało by przyjąć wypełnienie pokoju podczas analizy pomiaru? W piątek przy porównywaniu sprzętów będzie kilka osób, a w sobotę i niedzielę nawet ponad 20, które wpłyną na znaczne zwiększenie pochłaniania średnich i wysokich częstotliwości.

Kolejne ważne pytanie: Gdzie możemy wstawić ustroje?

Na lewej ścianie mamy dwoje drzwi, dalej przydało by się miejsce dla obsługującego sprzęt grający. Ściana prawa i tylna rok temu robiły za wystawkę różnej elektroniki. Po za tym chcemy osiągnąć jak najwięcej miejsca dla zwiedzających wystawę. Pozostaje tylko ściana za kolumnami i sufit. Na ścianie za kolumnami raczej tylko jej boczne fragmenty, bo przy dużej ilości osób otwarte okno to podstawa, a adaptacja sufitu może być wykonana jedynie przy zastosowaniu stelażu, który nie będzie ingerował w powierzchnie pokoju narażając je na uszkodzenie.

Podsumowując powyższe zadeklarowałem się z czterema pochłaniaczami niskotonowymi do ustawienia w rogach za kolumnami. Jeśli ktoś ma jakieś uwagi lub pomysł na wykorzystanie pomiaru lub innych ustrojów z chęcią go wysłucham.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

https://www.audiostereo.pl/topic/97042-diy-na-audioshow/#findComment-2580871
  • Użytkownicy+

Trzeba by przyjąć pokój w połowie wypełniony, a więc ok. 10 osób. Na pierwsze odbicia można by coś próbować dać, jednak największy problem, to wzbudzanie się basu. Tutaj tak jak mówi Mirek, pozostają jedynie narożniki i sufit, ew. pod oknem do parapetu i na tylnej ścianie. Dwa lata temu mieliśmy nieco inny pokój, ale kłopoty z akustyką b.podobne. Wtedy pomogły basstrapy i kanapa postawiona w 1-szym rzędzie. Niestety okazało się, że kierownictwo hotelu, nie pozwala na korzystanie z kanapy... To naprawdę było słychać, jak zamiast niej, postawiliśmy krzesła. Może w tym roku uda się numer z kanapą, wtedy była nowa ale czas płynie.

Pomiary przeważnie robi się w zakresie 20-250 Hz i chodzi głównie o określenie podstawowych modów pomieszczenia i ich harmonicznych, aby później z nimi "walczyć". Nie wiem, czy będą takie ustroje, które naprędce zmontowane będą korygować te rezonanse. Można oczywiście użyć absorberów szerokopasmowych, aby osłabić i skrócić czasy wybrzmień w/w rezonansów. Moim skromnym zdaniem, należałoby się skupić na zaopatrzeniu miejsc pierwszych bezpośrednich odbić, a to można "wymierzyć" na lusterko.

Zapewne przydałby się pomiar czasu pogłosu w takim pomieszczeniu. Gdyby jednak potrzebny był pomiar wodospadowy tych modów, to chętnie pomogę. Choć sądzę, że znajdą się chętni z lepszym sprzętem pomiarowym i większą wiedzą od mojej.

Pozdrawiam

Marek

P.S. Bardzo fajna inicjatywa z tą adaptacją pokoju na AS.

Wpadnij koniecznie, choćby pogadać. A może chcecie panowie przygotować pogadankę o akustyce ? Zapewne będą dwa systemy, które mniej więcej w połowie soboty i następnie niedzieli, będziemy zmieniać. Zajmie to ok. 15-20 minut, co można by dobrze wykorzystać. Można to ująć w programie pokoju, który wywiesimy na drzwiach.

https://www.audiostereo.pl/topic/97042-diy-na-audioshow/#findComment-2581045

Trzeba by przyjąć pokój w połowie wypełniony, a więc ok. 10 osób. Na pierwsze odbicia można by coś próbować dać, jednak największy problem, to wzbudzanie się basu. Tutaj tak jak mówi Mirek, pozostają jedynie narożniki i sufit, ew. pod oknem do parapetu i na tylnej ścianie. Dwa lata temu mieliśmy nieco inny pokój, ale kłopoty z akustyką b.podobne. Wtedy pomogły basstrapy i kanapa postawiona w 1-szym rzędzie. Niestety okazało się, że kierownictwo hotelu, nie pozwala na korzystanie z kanapy... To naprawdę było słychać, jak zamiast niej, postawiliśmy krzesła. Może w tym roku uda się numer z kanapą, wtedy była nowa ale czas płynie.

Wpadnij koniecznie, choćby pogadać. A może chcecie panowie przygotować pogadankę o akustyce ? Zapewne będą dwa systemy, które mniej więcej w połowie soboty i następnie niedzieli, będziemy zmieniać. Zajmie to ok. 15-20 minut, co można by dobrze wykorzystać. Można to ująć w programie pokoju, który wywiesimy na drzwiach.

Pytanie czy kierownictwo zgodzi sie na wnoszenie ustroi akustycznych przybylych gosci , i co jesli bedzie ich tak duzo ? ( maly pokoj ) A tak na marginesie bedac na tych wystawach audio-video nie zauwazylem aby wystawcy przykladali sie do tego aby wyeksponowac i pokazac jak sprzet moze zagrac, muzyka dzwiecznie brzmiec :( tylko skupia sie na prezentacji nowych modeli sprzetu ( reklama ) a my kliienci jestesmy marginesem jesli chodzi o walory odsluchowe i zgodze sie z tym aby pokoj byl b. dobrze zagospodarowany akustycznie. Moze po takim zabiegu na forach zniknie narzekanie bylem i bylo tak czy owac czyli sprzet za ?? sie nie sprawdzil bo jako nieliczni wiemy aby bylo doskonale potrzebny jest niestety pokoj akustycznie zaadoptowany :) podziekuje tu Markowi (Imacman) za zaproszenie do siebie. Tak bylem na odsluchu u Marka , bylo milo , fantastyczna atmosfera , muzyka jaka byla eksponowana niejednemu by wywrocila w glowie , kolega ma dobrze zagospodarowany pokoj , troche malo czasu bylo bylem przejazdem ale z mojej strony jestem otwarty na takie zaproszenia ....przepraszam ze tu opisuje o wizycie u Marka ale ze to czlowiek jak co nie ktorzy twierdza ekspert od akustyki wiec jestem w temacie i proponuje aby go nie lekcewazyc bo zna sie na rzeczy , sluzy zawsze rada , pomoze a wpasc do niego na pogawedke z odsluchem to ( niezly kasek ) dobre doswiadczenie na temat j/w w tym watku pozdrawiam
https://www.audiostereo.pl/topic/97042-diy-na-audioshow/#findComment-2581928
  • Użytkownicy+

Pytanie czy kierownictwo zgodzi sie na wnoszenie ustroi akustycznych przybylych gosci , i co jesli bedzie ich tak duzo ? ( maly pokoj ) A tak na marginesie bedac na tych wystawach audio-video nie zauwazylem aby wystawcy przykladali sie do tego aby wyeksponowac i pokazac jak sprzet moze zagrac, muzyka dzwiecznie brzmiec :( tylko skupia sie na prezentacji nowych modeli sprzetu ( reklama ) a my kliienci jestesmy marginesem jesli chodzi o walory odsluchowe i zgodze sie z tym aby pokoj byl b. dobrze zagospodarowany akustycznie. Moze po takim zabiegu na forach zniknie narzekanie bylem i bylo tak czy owac czyli sprzet za ?? sie nie sprawdzil bo jako nieliczni wiemy aby bylo doskonale potrzebny jest niestety pokoj akustycznie zaadoptowany :) podziekuje tu Markowi (Imacman) za zaproszenie do siebie. Tak bylem na odsluchu u Marka , bylo milo , fantastyczna atmosfera , muzyka jaka byla eksponowana niejednemu by wywrocila w glowie , kolega ma dobrze zagospodarowany pokoj , troche malo czasu bylo bylem przejazdem ale z mojej strony jestem otwarty na takie zaproszenia ....przepraszam ze tu opisuje o wizycie u Marka ale ze to czlowiek jak co nie ktorzy twierdza ekspert od akustyki wiec jestem w temacie i proponuje aby go nie lekcewazyc bo zna sie na rzeczy , sluzy zawsze rada , pomoze a wpasc do niego na pogawedke z odsluchem to ( niezly kasek ) dobre doswiadczenie na temat j/w w tym watku pozdrawiam

Tak jak wcześniej napisałem, chcemy być przygotowani pod każdym względem, na tyle, na ile jest to możliwe. Co do wnoszenia klamotów do hotelu, to nie mam problemu. Mam doświadczenie z poprzednich lat i wiem jak to wygląda.

https://www.audiostereo.pl/topic/97042-diy-na-audioshow/#findComment-2582193

Wpadnij koniecznie, choćby pogadać.

Dziękuję, chętnie wymienię doświadczenia i podzielę się swoim.

A może chcecie panowie przygotować pogadankę o akustyce ?

Sadzę, że ktoś, kto zdecyduje się zaprezentować swoje ustroje, zapewne będzie chciał opowiedzieć co nieco o nich.

https://www.audiostereo.pl/topic/97042-diy-na-audioshow/#findComment-2582846

hello, właśnie wciągam się powoli w akustykę i z niekłamaną chęcią odwiedzę pokój zaadaptowany akustycznie (na ile to możliwie na wystawie). Powiedzcie tylko, gdzie Was szukać? AudioStereo Team? : ) życzę udanych przygotowań.

https://www.audiostereo.pl/topic/97042-diy-na-audioshow/#findComment-2588178
  • Użytkownicy+

hello, właśnie wciągam się powoli w akustykę i z niekłamaną chęcią odwiedzę pokój zaadaptowany akustycznie (na ile to możliwie na wystawie). Powiedzcie tylko, gdzie Was szukać? AudioStereo Team? : ) życzę udanych przygotowań.

Jeśli się nic nie zmieni, to pokój 701 w Sobieskim.

Tu będziesz miał wszystko podane na bieżąco:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/97042-diy-na-audioshow/#findComment-2588965
  • 1 miesiąc później...

W tym wątku nic nie ruszyło, a w głównym wątku niemal ciągle panuje obrzucanie się błotem.

Sześć tygodni minęło, a ja dalej nie wiem w jakim celu miały być dokonane pomiary akustyki w pokoju DIY.?

Po części odpowiedział na to Palton w tym wpisie:

Przypomnę ważny temat, który jakoś pominęliśmy. Kolega zadeklarował przyjazd z ustrojami, oraz systemem pomiarowym. Szymon obiecał panele gąbkowe, które również możemy wykorzystać. Wprawdzie sądzę, że tłumienie wysokich częstotliwości nie jest w Sobieskim wskazane, ale może pomiary pokażą co innego. Nie wiem jedynie czy znajdzie się ktoś chętny, żeby przywieźć je w piątek. Myślę, że osoba która by się tego podjęła, mogłaby (jeśli podtrzyma to Szymon) zatrzymać je po wystawie.

Ukryta Zawartość

Gdyby były to zwykłe gąbki o małej gęstości to ich stosowanie nie miało by sensu. Jednak jak napisał Szymon:

Poniżej realne pomiary płyty z poliuretanu otwarto-komórkowego o grubości 100mm (ciężar 100kg/m3). Przy zwiększaniu ciężaru poprawiamy tłumienie niskich składowych a zaczynamy pogarszać pochłanianie wysokich i średnich częstotliwości. Psujemy liniowość w wyższym zakresie pasma. Realny pomiar wspomnianej dla ciebie wełny wynosi 0,28 dla 125Hz i mocno opada od 100Hz w dół. Żeby niepotrzebnie nie bić kosztów to stosuje się panele szerokopasmowe w zakresie 250Hz-20 000Hz + dedykowane pułapki basowe na konkretne częstotliwości. Jak ktoś ma dużo środków to może stosować pianki o wysokiej gęstości i grubościach 200mm (pasmo efektywnego działania przesunie się wtedy w zakres około 70-80Hz a stromość opadania charakterystyki będzie znaczne mniejsza jak przy wełnie.

125 Hz - 0,40 (100kg) 0,63 (160kg) 0,77 (240kg) (wełna PT80 0,28)

Ukryta Zawartość

Niestety pomimo kilku próśb nie otrzymałem większej ilości szczegółów tylko oberwało mi się nie jednokrotnie wyzwiskami.

Wobec powyższego rezygnuję z przysłania 4 szt pochłaniaczy szerokopasmowych. Skoro Szymon przysyła swoje ustroje to z chęcią posłucham ich wpływu na akustykę w pokoju DIY. Nie zamierzam decydować jakie ustroje mają być w pokoju, a jakie nie na co nalegał Palton.

Skoro ustrojów jest zatrzęsienie to niech Ci co przyślą/przyniosą rezonatory Hermholtza sami je stroją, lub podają Radzie Pokoju jak to zrobić. Z dyfuzorami nie można przesadzić, dlatego można ich umieścić w pokoju tyle ile będzie na nie miejsca. Ja nie chce być kozłem ofiarnym na którego potem będzie można wszystko zwalić, że nie zagrało.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

https://www.audiostereo.pl/topic/97042-diy-na-audioshow/#findComment-2631400

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.