Skocz do zawartości
IGNORED

DAC a karta PCI, czym się różni?

lapsio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Często spotykam się z poradami odnośnie kupna DACa zamiast normalnej karty dźwiękowej na PCI, tak w sumie to czemu? Czy wynika to tylko z mobilności, czy w istocie DAC o takiej samej cenie może być lepszy niż zwykła karta? No przykładowo ja korzystam z takiego Xonara D2, to DAC w takiej cenie zagrałby lepiej?

to spore uproszczenie sprawy. Karty PCI robią zazwyczaj producenci komputerówki tak jak np Asus. Wolnostojące DAC z USB to domena producentów grubszego Hi-Fi np Arcam, Cambridge Audio, HiFiMAN etc.

druga sprawa jest taka, że wolnostojący DAC z asynchronicznym USB i własną sekcją zasilania powinien generować dźwięk z mniejszym poziomem zniekształceń. Karta zainstalowana wewnątrz komputera teoretycznie nie ma prawa grać tak dobrze.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Karty na PCI robi też: ECHO RME MARIAN LYNX MOTU APOGEE

Z segmentu home: ESI M-AUDIO E-MU.

Do tego często nie powstają w Chinach, czego nie można powiedzieć urzadzeniach typu DAC firm które wymieniłeś.

jeśli chodzi o produkcję w Chinach to temat był mocno dyskutowany na forum i co bardziej świadomi użytkownicy słusznie wskazywali, że liczy się przede wszystkim kontrola jakości poszczególnych producentów, a nie kraj pochodzenia sprzętu. Z drugiej strony, zdaje sobie sprawę, że z przesądami się nie dyskutuje. Jedni w nie wierzą, inni nie.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Asus też ma audiofilskie zapędy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wracają do różnic między urządzeniami DAC a kartami muzycznymi, to karta na PCI/PCI-E ma w sobie DAC ale i ADC cyfrowy i analogowy. Te droższe (lepsze) karty produkowane przez w/w producentów są produktami dla rynku profesjonalnego. Urządzenia DAC raczej już do domowego użytku.

Oba porównywane urządzenia mogą posiadać wzmacniacz słuchawkowy. Oba mają prawo zagrać i bardzo dobrze i byle jak :)

Nie wiem jak definiujesz różnicę pomiędzy kartą PCI a DAC. Ale jeśli wyjście analogowe jest gdzieś w pobliżu obudowy komputera to bardzo źle bo wentylator sieje zakłóceniami elektromagnetycznymi i zasilanie jest niestabilne (z komputerowego zasilacza). Znów wiele kart na PCI nie daje 16 bitów na SPDIF tylko np. 14, nie wiem czemu, więc nawet pobieranie cyfrowego sygnału z kompa tez powinno być ostrożne. Najlepiej mieć kartę, która wyprowadza z komputera sygnał cyfrowy optycznie (24bit) lub spdif najmniej 16bit, a właściwy przetwornik na analog mieć w osobnej, osobno zasilanej obudowie.

Jak ktoś pracuje z dźwiękiem na 24 bitach i stać go na produkty np. RME, to raczej na niesiejący syfem zasilacz też. Większość kart jest 24 bitowa. O produktach typu asus się nie wypowiadam bo nie używałem

Znów wiele kart na PCI nie daje 16 bitów na SPDIF tylko np. 14, nie wiem czemu, więc nawet pobieranie cyfrowego sygnału z kompa tez powinno być ostrożne.

To bardzo interesujaca teoria. Masz cos na jej poparcie?

server unreachable;--

Problem polega na tym, że ja używam 1 stacji roboczej do pracy i używania domowego, więc ze względu na potężne chłodzenie chodzi mniej więcej jak działający piekarnik przy 8 wentylatorach. Nie ukrywam, że mam wyższe priorytety niż dźwięk, więc to on musiał się dostosować do reszty komputera. Jako że mniej więcej zdawałem sobie intuicyjnie sprawę z tego, że duża ilość mocnych podzespołów może zakłócić pracę dźwiękówki wybrałem D2 bo miałem nadzieję, że może ta obudowa choć trochę będzie ekranować, tym bardziej, że jest ona zabudowana od dołu, a zasilacz mam właśnie na dole. Moj znajomy (uzywajacy Essence STX) mowil, że jak włącza kompa to słyszy pracę innych podzespołów, czy to o coś takiego chodzi? U siebie nie zanotowałem czegoś takiego, choć nie wiem czy ze względu na szum kompa wyraźnie słyszalny nawet przy słuchawkach zamkniętych (dt770 PRO, a one mają chyba dość dobre wytłumienie), czy przy stosunkowo dobrej jakości podzespołów nie jest to az tak strasznie odczuwalne (wybierałem MB Sabertootha P67 i zasilacz Tagana tg600-u33ii, bo czytałem, że są bezpieczne i dobrze stabilizują, zeby nie wysiadły od kilkudobowej pracy bez przerwy). Czy przy takiej cenie (d2 kupiłem rok temu za 600zł) i dość niekomfortowych warunkach związanych z pracą maszyny odczułbym różnicę między jakimś niezłym DACiem w tej cenie? Mam na myśli wielokanałowy, bo używam oddzielnego suba do solo6c.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.