Skocz do zawartości
IGNORED

Który amplituner wybrać?

Neonix

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie zastanawiam się nad zakupem pomiędzy dwoma amplitunerami: ARCAM AVR400 oraz Cambridge Audio Azur 650R.

Mam w chwili obecnej zestaw głośnikowy do kina domowego firmy Acoustic Energy : Aelite3 (przód), Aelite2 (tył), Aelite center.

Główne zastosowanie systemu to w 80% filmy BlueRay oraz filmy z komputera, a w 20% ścieżki audio.

W przyszłości planuję zakup odtwarzacza BlueRay OPPO 93 lub 95 jeśli fundusze pozwolą.

Proszę o pomoc w doborze odpowiedniego amplitunera. Dziękuję.

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

https://www.audiostereo.pl/topic/97222-kt%C3%B3ry-amplituner-wybra%C4%87/

Proponuję rozważyć jeszcze Pioneer SC-LX85. W podobnej cenie co ARCAM.

Sprzęt musi być nowy ?

Jeśli może być używany to na ebay.de trwa "wyprzedaż" modelu SC-LX83 - Niemcy przesiadają się na taniejący model 85 i nowiutki 86.

Co ciekawe Ci którzy sprzedają Pioneery serii SC-LX8X przesiadają się z reguły na nowszy model ;-)

Jakość grania w stereo tej serii Pioneera zapiera dech w piersiach. To naprawdę rasowe granie. Ale co się dziwić kiedy ma ICEpower na pokładzie ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Witaj,

biorąc pod uwagę kolumny Acoustic Energy zdecydowanie sugerowałbym amplituner Arcam ze względu na jego charakter brzmienia. Arcam gra łagodniej, równiej, cieplej i spokojniej szczególnie w górnych rejestrach. Cambridge Audio natomiast jest znacznie jaśniejszy i ostrzejszy. Taka charakterystyka w połączeniu z AE może być męcząca.

Zapraszam jednak na odsłuchy, podczas których będziesz mógł sam przekonać się o zaletach poszczególnych urządzeń.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Proponuję rozważyć jeszcze Pioneer SC-LX85. W podobnej cenie co ARCAM.

Sprzęt musi być nowy ?

Jeśli może być używany to na ebay.de trwa "wyprzedaż" modelu SC-LX83 - Niemcy przesiadają się na taniejący model 85 i nowiutki 86.

Co ciekawe Ci którzy sprzedają Pioneery serii SC-LX8X przesiadają się z reguły na nowszy model ;-)

Jakość grania w stereo tej serii Pioneera zapiera dech w piersiach. To naprawdę rasowe granie. Ale co się dziwić kiedy ma ICEpower na pokładzie ;-)

Popieram w 100%

Q21 czy u Ciebie w salonie muzycznym można posłuchać Pioneer SC-LX85 oraz ARCAM AVR400 na własnych kolumnach?

Bo mam teraz dylemat pomiędzy tym Arcamem a Pioneerem.

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

Sam jestem ciekaw takiej bezpośredniej konfrontacji. Nie zapomnj podzielić się z kolegami wrażeniami po odsłuchach ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość Gość

(Konto usunięte)

Mam w chwili obecnej zestaw głośnikowy do kina domowego firmy Acoustic Energy : Aelite3 (przód), Aelite2 (tył), Aelite center.

Też mialem identyczne paki w kinie domowym. I grały z Onkyo 905. Było bardzo dobrze.

Panowie zastanawiam się nad zakupem pomiędzy dwoma amplitunerami: ARCAM AVR400 oraz Cambridge Audio Azur 650R.

Główne zastosowanie systemu to w 80% filmy BlueRay oraz filmy z komputera, a w 20% ścieżki audio.

W przyszłości planuję zakup odtwarzacza BlueRay OPPO 93 lub 95 jeśli fundusze pozwolą.

Proszę o pomoc w doborze odpowiedniego amplitunera. Dziękuję.

Jeśli amplituner ma służyć w większości do kina to zainteresuj się Integrą DTR-80.3.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...dodatkowo ładnie wizualnie komponuje się z Oppo 93 ;-)

Ukryta Zawartość

Przecież to zwykłe Onkyo. Nie ma porównania z Arcam czy Pioneer.

Proszę cię... A słuchałeś tego Pioneera, czy Integry, albo chociaż Onkyo? Arcam jest dobry w stereo może, ale Pionieer to shit! posłuchaj - będziesz wiedział, nawet nie podłaczysz do niego głośników 4 Ohm bo ten Pionek ducha wyzionie ;-)

Chyba kolego locker nie wiesz o czym mówisz.

Sprawdź sobie lepiej w internecie czym charakteryzuje się seria SC-LX8X Pioneera ...

Chyba kolego locker nie wiesz o czym mówisz.

Sprawdź sobie lepiej w internecie czym charakteryzuje się seria SC-LX8X Pioneera ...

Piopio, patrzysz sobie w internecie, a mi zarzucasz mi że nie wiem o czym mówię?? Kolego, stałem też przed zakupem amplitunera i zanim kupiłem DTR-80.3 miałem jeszcze w domu TX-NR5009 i SC-LX85. Pionek poza tym że grał tragicznie, to wyłaczał się z głośnikami 4 ohmowymi powyżej 1/3 jego skali. Jak to o nim świadczy, jak myślisz? ;-) Onkyo fakt, że niby to samo co Integra, ale jednak nie do końca. Okazało się że DTR-80.3 to nie jest odpowiednik TX-NR5009. Różni się też jakością i użytymi elementami, finalnie grał również lepiej od Onkyo. Dlatego pozostał.

normalnie wpis miesiąca ...(kategoria: FANBOY Pioneera)

Kolego, stałem też przed zakupem amplitunera i zanim kupiłem DTR-80.3 miałem jeszcze w domu TX-NR5009 i SC-LX85.

locker, a jak wypadło porównanie powyższych ampli onkyo i pionka? Mało osób miało sposobność bezpośredniego porównania u siebie w domu.

normalnie wpis miesiąca ...(kategoria: FANBOY Pioneera)

locker, a jak wypadło porównanie powyższych ampli onkyo i pionka? Mało osób miało sposobność bezpośredniego porównania u siebie w domu.

Pionek chwali się modułami ICE końcówek cyfrowych w klasie bodajże D, które mają nie wiadomo co dostarczać, ale w rzeczywistości Pioneer grał dość ciepłym, ale zarazem żeby nie powiedzieć anemicznym i lekko przymulonym dźwiękiem. Brakowało mi też szczegółowości. Tutaj już lepiej podoba mi się ogólne brzmienie Yamahy, tak krytykowane za zbytnią ofensywność. Wisienką na torcie był moment w którym Pioneer po prostu się wyłączył awaryjnie po podkręceniu gałki głośności. Ponownie właczenie wymagało odłączenia go od sieci. Pewnie zadziałały obwody przeciążeniowe, czy zwarciowe. Dla mnie to porażka, bo większość głośników jakich ja potrzebowałem (czyli w systemie THX) jest 4 ohmowych.

Różnice miedzy Integrą a Onkyo były już mniej spektakularne. DTR-80.3 wydał mi się mniej techniczny, mniej ostry, z lepszym drivem. Skala różnic nie była już ogromna, była na poziomie różnic wymiany kabli.

"Każda myszka swój ogonek chwali".

Locker lubi Integra/Onkyo ja lubię Pioneer. I dlatego nie jest nudno ;-)

Ja mam odmienne wrażenia podczas słuchania mojego Pionka. Co jak co ale dynamiki mu nie brakuje. A przymulonego dźwięku nie doświadczyłem ... Jest szczegółowo i przejrzyście. Po kalibracji ;-) Jego system MCACC jest naprawdę dobry. Znacząco polepsza jakość dźwięku. Przynajmniej dla mnie.

Faktycznie większość amplitunerów nie wytrzymuje bliskiego spotkania z głośnikami 4 ohmowymi ;-) Chyba jedynie Onkyo się wyróżnia na tle konkurencji. Ale jak ktoś nie potrzebuje współpracy z 4 ohmowcami to nie jest problem i nie powinno to dyskwalifikować zawodnika.

Ciekawe, że cały świat chwali Pionki a kolega locker kręci nosem. Sam przeciwko światu. Jedyny sprawiedliwy ;-)

Faktycznie większość amplitunerów nie wytrzymuje bliskiego spotkania z głośnikami 4 ohmowymi ;-) Chyba jedynie Onkyo się wyróżnia na tle konkurencji. Ale jak ktoś nie potrzebuje współpracy z 4 ohmowcami to nie jest problem i nie powinno to dyskwalifikować zawodnika.

Nie "większość" - tylko Pioneer nie wytrzymuje 4Ohm, choć wcale nie jest to aż taka niska impedancja! ;-) Onkyo, Integra, Yamaha i Denon umożliwiają podłączenie głośników 4 ohmowych. Jedynie Pioneer wysiada w tej konkurencji. Świadczy to o słabych zdolnościach prądowych wzmacniacza. Więc tak jak mówisz, każdy chwali to co mu pasuje. Ty lubisz cherlawe amplitunery więc OK ;-) A że ja i recenzencji audio nie lubią słabych wzmacniaczy jakim jest Pioneer to już nie moja wina. Ale szanuję twoją decycję, przecież nikt nie broni ci być FANBOY'em Pioneera ;-)

W takim razie można powiedzieć, że jestem FANBOYem nie tylko amplitunerów serii SC-LX Pioneera ale też produktów HiFiMAN, Magnepanów, Musical Fidelity wyższych serii ;-) a i subów Velodyne.

Lubię dobre produkty za rozsądną cenę. Ot co.

Teraz można kupić na ebay używane Pionki za "śmieszne" pieniądze. Warto skorzystać.

Nie "większość" - tylko Pioneer nie wytrzymuje 4Ohm, choć wcale nie jest to aż taka niska impedancja! ;-) Onkyo, Integra, Yamaha i Denon umożliwiają podłączenie głośników 4 ohmowych. Jedynie Pioneer wysiada w tej konkurencji. Świadczy to o słabych zdolnościach prądowych wzmacniacza. Więc tak jak mówisz, każdy chwali to co mu pasuje. Ty lubisz cherlawe amplitunery więc OK ;-) A że ja i recenzencji audio nie lubią słabych wzmacniaczy jakim jest Pioneer to już nie moja wina. Ale szanuję twoją decycję, przecież nikt nie broni ci być FANBOY'em Pioneera ;-)

SC LX 86 i 76 wspiera kolumny 4OHM

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SC LX 86 i 76 wspiera kolumny 4OHM

Heh, pierdu pierdu... Tak wspiera, a moc podają tylko przy jedynie 6 Ohmach ;-).

Ukryta Zawartość

Przy 4 ohmach wzmacniacz robi takie coś: pszzzzztyyyk! i nastaje błoga cisza, bo wyłącza się wtedy w nim dodatkowo taki głupi, mały, głośny wentylator ;-)

Ukryta Zawartość

Heh, pierdu pierdu... Tak wspiera, a moc podają tylko przy jedynie 6 Ohmach ;-).

Ukryta Zawartość

Przy 4 ohmach wzmacniacz robi takie coś: pszzzzztyyyk! i nastaje błoga cisza, bo wyłącza się wtedy w nim dodatkowo taki głupi, mały, głośny wentylator ;-)

Wszystko możliwe. Natomiast przy wysterowaniu 7 kolumn 6Ohm, kręciłem gałką głośności jak chciałem, nie było żadnych problemów.

Pionek chwali się modułami ICE końcówek cyfrowych w klasie bodajże D, które mają nie wiadomo co dostarczać, ale w rzeczywistości Pioneer grał dość ciepłym, ale zarazem żeby nie powiedzieć anemicznym i lekko przymulonym dźwiękiem. Brakowało mi też szczegółowości. Tutaj już lepiej podoba mi się ogólne brzmienie Yamahy, tak krytykowane za zbytnią ofensywność.

I tu jest pies pogrzebany, Yamaha i Pioneer to całkiem odmienne szkoły brzmienia. Yamaha gra sucho z owszem szybkim basem ale bez głębi. Jeśli ostra góra oznacza dużo szczegółów to tak Yamaha jest szczegółowa (acz dla mnie to żadna szczegółowość). Teksty ala Fanboy ... Lubisz inne brzmienie, tyle w temacie. Można by dalej dyskutować ale to jak dyskusja o wartościach, oprócz konfliktu nic nie przynosi. Z całą odpowiedzialnością SC LX 83 i 85 mogę polecić (słuchałem). Zainteresowany niech sam przesłucha, opinie innych już przeczytał. Jak zwykle skrajne :)

Ukryta Zawartość

Co to znaczy, że on je "wspiera" i czym wspieranie różni się od zwykłego obsługiwania?

Jaką producent podaje moc wyjściową dla 4 ohm?

Niczym się nie różni tak zformułowałem (wspiera) coś nie tak ?

Dane SC LX 86 4OHM instrukcja angielskojęzyczna str 126

Rated Power Output 1kHz 4ohm 1%

Front 250W+250W

Centralny 250W

Surround 250W+250W

Surround Back 250W+250W

Front height/Front wide 250W+250W

SC LX 230W

Nie jestem w stanie tego zmierzyć ale poprzednik XX XX X5 wyrabiał deklarowaną moc to i ten powinien dać rade

Zamieszczam link do testu modelu 75

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie jestem w stanie tego zmierzyć ale poprzednik XX XX X5 wyrabiał deklarowaną moc to i ten powinien dać rade

Zamieszczam link do testu modelu 75

Ukryta Zawartość

No właśnie - ciekawa uwaga z testu: "W trybie wielokanałowym klasa D pokazuje swoją wydajność, Pioneer osiąga aż 5 x 107 W. Producent "gwarantuje" poprawną pracę z obciążeniami 8 oraz 6 omów, kolumn 4-omowych do urządzenia teoretycznie nie podłączajmy."

No i co? ;-)

Ukryta Zawartość

A kogo to obchodzi ... chyba tylko kolegów locera i mczaja ...

No właśnie - ciekawa uwaga z testu: "W trybie wielokanałowym klasa D pokazuje swoją wydajność, Pioneer osiąga aż 5 x 107 W. Producent "gwarantuje" poprawną pracę z obciążeniami 8 oraz 6 omów, kolumn 4-omowych do urządzenia teoretycznie nie podłączajmy."

No i co? ;-)

A czy ty czytałeś co napisałem wcześniej ?

pomiar tylko dla 8 ohm

Na Angielskich stronach jest test SC LX 83 i 85 przy 6 oHm i też wyrabia deklarowaną przez producenta moc

Co do modeli x6 pewnie w krótce się coś pokaże co to potrafi przy wartości kolumn 4 oHm

Znalazłem pomiary kanałów SC LX85 robione przez Audiovision DE

Ukryta Zawartość

SC LX 86 trochę mniej

7,1 Moc wyjściowa 109 W (6 ohm, 1kHz/Sinus)

5,1 Moc wyjściowa 131 W (6 ohm, 1kHz/Sinus)

Stereo watów mocy 226 (4 omy, 1kHz/Sinus)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.