Skocz do zawartości
IGNORED

Który amplituner wybrać?

Neonix

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem pomiary kanałów SC LX85 robione przez Audiovision DE

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

SC LX 86 trochę mniej

7,1 Moc wyjściowa 109 W (6 ohm, 1kHz/Sinus)

5,1 Moc wyjściowa 131 W (6 ohm, 1kHz/Sinus)

Stereo watów mocy 226 (4 omy, 1kHz/Sinus)

Poniżej link z wynikami z pomiarów modelu SC-37, amerykańskiego odpowiednika europejskiego modelu SC-LX83

Ukryta Zawartość

Five channels driven continuously into 8-ohm loads:

0.1% distortion at 135.7 watts

1% distortion at 171.9 watts

Seven channels driven continuously into 8-ohm loads:

0.1% distortion at 125.4 watts

1% distortion at 164.7 watts

Widać że nowsze modele od 83 są słabsze, ale grają naprawdę dobrze. Przynajmniej te z serii 85.

Tak jak pisałem wcześniej z obciążeniem 6Ohm SC-LX83 radzi sobie również świetnie. Co do 4Ohm, możliwe, że końcówki w klasie D są czułe na zbyt duży spadek impedancji poniżej nominalnego. Co jednak nie zmienia faktu, że amplitunery te brzmią naprawdę super, i mają dużą moc (z pomiarami nie ma co polemizować)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prokop, pomiary nie kłamią i mogę tylko powiedzieć, że Onkyo 905/906 miały pomiary jeszcze lepsze, były zarówno na stereoplay.de jak i na audiovision.de, nawet kiedyś wklejałem na forum.

Nie jest jednak moim zamiarem deprecjonowanie pionka, słyszałem parę pochlebnych opinii jego użytkowników, było też parę chłodniejszych - czyli norma. Osobiście nie miałem przyjemności, więc co do dźwięku się nie wypowiadam. Mówisz że u Ciebie gra bardzo dobrze no i super, podejrzewam że inaczej byś go dla siebie nie wybrał.

Nie mam też powodu żeby nie wierzyć koledze lockerowi, który porównywał u siebie bezpośrednio onkyo, integrę i pionka (btw pionek LX83 a szczególnie ten jeszcze wcześniejszy (nie matowy) wyglądały świetnie, te od serii 85 zrobiły się jakieś pokraczne...).

Po prostu rozwalają mnie takie dziecinne teksty jaki to pioneer wspaniały a onkyo be, no niestety ale przypomina to czasy z początku lat dziewięćdziesiątych, gdy tego typu znawcy mieli wyrobione zdanie, że np. pioneer bije na głowę sonego, ale denona już nie, choć i tak najlepszy na świecie jest technics :) Albo że pionek musi być super, skoro ma ice-powery itd. Dziecinada ...

Albo że pionek musi być super, skoro ma ice-powery itd. Dziecinada ...

A jest jakiś wzmak z ICEpower na pokładzie, który gra źle ? Po prostu ICEPower to gotowy wzmacniacz i każda implementacja ma podobne brzmienie. Nie każdemu brzmienie klasy D odpowiada i z tym się zgodzę. Ale nie zmienia to faktu, że prezentuje stały dość wysoki poziom. Nie jest to wyrafinowanie na miarę High-End ale porządna klasa średnia.

Oceny Pionków są jednoznacznie pozytywne na całym świecie więc nie rozumiem po co kopać się z koniem ? ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Oceny Pionków są jednoznacznie pozytywne na całym świecie więc nie rozumiem po co kopać się z koniem ? ;-)

masz rację, szkoda czasu na kopanie się z koniem ...

poczytaj sobie jak to icepowery są wszedzie świetnie oceniane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słusznie - jest negatywna recenzja. Zdarzył się "wypadek przy pracy".

Ale w komentarzach mamy opis:

"The Rotel 1077 uses the 250 ASP modules in the front 2 channels from B&O. Stable down to 2 ohms, tons of power, and VERY musical."

Jeden produkt do kitu, drugi dobry. Życie.

A tu mamy naszego Pionka:

Ukryta Zawartość

Ups ! Home Theater Top Picks ...

Dalej kopiemy się z koniem ?

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie, a ani z koniem ani z fanboy-em podniecającym się hasełkami z recenzji kopać się nie będę.

Poczytaj sobie setki podobnych hasełek nt najwyższych modeli onkyo, skoro to jest dla ciebie tak wiarygodne źródło informacji.

Na hometheater.com 2 na 3 amplitunery dostają tego twojego "Ups ! Home Theater Top Picks" w tym praktycznie kazde onkyo.

Ja tam nie mam nic do Onkyo. Swego czasu nawet rozważałem zakup.

W naszym przypadku istotne jest to, że Pioneer serii SC-LX8X jest dobry i nie ma sensu podważać opinii z całego świata.

Nie polegam na recenzjach a na własnych odczuciach z użytkowania. A że jestem "doświadczonym" audiofilem to mam porównanie.

Nie jest to żaden High-End ale gra pożądnie w stereo i można z takim dźwiękiem żyć. Tylko tyle i aż tyle ;-)

Panowie wróćmy do tematu, bo rozmowa poszła w inną stronę.

Sprzęt nie musi być nowy, kolumny które mam są 8ohm.

Zależy mi na tym aby amplituner pokazał pazurki z moimi kolumnami.

Na bajerach mi nie zależy. Zamierzam go podłączyć kablami analogowymi pod Oppo 93,

zatem to odtwarzacz przejmie na siebie dekodowanie dźwięku.

Może macie inne propozycje poza wspomnianym Arcamem i Pionieerem.

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

Sprzęt nie musi być nowy, kolumny które mam są 8ohm.

Zależy mi na tym aby amplituner pokazał pazurki z moimi kolumnami.

Na bajerach mi nie zależy. Zamierzam go podłączyć kablami analogowymi pod Oppo 93,

Onkyo, Integra. Możesz też spróbować Denona, choć nie słuchałem żadnego Denona. Podobno popsuł się ostatnimi czasy, ale moze to plotki. Pioneera nie polecam...

W naszym przypadku istotne jest to, że Pioneer serii SC-LX8X jest dobry i nie ma sensu podważać opinii z całego świata.

Nie polegam na recenzjach a na własnych odczuciach z użytkowania. A że jestem "doświadczonym" audiofilem to mam porównanie.

Jesteś doświadczonym audiofilem? A używasz HiFiMAN HM-602 + Phonak Audeo PF-122? No hajend jak cholera za 1500zł, dobre, to... ;-) Nie dziwię się, że interesujesz się Pioneerem.

A co myślicie o takim zestawie?

Nad T975, T587, T175

Ukryta Zawartość

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

Kolego locker !

Widzę, że zamiast rzeczowych argumentów, któych już Ci brak dyskusja schodzi na osobiste wycieczki.

Żenada.

W kategoriach mobilnych zestaw HiFiMAN HM-602 + Phonak Audeo PF-122 to bardzo porządne granie. I na tym mi zależy a nie na etykietce High-End.

Jednego jestem pewien - mam najlepszy sprzęt na jaki mnie teraz stać. I dużą radość ze słuchania muzyki, oglądania filmów. A chyba to jest w naszym hobby najważniejsze.

A co myślicie o takim zestawie?

Nad T975, T587, T175

Dźwiękowo powinien być ok sądząc po cenie wyjściowej ;-)

Dobra cena.

ale skoro nie interesują ciebie dekodery na pokładzie ampli to może skup się na czymś, co owszem będzie miało parę lat, ale będzie top-endem tamtych czasów, który dziś jest do kupienia relatywnie za grosze?

osobiście używam m.in. Yamaha RX-V3000.

nie wiem ile ma lat ... coś około 10?

nowe kosztowało ~10kzł.

teraz można kupić za <1kzł.

gra u mnie w konfiguracji 5.1, bo i tak większość filmów nawet na BD tak jest wydawanych.

z resztą i tak nie mam miejsca na dodatkowe głośniki, aby rozbudować do 7.1.

napędzam to z oppo 83, czyli dźwięk dekoduje player.

ze względu na stopień własnego zadowolenia, nie myślę o wymianie na cokolwiek innego.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

• 5 miesięcy później...

Wszystko możliwe. Natomiast przy wysterowaniu 7 kolumn 6Ohm, kręciłem gałką głośności jak chciałem, nie było żadnych problemów.

I tu jest pies pogrzebany, Yamaha i Pioneer to całkiem odmienne szkoły brzmienia. Yamaha gra sucho z owszem szybkim basem ale bez głębi. Jeśli ostra góra oznacza dużo szczegółów to tak Yamaha jest szczegółowa (acz dla mnie to żadna szczegółowość). Teksty ala Fanboy ... Lubisz inne brzmienie, tyle w temacie. Można by dalej dyskutować ale to jak dyskusja o wartościach, oprócz konfliktu nic nie przynosi. Z całą odpowiedzialnością SC LX 83 i 85 mogę polecić (słuchałem). Zainteresowany niech sam przesłucha, opinie innych już przeczytał. Jak zwykle skrajne :)

Jak mógłbys ocenic porównianie 83 do 85, jest istotna róznica w dźwięku bo w 85 końcówki mocy są ICE Power B&O a w nowszym już inne ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.