Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki CD do Yaqin 100b

studioprojekt

Rekomendowane odpowiedzi

tak właśnie patrzę na ceny używaek na allegro i zastanawiam sie jednak nad nowym cd Harman Kardon HD980.

Za cenę 780 można już go mieć, opinie ma dobre i zapewne zagra lepiej niż CD 12 letnie..

moj panasonic to nagrywarka dvd dmr-ex77, testowałem jaśka z marantz cd 5004, cd cambridge i harman dvd 37. panasonic bezapelacyjnie najlepszy.

panasonic rozjaśnia górę, która teraz jest srebrzysta ( saksofon :-) ) pełny środek ( świetny wokal ) i barwny bas. jazz brzmi doskonale, instrumeny, zwłaszcza fortepian, prawdziwe.

całość bardzo muzykalna.

kolumny divine acoustics ręcznie wykonane, przeznaczone są do lampowców , mają bardzo dobry zakres i najlepiej grają do 20 m2

pozdro.

Ja również stałem się niedawno posiadaczem MC-100B. Jestem b.zadowolony tylko jako nowy użytkownik proszę starszych o pomoc w wyborze dobrego odtwarzacza CD do w/w lampowca. Czy znajdzie się coś używanego odpowiedniego poziomem do tego wzmacniacza w granicach 1000zł? Ważne by dobrze radziło sobie z DACiem bo planuję z czasem go zamówić.

Takie bardzo laickie pytanie nowego w drugim poście tego wątku było:

DAC + konwenter + netbook + 2TB dysk :)
Pytanie-po co konwerter jeśli już sam DAC jest konwerterem cyfrowo-analogowym?

I ostatnie pytanie-czy ktoś porównywał dobry zewnętrzny DAC z kartą muzyczną w tej samej cenie-co wypada lepiej? I jak mam w zintegrowanej karcie dźwiękowej mam wejście SPDIF to lepiej korzystać z niego czy USB przy podłączaniu ewentualnego DACa?

no i stało się, żona widząc moje zmagania ze stereo zrobiła mi niespodziankę i kupiła yaqin cd 32, właśnie rozpakowałem ;-))

Takiej zony to tylko pozazdroscic mozna ;) Jak wygrzejesz CD to napisz cos o jego dzwieku ;)

Zdecydowałem się na harman kardon hd 980 i właśnie go słucham, moje uszy słyszą więcej niż wcześniej ;)

Z jakimi kolumnami ten zestaw u Ciebie gra ? Napisz cos wiecej o dzwieku tego HD980 jak to sie zgralo ?

Takiej zony to tylko pozazdroscic mozna ;) Jak wygrzejesz CD to napisz cos o jego dzwieku ;)

Z jakimi kolumnami ten zestaw u Ciebie gra ? Napisz cos wiecej o dzwieku tego HD980 jak to sie zgralo ?

Na razie mam kiepskie lampy, po wymianie usłyszę więcej góry ale już teraz słyszę lepszą dynamike, wiecej detali na prawdę więcej, fajnie to gra jak za cenę 780 zł :) w zasadzie nie potrzebuję już zewnętrznego DAC, to ma w sobie Wolfsona WM8740.

Jedynie co mi się mniej podoba to wygląd, wygląda jak zwykłe DVD, nie widać z daleka że to odtwarzacz CD HK, pilot wygląda mało efektownie i tanio.

Kolumny od Manty V7, zamierzam kupić inne.

w Londynie kolego , mieszkamy niedaleko Liverpool

w sprawie cdeka do jaśka kluczymy krętą drogą , a sprawa jest prosta,

Yaqin 32 gra fantastycznie, i niczemu nie ustępuje Yaqinowi 100b , świetna para!

dodam, że moje kolumny teraz pokazały co naprawdę potrafią

jest w polsce dostępny ten CD-ek za 2100zł...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja właśnie zastanawiam się nad zakupem CD do 100b i teraz mam dylemat-czy warto aż tyle dawać za CD, czy może jednak za 1000zł za używkę coś się znajdzie i nie trzeba szukać aż tak daleko?Warunkiem koniecznym i najważniejszym jest to by dobrze zgrywał się z DACiem który planuję z czasem dokupić...

Ukryta Zawartość

w sprawie cdeka do jaśka kluczymy krętą drogą , a sprawa jest prosta,

Yaqin 32 gra fantastycznie, i niczemu nie ustępuje Yaqinowi 100b , świetna para!

dodam, że moje kolumny teraz pokazały co naprawdę potrafią

No to widac ze Yaqin nie tylko wzmacniacze robi dobre :)

Kolumny od Manty V7, zamierzam kupić inne.

No warto wymienic na duzo lepsze do takiego piecyka dobrego ;)

jasiek, tylko yaqin 32, ja już to przerabiałem, wzmak jest bardzo wybredny co do sygnału, o dziwo nagrywarka panasonic gra w tym samym kolorze co y32!

nie wiem jak to się dzieje, ale to działa .

podłączanie cyfrowego daca do analogowego sprzętu to poraszka, sprawdzałem na r dacu, trochę lepsza rozdzielczość , ale dzwięk wysuszony, bez lampowego czaru, chyba nie oto tu chodzi.

sebolx uważasz że jest zły ? :)

Chodzi o kolumny ze masz za kiepskie i warto je wymienic na duzo lepsze ;) Yaqina mialem MC-10L bardzo dobry piecyk 100B jeszcze lepszy wiec warto mu zapewnic super kolumny i CD .

to zrujnowałeś mi światopogląd- tyle się naczytałem że te DAC`i są takie ekstra i w ogóle, może opiszesz jakie CDki podłączałeś i jakie odczucia miałeś[takie małe porównanie]? Może ktoś jeszcze się wypowie z tych co używali 32A i "zwykłych"(tranzystorowych) CD-ków?

podłączanie cyfrowego daca do analogowego sprzętu to poraszka, sprawdzałem na r dacu, trochę lepsza rozdzielczość , ale dzwięk wysuszony, bez lampowego czaru, chyba nie oto tu chodzi.

... i tworzą się później idiotyczne mity i legendy :)

A co ma oznaczać - podłączenie DACa do analogowego sprzętu ?

DACa to masz w każdym sprzęcie gdzie dane cyfrowe przerabiane są na analogowe.

No ale skoro Ci nagrywarka gra podobnie do tego CD Yaqina to wszystko wyjaśnia o klasie brzmienia tego odtwarzacza :p

r daca podłączałem do harman , marantza, cambridge, panasonica i yaqin32, efekt ten sam, trochę lepsz detaliczność, niewart swojej ceny.

w salonie słuchalem daca hegla . grało to ładnie ,ale nie hi- endowo. myśle, ze te dacki są przeznaczone do kompa i ich muzycznych bibliotek.

w zestawie cd - wzmacniacz tylko wydłuża to tor, do tego jakoś kabli i połączeń. (dzisiaj uznaje tylko połączenie analogowe).

yaqin 32 daje wszystko co mi trzeba, uważam , że dopiero teraz jest sens wymiany lampek, jak ktoś ma na to ochotę.

uważam , że następny posiadacz yaqina32 potwierdzi moje spostrzeżenia.

32a i 100b grają wyśmienicie :-)

moj rdac wyląduje a ebayu

do muda 44, poprostu posłuchaj tej pary a zrozumiesz moje texty

(i tego panasonica też)

r daca podłączałem do harman , marantza, cambridge, panasonica i yaqin32, efekt ten sam, trochę lepsz detaliczność, niewart swojej ceny.

Żaden z tych napędów nie jest dobry do tego DACa . A od napędu też sporo zależy.

yaqin 32 daje wszystko co mi trzeba

Tobie , być może. Słuchałem o wiele droższe CDki wschodniej produkcji i żaden nie zrobił na mnie wrażenia a rDAC tak.

A w cenie 32 nie widzę możliwości jakiejś rewelacji. Zawłaszcza że w dobie dzisiejszej mody na lampy producenci wstawiają je nie dla lepszego brzmienia ale dla mody w roli bufora który kaszani brzmienie.

Takiej pary nie będę słuchał :)

MC-100B znam na wylot bo robię ich modyfikacje a przeszło ich przez moje ręce już kilkadziesiąt sztuk. Tak wiec wiem czego można się po nich spodziewać ( są ich różne wersje i wykonania )

Zmień sobie lampy 6SN7 w MC-100B bo oryginalne to straszna kaszana.

I tu się zdziwisz.

DVD nie będę słuchał :)

ciekawe, nie znasz mnie a wiesz o mnie wszysto, za to wszytko mówią zdania "Takiej pary nie będę słuchał i DVD nie będę słuchał "

nie twierdzę że dvd jest tak dobre jak 32a, bo nie jest. ale gra w tym samym kierunku i może na początek to być tanim rozwiązaniem.

skoro 32a jest w/g Ciebie do bani, mimo że nie słuchałeś, to dlaczego tak wielu nie może znaleść do 100 b dobrego zródła?

Dla Ciebie 32a jest za tanie a dla innych za drogie.

piszesz " Żaden z tych napędów nie jest dobry do tego DACa . A od napędu też sporo zależy." rozumiem, że masz na myśli o wiele lepszy sprzęt, to po co mu jakiś rdac ?

Przygodę z AUDIO zacząłem 25 lat temu i to szmat czasu żeby się osłuchać i mieć rozeznanie w temacie.

Wielokrotnie też nacinałem się na chwalone budżetówki które grały ... budżetowo :)

Niech przykładem będzie Xindak C06 . Taka reklama i klapa.

Na dzień dzisiejszy nowy i dobry CDek to wydatek powyżej 4000zł .

A za taką kwotę kupisz używany CD jak Krell 300 , 280 czy NAIM CDX - sprzęt na lata i dla wielu docelowy ( i to są źródła wysokich lotów ).

To ze jesteś zachwycony tym Yaqinem to super. W porównaniu do nagrywarki Philipsa ( miałem prawie wszystkie nagrywarki Philipsa i mam o lata świetlne lepszego Pioneera PDR05 który nie dorównuje rDACowi ) i tego co tam wymieniłeś to może być krok do przodu ale nadal to budżetówka.

Problemem Yaqina jest jego cena . Za niska.

Zasługuje na porządne źródło i kolumny a niestety większość osób które się na niego rzuciły nie mają funduszy na porządne źródło a zwłaszcza kolumny.

Chociaż z drugiej ręki można mieć dobry CD już za 1000zł a za 2000zł fajnego Roksana , Exposure , Naima , Cyrusa i parę innych.

Dobry napęd do rDACa można kupić za 300zł . Do tego zasilacz , kabel i za około 2400zł mieć bardzo fajne źródło z możliwością podłączenia kilku źródeł.

Nie znam Ciebie i nie piszę że wiem cokolwiek o Tobie . Wiem natomiast to , że nie powinieneś pisać " Tylko Yaqin 32 " mając za porównanie nagrywarkę , DVD i tanie odtwarzacze CD.

MC-100B znam na wylot po różnych modyfikacjach i z przeróżnymi lampami :

Ukryta Zawartość

Warto też się zapoznać :

Ukryta Zawartość

I tu znajdziesz moje wpisy odnośnie tych lamp w MC-100B

A DVD nie będę słuchał , bo nie słyszałem żeby jakiekolwiek zbliżyło się choćby do mocnej klasy średniej wśród odtwarzaczy CD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

muda44, niechce mi się wchodzić w spory, to prawda, że tanie najczęściej jest słabe, ale nie w przypadku tej pary, uwierz.

doceniam Twoją znajomość 100b i chętnie zkorzystam z Twoich porad odnośnie lamp i modyfikacji. Tym bardziej namawiam na zapoznanie się z 32a, może przy okazji coś poprawisz.

ten cedek chyba też jest w zaniżonej cenie.

z ciekawości podłącze go do wzmaka nad i posłucham co będzie (dziwna para).

chyba tylko ja posiadam na tym forum yaqin 32a,

zakup za tak małą kasę to żadne ryzyko, a ja zapewniam, że się opłaci.

Nie ma cudów.

Wszystko co jest na rynku jest tak skalkulowane żeby wycisnąć max zysków przy jak najmniejszych kosztach. Wśród nich są buble , urządzenia przeciętne i wybitne w swojej klasie.

W SWOJEJ KLASIE .

Czasem zdarzają się też perełki jak rDAC czy MC-100B i je można śmiało porównywać z urządzeniami wyższej klasy . Jednak to nie HI-END

A takimi są NAIM CDX i forumowy wzmacniacz UGODA które posiadam.

I o ile 32 może być zjawiskiem w klasie 2000zł czy nawet 4000zł to do Naima CDX będzie mu jeszcze daaaleko.

Gdyby było inaczej to nikt przy zdrowych zmysłach by nie sprzedawał 32a za 2000zł ale o wiele więcej.

MC-100B jest wyjątkowy bo ma dobre trafa , sporo można w nim poprawić i są na rynku lampy które z modyfikacją przenoszące go w zupełnie inny przedział cenowy . Niestety tych lamp nie ma na tyle żeby jakiś producent mógł go sprzedawać pod swoją nazwą z takimi lampami , zapewniając jakąś tam serię i gwarancję.

A to czy on jest w zaniżonej cenie to się okaże jak ktoś osłuchany i z doświadczeniem go porówna z innymi ciekawymi klockami w zbliżonej cenie.

Jak lubisz ciepłe i miękkie granie to poszukaj sobie do porównania Marantza z TDA1541 jak CD40 , 50 , 60

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.