Skocz do zawartości
IGNORED

Klub użytkowników sprzętu ZAGRA-Darek Kulesza.

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

O to się nie martwię , wszystko da się ustawić, poza tym dobór głośników jest jak najbardziej celowy.

Tak ma być.

Nie uznaję zestawów głośnikowych gdzie lekkie odchylenie ucha powoduje utratę tzw. holografii.

To może jakiś test z hornami?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Panie Darku, poda pan publicznie parametry swojego najnowszego wzmacniacza, oczywiście jeżeli to nie tajemnica? Pytałem o to w innym wątku ale jako, że z założenia jest on prześmiewczy rozumiem, że nie chce pan w nim zabierać głosu.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

>fox733

Stereo, jfet , parametry poprawne.

Postać zbalansowana-symetryczna.

Każdy bawiący się wie że parametry można napisac cudne a w realu to różnie bywa.

Czy amp jest uniwersalny ? W miarę tak , ale lubi wredne obciążenia.

Temu, żeby Bobonerek mógł się przekonać jaka jest różnica pomiędzy jego a moim piecem.

Już pisałem wyżej jakie jest założenie przed naszym spotkaniem.

Z tego co i jak napisałeś wcześniej zrozumiałem tyle, że Bobonerek do Ciebie wiezie swoje kolumny,

których u Ciebie nie ma jak ani do czego podłączyć, bo masz kabli za dużo,

a że wzmacniacz Bobonerka gra słabym basem, to nie ma sensu Kapp pod niego podpinać,

bo u Ciebie też Kappy na dole niedomagały...

No sorry, ale tyle zrozumiałem z Twoich wpisów na poprzedniej stronie, dlatego pytałem po co w ogóle te graty wozić

skoro i tak niczego nie będziecie porównywać, bo wzmak Bobonerka za słaby do kolumn, a Twojego nie ma jak podłączyć.

Teraz zakumałem, chociaż ciągle mam pewne wątpliwości czy aby na pewno wszystko zrozumiałem, ale już mniejsza z tym.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Nie uznaję zestawów głośnikowych gdzie lekkie odchylenie ucha powoduje utratę tzw. holografii.

Tym bardziej dziwi mnie taki duży głośnik z tak wysokim podziałem.

HQ a w jakich okolicach ty mieszkasz?

>fox733

Stereo, jfet , parametry poprawne.

Postać zbalansowana-symetryczna.

Każdy bawiący się wie że parametry można napisac cudne a w realu to różnie bywa.

Czy amp jest uniwersalny ? W miarę tak , ale lubi wredne obciążenia.

To może chociaż w jakiej klasie pracuje i jakiej mocy trafo?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

To może chociaż w jakiej klasie pracuje i jakiej mocy trafo?

Moc odpowiednia , klasa odpowiednia.

Tu tez można bić pianę. Po co . Trzeba słuchać.

"jak Damjan zagra na Wiringu z scm40"

raczej dam sobie z tym spokój, ja jestem niewierny Tomasz nie dotknę nie uwierzę, taki sprzęt do wiringu, tri czy di? nie znam się na tym kompletnie, co jest potrzebne? 3 wzmacniacze? ile dodatkowych kabli? głośnikowych ? analogowych? to bedzie chyba nieźle skomplikowana aparatura, a jaki byłby efekt nie wiem, zresztą mało kto bawi się w takie rzeczy...

...HQ15 czy Bobonerek piszą, że zagra IV wyraźnie góruje nad zagrą II, mam oba wzmocnienia, i dla mnie różnice są naprawdę subtelne - najwyraźniej słyszę, ze bas zagra IV jest większy, pełniejszy, jakby dłuższy...to wszystko

być może mało słyszę, jeśli tak to mam "problem" z głowy..., albo co dla jednych jest subtelną różnicą, dla innych - "różnicą klas"

HQ150 - jakie dokładnie słyszysz przewagi zagra IV nad zagra II?

Panie Darku - z wiringu na pewno zrezygnuję,...ale jak Pan jakąś nową integrę zbuduje, ...to jestem zainteresowany - tylko teraz na moich warunkach:

- moja zagra IV w rozliczeniu

- odsłuch nowej integry u mnie, a potem moje decyzja

>Damjan

To nie za dobrze jak na scm 40 jest taka subtelna różnica , bo akurat o bas mimo że jest duża róznica tu nie chodzi.

Ale znając pomieszczenie stawiam na słaba akustykę.

Każdy kto miał optymalne warunki odsłuchu i porównań wie na czym polega różnica II vs III/IV. de facto dwa światy.

Ale fakt czasem lepiej nie kombinować, bo czasem te lepsze nie znaczy dobre :)

ATC scm 35...40...100 to jedne z moich ulubionych kolumn seryjnych i wiem co potrafią a czego nie.

Odpowiednie.

Przyznasz, że na Forum jest sporo osób o wiedzy pozwalającej ocenić na podstawie podstawowych parametrów, w naszym przypadku wzmacniacza audio, jak taka konstrukcja zareaguje na konkretne obciążenie. Może więc parę liczb?

Przyznasz, że na Forum jest sporo osób o wiedzy pozwalającej ocenić na podstawie podstawowych parametrów, w naszym przypadku wzmacniacza audio, jak taka konstrukcja zareaguje na konkretne obciążenie. Może więc parę liczb?

Mnie ten temat nie dotyczy , wkręcić się w jałowe dyskusje nie dam.

Mam ciekawsze tematy :)

Ten kto męczył I , II , III , IV wie o co chodzi.

HQ miał II i ma III , jak to wychodzi na tle np. Emittera I.

Jak do tej pory porównywane były Levinsony, Leby 300,600 i końcówka na quadrze 6550, Tri, BAT , VTL'e , Mc1201 , Mc501 , Accuphase 65 ( tu mam największe zadowolenie bo te monobloki są pięknie i mądrze wykonane aż przyjemnie popatrzeć po 10b par fetów na fazę , czyli 40 w trybie stereo balanced , a u mnie tylko po 1 parze na fazę i łeb w łeb :)))) ) , 550, 650.Tact Millenium nie wiem które wersje, Gryph.Tabu , S.Frontier, Sphinx, jeszcze sporo tego , wstydu nie ma. W next week idzie test IV vs Mc M2K + B and W 801D ,i może człowiek zechce coś napisać.

W co w sumie wątpię , większość zainteresowanych sobie robi dobrze i tabuny im nie potrzebne, najlepiej samemu posłuchać.

----------------

Tak że tematy parametrów a realu to dwa różne światy.

-------------

Wszystko na temat.

To Unik a nie na temat. Jak na razie tylko HQ uważa, że ZAGRa "rozwalcowała" Emitera. Przyznasz, że parametry jego są znane natomiast Zagry??

Zresztą opinie HQ nie są zbyt wiarygodne , zmienia sprzęt jak skarpetki( do tego niezły, HK990, Emiter) i pewnie sam dłuugo jeszcze nie będzie wiedział czego chce...

Pudło. Mam jeden nick od początku.

Ale avatary zmieniam :))

Podasz w końcu jakieś orientacyjne dane? Na początek moc trafa wystarczy!

Zagra IV byla porownywana w moim przypadku z Mc Levinsonem. Dzielonym

Kurcze nie mam danych ale pisalem o rym, kolumny to byly sonus faber amati.

Oj dzialao sie dzialo. :))))

To nie byly roznice trudne do uchwycenia, zagra wyraznie byla lepsza w kazdym aspekcie dzwieku

Glosnosc na godzinie 1 i 2, robila z amati co chciala az na wykonawcy Jeff Back

Basy w amati sie poddaly.

No właśnie. Takie gadanie o głośności bez wiedzy jaki jest sposób sterowania mocą nie ma sensu. Są wzmaki ze skalą w decybelach i tam nie można określać siły wzmocnienia posługując się analogią do zegara.

Parametry nic ci nie powiedza, gdyz wzmaki Darka graja troche "inaczej" wogole sie nie grzeja

Najpierw posluchaj a potem sie pytaj o,parametry.

Ja mam w koncowkach zasilacze po 150

Poza tym abys mial porownanie na godzinie 8 jest normalne sluchanie w miare glosne godzina 9 tomjuz jest dosyc glosno, ale na projekcie Darkulowych kolumn jest to dzwiek, ktory nie drazni

Dzisiaj byl u mnie na odsluchach omen, moze cos napisze

Ja mam w koncowkach zasilacze po 150

Nie rozumiem, czego 150?

Poza tym abys mial porownanie na godzinie 8 jest normalne sluchanie w miare glosne godzina 9 tomjuz jest dosyc glosno

Właśnie nie mam porównania bo u mnie skala jest w dB i aby osiągnąć max muszę parę razy przekręcić gałę o 360stopni. Zresztą HQ miał taki wzmak(hk990) i wie o czym piszę.

150 W sorki literowka

Fox, mozemy duzo pisac. Ja sie przekonalem ze ludzie opisuja rozne rzeczy. Np to ze kolumny studio hertz majas swietny bas.

A wg mnie nie maja go wcale i do tego minory czy ariesy maja bardo natarczywa gore, krew z uszu to malo, pobily moje boweray 704.

Napisze ci tylko tyle ze wzmaki Darka wyciagaja maxa z kazdej podlacznej do niego kolumny.

Ja zawsze podkreślam .... w latach 70 bawiliśmy się przy Meluzynach , Grundigach itp... moc 2 x 15VA 4 Ohm i było GIT !!!

Teraz bez niby 100....300...500 nie ma radości ... niestety :))))

Gość Gość

(Konto usunięte)

Tym bardziej dziwi mnie taki duży głośnik z tak wysokim podziałem.

HQ a w jakich okolicach ty mieszkasz?

W Cieszynie.

Co do mocy. Miałem HK990-200W na kanał w pomiarach,

Pionera Elite M-91 też 200W na kanał

mam ASR Emittera 1 50kg żywej wagi i też podobna moc na kanał.

I obecna Zagra dzielona jest od nich dużo bardziej wydajna prądowo. Jest o niebo mocniejsza, ma większy drive, lepiej kontroluje głośniki. A mam obecnie chyba 4x75W.

Przy trudnych Kappach i sporym pomieszczeniu, na godz.8 jest głośno. Na 9-tej tylko ja słucham bo lubię przyłoić. Na 11-tą można zaryzykować na krótko w ramach eksperymentu. A wzmak gra swobodnie i bez przesterowań do 17-tej!

Właśnie skończyliśmy odsłuch z Bobonerkiem. Pewnie się sam wypowie. Graliśmy tylko połową mojego zestawu dzielonego, czyli tylko z dwóch końcówek. I było bardzo dobrze. Przestrzeń, średnica, holografia, zdeklasowała niestety moje Kappy. Przede wszystkim przestrzeń była fenomenalna.

A wydawało mi się do tej pory że Infinity są pod tym względem wybitne.

Pierw słuchaliśmy Kapp, potem kolumn Darkula i wróciliśmy do Kapp. I to nie był przyjemny moment. Wtedy najbardziej zabolało:-)

Więcej basu jest u mnie, ale Kappy mam z czterema końcówkami podłączone. Nie wiadomo ja by zagrały paki od Bobonerka gdyby miał je przystosowane do bi-ampingu.

Ale tak jak mówię cała paka dostała to co u mnie tylko głośnik basowy, gdyby paki były wysterowane czterema końcówkami wtedy mogło by być dolnych rejestrów jeszcze więcej.

Ale samo wybrzmienie basu, jego kontrola i barwa też O.K. Tylko trochę przy takim kulawym podłączeniu za mało.

Natomiast wygląd tych kolumn pominę milczeniem.

Jak Bobonerek usłyszał jak grają jego paki z moim wzmakiem, to już nie chciał swojego podłączać. Twierdził, że nie ma to najmniejszego sensu.

Ale po naszej stronie?

:)

Wiesz co!

Przecież tamta strona też jest nasza!

My sobie ją jeszcze kiedyś........

HQ, w sumie mam do Ciebie z Krakowa nie daleko...ale to może kiedyś bo na razie z racji emigracji we własnym domu gościem jestem...

Natomiast nie rozumiem co masz na myśli pisząc że Zagra

I obecna Zagra dzielona jest od nich dużo bardziej wydajna prądowo. Jest o niebo mocniejsza, ma większy drive, lepiej kontroluje głośniki. A mam obecnie chyba 4x75W.

Co to znaczy? Czy ta moc dotyczy pojedynczej końcówki? Jak duży ma transformator?

Piszesz o poziomie głośności odnosząc się do "zegarowej" skali. A jak byś to ujął w porównaniu do HK990?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.