Skocz do zawartości
IGNORED

Walka z rysami - terapia domowa

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

Usiłuję poradzić sobie z płytą, która onegdaj trafiła w ręce mojej córki. Zarysowania (niestety podłużne) sprawiły, że płyta mocno przeskakuje. Pomyślałem sobie naiwnie, że może wszechmocny EAC coś poradzi w tej sprawie. Niestety, po kilkunastu godzinach skapitulował. Podobnie Nero.

Wiem, oczywiście, że są firmy specjalizujące się w odzyskiwaniu takiego materiału (wyszukiwarka :-)), ale płytka nie jest warta tyle, aby posyłać ją na leczenie do dalekich klinik. Zastanawiam się, czy są domorosłe metody radzenia sobie z tym zjawiskiem. Skoro program nie dał rady, to może jakieś pasty? (widziałem kiedyś takie cuda). Ale jakie to daje efekty, czy ktoś z was próbował?

Mam - niczym co prawda nie udokumentowane - przeczucie, że takie profesjonalne leczenie kompaktów nie jest nie odbywa się przy udziale wysokich technologii. A może się mylę?

https://www.audiostereo.pl/topic/9736-walka-z-rysami-terapia-domowa/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale 40 $ to trochę dużo, jeśli chcesz naprawić tylko jedną płytę. Chyba, że zaczniesz świadczyć usługi - oczywiście dla forumowiczów zniżka;)

Ukryta Zawartość

Sam walczyłem z rysami płytek, zrobiłem sobie polerkę z silniczka ok. 8tys Obr/min i równiutkim kółeczkiem filcowym, delikatny kilkuminutowy zabieg pozbawiał płyt rys całkowicie, jednak można było przeholować (przytopić płytkę). Powyższy zabieg dotyczy oczywiście płyt w których nie została uszkodzona wierzchnia warstwa płyty (złotko CD-r) tylko dolna.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Aha geertgen jest taki dość prosty aczkolwiek rewelacyjny programik do odzyskiwania danych z uszkodzonych płyt "BulletProof File Copy"

Jednak najpierw poleruj :)

może któraś z tych technologii:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i ten mój link nieaktualny niestety :-((( Podpowiedź żeby w ONECie poszukać: "odnawianie starych nagrań dźwiękowych"...

A ogłaszał się ktoś z odnawianiem pod tym adresem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wypolerować można zawsze, więc póki co proponuję spróbować zrobić kopię przy pomocy innych nagrywarek pracujących z niską prędkością odczytu. Może się uda, a jeśli nie to 8tys obr/min i powodzenia!

Ukryta Zawartość

Można też spróbować na polerce jubilerskiej :-)

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Jezeli masz w poblizu wypozyczalnie Beverly Hills Video to mozesz za ich posrednictwem oddac plyte do naprawy. Robi to firma, o ktorej wspomnial Krzysiek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak, rowniez polecam ten ostatni sposob.

taka paste mozna kiedys bylo kupic w sklepie z czesciami i 'kosmetykami' do samochodow (chociaz wszelkie x-markety odpadaja). to taka pasta lekko scierna, jeszcze jakis czas temu w zielonej tubce, nieco mniejszej od pasty do zebow. czasem lezala obok Plastmala, chociaz ten ostatni mysle, ze rowniez nie bylby taki zly, on takze deliktnie sciera rysy.

metoda sprawdzona - tak samo na plytach cd (w ten sposob kiedys odzyskalem oryginalnego Quaka:), jak i na tarczy zegarka Casio:):)

Pozdrawiam

remix

Uzywalem silnika na 200V z poteznej suszarki do wlosow, bardzo szybko mozna naprawic plyte nawet przeciagnieta ostrzem cyrkla, nie uzywalem zadnych past sam filc, probowalem tez roznymi pastami do lakierow samochodowych ale to juz nie bylo to.

Jedyny problem przy chwili zamyslenia to dosyc mocne uszkodzenie (przytopienie) plyty, wtedy papier do reki wyrownac i znowu polerowac.

opteron dzieki za info!

Popelnilem kilka drobiazgow min. galke dla audioampa

Ukryta Zawartość

z duralu z polerowaniem wlacznie i wiem, ze 8 tys obr/min to za duzo dla aluminium do polerowania.

(tym bardziej dla kawalka plastiku) Chyba ten silnik od tej sluszarki nie ma takich obrotow.

Czy probowalesz polerowac za pomoca pasty do zebow? To nie zart, ale naturalnie nie przy obr 8tys/min!

Ukryta Zawartość

Silniczek faktycznie ma 8000obr/min bez obciazenia, a taki kawalek filcu to prawie zadne, no mozna zalozyc ze podaczas zbiegu zwolni nieco, pozatym nie tylko predkosc obrotowa sie liczy, wazne jest tez z jaka sila naciskasz przy polerowaniu.

Pasta do zebow owszem probowalem, jest to jakis sposob ale jednak dla wytrwalych. Do mojej "suszarki" nawet nie probowalem dodawac zadnej substancji sciernej bo zaraz po wlaczeniu wszystko mialbym na sobie i scianach :)

A oto moja polerka :D

(jeszcze sie studziła po zabiegu)

[obrazekLUKASZ-150734_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.