Skocz do zawartości
IGNORED

dobre kable glosnikowe za 10-30zl/mb :)

Gość cwirek

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zauważyłem tytułu wpisu...

Co do Cordiala - cena (te bi-wire 4x4mm2 kosztują 20zł za mb) kusząca i niewiele się ryzykuje. Podobnie tanie (kilka złotych za metr) są kabelki na intekonekty.

Napisałem, że głośnikowe "nie poszły" w systemie z NAD C-300. Ale interkonekt zabrzmial w nim bardzo dobrze, szczególnie w zakresie basowym.

Z moich odsłuchów wynika, że generalnie Cordial ma dużo basu, rozciąga zakres w dół i jednak ułatwia kontrolę tego zakresu. Średnica jest naturalna lub wycofana (zależnie od wzmacniacza!). Góra specjalnie nie zyskuje, ale przy dość dobrej elektronice nie traci. Głośnkowe (szczególnie te grubsze przekroje zepsuły nam humor) wymagają szczególnej uwagi przy dopasowaniu do systemu, mogą popsuć średnicę, góre i przestrzeń, czyli prawie wszystko. Tego efektu nie powinni się jednak obawiać użytkownicy wydajniejszych prądowo wzmacniaczy.

w tej cenie - JAMO Flat 2x2,5mm2 jest swietny. Mam ten kabelek od 2 lat, a "odkrył" go kolega zupełnie przypadkowo. Od tego czasu obaj w swoich systemach porównywaliśmy ten kabelek z wieloma konstrukcjami do właśnie 30zł/m, i obaj mamy nadal własnie Jamo - po prostu zawsze okazywał się lepszy, zwłaszcza pod względem basu i przestrzeni. Oczywiście nie jest to kabelek idealny - góra mogłaby byc gładsza i cieplejsza, ale w tej cenie (10zł/m) to zupełnie zrozumiałe. Inne kable z tego zakresu cenowego jakie w tym czasie słuchałem (Monster XPHP, 2 Eagle, 2 podstawowe Phonary, Sonic Link 75 i 150, a z mniej znanych Rocar) - wnosiły dużo więcej "swojego charakteru" lub po prostu ograniczen

wszystkich zainteresowanych tym kabelkiem odsyłam do mojego wpisu w "opiniach"

Od strony wzmacniacza NAD C300 ma pojedyncze gniazda. Ale od strony kolumn - rozłaczyłem zwory (w tych JPW zwory są wewnątrz kolumny) i podłączyłem jeden kabel do jednego gniazda. Jednym słowem gruby Cordial nie zagrał NAD-em (co prawda z modelem najsłabszym).

Brzmienia Yamahy nie znam, więc trzeba posłuchać.

Gość cwirek

(Konto usunięte)

Siemka, chcialbym od Was dostac opinie na temat kabli za 10-30zl. Slyszalem ze Sonic Link 75 sa dobre, ale czy to prawda to nie wiem bo niestety nie mialem mozliwosci jego posluchania. Czekam na wasze opinie na temat kablekow, bo tyle ich jest na rynku, ze nie wiadomo jaki wybrac :)

https://www.audiostereo.pl/topic/975-dobre-kable-glosnikowe-za-10-30zlmb/

Zadzwoń do Konsbudu i spytaj gdzie najbliżej Ciebie kupisz Cordiale. Ostatnio Audio Video używało ich w systemie testowym. Najdroższy kosztuje 14 zł za metr. Tanie bo to firma działająca na rynku profesjonalnym i nie musi wydawać tyle pieniędzy na reklamę i dystrybucję.

Też mam Jamo Flat 2x2.5 i jestem bardzo zadowolony. Za te pieniądze to rewelacja. Jak sobie pomyślę o SonicLinku to mnie głowa boli. Dla CA i Avance to on wogóle nie pasował, natomiast Jamo ładnie wypełnił luki tego systemu. JAMO za 10 zł zagra lepiej jak jakiś przereklamowany shit do 30 zł. Po prostu te 20 zł to płaci sie za swoją naiwność wobec "audiofilskich" gazet. Bo jest taka zasada, że jak nie będzie kosztować to nie zagra. Powiem, że kupiłem też interkonekt RESONA. Poprzednio miałem podróbkę monstera. Nie uwierzycie, ale różnice słychać między zwykłym cinchem a tym "Monsterem", natomiast prawie jej nie ma między tym drugim a DNM Reson TSC. Na porównania poświęciłem jedno popołudnie i 15-to krotnie na przemian odsłuchiwałem te dwa konekty na tej samej głośności. Dziś jestem zdania, że bardzo trzeba uważać, by się temu audiofilskiemu marketingowi nie dać, bo poprostu w tej dziedzinie zarabia się kokosy na naiwnych. Trzeba ich tylko dobrze przygotować...

Podsumowując: Jamo dało mi więcej satysfakcji niż RESON.

Cordiale bi-wire 4x4mm2 naprawde b.ladnie graly w moim tymczasowym zestawie (Bow Wazoo + Epos ES-14). Ale jak podlaczylem je u kolegi do NAD C300 i JPW SS553, to dzwiek ZUPELNIE PADL (indukcyjnosc?). Nie wiedzialem, ze kable moga az tak zaszkodzic. Odetchnelismy po powrocie do zwyklych kabelkow w przezroczystej izolacji. Widzialem na formu wpisy juz na ten temat. Ktos polecal kableki Cordial te ciensze, 2x2,5mm2. Tak wiec lepiej nie kupowac w ciemno, tylko posluchac.

• 34 lat później...

Pozwolcie, ze odnowie ten watek, ale mialem problem z Cordialem CLS240 - 2x4,0mm2, (225x0,15mm). Strasznie mi zamulił dzwiek w moim systemie. Teraz chce sprobować z cordialem 225. Tylko, ze sa trzy rodzaje tego kabelka:

CLS 225-651 - 2x2,5mm2, (651x0,07mm) średnica zewnętrzna 8,0mm±0,2

CLS 225 - 2x2,5mm2, (140x0,15mm) średnica zewnętrzna 8,0mm±0,2

CLH 225-50 - 2x2,5mm2, (50x0,25mm) średnica zewnętrzna 8,0mm±0,2

No i który tutaj wybrac?

A mozeby np. splesc sobie jeden kabelek z:

CLS 215-392 - 2x1,5mm2, (392x0,07mm) średnica zewnętrzna 7,0mm±0,2

CLS 215 - 2x1,5mm2, (84x015mm) średnica zewnętrzna 7,0mm±0,2

W tym rozwiazaniu ciensze wiazki odpowiadalyby za wysokie czestotliwosci a grubsze za srednie i bas, no i byłby kabelek 2x3mm2

Tylko, ze to kombinowanie troche kosztuje.

>cypis

"W tym rozwiazaniu ciensze wiazki odpowiadalyby za wysokie czestotliwosci a grubsze za srednie i bas, no i byłby kabelek 2x3mm2"

A potem to juz tylko siedziec jak swistak i przepychac odp. czestotliwosc odp. kablem:)

Jesli chcesz miec przyzwoity kabel za male pieniadze to wykorzystaj np. skretke komp. CAT5 lub >5. Opis znajdziesz w sieci. Generalnie np. pelny kolor do +, polowkowy do -. Jedna skretka daje 0,8mm^2. Jesli rajcuja cie grube druty to zrob warkocz z trzech:)

Z tanich kabli podoba mi sie najbardziej Audioquest type 4. Jest cieply i muzykalny, nie podostrza tanich systemow a zwykle tanie sa z natury ostre. Naprawde fajny kablek.

pzdrw

soso

>dht

No w sumie to juz sie tak bawilem i jak wzialem dwa kable o cienkich drutach to gralo to rzeczywiscie bardzo jasno. Natomiast gdy do jednego kabla o bardzo cienkich drutach dodalem kabel o grubszych drutach to bylo juz mniej wysokich tonow i wiecej srednicy i basu, takze swiataka jak widac nie potrzeba :-) Jakos to tak sie dzieje (gdzie nawet o tym czytalem, czy mowil ktos madry na forum) ze wysokie czestotliwosci "wybieraja" sobie druty o mniejszym przekroju a grubsze przewodza prad odpowiedzialny za nizsze czestotliwosci. Jesli gadam jakies bzdrury to wybaczcie :-)

>Uki

W tym sklepie MOSTROWSKI (www.muzyczny.pl) osobiscie kupowalem kable (bom Wrocławianin), no ale napalilem sie na grubasa i nie wyszlo :-)

Chodzilo mi wlasciwie o to, ktory bylby najleopszy z tych trzech 225tek? No, ale jakos juz sie sam pobawie i zobacze, dzieki wszystkim.

U mnie Cordial 2x4mm2 spowodował

że dźwięk talerzy przypominał nieco odgłos pieniącego się fosforu

a poszczególne instrumenty brzmiały jak na próbie zespołu

którego muzycy nie mogą się ze sobą zgrać.

Wybierał instrumenty, które chce zagrać a inne słabiej.

Dźwięk ogólnie wydobywał się z pewną trudnością.

Ale kabel ten może dodać nieco kultury

(szczególnie jeżeli ktoś ma za ostry zestaw) -

instrumenty zdają się być bardziej odseparowane a nie zlane (taka jego sztuczka)

Podsumowując to nie kabel dla mnie ale widzę w nim cechy

które u kogoś innego mogą się przydać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.