Skocz do zawartości
IGNORED

Vanpower v.7

zyzio

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Nic podobnego, może nie zaraz "Portnoy" (chociaż czemu akurat Roth ma być pod ochroną?), ale porządny kawał powieści, dobrze skonstruowana książka w którą (w przeciwieństwie do badziewu dla młodzieży) autor dużo od siebie włożył. Jak dla mnie pozycja kultowa, i uważajcie, bo zacznę was raczyć cytatami, jak to w ten ciężki czas doktor radził swoim przyjaciołom popijać napar z kwiatu lipy drobnolistnej, jako "stomachicum", i jako parę innych rzeczy których akurat nie pamiętam. Ale upiecze się wam, łajdaki, bo józwa wyjeżdża na tydzień w krzaki, i stamtąd najwyżej będzie sporadycznie razić.

https://www.audiostereo.pl/topic/9763-vanpower-v7/page/3/#findComment-147774

Józwa, pozwól więc, że podrzucę Ci coś do czytania w "krzakach". Sven Delblanc. Kompletnie u nas niedoceniany i prawie zupełnie nieznany, a szkoda wielka. Ukazało się tylko tyle, co zdążył przetłumaczyć śp. Łanowski. Joyce w drugim wcieleniu.

https://www.audiostereo.pl/topic/9763-vanpower-v7/page/3/#findComment-147781

->kaszan i inni zainteresowani - prosze baldzoooooo!

Tak sie sklada ze mialem okazyjke do dluzszego osluchu kilku siecioweczek. Przytocze nazwy firm i modele jak to kogos zainteresuje ?

1.Tara Labs - kable Prism AC Special , Prism AC Reference , RSC® Prime AC (ceny ok 900, 1400 i 2000pln)

2.Power Audio Laboratories - Powercord Super i Ultra ( ok 400 i 1300 pln)

3.Neel 14 gold ( ok 1000pln )

4."lubiany" Velum - nie wiem co za model ale ten co normalnie kosztuje 6800 , a okazyjnie 4500 czy cos?

Wszystkie kablelki odcinki tylko 1.5 i 2 m - system audio to: CD's Lektor IV, Meridian 508 - Wzmaki Pathos Classik One, Jolida 502B i NAD 372( na zmiane) glosniki Sonus Faber Elekta , kabelki glosnik i interkonektol Tara Labs , kondycjoner Powerbox v 2.1

Muzyka: Garbarek, Duke, Madonna, Yello, Metallica , Dianka Krall, Mozart i Bach ,a no i chill out'cik - pokoj 26m kw. Liczba sluchaczy sztuk 3.

Ocena to zsumowane wypowiedzi moje + jeszcze 2 osob

Tara Labs zagrała niezle tzn poprawnie ale dopiero RSCPrime za 2200pln chwycil mnie i innych sluchaczy za serduszka ( reszta dzwiek troszke malo lotny , zbyt duzo gory , ale za to konkretny bas choc troszke malo zroznicowany, przetrzenosc jak wspomnialem srednia - wyjatek prime RSC kawal solidnego lotnego kabelka ...

Power Audio Labs - Cord Super zagral jak Tara za ok 1400 pln ladny srodek , przestrzennosc i gorka w miare ok pojawila sie nawet glebia ( nie szerokosc bo ta jest prawie wszedzie ) dzwiek w/g slow jednego kolegi za bardzo "przytrzymany za morde" , bas krotki i zwarty choc srednio ( w/g innej osoby wystarczajaco ) zroznicowany.....

Powercord Ultra i Neel 14 - jestem dumny ze mieszkam w Polsce przetrzen bajka, gorka bajka czysta i dzwieczna , srodek marzenie-przestrzenny , glebia i realizm jak cholera , szczegoly i tzw soundstage rewelka - wady N14 G przymalo rozciagniety i zroznicowany basik - choc jednemu koledze wystarczyl- Ultra Powera Audio Labsa- takiego basu pod wzgledem rozciagniecia , kontroli , szybkosci wybrzmienia i zroznicowania mozna pozazdroscic.

Velum - staral sie zrobic wrazenie, niby przestrzenny srodek niby szczegoly i gorka ale....ale za to ta gora jakas "zardzewiala" nie dochodzaca do wyzyn czestotliwosci,lekko brudna( tzw.srednia) , natomiast bas (panowie zachwalajacy ten kabelek w jednym z wpisow jestem zdziwiony) dla mnie i 2 kolegow( tragedia! 0 ! To gumowy kabel ( kolega nazwal go Gumisiem ) pozatym oprocz gumowego malo zwartego i rozmytego co gorsza basu stalo sie z nim cos dziwnego bezposrednio w odsluchu po Ultra i Nellu go po prostu zabraklo.

Kabel ktory bym kupil to - Power Audio Labs. Ultra , Tara Labs - RSC® Prime AC i Neel 14 gold z reszty moze jeszcze Power Cord Super i Tara Prism AC Reference - podobne typy panowaly u 2 znajomych tylko jednemu nie podobal sie Neel a podobala Tara Prism AC Reference . Ani Jeden z nas (co dziwne) nie kupilby Veluma.

Nie wiem czy w innym zestwieniu i systemie audio ktorys z kabelkow nie uniosl sie na wyzyny a inny nizyny?

W tym konkretnie tak to mniej wiecej wypadlo. Szkoda ze nie mielismy kabli

Vanavideo i jeszcze paru innych ale moze kiedys powtorzymy tescik ;0))))).

Na marginesie dodam zeby zebrac te kable do testu wymagalo to od nas sporo wysilku , telefonow - kasy na kaucje itp itd ect - ale warto bylo :0)

pzdr

https://www.audiostereo.pl/topic/9763-vanpower-v7/page/3/#findComment-147854

Ok

Ale na początku mala korekta cen za co sorry - ceny Tara Labs to ok 1200, 1600 i ok2000pln.

Dysponowalismy po 2 i 3 szt danego kabelka. Tak ze byla wpieta para danej marki na CD i Wzmaka . Kondycjoner Pbox Był podpinany i odpinany kablem ktory jest dolaczany aktualnie ( tak podaje strona www poweraudiolabs ) czyli Powercord'em Superem 1.5m. Po zmianie kabelka na Ultre było znacznie lepiej. Zmienialismy takze na N14 G i RSC® Prime AC. Efekt byl zawsze podobny ale najlepiej w opini nas 3 bylo z ultra i n14 g. Tarze i Neelowi braklo troszke rozciagniecia basu w stosunku do ultra - srodek w opini jednej osoby byl najklarowniejszy w Tara potem ultra i neel . Robilismy proby bez kondka ale tego niestety nie dalo sie sluchac ( podkreslam ze w w/w konfiguracji !) Na poczatku owszem ale po wlaczeniu konda juz nie.

Najwieksze rozczarowanie w naszym tescie to Velum. Wielkie brawa ( Tera Polska ) dla Neela i Palabsa !

Bylo tez kilka wymieszan tzn inny kabel Pbox inny DC i wzm. Tutaj najlepiej bylo gdy Pbox mial wpiety super

wzmak Jolida i Pathos ultre,a wzmak NAD'a TaraRSC Prime CD N14 oraz RSC Prime AC. Tak przynajmniej wynikalo z opini wiekszosci.

pzdr

https://www.audiostereo.pl/topic/9763-vanpower-v7/page/3/#findComment-147867

Musze zareagować po wpisie Hieny_p

Staram sie robić kable na bazie poszukiwań odpowiedniego przewodu, a nie konstrukcji.

Co do konstrukcji to na pierwszym zdjęciu jest zagadka dla Hieny_p - czyja konstrukcja jest lewa a czyja prawa.

Czyją konstrukcję podrobię stosując przewód ze zdjęcia drugiego.

Kable o których wspomina w.wym. kupiłem okazyjnie dla wtyków Wattgate, bo wyszły taniej niż same wtyki, które kupowałem w P.Express. Teraz mam Wattgate w ilościach przewidzianych dla przedstawicieli.

Jestem w trakcie załatwiania takze wyłączności dla firmy FIM ( IEC Gold) i Furutech (AC Schuko)

Rozbierałem kable wszystkich firm polskich i wiele zachramanicznych i nie widze w tym nic niestosownego. Ale żeby rozebrac to trza je mieć.

Wnioski były rozne, rozśmieszały, ze to takie proste, ale i przerażały.

Od Lapp, poprzez militarne kable ze wschodu, do kosmicznej technologii.

Nie spotkałem przewodu uniwersalnego dla każdego systemu, czyli w jednym nie bedzie przeszkadzał w innym tzw kicha i nie wyobrazam sobie kupowania bez dwutygodniowego przetestowania we własnym systemie.

Była też tzw wpadka, która okazała sie dla jednego systemu dobrodziejstwem. Kabel połączony wbrew zasadom zagrał tak w tym systemie, ze całość okablowania została zmieniona na V.7 z tym błędem celowo.

Teraz głównie produkuję V.4 i V.7 o kablach z pierwszego spotkania w DS zapomniałem i walczę nad V.8

[obrazekLUKASZ-147879_1.jpg] [obrazekLUKASZ-147879_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-622-100004180 1170257885_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/9763-vanpower-v7/page/3/#findComment-147879

Jedno, tylko mnie zastanawia, dlaczego Pan nie zaproponował mi przetestowania swoich kabli w moim systemie, gdy wspomniałem że jestem ze Śląska, proponując jedynie niższą cenę i odpowiadając na mój mail, mniej więcej w ten sposób: "Ludzie zmieniają Velumy na model V.7". Teraz natomiast pisze Pan o różnym wpływie kabli danego rodzaju w różnych systemach....Rozumiem, że najważniejsze jest to aby sprzedać, ale.....

https://www.audiostereo.pl/topic/9763-vanpower-v7/page/3/#findComment-147890

Przepraszam bardzo. Ogólnie wiadomo o tym ze daje kable za kaucją oczywiście do testów na dwa tygodnie.

Nie było z Twojej strony pytania o taka mozliwość, głowny nacisk kładłeś na cenę. Kaucja nie jest tej samej wysokości jaką płacisz za kable

https://www.audiostereo.pl/topic/9763-vanpower-v7/page/3/#findComment-147928

van- chętnie sprawdzę jak się ten V7 zaprezentuje w moim systemie - u mnie pod tym względem cały czas plaża, poza tym, że mam niezależne od całej reszty mieszkania zasilanie pod sprzęt. Obiegowa opinia głosi, że większą poprawę uzyskuje się podłączając magicznymi sieciówkami źródła. Jak się sprawa ma ze wzmacniaczami? Czy są jakieś dedykowane produkty dla wzmacniaczy i CD np.

https://www.audiostereo.pl/topic/9763-vanpower-v7/page/3/#findComment-147993

Z moich skromnych doświadczeń wynika, że ze wzmacniaczami nie ma za bardzo co kombinować. W miarę porządna sieciówka wystarczy, a kondycjoner czasem pomaga a czasem szkodzi - trzeba się przekonać "na słuch". Niektórzy twierdzą, że kondek ogranicza dynamikę, ale ja tego nie stwierdziłem w czasie prób porównawczych.

Ze źródłem to już inna bajka. Tutaj stabilne napięcie jest podstawą sukcesu, więc warto poeksperymentować, zarówno z kondycjonerami, z listwami jak i z sieciówkami.

Pzdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/9763-vanpower-v7/page/3/#findComment-147996

A wyobraź sobie, że dał radę. Gryphona wpiąłem najpierw do Fellowsa, a potem, zbijącym sercem, do Neela. Nie dość, że sobie poradził, to jeszcze w żaden słyszalny sposób nie ograniczał dynamiki brzmienia. Inna sprawa, że raczej nie zbliżałem się do realistycznych poziomów głośności w trosce o kolumny. Przy solówkach kontrabasu membrany i tak omal nie wypadły z obudowy :-))

https://www.audiostereo.pl/topic/9763-vanpower-v7/page/3/#findComment-148011

Zegarmistrz,

u siebie jak wpinam do Cd czy wzmaka, to poprawa jest jednaka, czyli w moim systemie oba elementy na to reaguja i oba wyraźną poprawą, głównie w kwestii jakości basu (bardziej zawrty, konturowy), po wymianie przewodów typu komputerowego na PJ Audio. To słycha, nie jest to w swerze domysłów.

Skrypek pisał, że na jego Abraxasie różnica byłą b. duża, in + .

https://www.audiostereo.pl/topic/9763-vanpower-v7/page/3/#findComment-148091
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.