Skocz do zawartości
IGNORED

Wasza ocena Denona DCD 1460

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

kupiłen ten odtwarzacz jakiś czas temu na allegro. słucham go w połączeniu z PMA-350SE i tannoy f1. to jest naprawde rewelacja. porównywałem z pionnerem PD-S703 i wypadł dużo lepiej. góra, środek, dół na swoim miejscu. z tym odtwarzaczem na nowo odkrywam swoje stare płyty. polecam! poniżej zdjęcie sprzętu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a mowiłem ze 1460 to udany cedek...to był moj pierwszy denon kupiłem go w berlinie za obecne 800zł(200$)w 1994 roku po wszelakich wczesniejszych cd które miałem (techniscy slp-740, diory502, foniki, sony cdp-195) to był odlot basior jak dzwon cisza i nagle takie "łup!" ....dzis ten klocek to nadal z lepszych denonów i mozna go tanim kosztem (do200zł) poprawić i wyciagnac z niego nieco więcej zniknie taki mułek i zagra miodniej.

No, ładnie...

A kto to mówił, że "jedyny cd denona który jako tako gra to dcd-s1 za 24kzł."

"Kup sobie lepiej jakiegos rotelka ,marantza nawet technicsa slps7 lub inny w tej cenie nie denona"

:)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Bez przesady hehehe SLPS 7 nioe zagra lepiej od 1460 lepiej nie zagra tez kilka Marantzow ale jak sie porownuje z dobrymi markowymi cdekami to 1460 pachnie mydlem (a moze smierdzi?hehehe). W kazdym razie jest malo czytelny i rozmywa czestotliwosci.

Zrozum, że albo miałeś felerny egzemplarz, albo masz skrzywiony słuch ;-)))

P.S. Posłuchaj BOSE, a moze wyjdą Ci z głowy te bzdety na temat budowy klocków - jak waży 20 kg to gra ? Hi, hi niekoniecznie :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

gdybys uwaznie czytal moje wpisy wiedzialbys ze mit budowy i jej korelacji z dzwiekiem juz dawno minal - po pewnym klocku ktorego nazwy nie wspomne - pamietam ze zapytales kiedys czy to byl PM 84 odpowiedzialem zgodnie z prawda ze nie - wiec wyglada na to ze masz skleroze ale nie martw sie po 30-tce to normalne

a co do SLPS 7 to moze w swojej klasie (do 1000zl za nowy sprzet) to jest dobry wybor natomiast ogolnie rzecz biorac kaszana - cos kiedys pisales o kondach ze moze wyschniete mial moj egzemplarz - to niezly syf robi Technics skoro po 5 latach wysychaja - egzemplarz ktoregi sluchalem byl onegdaj wlasnoscia Avatara

• 3 tygodnie później...

Witam!

Kupilem po ostatnich rekomendacjach na forum Denona DCD 1460 - jest w tej chwili w drodzę do mnie...i..wszystko było by fajnie, gdybym nie to...

Ukryta Zawartość

Proszę obejrzeć fotki i porównać z tą aukcją...

Ukryta Zawartość

Na tym moim nie z przodu napisów (obok loga Denon) "PCM AUDIO TECHNOLOGY/ COMPACT DISC PLAYER DCD-1460" oraz brak żołtego napisu na klapce: "real 20bit...filter"

Czy ktoś się spotkał z takim egzemplarzem jak mój?? Raczej nie jest to kwestia przetarcia.... a może to nie ten model??

Mógłby ktoś mnie uspokoić?:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lasica tak sie wczułem w Denony ze rozgryzłem ich najsłabsze punkty ale nie wszystkie są super głownie polecam: DCD960, 890,1290, 920,1460,1560,2560,3560,2700,S10, S10II,S1. to sa klocki które mozna uratowac i zrobic z nich cudo dla audiofila.

nie oni nie wtopili na filtrze cyfrowym WYPLUWAM SWOJE SŁOWA BO KILKA RAZY OBRAZIŁEM CAŁKIEM PORZADNE KLOCKI DENONA (patrz moja opinia dotyczaca Denona S10) tylko na dolnoprzepustowym ogolnie cd nalezy rozpatrywac jako całość nie jako poszczególne elementy..co mam na mysli...układ wyjsciowy cd powinien byc charakterystyka dostosowany do filtru cyfrowego chodzi głownie o przesuniecia fazowe na które nasze ucho jest strasznie wyczulone..cos jak na zniekształcenia tim i skrosne we wzmacniaczach...denon co roku praktycznie robił premiere kilkunastu nowych odtwarzaczy cd z zasady były to na szybko projektowane urzadzenia czesto zbytnio sie od siebie technicznie nie rozniace w wielu srodek jest ogólnie niemalże tan sam ..zmieniał sie tylko Desgin Obudowy:):)..no dochodziło jeczsze ciagłe schodzenie z kosztami produkcjii....dla ciebie czy dla mnie dac za op ampika 1$ to nie klęska ale oni licza koszty razy 100000 schodzacych z tasmy cd..ogólnie sprawa jest bardzo skomplikowana.

No i dotarł do mnie DCD1460 - moja wersja nie ma napisów na obudowie, bo podobno to egzemplarz eksportowy do UK. Nie był przerabiany, rozkręcany etc. ale oczywiście nie jest w 100% sprawny......ja to mam pecha:(

Otóż czasem (na oryginalnych, tłoczonych, nieporysowanych płytach - różne tytuły) odtwarzacz przycina muzykę - ciekawe jest to, że dzieje się to zazwyczaj na pierwszym i ostatnim utworze...owe przycinanie polega na tym, że odtwarzacz cofa utwór o o kilka/kilkanaście sekund w tył albo do samego początku piosenki.

Czego to może być wina? Czyżby czytnik padał? Odtwarzacz szybko wczytuję płyty...jednak gdy owy problem się pojawia jest już gorzej... Poproszę o pomoc.

Nie wiem z jakiego powodu ale te Denoniki maja taką przypadłosc ze nie zawsze wszystko czytaja bez zajakniecia,jest to z reszta sprzet leciwy i nie nalezy sie spodziewac ze bedzie pracował idealnie,mialem okazje przetestowac 3 modele tego Denona i w kazdym był jakis mankament(w najlepszym stanie mial go sprzedajacy MY-WAY na allegro,choc tez nie pozbawiony wad),trzeba bardzo uwazac aby nie kupic kaszanki,a najlepiej przy tak leciwych sprzetach sprawdzic osobiscie ich działanie.Ponadto cena jaka osiagaja 1460 na Allegro woła o pomste do nieba,u mnie w komisie cena tego modelu nigdy nie przekroczyła 320 zł(stan niemal ideał).

Jaka jest tego przyczyna-nie mam pojecia,zapewne Piotrek 608 bedzie w stanie odpowiedziec na to pytanie,choc watpie aby mu sie to udało bez bezposredniego "zbadania"odtwarzacza.Mozliwe ze wymiana lasera bedzie tutaj rozwiazaniem(choc to tylko sugestia a nie rada),na twoim miejscu zgłosił bym sie do Piotrka 608 po rozwiazanie problemu i oczywiscie tuning,po ktorym ten Denon pokaze swoją klase.

Miałem kilkakrotnie doczynienia z takim objawem. Nie ma on nic wspólnego z uszkodzeniem lasera a winne są sanki, na których głowica się przesuwa. Musisz zdjąć pokrywę ( nie wiem jaki w tym cd jest laser ) i przyglądnąć się jak głowica jest prowadzona. Najlepiej włączyć utwór pierwszy po czym szybko przeskoczyć do ostatniego. Najczęściej jest to niklowany pręt po którym sunie mosiężne łożysko. Najprostszym sposobem jest delikatne przesmarowanie tego pręta i kilkakrotny zabieg przesunięcia głowicy pomiędzy skrajnymi położeniami. Przydatna jest do tego możliwie wypełniona nagraniami płyta. Sam miałem tak raz z Marantzem, większość płyt hulała aż miło a kilka tych dłuższych jednak się cięło i to na ostatnich utworach. Po prostu sanki rzadko docierały w skrajne położenie i z czasem nie pracująca część pokryła się zanieczyszczeniami. Generalnie prosty zabieg skutecznośc bardzo prawdopodobna. Musisz jednak pamiętać, że to doraźne rozwiązanie, pomoże na jakiś czas ale zwykle oznacza, że mechanizm jest już zużyty.

Pozdrawiam ...

Prospero - dziękuję za pomoc - na razie nie chcę go rozkręcać, bo poinformowałem o tym fakcie sprzedającego i zobaczymy jak się sytuacja rozwinie.

Oczywiście docelowo CD pojedzie do Piotrka608 na tuning, więc może on coś na to zaradzi:)

Pozdrawiam

Spoko luz moj denon S1 tez ma ten objaw ale ze szewc bez butów chodzi to mi niekeidy skoczy ale jak pomyle ze mam dzwigac 20 kilo ....brud, nierowna praca sanek albo brak smaru czyli suchoty..ewentualnie złe zestrojenie serwa ale to raczej nie kłopot...damy rade:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.