Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer REL R 528

tomii241

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam, że się nie odzywałem na forum. Ale jakoś to wszystko sobie w kinie poukładałem i oddałem się przyjemnością. Co do Rela ktoś pytał czy do 50 metrów da radę. Powiem tak mam go na 1/4 mocy w 30 m2 więc w 50 bez problemu. Nie znam drugiego suba w tej cenie który tak rwie dupę i tak gra w stereo BAJKA.

Tomii ja znam jest to velodyne spl 1200 ultra niestety drozszy ale jak ktos dobrze poszuka to i rabat dobry znajdzie na velodyna, a na rela juz trudniej o rabat ( taka polityka firmy tak mowia sprzedawcy ). Co nie oznacza ze Rel jest zly nic z tych rzeczy kwestia gustu pewnie co dla niektorych i kasy. Ja wole dolozyc i kupic velodyna ale to moje subiektywne zdanie. Natomiast w 50 m to juz ten czy inny sub tej mocy juz tak by nie poszalal, a wiem bo sprawdzalem u kolegi ktory ma walsnie salon 53m i juz szalu nie bylo.... wiec nie prponuje wprowadzac w blad jak sie czegos nie testowalo na danym metrazu... 30m a 50m to jest duza roznica nawet jesli wyadaloby sie ze slucha sie danego suba powiedzmy na 1/4 mocy......

Omen ja bede wykorzystywal ten sub i do muzyki i do kina i tak jak pisalem ze to najlepiej jest sprawdzic samemu, napisz skad jestes to moze ci pomoge w cenie zeby zakupic velodyna ale wtedy jak juz bedziesz co do niego przekonany:-) ale najpierw trzeba posluchac obu ja to zrobilem. Velodyna jechalem ponad 300 km zeby odsluchac i zyje :-) i uwazam ze warto bo moglem ocenic i Rela i velodyna i moim zdaniem velodyne jest ladniejszy:-), prosciej sie ustawia i przede wszystkim lepszy dla mnie czy to w kinie czy w muzyce. Tez nie wiem czy to moje odczucie czy cos w tym jest ale velodyne wydaje mi sie ze jest szybszy np. przy sluchaniu Nightwish kiedy gosciu gra na stopie wyraznie czulem ze sub szybciej oddzialowuje na to co perkusista robi z noga :-) ale Ty tego moze nie bedziesz slyszal- kwestia tez czego sluchasz. W kinie co wazne fajnie jest to i Rel tez w sumie porownywalnie to ma jesli chodzi o kino ze daje lupnia wtedy jak jest to potrzebne nie ma zadnego innego jakiegos odglosu, rezonansu czy innych pier**l jakie sa w subach powiedzmy o polowe tanszych od tych dwoch subikow. i velodyna tez w kinie jest mocniejszy a przynajmniej ja takie odczucie mam.... Mozesz posluchac cos z wyzszych klockow paradigma one w kinie sa swietne tyle ze juz w muzyce sa gorsze.... ale wlasnie na 50 m sluchalem suba paradigma studio 15 o ile sie nie myle z symbolem to na tym metrazu lepiej sobie dawal rade niz rel czy tez zapewne velodyne ( ktorego w tym metrazu nie sluchalem ) ale tak podejrzewam :-) Wazne jest zeby sameu posluchac a nie kierowac sie czyims zdaniem.....to jest podstawa. I pamietaj Omen ze to co ja napsialem czy to co napisal kolega Tomii to sa nasze subiektywne zdania i nie musza one po takim odsluchu byc adekwatne do tego co ty uslyszysz:-).Pozdro.

lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Powiem tak mam go na 1/4 mocy w 30 m2 więc w 50 bez problemu.

Małe sprostowanie - on nie gra na 1/4 mocy, tylko pokrętło czułości masz ustawione na 1/4. Równie dobrze przy tym ustawieniu pokrętła może grać na 100% swojej mocy, albo odwrotnie, przy ustawieniu na maxa może grać na 25% mocy. Wszystko zależy jaka jest czułość wejścia oraz jak ustawisz poziom sygnału subwoofera w amplitunerze.

Do lolek. Kolego słyszałem SPL Ultra i sorry ale to nawet nie ma jak porównać go do Rela, może gdyby wziąć jeden wskaźnik kino domowe, ale jeśli szukasz zróżnicowanego basu, i możliwości połączenia kina ze stereo to Velodyna Buczy ale nie gra. I nie wynika to z tego że jest gorzej przez amerykanów zrobiona ale z tego że nie da się jej odpowiednio ustawić z frontami. Rel ma podwójną regulację dla stereo po spekeonie i do kina po lfe. Velodyna ma bajery w postaci pilota i mikrofonu ale cóż daleko jej kulturą basu do Rela.

Co do 50m2 nie wiem jakiego basu szukałeś w jakim pomieszczeniu mam na myśli pomieszczenie akustycznie przygotowane do kina w takim i Rel 528 i Velodyna muszą zagrać bo do takich pomieszczeń producent dopuszcza ich pracę. P.S Jedyny Velodyne, który kontrolą i zróżnicowaniem basu może dorównać Relowi to DD 12 gdzie układ magnetyczny to 15 kilo i cena około 15 tyś. I tak na zakończenie Velodyna to dobry zakup SPL Ultra to może nie to co DD 12 lub 15 lub 18. Ale niestety on buczy a nie gra w muzyce i to wiedzą chyba wszyscy.

Pozdrawiam

Velodyna Buczy ale nie gra. I nie wynika to z tego że jest gorzej przez amerykanów zrobiona ale z tego że nie da się jej odpowiednio ustawić z frontami.

Akurat pomiary pokazują, że to REL jest trudny do zestrojenia z frontami z uwagi na bardzo ograniczone możliwości regulacji górnej częstotliwości granicznej. Szczegóły w teście mniejszego modelu 328.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mczaj nie wiem jakimi testami popierasz to co mówisz ale to nie dobrze że opierasz swoją wiedzę tylko na tym co przeczytasz. Ale z grzeczności Ci odpowiem Rel ma kabel Spekon który łączysz z wyjściami głośnikowymi w amplitunerze tylko po to żeby wyrównać go w tajmingu i fazie moc dostaje od wew wzmacniacza dodatkowo czułość ustawiasz sam na subie. NIe ma bata żeby tak dostroić velodyne i nie masz co się mądrzyć fizyki nie da się oszukać. Dodatkowo masz lfe i odrębną regulację możesz zdać sie na mikrofon i kalibrację przez amplituner. Suma masz dwie osobne regulacje jedną dla kina jedną dla stereo tego nie ma w Velodynie. I tak na marginesie miałem SPL ULtra 1200 na testach miałem wszystkie velodyny prócz serii DD i uwierz nie są warte złamanego grosza za te pieniądze przynajmniej w Polsce.

No ja tez słucham między innymi szybkiego rocka. Podkreślam szybkiego bo np. Dire straits, Pink Floyd to też rock, jednak szybkich kawałków tam ciężko uświadczyć. Nightwish też słucham. Właśnie chcę suba, który się w tym nie pogubi.

REL ma dla mnie ogromną zaletę podwójnych podłączeń, gdzie można sobie osobno wysterować kino i stereo, dlatego najbardziej chodzi mi po głowie.

Do 21m2 to jednak raczej R-218

Mczaj nie wiem jakimi testami popierasz to co mówisz ale to nie dobrze że opierasz swoją wiedzę tylko na tym co przeczytasz.

Takimi testami jakie masz w linku w moim poście, więc może najpierw je przeczytaj, a ton znawcy sobie daruj. Tam sa konkretne pomiary. Tylko trzeba je rozumieć.

I tak na marginesie miałem SPL ULtra 1200 na testach miałem wszystkie velodyny prócz serii DD i uwierz nie są warte złamanego grosza za te pieniądze przynajmniej w Polsce.

No super, tylko dlaczego mnie przekonujesz, jakie to velodyne jest be. Czy gdzieś pisałem że jest lepsze od RELa? Może ochłoń troszkę?

REL ma dla mnie ogromną zaletę podwójnych podłączeń, gdzie można sobie osobno wysterować kino i stereo, dlatego najbardziej chodzi mi po głowie.

Ta możliwość osobnej regulacji to fajna rzecz. Natomiast podłączenie kablami głośnikowymi jakoś mnie nie przekonuje. W ten sposób bas suba jest jednak ograniczany jakością basu samego wzmacniacza stereo. Gdy przy wysokich poziomach dźwięku wzmacniacz zaczyna tracić kontrolę (jego końcówka mocy) to taki też sygnał jest wysyłany do suba. Podobnie gdy wzmacniacz ma np. słaby niski bas - taki pójdzie do subwoofera. Gdy sygnał jest wysyłany z wyjścia niskopoziomowego tych problemów nie ma, albo są marginalizowane.

Tomi nie w tym rzecz zeby ktos kogos przekonywal, bo nie o to chodzi jedno jest pewne przynajmniej dla mnie i kumpli ktorzy sluchali zarowno velodyna jak i Rela dla nikogo tam nic nie buczalo tak jak ty to piszesz, nie wiem na czym ty to sluchales ( byc moze bardzo dobry sprzet nie mowie ze nie ...) czy moze jakis trefny egz. sie trafil ale to co my sluchalismy , a sluchalismy i 1000 ultra jak i 1200 ultra i nic nikomu nie buczalo ..... Wrecz velodyne slynal z tego ze nawet w najnizszej serii maja bardzo dobra kontrole basu jak na swoja klase....

To co pisze Mczaj jest duzo w tym prawdy ( nie mowiac o tym kolego ze Mczaj wie co pisze zna sie na tym ) bo zanim odsluchiwalem suby dzwonilem po sklepach gdzie sa sprzdawane zarowno i rele i velodyny i niemalze na wejscie w tych sklepach mowili ze velodyne jest duzo prosciej do ustawienia niz rel ( nadmieniam ze w tych sklepach byly sprzdawane obydwa suby ) i na zadane pytanie sprzedawcy w tych sklepach oczywiscie to byly odpowiedzi ich subiektyne zdanie odpowiadali ze jakby mieli wybierac pomiedzy nimi wybrali by velodyna. Kolejny aspekt to fakt ze np czesc sklepow wycofywala produkty rela i wylacznie maja na zamowienie gdyz wiekszosci przypadkow na 10 velodynow byl sprzedawany 1 rel... pomimo ze velodyne jest drozszy to tez moze cos oznaczac ale i niekoniecznie dla niektorych.... tak jak widzisz ja jestem przed zakupem i kazdy moge kupic sub za powiedzmy granice 9 tys wiec nie mam powodu czegos chwalic nadmiernie czego jeszcze tak naprawde nie mam. Ty natomiast mam wtrazenie ze chwalisz deko za bardzo bo jesli ty swoj sub porownujesz do velodyna DD to naprawde dobrze ostatniej nocy nie spales ;-) i bez urazy ale to tak jakbys porownywal dwa samochody z zupelnie innej klasy.... Spl 1000 czy 1200 ma uklad magnetyczny 9,7 kg o ile dobrze pamietam wiec to tez malo nie jest.... co do pokoju to nie wiem ile ludzi kupuje powiedzmy Rela do pokoju dedykowanego do kina domowego mysle ze malo jest takich osob bo jelsi kogos stac na taki pokoj z prawdziwego zdarzenia to nawet nei spojrzy na Rela czy velodyna ( chodzi o te konkretne modele ) tylko kupi cos przynajmniej z serii DD. I tak jak pisalem pokoj u kolegi jest 10x5,4 cos kolo tego i jak sie siedzizalo niemalze pod sciana na sofie to rela nie bylo prawie ze czuc w stosunku do paradigma studio 15 roznica kolosalna sprzwdzane bylo na filmach: transformers, gladiator,avatar. Te suby moze sa i dedykowane do takich powierzchni ale tak jak wspomniales do specjalnie przygotowanego pokoju a nie do zwyklego salonu 50 m. Oczywiscie nie mowie ze nie bylo slychac tego suba ale ten sam Rel w pomieszczeniu 30 m byl o wiele bardziej zacny jak w 50 m. A to ze wg ciebie velodyne nie jest wart swojej ceny to twoje zdanie , bo jak widac w sklepach jest inne odzwierciedlenie poprzez kupujacych.

Omen jak sluchasz nightwisz to wiesz co tam wyprawia gosciu na perkusji i mowie ci sub nie buczy i wyrabia sie ze wszystkim co jest mu podane po prostej kalibracji ktory zrobi kazdy laik. Byc moze dla ciebie rowniez rel bedzie lepszy nie mowie ze nie, bo tu glownie Tobie chodzi o stereo jak domniemywam, bo w kinie to jest inna kwestia i tu juz raczej jakiejs znaczacej roznicy ja nie widzialem - aczkwoleik mi bardziej podpasowal sub velodyna i mojemu kumplowi , a trzeciemu ktory byl na odsluchu wzial paradigma bo jemu glwonie chodzi o kino a ten sub w 50 m zabijal obydwa suby w kinie.

lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Tomi, a słuchasz z tym subem takiej naprawdę szybkiej muzy ? Miałeś przypadek, że gdzieś się nie wyrabiał ?

Suby REL-a są bardzo szybkie i punktowe.Nigdy nie odnosiłem wrażenia żeby nie nadążał za muzyką,a słucham głównie metalu,wszystkich jego odmian.

Inna sprawa,że ja osobiście uważam,że jak się ma dobre fronty,to sub jest całkowicie zbędny,dlatego też sprzedałem swojego REL-a.

Miałem model R-505.

Najlepiej żebyś sam posłuchał kilku modeli subwooferów różnych firm w podobnej cenie,dopiero wtedy będziesz mógł coś wybrać.

Suby REL-a są bardzo szybkie i punktowe.Nigdy nie odnosiłem wrażenia żeby nie nadążał za muzyką,a słucham głównie metalu,wszystkich jego odmian.

Dzięki za opinie, właśnie mi to to chodziło, czy w takiej muzie się wyrobi.

Inna sprawa,że ja osobiście uważam,że jak się ma dobre fronty,to sub jest całkowicie zbędny,dlatego też sprzedałem swojego REL-a.

Zgadzam się, jednak ja mam też kino więc suba i tak kupię, ale chcę takiego, że jak będę miał ochotę to żebym mógł dopalić stereo ;)

Najlepiej żebyś sam posłuchał kilku modeli subwooferów różnych firm w podobnej cenie,dopiero wtedy będziesz mógł coś wybrać.

Bardzo bym chciał, u mnie w mieście jednak katastrofa odsłuchowa, sprzętu mało, a odsłuchy płatne :(

Omen wszedzie sa odluchy platne takze wiesz jak chcesz cos kupic niestety trzeba posluchac i zaplacic ale jak posluchasz w danym salonie i tam kupisz to zwracaja to co sie zaplacilo za odsluch..... ale jest to najlepszy sposob na kupno kazdego sprzetu audio-video. A kupowanie czegos tylko patrzac na opinie kogokolwiek to nie jest dobry pomysl, chyba ze jestes typowym Polakiem ktory pozniej jak cos kupi to oczywiscie chwali po niebiosa ze to co kupil to super i w wogole i nic nie ma szans do danego sprzetu zakupionego do swojego domu czy mieszkania. Pozdro.

lolek

No jeszcze nie wszędzie trzeba płacić. W moim mieście, w sklepie audiofil.eu odsłuch kosztuje 200zł, a co jak mi sprzęt nie przypasuje ? Ja bardzo dziękuję za taką przyjemność.

Jeszcze nie pytałem ile kosztuje wypożyczenie na odsłuch do domu. Tak właśnie wygląda prowadzenie biznesu po polsku, a potem płaczą, że wchodzą zagraniczne sieciówki i koszą Polski handel, ehh

Do lolek i mczaj po pierwsze nigdy nie napisałem że Rel jest lepszy od seri DD Velodyne po drugie bardzo mało interesują mnie testy w audio video itp dawno ale to dawno temu zrozumiałem że jak się zapłaci to test i pomiary są ok a jak redaktor nie dostanie w łapę to napisze co chce. Po drugie napisałem że w Polsce Velodyna np spl ultra nie jest warta swojej ceny w USA kosztuje ponad połowę mniej niż w u polskich dystrybutorów i mniej niż Rel. Po trzecie Rel to ósmy sub, którego mam przeleciałem je wszystkie prawie ze wszystkich półek i nie ma w tej cenie nic wartego uwagi. JA nie kupuję sprzętu przez opinie w magazynach ja słucham i testuje do tego nie trzeba mieć doktoratu z elektroniki. I lolek swoje uszczypliwe uwagi na temat typowyc Polaków zachowaj dla siebie nie musisz na siłe udowadniać że znasz się na czym kolwiek. No i na zakończenie doleję oliwy do ognia mam właśnie na testach Velodyne DD 15 i jak na razie sub za 25 dychy w stereo nie pokazał nic więcej niż REL. I do kolegi od 505 Rela masz racje jeśli ma się dobre fronty to nie potrzeba suba ale pod warunkiem że mają ze dwie porządne 20 calowe basy i że ampli można przekierunkować sygnał dedykowany dla kanału 5.1 na front.

ODP prosta do omen jeśli do muzy i kina to Rel jesli tylko do kina to Velodyna ja nie pluję na Velodyne to dobry sprzęt tylko nasi dystrybutorzy to skur...... walą ceny nie wiadomo skąd na velodyne. Wejdź na Velodyne .com zobacz ile kosztują w stanach.

Omen i nie wszędzie są odsłuchy płatne jak wydajesz 4000 klocki na suba masz prawo powiedzieć im żeby się walili bo zazwyczaj zakupy nie kończa się tylko na subie to zabawa w grubą kase może czas aby ktoś to zrozumiał

w sklepie w którym wypożyczam klocki na odsluchy kasują 100 zł za tydzień, i trochę ich rozumiem, bo przy obecnej dostępności każdego towaru online, sklepy specjalistyczne powoli przestają mieć rację bytu. mi samemu nie raz zdarzyło się porównywać cenę z półki w sklepie z tą z ceneo za pomocą telefonu.

Do lolek i mczaj po pierwsze nigdy nie napisałem że Rel jest lepszy od seri DD Velodyne po drugie bardzo mało interesują mnie testy w audio video itp dawno ale to dawno temu zrozumiałem że jak się zapłaci to test i pomiary są ok a jak redaktor nie dostanie w łapę to napisze co chce.

No jeśli ty nie odróżniasz pomiaru charakterystyki przenoszenia od gazetowego bajkopisarstwa to ja się poddaję ...

No i na zakończenie doleję oliwy do ognia mam właśnie na testach Velodyne DD 15 i jak na razie sub za 25 dychy w stereo nie pokazał nic więcej niż REL.

coś mi się wydaje, że jesteś w stanie takiej euforii, że nawet sub za milion $ nie zagra lepiej od RELa. Możesz pokazać na fotce jak się REL prezentuje koło DD-15?

Tomii z twojego pisania wychodzi ze jest to najlepszy sub, zaraz sie okaze ze i DD 15 jest slabsza bo u ciebie nic nie pokazala i jeszcze samemu sobie go kalibrowales :-) kolejna sprawa to co ci Mczaj napisal nalezy odrozniac charakterystyke od belkotu, jak nie jestes elektronikiem ( zreszta ja tez nie )tylko ja sie nie madrze a pytam sie wlasnie takichludzi :-) a potrafia sub na kawalki rozebrac i pogadac co jeden ma a co drugi ma... i taka osobawytlumaczy Tobie o cohodzi w charakterystykach. Moge dac ci numer tel do czlwoieka ktory kalibrowal setki kin domowych z dziesiatkiem subow roznych i troszke potlumaczyci na czym to polega i jakie musza byc warunki mieszkaniowe zeby Rel zagral bo bywa ze taki sub nie gra u ludzi w mieszkaniach ( szczgolnie stare budownictwo czy tez kamienice ). Teraz sparwa cen to kolego jak masz troszke pojecie to wiesz chyba jaki jest podatek Vat w USA a jaki mamy w Polsce ..... sama ta roznica to juz swoje robi i cena ktora znajdziesz gdzies w USA to trzeba troskze do niej doliczyc jakby sie chcialo sprowadzic taki sub o czym tez powinienes wiedziec i jak sobie doliczysz to taki sub jak spl nie oplaca sie w wogole glowy zawracac. Oplaca sie to ale tez w chwili obecnej srednio bo $ jest drogi na serii DD ale to tez nie tak jak kiedys kiedys dolar byl po 2 czy 2,50 . Do tego dochodzi polityka USA w sprzedazy jest inna jak u nas to tez dlatego u nas odsluchy sa platne w wiekszosci sklepach. I niestety ktos kiedys mi powiedzialze w Polsce jesli chce sie cos drogiego kupic z elektroniki to czlowieka musi byc stac na 100% a nie np zalowac 100 czy 200 zl na odsluch .... w takim kraju zyjemy ale zaden sklep albo naprawde kilka na krzyz bedzie mialo w Polsce suba za 8 czy 9 tys a juz nie wspomne za cene np 15 czy 20 tys. bo ilu jest ludzi ktorzy mieliby chec na taki subik.

I ostatnia sprawa czy ty to stereo sluchasz na amplitunerze ? bo cos takie wrazenie odnioslem...Bo jesli tak to ja naprawde podziwiam cie ze chcesz na amplitunerze uzyskac dobre stereo nawet z koncowka mocy jakbys dokupil. Dobre stereo to dobre kolumny plus elektronika i w tylku sie ma suba bo on tak potrzebny do dobrych kolumn jak piate kolo u wozu..... i kazdy to powie.

A na zakonczenie wlasnei daj zdjecie swojego suba i DD i elektroniki ktorej uzywasz zeby uzyskac swietne stereo...

lolek

Sory za przestawianie liter ale nie moge poprawnie edytowac tego co napisalem.

Omen,wszędzie są odsłuchy płatne,także wiesz jak chcesz coś kupić,to niestety trzeba posłuchać i zapłacić.

Nieprawda.

Odwiedziłem kilka salonów audio i w żadnym za odsłuch nie płaciłem.

Zresztą uważam,że psim obowiązkiem sprzedawców jest zaprezentowanie sprzętu klientowi i nie ważne czy coś kupi czy nie i wcale nie mam na myśli li tylko i wyłącznie salonów audio.

Witam jak widzisz to wg ciebie tak jest, a zycie pokazuje jednak w 90% co innego przynajmniej u mnie :-). Ja tez bylem np w slonach tophifi i tam tez byly darmowe odsluchy , ale bylem i w takich gdzie wlasnie trzeba bylo placic powiedzmy 100 zl czy 150 zl. A mysle ze gdybys sam mial taki sklep z drogimi klockami i by ci przyszlo powiedzmy 10 osob na odsluch i kazdy powiedzmy po 2 godzinki ( na tydzien ) to mysle ze zmienil bys zdanie..... i nie mowie ze tak to wlasnie powinno byc ale troche te salony rozumiem bo wszystko kosztuje, a gosc gdzies tam w pokoiku w mieszkaniu prowadzi sklep internetowy i to wykorzystuje bo w takich salonach odsluchujemy, a pozniej czesc ludzi poprzez net kupuje wlasnie w sklepiku ktory praktycznie zadnych kosztow nie ponosi w stosunku do tego co posiada dobry duzy salon z drogimi klockami i z kilkoma sprzedawcami. Polska to nie chocby Niemcy, a juz nie wspomne o USA gdzie tam rzeczywistosc w tej kwestii jest zupelnie inna niz u nas. My jestesmy biednym krajem i niestety nie stac nas na to co jest na zachodzie czy za oceanem... Takie zycie. A pamietac nalezy ze wlasciciele i pracownicy tych sklepow tez maja rodziny swoje na ktore trzeba zarobic, tak jak kazdy z nas . Nie zebym to bronil ale po trosze trzeba i zrozumiec .... a przynajmniej starac sie zrozumiec :-) Podobna sytuacja jest z jazda testowa jak kupujesz samochod, niby nie placisz za taka jazde ale ile sie jedzie 5-7 km i wrcasz dziekuje i dowidzenia, a samochod powiedzmy 130 tys, sam to przerabialem i jak juz bylem pewien na pewny model samochodu to bylem w kilku salonach zeby pojezdzic wiecej samochodem, pomimo ze sprzedasz samochodow maleje ....

lolek

Lolek odnośnie salonów to się nie zgadzam. Masz zapłacić sprzedawcy za to, że zaprezentuje Ci towar, który chce Ci sprzedać i to jest ok ? Mam zapłacić za to, że gość włączy mi sprzęt, który i tak na sklepie stoi ?

Przy dzisiejszej wszechobecnej sprzedaży internetowej to można tak ze wszystkim, pralka, buty, rower - płać za prezentacje.

Goście z salonów to zawsze się tak tłumaczą, bo ktoś sprzedaje z mieszkania na internecie i nie ma kosztów. Tylko zobacz kto tak naprawdę sprzedaje w necie, są to te same stacjonarne salony, które rozwinęły się o sprzedaż internetową. Takich mieszkaniowych sprzedawców audio wydaje mi się, że nie jest wcale, aż tak dużo.

Mi też to tak kiedyś jeden sprzedawca tak tłumaczył i prawie przekonał. ale potem pomyślałem sobie, do cholery przecież to on chce mi sprzedać coś, to on chce zarobić nie ja.

100 zł za tydzień wypożyczenia sprzętu to jeszcze można się zgodzić, ma to jakieś uzasadnienie.

Tak jak pisalem ja ich po czesci rozumiem ale nie oznacza ze tak powinno byc... :-) wiem jedno jak mam znajomego ktory w sklepie pracuje i jest tam sprzet w tym sklepie za ponad grubo 100 tys na polkach plus to co w magazynie maja, a inni znam tez takie sklepy maja po 2 rzeczy na krzyz w sklepie, a reszta tylko po zamowieniu juz, takze nawet nie masz szansy zobaczyc przed kupnem a ceny maja porownywalne do tych z tych salonow co jest sprzetu... i to fakt rzeczywisty.... Teraz jeszcze inna sprawa jak myslisz ile sie sprzedaje np subow w Polsce w okolicach 9 tys ??? gdzie u nas wiekszosc ludzi cale kina maja w tej cenie wiec i malo jest takich subow w sklepie. Wiec chcac je odsluchac gosc musi sprowadzic od dytrybutora - koszt wysylki to 50 zl jedna strona w obie strony to 100 zl plus prad i czas .... takze widzisz jak to wychodzi... co mowie ze nie jest to normalne ale zdaje sobie sprawe w jakim kraju zyje i jakie sa realia. I jeszcze do tego ze dystrybutor sie musi zgodzic na to zeby odelsac po odsluchu, bo nie kazdy dystrybutor sie zgadza na cos takiego... i wtedy taki sub jest do prezentacji na sklepy.

lolek

Wiec chcac je odsluchac gosc musi sprowadzic od dytrybutora - koszt wysylki to 50 zl jedna strona w obie strony to 100 zl plus prad i czas .... takze widzisz jak to wychodzi...

Ale ja nie mówię o takiej sytuacji, gdzie ktoś musi ściągnąć coś specjalnie dla mnie, tutaj można się dogadać np. pokrywam koszty transportu. Z kolei jak ktoś ma 3 wzmaki na sklepie tak jak piszesz to po co mu sklep skoro i tak nie ma co pokazać, niech właśnie lepiej prowadzi sprzedaż z mieszkania, po co magazynować w sklepie powietrze i jeszcze czynsz płacić.

Swoją droga zatowarowanie sklepu audio na 100tyś to wcale nie duża kwota, nawet powiedziałbym mała, to kioski ruchu potrafią mieć towaru na kilkanaście tysięcy.

Jak przechodzę obok sklepów audio u mnie w mieście to klienci się tam raczej nie przepychają. No ale pan sprzedawca woli siedzieć i się nudzić, a za darmo sprzętu nie pokaże. Pan tłumaczy bo ktoś przyjdzie, posłucha on się nadźwiga, a klient nie kupi, więc niech sobie poogląda przez szybę jak nie zapłaci.

Pamiętaj lolek, że bywa tak, idziesz do sklepu audio nawet bez zamiaru zakupu, no ale zobaczyć coś tam nowego, słuchasz, coś Ci wpada w ucho i już łapiesz bakcyla, czy znajomy z którym poszedłeś.

Pewnie po czesci masz racje ale tez i im nie jest w dzisiejszych czasach latwo, a wiem bo mowie mam kilku znajomych i wiem jak maja wiec nie jest rozowo.... ale takie jest zycie mozna by powiedziec prawda... a co do sklepu tego z kilkoma rzeczmi to jest tak jak mwoisz ja tez twierdze ze to bzdura , malo tego w necie widnieje duzymi literami jako sklep stacjonarny to mi sie najbardziej podoba ;-) a propo tych 100 tys to wiesz ja tak napisalem obrazowo i to jest powiedzmy samo stereo, teraz do tego doliczyc amplitunery ktore stoja u niego plus bluray, kable , kolumny rozne i jeszcze typu koncowki mocy , tv loewe to naprawde wszystkiego mysle ze jest okolo 1 mln. i jeszcze maly magazyn za sklepem i to nie jest wyjatek jesli chodzi o sklepy I malo tego zobacz ze to nie sa bulki czy chleb to jest sprzet ktory moze stac miesiacami bo kupilbys kable za 2x2.5m za 50 tys :-) a u niego takie kabelki sa w sklepie ....plus wlasnie czynsz jak to wspomniales a jak jest to centrum to wiadomo ile kosztuje... tak czy siak ja tez bym chcial tak jak chocby jest w Monachium jak bylem ze sobie czlowiek wszedl i wszystko mogl zobaczyc niemalze w jednym sklepie ale nie zyjemy tam tylko tutaj w naszym pieknym kraju kwitnacej wisni :-) I na koniec napisze ci przyklad z zycia jak wlasnie u kumpla przyszedl sobei jegomosc pochodzil po sklepie popatrzysl sie na kolumienki i powiedzial do kolegi : " te wezme prosze Pana bo beda pasowac mi do salonu " byly to sonus faber za ponad 120 tys. zaplacil karta po czym powiedzial ze przyjedzie za tydzien i je odbierze. Minelo prawie 3 miesiace jak gosc zabral te kolumny :-) takze widzisz i takie sa sytuacje ale niestety jak to mowi kumpel to sa sprawy marginalne, ale sa ludzie co maja kase np najdrozszy kabel 2x2.5 m poszedl u niego za prawie 100 tys. :-) i przy takim kabelku czy kolumnach drogich to juz zysk jest jak to mowi kumpel. Tylko to jest raz na jakis czas .... takie zniwa :-) Pozdrawiam i zycze dobrego wyboru suba.

lolek

Do lolek i bolek(mczaj) Panowie konwersacja z wami nie ma żadnego sensu wy po prostu jesteście z tych bajkopisarzy, którzy nie jedno widzieli i mają w domu patrz w postaci gazet i testów. Nie ważne co bym napisał wy będziecie mieć inne zdanie bo po prostu napisał tak wasz Pan W. Pacuła czy inny guru od super hi endu w waszym mniemaniu za 3000 tyś. Sklepy, które odwiedzacie mają w towarze 100tyś. Hehe tyle to ja mam na jedenj małej waśkiej półeczce. Ale do rzeczy może to was zdziwi i może w to nie uwierzycie bo przecież testy i pomiary POKOJOWE mówią innaczej ale tak DD 12 jest w stereo gorszy od Rela 528 i to nie mało gorszy. I jeszcze jedno kolego tak słucham stereo przez amplituner a jako końcówka pracuje accuphase 460 na razie wypożyczony(buduję stereo od nowa). I nie widzę w tym nic dziwnego no chyba że ktoś próbuje słuchać stereo na ampli np Onkyo 603 całego z plastiku. Stary zachowaj swoje mądrości dla ludzi którym możesz zaimponować np 5 latków. I proszę jeśli już coś piszecie to ruszcie głową i nie zachowujcie sie jak byś cie zjedli wszystkie rozumy w hi endzie.

To Ty tak sie zachowujesz, a nie my, to ty obrazasz a nie my ..... nie patrz na to co mam w chwili obecnej za sprzet bo ja rowniez za 2- 3 miesiace bede mial w 100% caly sprzet zmieniony... ale to nie o to chodzi, bo mozna miec i slaby sprzet, a mozna sie znac na tym czy innym, nie trzeba miec mercedesa klasy E zeby znac sie na mechanice :-) I nie mowie ze jako sspecjalnei sie znam na stereo bo mnei bardziej pociaga kino ale sa ludzie i na pewno do takich ludzi nalezy Pan Pacula ktory duzo lepiej zna sie na tym niz Ty wsxzytsko najlepiej wiedzacy. A juz jak piszesz ze 603 onkyo caly z plastiku to moze wez spytaj sie kogos jak wyglada plastik bo tam grama nie ma plastiku jesli chodzi o obudowe. A co wazniejsze troszke dystansu miec do tego co sie posiada . Bo znam ludzi ktorzy kable maja drozsze niz ty caly ten swoj genialny sprzet i wiecej pokory maja jak ty ktory kupil sobie Rela i mysli ze caly swiat kupil :-) pisalismy Tobie zrob zdjecia tego swojego boskiego sprzetu i tutaj pokaz nam wszystkim. A jak taki meloman jestes stereo i taki kasiasty to raz jeszcze sie pytam kto przy zdrowych zmyslach slucha streo przy subie i na dodatek jeszcze z amplitunera nawet jesli do tego jest koncowka mocy.....chocby wypozyczona :-) A na koniec napisze tylko tyle i wiecej dyskutowac nie bede z kims kto nie potrafi dyskutowac, tylko obraza dlatego ze inni maja inne zdanie, ze bogactwo to nie tylko sprzet audio-video i jesli takimi kategoriami myslisz to moze ty do 5 latkow sie zglos i pochwal sie wypozyczona koncowka mocy, moze na nich zrobisz wrazenie a i super przebojowym najlepszym z najlepszych subem ktorego bedziesz jako meolman sluchal w stereo.

lolek

Ps. i moze na chwile obecna nie mam sprzetu I co wazniejsze mnei bardziej kino kreci ale wiele sluchalem i znajdz mi chodz jeden sklep gdzie ktos potwierdzi ze velodyne spl buczy to ci whiski stawiam 18 letnia o ile pijesz taki trunek. Druga sprawa choc jeden sklep znajdz gdzie ktos ustawia i kalibruje kina domowe i niech ta osoba potwierdzi ze rel jest lepszy w ustawieniu jak Velodyne .... chyba ze to bedzie twoj znajomy :-)

Do lolek i bolek(mczaj) Panowie konwersacja z wami nie ma żadnego sensu wy po prostu jesteście z tych bajkopisarzy, którzy nie jedno widzieli i mają w domu patrz w postaci gazet i testów. Nie ważne co bym napisał wy będziecie mieć inne zdanie bo po prostu napisał tak wasz Pan W. Pacuła czy inny guru od super hi endu w waszym mniemaniu za 3000 tyś. Sklepy, które odwiedzacie mają w towarze 100tyś. Hehe tyle to ja mam na jedenj małej waśkiej półeczce. Ale do rzeczy może to was zdziwi i może w to nie uwierzycie bo przecież testy i pomiary POKOJOWE mówią innaczej ale tak DD 12 jest w stereo gorszy od Rela 528 i to nie mało gorszy. I jeszcze jedno kolego tak słucham stereo przez amplituner a jako końcówka pracuje accuphase 460 na razie wypożyczony(buduję stereo od nowa). I nie widzę w tym nic dziwnego no chyba że ktoś próbuje słuchać stereo na ampli np Onkyo 603 całego z plastiku. Stary zachowaj swoje mądrości dla ludzi którym możesz zaimponować np 5 latków. I proszę jeśli już coś piszecie to ruszcie głową i nie zachowujcie sie jak byś cie zjedli wszystkie rozumy w hi endzie.

Gadasz jak tępy buc. Odporny na wiedzę. Widać u ciebie brak doświadczenia. Reagujesz jak małe dziecko, co dostało zabawkę i ta zabawka musi być najlepsza na podwórku. I te przechwałki, ile to ty masz na półce. Żenada. Powiem ci tylko, że mój głośnik centralny kosztuje w detalu tyle, co dwa twoje RELe, skoro chcesz się tu licytować i "szpanować".

Co za gość ...

A że jesteś totalnie infantylnym, zielonym jelonkiem, świadczą zakładane przez ciebie co chwila takie wątki jak ten z linka, co prosisz, żeby ci ludzie napisali, co masz kupić. I że chcesz kupić kolumny, bo ważą 50kg. Jak grają - nieważne. Prawdziwy znawca z ciebie :)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Druga sprawa choc jeden sklep znajdz gdzie ktos ustawia i kalibruje kina domowe i niech ta osoba potwierdzi ze rel jest lepszy w ustawieniu jak Velodyne .... chyba ze to bedzie twoj znajomy :-)

1) Jeśli ktoś sprzedaje suby Velodyne,a nie REL-a,to jasna sprawa,że będzie reklamował Velodyne :)

2) Nie wiem jacy,to "fachowcy" Ci mówili,że REL jest trudny do ustawienia,ale jeżeli Ci tak mówili,to tylko świadczy o ich "fachowści" :)

3) Miałem okazję posłuchać,oprócz REL-a serii R modele 205 i 505, także Velodyne DD 10 i uważam,że nie warto dokładać do Velodyna.Sposób prezentacji basu w ww. subwooferach jest jak na moje ucho po prostu inny i to rzecz gustu zadecyduje o wyborze danego urządzenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.