Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jest ktoś kto potrafi to dobrze? Shure M97xE

perfektcom

Rekomendowane odpowiedzi

Przewody w ramieniu to inwestycja na koniec, jak już nie pozostanie nic do zmiany. Koszt na poziomie 200 zł, co lepiej zainwestowac we wkładkę albo PRE. Wagę z powodzeniem użytkuję taką

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Cena szokuje ale waga działa i do gramofonu to chyba wszystko, co jest niezbędne, posiada. Po porównaniu ustawienia wg skali Duala, wyszło mi, że miałem za duży nacisk igły. Teraz własnie wróciłem do KP Deszcz w Cisnej Pronit SX 1625 i fajnie gra. Nawet zaaplikowałem jej kopertę papierowo-foliową z Ramdusa, czego nie doświadczy płyta Krystyna Prońko Pronit M 0004. ( wszystkie moje płyty z lat 80-ych przeszły szlif na MF 102).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie tylko ten z Mexico, każdy, od dwudziestu lat się dziwię skąd ta legenda o referencji wkładek Shurea

dla mnie wszystkie mają taką samą manierę jak lampy Telefunkena - fenomenalny brak powietrza

A moze Janie to nasze stare uszy już nie słysza subtelnego/szlachetnego grania i wymagają takich 440tek aby otrzymać protezę dawnego słyszenia?:-) Mam to samo, szczur do wokalistyki jazzowej, składów kameralnych - idealny, pełna symfonika - dusi się.

Prawda, że nie słyszałem wielu starszych kultowych szczurów, tutaj conri ma wiele wiecej do powiedzenia. Myslałem jednak, że na pełnym torze lampowym a Ty na takim bazujesz powinien być Ok. A tu masz:-(

Wielkim sentymentem darzę M 31E,.Nie jest o co prawda taki staroć jak M 3/7/21 ale też z "epoki" . I niech "wspólcześni" dzisiejszym czasom się śmieją.A ja z nimi, tylko z innego powodu.:)

A moze Janie to nasze stare uszy już nie słysza subtelnego/szlachetnego grania i wymagają takich 440tek aby otrzymać protezę dawnego słyszenia?:-)

Myslałem jednak, że na pełnym torze lampowym a Ty na takim bazujesz powinien być Ok. A tu masz:-(

ML440 i Benz Golda oddałem bez żalu, później po kolei szurki V4, V5, V2, V3 i znowu V4, najdłużej myślałem przy DL103

niestety, żeby coś usłyszeć trzeba mieć na czym a my szukając uzupełnienia braków systemu, uprawiamy zdrowa hipokryzję epatując poszukiwaniem neutralności

można grać relatywnie tanio ale wpierw trzeba wtopić zdrowo by poznać kupę bajek, zawsze najdroższa była wiedza

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

<br />

<br />

Te które mam są cienkie i lutowane. Wolałbym coś co jest w jednym kawałku.

Stanę sie nudny i podejżany o kryptoreklamę ale w audioforte mają takie przewody. Zamierzam kiedyś swoje, też lutowane, zmienić na srebrne SME.

Wagę z powodzeniem użytkuję taką

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Cena szokuje ale waga działa i do gramofonu to chyba wszystko, co jest niezbędne, posiada. Po porównaniu ustawienia wg skali Duala, wyszło mi, że miałem za duży nacisk igły.

Z dumą powiadamiam, że waga juz sobie idzie do mnie :)

Spróbuje sam :)

Ukryta Zawartość

Przy wymaganiach np 1, 25 g się przydaje,

Przy takich wymaganiach to tego typu wagi jak te z allegro ( w wersjach 0.01g ) nadaja się ale nie wprost. Inny jest bowiem nacisk gdy igła opiera się o płytę a inny gdy opiera się o szalkę wagi , która jest kilkanaście mm wyżej. Ja dorobiłem sobie "dolną szalkę" tzn. wygiąłęm cos na kształt litery Z i opiera się to od góry na szalce właściwej a na dole wystaje mnimialnie nad poziom płyty tworząc dodatkową szalkę. Podchodzac do tego purystycznie to ściągam slipmatę i dopiero taki "przyrząd" kładę na talerz. Mam wtedy pewność , że szalka jest mniej wiecej na takim samym poziomie jak płyta położona na slipmacie.

Przy takich wymaganiach to tego typu wagi jak te z allegro ( w wersjach 0.01g ) nadaja się ale nie wprost. Inny jest bowiem nacisk gdy igła opiera się o płytę a inny gdy opiera się o szalkę wagi , która jest kilkanaście mm wyżej. Ja dorobiłem sobie "dolną szalkę" tzn. wygiąłęm cos na kształt litery Z i opiera się to od góry na szalce właściwej a na dole wystaje mnimialnie nad poziom płyty tworząc dodatkową szalkę. Podchodzac do tego purystycznie to ściągam slipmatę i dopiero taki "przyrząd" kładę na talerz. Mam wtedy pewność , że szalka jest mniej wiecej na takim samym poziomie jak płyta położona na slipmacie.

Możesz wstawić fotkę tego usprawnienia?

Przeczytałem dopiero rano więc zamiast fotki rysunek poglądowy. Trochę zabawy z tym jest ale kto by sie tym przejmował ;)

Tutaj wkleiłem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeczytałem dopiero rano więc zamiast fotki rysunek poglądowy. Trochę zabawy z tym jest ale kto by sie tym przejmował ;)

Tutaj wkleiłem

Ukryta Zawartość

Bardzo użyteczne narzędzie.

Tylko mogę zapytać Po co?

Jeśli ramię jest odchylone nawet o 10% (a to naprawdę DUŻA przesada) od normalnego położenia do płyty to różnica w nacisku jest mniej niż 2%.. Przy wadze 1,25 gramów to różnica na poziomie +/- 0,019 grama. A to się mieści w tolerancji igły/wkładki.

Ukryta Zawartość

Oj, kupiłeś złą wagę a teraz szukasz dziury w całym ;).

To rozwiązanie dla purystów ( ja sobie zrobiłem ponieważ potrafię :) ) .

A nawiasem mówiąc to ostatnio chyba Yul wkleił link do strony producenta jakiejś wkładki, gdzie zalecany nacisk podany był w postaci jednej liczby bez żadnej tolerancji. Tak strzelając chyba 1.58 .

Pozdr.

JacekPlacek

a jeśli mamy jakąś staroć typu VMS20 i elastyczne mocowanie canilwera jest już nieco sparciałe i tak potrzebna jest korekcja wagi w dół, na oko i ucho

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Tak masz rację że trochę zazdroszczę czasu i umiejętności zrobienia czegos takiego.

Główkowałem nad tym i nagle przypomniałem sobie ze studiów fizykę, wektory, masę, siłę, Pitagorasa i wyszło mi że nie ma to najmniejszego sensu :)

Odchylenie ramienia nie wynosi więcej niż 2-5% a to znaczy że cosinus od tak małego konta jest bliski jeden czyli różnica w nacisku żadna :)

Wsga jest fajna :)

Mam pytanie czy macie ten sam nacisk na wage na początki płyty , w śrdoku i na końcu?

U mnie te wartości różnią się o 0,01gr. ;)

Pozdrawiam

PJK

To rozwiązanie dla purystów ( ja sobie zrobiłem ponieważ potrafię :) ) .

A nawiasem mówiąc to ostatnio chyba Yul wkleił link do strony producenta jakiejś wkładki, gdzie zalecany nacisk podany był w postaci jednej liczby bez żadnej tolerancji. Tak strzelając chyba 1.58 .

Pozdr.

JacekPlacek

Tam tolerancja była, ale mała - 0,05 g. Za pomocą wagi o półkilowym zakresie się tego nie ustawi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.