Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jest ktoś kto potrafi to dobrze? Shure M97xE

perfektcom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam gramofon Dual 505-3. Zakupiłem do niego wkładkę Shure M97xE (podobno jest niezła).

Poszukuję pasjonata, perfekcjonisty, który - za odpowiednią opłatą - zainstaluje i skonfiguruje tę głowicę/wkładkę.

Ja mieszkam w Warszawie (pod) ale dla odpowiednich rąk jestem gotów przesłać.

Bardzo czekam na informacje

Pozdrowienia

Piotr

Może warto zapytać:

Audio Forte zaprasza do salonu

ul. Rejtana 7/9, Warszawa tel./fax 022 646 69 99

ewentualnie dowolny salon, kóry sprzedaje gramofony w W-wie?

Bardzo Ci dziękuje.

Wygląda na to, że znają się na rzeczy.

Ja po prostu obawiałem sie partaczy a wierzę w wyższość doskonałych amatorów-pasjonatów nad rutynarzy-"profesjonalistów"

POPEŁNIŁES BŁAD!

Ta wkładka jest kiepska.To nie jest SHURE made in USA ,meksykański erzatz.

Może i to można ustawić , ale walory dźwiekowe i tak rozczarowują w porównaniu do shura z przed przenosin produkcji (skladania ) do USA.

Jaki kierunek podwarszawski .Wschód -zachód ,Płn - Płd??? :)

POPEŁNIŁES BŁAD!

Ta wkładka jest kiepska.To nie jest SHURE made in USA ,meksykański erzatz.

Może i to można ustawić , ale walory dźwiekowe i tak rozczarowują w porównaniu do shura z przed przenosin produkcji (skladania ) do USA.

Jaki kierunek podwarszawski .Wschód -zachód ,Płn - Płd??? :)

Błąd już jest popełniony i jest za późno. :) ponad 400PLN i błąd :( no cóż może będzie lepsze od dzisiejszego Ortofona DN-165E.

Wawa: to południowy wschód kierunek linia Wawer-Otwock, pracuje w śródmieściu

zamiast shura wolałbym zainwestowac w nową oryginalna igłę .A nawet w SAS'a jico.

Ten ortofon zdecydowanie lepiej brzmi od 97 xE. Poza tym ta 165 jest dedykowana do ramion ULM (ultra low mass).

Tu masz gwarancję oryginalności

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poszło na >>PW

Ukryta Zawartość

zamiast shura wolałbym zainwestowac w nową oryginalna igłę .A nawet w SAS'a jico.

Ten ortofon zdecydowanie lepiej brzmi od 97 xE. Poza tym ta 165 jest dedykowana do ramion ULM (ultra low mass).

Tu masz gwarancję oryginalności

Ukryta Zawartość

Poszło na >>PW

Podjąłem się sprawdzeie instrukcji do Dual'a oraz do Shure'a.

Wygląda na to, że Dual dopuszcza masę wkładki z igłą do 8 gramów oraz dopuszcza od 1 do 3 gramów nacisku ( przy założeniu, że Ort 165 optymalnie przy 1,5 gramów (15mN)

Z drugiej strony Opis do wkładki Shure M97xE podaje, e wkładka waży 6,6 gramów i zalecany nacisk to 1,25 gramów (12,5mN) maksymalny 2,0 gramów.

Zatem, jako kompletny laik poddaję Twoje informacje pod weryfikacje i coś mi się nie zgadza.

Czy Twoja opinia jest subiektywna ( po prostu ta wkładka źle brzmi) czy obiektywna przy parametrach innych niż powyżej?

Bardzo proszę o odpowiedź. Jestem zupełnym laikiem w tym temacie, ale bardzo dociekliwym gościem, otwartym na argumenty :)

Ukryta Zawartość

I w tym sedno.sprawy.Nie zawsze paramery grają.Choć często są matematycznym uzupelnieniem.

Jednak zdecyduję się na przetestowanie tej wkładki. Opnie są podzielone na temat jakości tej wkładki i pluł bym sobie w brodę jak nie spróbuje jej brzmienia.

Teraz tylko muszę znaleźć kogoś kto perfekcyjnie założy i skonfiguruje cały zestaw.

Wygląda na to, że firma Audio Forte zna się na rzeczy nawet jeśli nie jest tania jeśli chodzi o tego typu usługi.

Jak to mawiają : One man's trash is another man's treasure :)

Może mnie przypadnie do gustu. :)

A nie dasz rady samemu? Wiesz, to nie jest czarna magia, powiedziałbym wręcz, że ustawienie wkładki to rzecz bardzo prosta, choć oczywiście można to robić lepiej lub gorzej. Poczytaj forum, a przede wszystkim to -

Ukryta Zawartość

Jedna zasada - skrajna ostrożność.

Jak coś nie będziesz wiedział to pytaj na forum, mamy już świętą ciepliwość do odpowiadania po raz setny na te same pytania:)

pzdr

Ukryta Zawartość

Z calym szacunkiem. Perfektcom. To swietna wkladka. Bedziesz napewno zadowolony. Ustawienia dla tego ramienia nie znam, ale przeszukaj vinylengine i pewno znajda sie dane dla overhang i offset angle. Powinno sie udac i bez tego bo jest do wkladki dolaczany szablon. Legendy o slabej jakosci wykonania to ekscytujace mity, ale z reguly nieprawdziwe. Sprawdz jedynie pod lupa czy cantilever nie jest skrzywiony i czy sama igla jest osadzona centralnie. Wkladka nie da rady wielkiej symfonice ale jest warta kazdej zlotowki. Od razu gra fajnie ale jest swietna po 20-30 godzinach.

Powodzenia

Normalnie nie jestem strachliwy i przeważnie bardzo uparty. Niemniej artykuł który przeczytałem (<a href="

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) skłonił mnie do tego aby poprosić o pomoc niż samemu cos sp.. zepsuć.<br>

Idę oddac sie lekturze którą przesłałeś aby zmierzyć się (wirtualnie)  z instalacja i konfiguracją wkładki.

Dzięki za info

oskar20051 dzięki za info tam też poszukam i się doedukuję.

Pozdr

PJK

Ukryta Zawartość

To swietna wkladka. Bedziesz napewno zadowolony.

Różne są jednak gusta :-) Ja też uważam, że ta wkładka to latynoski dramat, niegodna loga Shure.

Różne są jednak gusta :-) Ja też uważam, że ta wkładka to latynoski dramat, niegodna loga Shure.

Dajmy spokój sloganom na temat gustów. Dramatem "latynoskim" w naszym postrzeganiu może być postawa Macho. Jednak latynoski pryzmat postrzegania kobiecości, czy perfekcja gry na gitarze klasycznej jest bez zarzutów:-)

Ad rem: Wkładka Shure M97xE, jest Shurem lat 90tych nie klasykiem lat 60tych. Jest jedyną wkładką klasy HiFi stworzoną dla "dzisiejszych" gramofonów. Jest to wkładka wymagajaca odpowiedniej jakości oprawy, oraz perfekcyjnej aplikacji. Na marnym torze jakiś "profan" wydał publicznie opinie, że to "badziew" i to ciagle powielane zniszczyło tę wkładkę. Audiofil a nazwę go po imieniu: gramofoniarz amator, zadbawszy o dokładne skalibrowanie, wpiecie pod odpowiednio szybki i transparentny pre, wpiety pod wzmak bez kompresji dynamiki, otrzyma dźwiek pełnopasmowy o dynamice trudnej do powielenia przez inne wkładki. No może starsze perełki Stantona.

Vlado

Słuchałem tej wkładki w dwóch systemach - w obydwu grała źle. "Oprawa" o której piszesz ma oczywiście znaczenie, tyle że nie zrobi cudu ze słabej wkładki. Być może komuś się taki dźwięk podoba - mnie nie. Uważam, że jest to bardzo przeciętna wkładka niewarta swojej ceny. I do takiej subiektywnej oceny prawo mam :-)

Seniore masz prawo do własnej oceny, jednak musisz przyznac, że słuchałeś jej na dwu systemach i zachodzi takie prawdopodobieństwo, że na obydwu niezgranych z tą wkładką:-) Ja jej słucham pod ramieniem Lina lub BSR i spełnia oczekiwania z nawiązką. Pre to prosty Yakin, kiedy wrócę z NUDA II to przeczuwam poprawę i to znaczną ,chocby przez sporą mozliwośc regulacji wszelkich parametrów dopasowania wkładki. Osoby profesjonalnie zwiazane z analogiem również podkreslaja niedocenianie tej wkładki z uwagi na jej wymagania dotyczące aplikacji. To troche jak z kobietą, łatwa chocby piekna, szybko sie nudzi i zmienia włascicieli:-))

z uwagi na jej wymagania dotyczące aplikacji

O i tutaj jest pies pogrzebany ( byle nie moje ucho :) ) nie znam się na tym w ogóle, ale czuję przez swoja 40-to paro letnią skórę, że potrzeba mi PERFEKCJONISTY/STKI aby tę wkładkę "zaaplikować". O te poradę proszę was koleżanki i koledzy.

Potem, już jak się wsłucham to wydam z siebie moją własną, subiektywną opinie. Zdaję sobie sprawę, że ona ( ta opinia) nie będzie się na nic nadawała bo nie mam porównania z niczym oprócz dzisiaj zjechanej 165-ki.

Nie mniej uraczę was moimi odczuciami. :)

Dziękuje za to co już od was dostałem i - bezwstydnie - liczę na więcej.

PJK

R

Ale te ramiona?różnią się od Dualowskiego ULM'a

To prawda, róznia się:-) Wymagaja euro-compilance >15, jednak moim zdaniem, ze wzgledu na zastosowany stały docisk spręzynowy i regulacje rezonansu układu ramie - przeciwwaga, wyniki są dużo lepsze niz z lekkimi ramionami o docisku bezwładnosciowym.

Tutaj do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) : w 505tce również zagra, moze nie pokaże pełni mozliwosci jakie zapewniałoby ramie średniej wagi, jednak skoro juz kupiłeś pograj na niej ok30godz i sam zdecyduj, czy takie brzmienie jest dla Ciebie wystarczajace.

A tak ode mnie, rówież radze jak conri, dokup oryginalna igłe do Ortofona to bardzo udana wkładka szczegułowa i melodyjna.

Ukryta Zawartość

Tu jest fajne porównanie shure do at440. Można przełączyć na hd 1080p i słychać różnicę. Na marginesie świetna muza, Andreas, Chris Squire :-D

Shure nie jest najgorsza (można dorwać za 60 $) alee trafiają się pogięte igły, cantilevery, niewybaczalne misnięcia kontroli jakości przy wkładkach gramofonowych, aczkolwiek at440 zjada ja brzmieniem, głębią, szczegółami. Posłuchajcie.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

i czemu człowiekowi obrzydzacie wydane 4 stówki

nie każdy był od początku alfą i omegą w ocenie dźwięku a niektórym tak do dziś zostało

ważne by ustawił to jak należy, przyjdzie czas na osłuchanie

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

i czemu człowiekowi obrzydzacie wydane 4 stówki

Serio, Serio nikt nie obrzydził mi tych czterech stówek wydanych na Shure'a. Ja go jeszcze nie słuchałem więc nie wiem...

A żyje już tak długo na tym świecie, że wiem iż wśród melomanów/audiofilii 2 osoby to przeważnie trzy opinie.. :)

Dziś posłuchałem sobie Police "Synchronisity" na LP i na CD i gdyby nie trzaski z LP to skłonny jestem stwierdzić, że LP brzmiał lepiej :) (chyba czas kupić jakąś szczoteczkę do płyt). Piosenka "Tea in the Sahara" jest po prostu zaje... no fajna jest trochę.

Znając siebie to i kupię nową igłę do tej 165 i będę mógł się dowolnie onanizować dźwiękiem małżowiny wieczorami :) jeśli brzmienie będzie ok. Bo jak nie, to powiem sobie "Piotrek, spróbowałeś swoich sił na czarnej płycie. Nie wyszło. Adios amigo. Kierujesz się tylko ku dobremu CD+DAC+cała reszta i koniec."

Na dziś szukam nadal perfekcjonisty vel pasjonata do ustawienia... acha nie będę zwalał na niego jak coś będzie nie tak... no chyba, że patałach jakiś... ale jak to poznać?? Wiem, jak wkładka odpadnie to fachura jest do (a.k.a.) końcówki uĸladu pokarmowego ;)

Chyba na teraz jestem zdecydowany na usługę od kolegów z firmy Audio Forte.

pozdrawiam serdecznie

Tu jest fajne porównanie shure do at440. Można przełączyć na hd 1080p i słychać różnicę. Na marginesie świetna muza, Andreas, Chris Squire :-D

Shure nie jest najgorsza (można dorwać za 60 $) alee trafiają się pogięte igły, cantilevery, niewybaczalne misnięcia kontroli jakości przy wkładkach gramofonowych, aczkolwiek at440 zjada ja brzmieniem, głębią, szczegółami. Posłuchajcie.

Thrak'u, bardzo dobry przykład dałeś - różnice w graniu słychać nawet z laptopka wyposażonego w głośniki Altec Lansing wielkości męskiego zegarka, hehe. Słuchane z kolumn w domu tego co nagrywał na pewno były bardziej spotęgowane. Co ciekawe, dostępnymi regulacjami ramienia można spowodować, że brzmienie A-T upodobni się do brzmienia Shure'a i odwrotnie. Niemniej jednego się nie przeskoczy - większej rozdzielczości A-T, tego żadne regulacje Shure'owi nie dodadzą. Nie powiedzałbym, że ta A-T jest optymalnie skalibrowana - jej brzmienie niekoniecznie musi być sycząco-szkliste, blachy nie muszą tak strasznie "szaleć", a wokalista śpiewać dyszkantem. Potrafi też zagrać na inną, spokojniejszą nutę i pokazać lepsze zrównoważenie, ale wymaga to trochę zabiegów.

Pozdro,

Yul

Niemniej jednego się nie przeskoczy - większej rozdzielczości A-T, tego żadne regulacje Shure'owi nie dodadzą

Ja mam szczeście korzystać z kompa syna wpiętego pod zestaw z pełnopasmowymi kolumnami, więc słysze również róznice w dynamice i dole pasma i tu Shure jest Shure'm:-) Jednak w gestrzych aranżacjach Shure się wyraźnie dusi na tym porównaniu.

Szkoda tylko, że gramofon to nie Universum:)

Jednak w gestrzych aranżacjach Shure się wyraźnie dusi na tym porównaniu.

nie tylko ten z Mexico, każdy, od dwudziestu lat się dziwię skąd ta legenda o referencji wkładek Shurea

dla mnie wszystkie mają taką samą manierę jak lampy Telefunkena - fenomenalny brak powietrza

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Thrak'u, bardzo dobry przykład dałeś - różnice w graniu słychać nawet z laptopka wyposażonego w głośniki Altec Lansing wielkości męskiego zegarka, hehe. Słuchane z kolumn w domu tego co nagrywał na pewno były bardziej spotęgowane. Co ciekawe, dostępnymi regulacjami ramienia można spowodować, że brzmienie A-T upodobni się do brzmienia Shure'a i odwrotnie. Niemniej jednego się nie przeskoczy - większej rozdzielczości A-T, tego żadne regulacje Shure'owi nie dodadzą. Nie powiedzałbym, że ta A-T jest optymalnie skalibrowana - jej brzmienie niekoniecznie musi być sycząco-szkliste, blachy nie muszą tak strasznie "szaleć", a wokalista śpiewać dyszkantem. Potrafi też zagrać na inną, spokojniejszą nutę i pokazać lepsze zrównoważenie, ale wymaga to trochę zabiegów.

Pozdro,

Yul

Cały ten jutub nie jest taki zły, zwłaszcza w dobie plików hd i mądrego z tego korzystania. Można wrzucić całkiem przyzwoicie brzmiące filmiki.Co do brzmienia at to faktycznie można wiele samą kalibracją. Pewnie regulowanym pre można by jeszcze więcej zdziałać. To była moja pierwszą wkładka, potem miałem denka dl-160 i wróciłem do 440-tki :-) Kusi mnie Grado (cena prestige black bardzo przyzwoita) ale przeraża idg. Poza tym jak porównuję wkładki za kilka tysięcy ze szlifem tylko eliptical to ręce opadają, jeśli taka 440-tka ma micro-line i kosztuje tylko ok. 150$.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Ukryta Zawartość

Tu jest świetny wątek o szlifach i specyfikacjach, dużo zdjęć szlifów, warto przeczytać chociaż pierwsze 5 stron.

pzdr

Ukryta Zawartość

O i tutaj jest pies pogrzebany ( byle nie moje ucho :) ) nie znam się na tym w ogóle, ale czuję przez swoja 40-to paro letnią skórę, że potrzeba mi PERFEKCJONISTY/STKI aby tę wkładkę "zaaplikować". O te poradę proszę was koleżanki i koledzy.

Potem, już jak się wsłucham to wydam z siebie moją własną, subiektywną opinie. Zdaję sobie sprawę, że ona ( ta opinia) nie będzie się na nic nadawała bo nie mam porównania z niczym oprócz dzisiaj zjechanej 165-ki.

Nie mniej uraczę was moimi odczuciami. :)

Dziękuje za to co już od was dostałem i - bezwstydnie - liczę na więcej.

PJK

Sugerowałem wizytę u profi, którzy oferuja takie usługi. Jak widzę, raczej u kolegi wystepuje bardziej chęć pogadania, niż posłuchania. Spokojnie można samotrzeć zamontować Shure i posłuchać. Mam Duala i do tego Shure ale z tych starczych. Mój to VST III i pewnie jest pierwowozorem M97. Nawet igłę mam zaaplikwaną z M97. Sam to ustawiałem, posługując się patentem z RCM. Zadziałało i od razu było słychać różnice w brzmieniu po ustawieniu na szablon. W rzeczywistości to niewiele wymaga wysiłku a efekty są od razu słyszlne. Potem pozostaje własne dążenie do ideału. Jest jeszcze jedna kwestia jakości dźwięku z gramofonu. Nazywa się ona czyste płyty. Po zakupie myjki Knosti wszedłem na wyższy poziom. Po zastosowaniu forumowego płynu na jeszcze wyższy. Teraz słucham starych płyt Krystyny Prońko. Dość mocno słuchanych 30 lat temu. Mycie wróciło im blask. Może troche wiary we własne siły? Gorąco namawiam.

Sugerowałem wizytę u profi, którzy oferuja takie usługi. Jak widzę, raczej u kolegi wystepuje bardziej chęć pogadania, niż posłuchania. Spokojnie można samotrzeć zamontować Shure i posłuchać. Mam Duala i do tego Shure ale z tych starczych. Mój to VST III i pewnie jest pierwowozorem M97. Nawet igłę mam zaaplikwaną z M97. Sam to ustawiałem, posługując się patentem z RCM. Zadziałało i od razu było słychać różnice w brzmieniu po ustawieniu na szablon. W rzeczywistości to niewiele wymaga wysiłku a efekty są od razu słyszlne. Potem pozostaje własne dążenie do ideału. Jest jeszcze jedna kwestia jakości dźwięku z gramofonu. Nazywa się ona czyste płyty. Po zakupie myjki Knosti wszedłem na wyższy poziom. Po zastosowaniu forumowego płynu na jeszcze wyższy. Teraz słucham starych płyt Krystyny Prońko. Dość mocno słuchanych 30 lat temu. Mycie wróciło im blask. Może troche wiary we własne siły? Gorąco namawiam.

Własnie, pierwszy raz od ponad 20 lat słucham Krysi P. no, no...

Na razie tyle gadania bo Shure jeszcze nie dotarł i przygotowuje się. Gdybym miał wagę to bym (może) się podjął temu zabiegowi.

Poza tym chciałbym wymienić kable w ramieniu tego Dual'a.

Oczywiście pierwsze akcesorium to bedzie cos do czyszczenia płyt.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.