Skocz do zawartości
IGNORED

made in poland - zestaw

flamner

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wiesz - romekxxx. To nieporozumienie. Nie uważam,że Tonsil to jakieś wielkie vintage. Bo nie dość,że jeszcze stary. I jeszcze ful egzemplarzy. To jeszcze posiadam od nowości do teraz(spowszedniało). Podobnie jak allan miałem 100(wież,wzmacniaczy,amplitunerów, odtwarzaczy CD). 30-40 par kolumn.Miałem tylko kilka magnetofonów,gramofonów. Wszystko to było podłączone w różnych konfiguracjach. Interesował mnie zawsze dźwięk (99%). Stan techniczny i wygląd (1%). Pytanie ilu z was kupuje kolumny Tonsil pod Radmora czy Diore. I podłączyło z sygnałem komputerowym. Co zawiedzeni ??? Że mało basu,płaskie średnie,świszczące wysokie. Szumy - a przecież mp3 ich nie ma bo są przecież wycięte. Dziwne na głośnikach komputerowych za te 500zł było lepiej ? Mnie to nie dziwi. Od Radmora wzwyż nie używa się sygnałów cyfrowych( w ostateczności,wav,flac - kompresja niestratna - ale cyfrą czuć). Albo tfu..tfu radio(jeszcze gorsze).

A ciekawostki : Powiedz mi dlaczego Sony w 1988 prezentowało na targach w Berlinie Zachodnim(największe tagi w Europie) swoją sztandarową wieże pod tonsilami, A Pioneer kupował wagony polskich kolumn i przebijał na swoje( mam takie wyrwane z eksportu). _ pozdrawiam.

Idź Ty człowieku i doucz się trochę bo Twoje wpisy są jednymi z najgłupszych na forum. W dodatku szerzysz dezinformację.

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 26 Października 2012 - sam cytat
Ukryte przez misiomor, 26 Października 2012 - sam cytat

Tak to jest jak dzieci wypowiadają się na temat czasów o których nie mają pojęcia. O sprzęcie jak widać też żadnego pojęcia nie ma i do tego ten handel na Allegro. Masakra.

Altus 75 (miałem 11 lat i o 11 lat za długo) to są kolumny nie nadające się do niczego. Nie mają ani basu ani góry ani nawet zrównoważonego pasma. Średnica także jest poniżej akceptowalnego poziomu zatem nic z nimi nie zagra. Tak się składa że najlepsze polskie kolumny: ZG-40c produkowane były na licencji Pioneera a nie odwrotnie. Zresztą Tonsil dokładnie o tym informował. Ktoś kiedyś nazwał Altusy marną podróbką Pioneera. W latach 70-tych Pioneer produkował głośniki z serii HPM które w jakimś tam sensie przypominały wzorniczo Altusy jednak zawierały wstęgową wysokotonówkę zatem do polskiej byle jakiej tuby porównania raczej nie było. Owszem eksportowa wersja Altusów (gdzieś mam katalog Unitry na Francję z 1985 roku) posiadał kopułkę ale w kraju były raczej nie do kupienia. Pioneer miał fundusze, miał laboratoria i stać ich było na produkcję wysokiej klasy odtwarzaczy CD i sprzedaż ich po kosztach (słynna seria "królewska" Urushi design). Produkował też własne przetworniki, lasery i napędy. Potencjał z Unitrą raczej nie do porównania. Oczywiście całość produkowana w Japonii a nie w Niemczech. Każdy produkt potrafił mieć po kilka różnych wersji i być sprzedawany w zależności od rynku. Wersje japońskie, amerykańskie a nawet brytyjskie. Najlepszy polski wzmacniacz WS-503 (moim zdaniem lepszy od Radmora) dostał w tyłek od maleńkiego hybrydowego Akai AM-U210. I na tym w zasadzie można zakończyć bo polska elektronika to jedynie sentyment. Nic więcej.

Na koniec przykład jak to Pioneer kopiował polskie produkty przyklejając swoje nalepki:

8060101400_1347368310.jpg

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 26 Października 2012 - krzyk, wulgaryzmy
Ukryte przez misiomor, 26 Października 2012 - krzyk, wulgaryzmy

Zastanawiam się kiedy przestaniesz p...lić i wprowadzać innych w błąd? Radmor z Mildtonami jest zestawieniem śmieciowym daleko odbiegającym in minus od wspomnianego Sony czy Pioneera. Mildtony mają zawodną wysokotonówkę którą trzeba było przewijać przy byle okazji. Swoją drogą na wielu dobrych systemach mp3 320kbps gra lepiej niż CD na gorszych. Sony produkowało swoje kolumny więc nie mogło prezentować głośników Tonsila. Tym bardziej że Tonsil w tamtych czasach był producentem śmieciowym. Nawiasem mówiąc kilka modeli głośników Sony z końca lat 70-tych do dziś uważanych jest za kultowe. Poniżej oferta kolumn Sony na rok1988:

sony33.jpg

Link do strony z kolumnami SS-G9:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I cała oferta kolumn Sony (Tonsila to tu raczej nie ma i nie będzie):

Ukryta Zawartość

PS. Wklej proszę zdjęcie lub podaj model Twoich kolumn Tonsila przebitych przez Pioneera.

ODPOWIEDŹ ZAMIEŚCIŁEŚ SOBIE SAM NA WŁASNEJ FOTOGRAFII - NA GŁOŚNIKU WIDNIEJE - CZYTAJ OSTATNI ZDANIE JAK PIONEER OBCIĄGA TONSILOWI

TONSIL

GDN 25/40/1

40w 8ohm

PIONEER LICENCE MADE IN POLAND

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A już myślałem, że tylko ja nie jestem w stanie ogarnąć tego bełkotu...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

discomaniac71 - skąd tą wiedzę czerpiesz ??? z internetu,telewizji. Chłopie telewizje wyłącz. A w internecie nie szukaj sensacji. Jak ty żyłeś w głupocie żyłeśi,,męczyłeś się z Tonsilami,,. A teraz sobie montujesz na obrazkach virtualne zestawy. To ja wymieniłem 150 sztuk różnych sprzętów - MÓWI CI TO COŚ ??? Generalnie nie obchodzi mnie skąd co pochodzi - ale. Na tym twoim ,,dowodzie,, nie pisze ,,Poland licence made in Pioneer,,. Tylko jak ??? Pioneer licence made in Poland - ZDZIWIONY ???(jeszcze nie raz).

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A już myślałem, że tylko ja nie jestem w stanie ogarnąć tego bełkotu...

Przede wszystkim jest to stek bzdur i totalna dezinformacja.

discomaniac71 - skąd tą wiedzę czerpiesz ??? z internetu,telewizji. Chłopie telewizje wyłącz. A w internecie nie szukaj sensacji. Jak ty żyłeś w głupocie żyłeśi,,męczyłeś się z Tonsilami,,. A teraz sobie montujesz na obrazkach virtualne zestawy. To ja wymieniłem 150 sztuk różnych sprzętów - MÓWI CI TO COŚ ??? Generalnie nie obchodzi mnie skąd co pochodzi - ale. Na tym twoim ,,dowodzie,, nie pisze ,,Poland licence made in Pioneer,,. Tylko jak ??? Pioneer licence made in Poland - ZDZIWIONY ???(jeszcze nie raz).

Obawiam się że te Twoje 150 sztuk różnych sprzętów pochodziło ze śmieci i niczego Cię nie nauczyło. Nie robi to na mnie żadnego wrażenia. Tym bardziej że nie ma z Tobą o czym gadać. Brak Ci podstawowej wiedzy, nie znasz nawet angielskiego. Tak się zastanawiam ile Ty masz lat dzieciaku. 15? 20? A może 25?

btw na głośniku wyprodukowanym w Polsce jest napisane (forma poprawna) Pioneer licence zatem to Polacy kupili licencję a nie odwrotnie

Pioneer licence made in Poland

Oznacza to tyle że firma Pioneer dostarczyła w drodze wymiany handlowej dokumentację techniczną oraz technologię umożliwiające wyprodukowanie w zakładach Tonsil głośnika GDN25/40/1... Gdyby nie Pioneer Tonsil byłby jedynie lokalną zacofaną fabryczką (Jaką i tak z czasem się stał mimo inwestycji z lat 70`tych)

Przede wszystkim jest to stek bzdur i totalna dezinformacja.

Obawiam się że te Twoje 150 sztuk różnych sprzętów pochodziło ze śmieci i niczego Cię nie nauczyło. Nie robi to na mnie żadnego wrażenia. Tym bardziej że nie ma z Tobą o czym gadać. Brak Ci podstawowej wiedzy, nie znasz nawet angielskiego. Tak się zastanawiam ile Ty masz lat dzieciaku. 15? 20? A może 25?

btw na głośniku wyprodukowanym w Polsce jest napisane (forma poprawna) Pioneer licence zatem to Polacy kupili licencję a nie odwrotnie

. Nie wygodne dla ciebieurwanie zdania ,,Poneer licenece,, Tylko całe zdanie czytaj ,,pioneer licence made in Poland,, - gogusiu.

. Nie wygodne dla ciebieurwanie zdania ,,Poneer licenece,, Tylko całe zdanie czytaj ,,pioneer licence made in Poland,, - gogusiu.

Licencja Pioniera wyprodukowano w Polsce. EOT

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

[--------]

Różnica między nami polega na tym że ja oprócz tego że miałem większość tych polskich cudów techniki (z Radmorem włącznie) to mam rozeznanie w klockach wyższej klasy. Porównywałem także swego czasu polską elektronikę z budżetowym sprzętem z tzw. zachodu (sam dla siebie tuż przed definitywnym rozstaniem się z Unitrą i Tonsilem). I tak się składa że Pioneer to jedna z moich ulubionych manufaktur choć cenię tylko wybrane partie wyrobów: odtwarzacze CD z serii królewskiej, decki kasetowe,. szpulowce i kilka modeli wzmacniaczy.

Nie rozumiem po jaką cholerę reagujecie na wpisy człowieka Radmor 5412. Nie dość, że wypisuje głupoty to w dodatku stylistyka, gramatyka i składnia na poziomie idioty.

Jednak jakby nie było Tonsil bardzo się zapisał w dziejach audio. Bylismy wszak jedną z wiekszych fabryk głośników w Europie. Kolumny tonsilowskie były sprzedawane na całym swiecie pod nazwami dość dzisiaj wszystkim melomanom znanymi. W Polsce produkowało się wówczas tak jak dziś w Chinach. Tonsil produkował dla wszystkich - różne marki na kolumnach z Tonsila widoczne.

Jest dziwna mania psioczenia na Tonsil. Uważam, że nasze kolumny nie mają i nie miały się czego wstydzić. To były dobrze przemyslane konstrukcje dla szarego obywatela - nie high end, tylko poprawne hi-fi do domu czy klubokawiarni.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jednak jakby nie było Tonsil bardzo się zapisał w dziejach audio. Bylismy wszak jedną z wiekszych fabryk głośników w Europie. Kolumny tonsilowskie były sprzedawane na całym swiecie pod nazwami dość dzisiaj wszystkim melomanom znanymi. W Polsce produkowało się wówczas tak jak dziś w Chinach. Tonsil produkował dla wszystkich - różne marki na kolumnach z Tonsila widoczne.

Proszę o konkrety.

discomaniac71 - Znam nie tylko angielski ale i niemiecki. Uszy masz to do kitu wiec czytaj i czytaj mnie to nie interesuje. Nawet na wikipedi zdarza się,że pierdoły piszą. O tonsilu krótka informacja. I że ktoś miał wypadek w rękę. No dajcie spokó !!! Wdałem się niepotrzebnie w dyskusję z jakimś uczonym. Ale pioneer licence to cię interesuje(bo mnie nie). Mnie to made in Poland. Szły w szeroki świat.Bo bez względu na to czy licencja czy nie brali na zachodzie. A przypomnę,że wtedy nie chcieli brać nic ze wschodu.

Kolejne lata sprzyjają rozwojowi fabryki. Zdobywane są nowe rynki zbytu (np. Francja, Wielka Brytania,USA), unowocześniona zostaje baza techniczna (zakupiono sprzęt pomiarowy firmy Bruel & Kjaer), produkuje się coraz więcej a jakość wyrobów wzrasta. Prawdziwy rozkwit Tonsila przypada na lata 70. Unitra, Diora, Kasprzak czy Gdański Unimor, a nawet produkty polskiej motoryzacji – wszędzie tam znaleźć można było tonsilowskie głośniki. Strzałem w dziesiątkę okazały się zestawy gitarowe. „Mocne uderzenie” z Wrześni wypełniło dźwiękiem sale koncertowe, domy kultury i piwnice. Dzięki stałej obecności na wielu międzynarodowych targach, TONSIL stał się marką rozpoznawalną poza granicami naszego kraju. Niewątpliwie do sukcesu przyczyniły się zakupy licencji i technologii na produkcję głośników (od japońskiego Pionieer'a) oraz na produkcję słuchawek i mikrofonów z Niemiec. Zapożyczone rozwiązania były sukcesywnie modernizowane i ulepszane. W 1973 roku Tonsil doczekał się wreszcie własnej i jedynej w kraju komory bezechowej.

I kolega opowiadał mi. O tej komorze Orkiestra symfoniczna - w naszych Polskich głośnikach można było rozróżnić gdzie który skrzypek siedział - Japońce i byli w szoku.

Proszę o konkrety.

Sporo tego było: Wharfedale, Pioneer, Denon, Fisher, Akai, niezliczona ilość niemieckich tanich marek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest fajny materiał wspominkowy na temat licencji od Pioneera i tego, że nasi inżynierowie z Tonsilu łeb techniczny mieli nie od parady. Zresztą gdzies tu na forum był wątek o produkcji Tonsila dla firm zewnetrznych.

Faktem jest, że komora bezechowa była jedną z najnowocześniejszych jak na owe czasy. Pomiary były wykonywane rzetelnie i fachowo co już jest sukcesem w dzisiejszym świecie audio. Tej komory mogli pozazdrościć wszyscy ówcześni producenci głośników. I faktem jest, że te nasze kolumny na prawdę były mierzone. Nie to co dziś - parametry z sufitu a zwrotnica wyliczona na kompie.

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Sporo tego było: Wharfedale, Pioneer, Denon, Fisher, Akai, niezliczona ilość niemieckich tanich marek.

Tutaj jest fajny materiał wspominkowy na temat licencji od Pioneera i tego, że nasi inżynierowie z Tonsilu łeb techniczny mieli nie od parady. Zresztą gdzies tu na forum był wątek o produkcji Tonsila dla firm zewnetrznych.

Faktem jest, że komora bezechowa była jedną z najnowocześniejszych jak na owe czasy. Pomiary były wykonywane rzetelnie i fachowo co już jest sukcesem w dzisiejszym świecie audio. Tej komory mogli pozazdrościć wszyscy ówcześni producenci głośników. I faktem jest, że te nasze kolumny na prawdę były mierzone. Nie to co dziś - parametry z sufitu a zwrotnica wyliczona na kompie.

Pytałem o KONKRETY a nie o ogólniki. Znam oferty Akai, Pioneera i Denona z lat 80-tych i 90-tych proszę więc o KONKRETNĄ odpowiedź które modele były produkowane przez Tonsil. Znam także większość oferty Tonsilu włącznie z ofertą eksportową (między innymi Altusy z głośnikami kopułkowymi). Przerabiałem Radmora, Kasprzaka i Diorę. Porównywałem ze sprzętem zachodnim. W przeciwieństwie do wielu tutaj nie dam się zagadać i zakrzyczeć. Mam też rozeznanie w wysokiej klasy współczesnych klockach, sporo siedzę w vintage. Krótko mówiąc albo KONKRETY albo walkower.

discomaniac71 - Znam nie tylko angielski ale i niemiecki. Uszy masz to do kitu wiec czytaj i czytaj mnie to nie interesuje.

Fantastyczny argument: uszy do kitu. Poziom żenady sięga dna. Dzieciaku z twoją pseudo orientacją i pseudo doświadczeniem jesteś przy mnie nikim. Mimo tych 150 zestawów. Znajomości języków nawet nie będę sprawdzał bo prostego tekstu nie umiesz przetłumaczyć.

Pytałem o KONKRETY a nie o ogólniki. Znam oferty Akai, Pioneera i Denona z lat 80-tych i 90-tych proszę więc o KONKRETNĄ odpowiedź które modele były produkowane przez Tonsil. Znam także większość oferty Tonsilu włącznie z ofertą eksportową (między innymi Altusy z głośnikami kopułkowymi). Przerabiałem Radmora, Kasprzaka i Diorę. Porównywałem ze sprzętem zachodnim. W przeciwieństwie do wielu tutaj nie dam się zagadać i zakrzyczeć. Mam też rozeznanie w wysokiej klasy współczesnych klockach, sporo siedzę w vintage. Krótko mówiąc albo KONKRETY albo walkower.

Chyba nie myślisz, że znam na pamięć wszystkie typy i cyferki. Nie jestem technomaniakiem, nie zbieram smieci i rupieci, nie trzymam po kątach katalogów i prospektów. Zresztą katalogi niewiele tu pomogą - przecież tam nie jest napisane, że dana kolumna została zrobiona w PRL by Tonsil. Do tego się nikt nie przyznaje tak samo jak do faktu, że 99% dzisiejszych głośników produkowane jest w mega fabrykach audio pod Shenzhen.

Ale czasem się można zdziwić rozbierając jakieś niemieckie Schnaidery czy Sharpy widząc tonsilowskie przetworniki w środku. Ogromna liczba kolumn i zespołów głośnikowych dla rynku popularnego powstawała w Tonsilu bądż na bazie głośników z Tonsilu.

Tak, Tonsil był wówczas takim odpowiednikiem dzisiejszego Shenzhen.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Chyba nie myślisz, że znam na pamięć wszystkie typy i cyferki. Nie jestem technomaniakiem, nie zbieram smieci i rupieci, nie trzymam po kątach katalogów i prospektów. Zresztą katalogi niewiele tu pomogą - przecież tam nie jest napisane, że dana kolumna została zrobiona w PRL by Tonsil. Do tego się nikt nie przyznaje tak samo jak do faktu, że 99% dzisiejszych głośników produkowane jest w mega fabrykach audio pod Shenzhen.

Ale czasem się można zdziwić rozbierając jakieś niemieckie Schnaidery czy Sharpy widząc tonsilowskie przetworniki w środku. Ogromna liczba kolumn i zespołów głośnikowych dla rynku popularnego powstawała w Tonsilu bądż na bazie głośników z Tonsilu.

Tak, Tonsil był wówczas takim odpowiednikiem dzisiejszego Shenzhen.

Głośniki Schneidera czy Sharpa to były śmieci. Mówimy o liczących się producentach japońskich. W katalogach Denona z lat 80-tych w ogóle kolumn nie znalazłem.

A może pisząc Sharp miałeś na myśli Optonica?

Optonica%20HiFi%2081-82%2014.JPG

Optonica%20HiFi%2081-82%2015.JPG

Pamiętam, że kolega miał Altusy 110 podłączone do wieży z Diory z tzw "szufladą". Podłączyliśmy kiedyś do nich mój wzmacniacz Pioneer SA- 510. Brzmienie nabrało masy, mięsistości,dynamiki i soczystości. Tuba wysoko .tonowa już tak nie syczała. A więc może kolumny nie były takie złe , ale elektronika polska była dla nich za słaba.Obydwaj z kolegą byliśmy zaskoczeni tym testem. Inny kolega który prowadził sklep RTV w latach 80-90 - tych opowiadał, że turyści z Niemiec bardzo chętnie kupowali Altusy, szczególnie 140. Pewnie w stosunku do ich zarobków były tanie . A i wygląd 140 z dużą basówką 30 cm i aluminiowymi obręczami wokół głośników, ich ciężar dawał podstawy aby wierzyć w ich solidność wykonania i dobre brzmienie. Być może właśnie po podłączeniu ich do wzmacniaczy Grundig, Saba, Telefunken, Blaupunkt Niemcy doceniali bardziejj Altusy niż my Polacy. Dla mnie kolumny z serii Altus były tak rozpoznawalne brzmieniowo, że mogłem stać tyłem do kolumn a i tak wiedziałem, że dźwięki wydobywają się z tych kolumn. Nie byłem z nich zadowolony, ale na zakup innych z Pewexu nie było mnie stać. Ale też miałem jakiś sentyment do nich bo pojechałem do Wrześni, trafiłem na dostawę, kupiłem, przywiozłem . I wzbudzały podziw wśród kolegów interesujących się hi-fi.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie byłem z nich zadowolony, ale na zakup innych z Pewexu nie było mnie stać.

I to jest powód dlaczego były obecne w wielu domach. W moim także i to aż 11 lat.

Może Sanyo SX-1200, Sanyo SX 225

Patrząc na kiepską jakość wykonania SX-225 to raczej produkt Tonsilu pod nazwą Sanyo. Zresztą końcem lat 80-tych marka już znacznie podupadła.

dsc063011024x768.jpg

Wielu użytkowników kolumn Altus 140 wciskało je na segment. Ja miałem ustawione w rogach pokoju o pow 18 m2, ale i tak miałem wrażenie ,że one potrzebują większej powierzchni. Odsprzedałem je koledze, który prowadził knajpkę i dopiero u niego w pomieszczeniu dużo większym od mojego pokoju dostały skrzydeł. usłyszałem bas , którego u mnie nie było. A i syk z tuby był mniej dotkliwy z dużej odległości. Miał je podłączone do wieży Technics.Potem kupiłem kolejny wyrób Tonsilu nagrodzony na targach w Poznaniu - Bolero 200. Też mi nie pasowały. W końcu drogą prób i błędów i za namową kolegi doszedłem do wniosku , że w moim pokoju lepiej sprawdzą się kolumny monitorowe na solidnych standach. Dałem sobie spokój z wyrobami Tonsilu i kupiłem kanadyjskie monitory Paradigm studio 20V2. Wreszcie jestem zadowolony. Mam je już 8 lat i wiem ,że wcześniej błądziłem.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Wielu użytkowników kolumn Altus 140 wciskało je na segment. Ja miałem ustawione w rogach pokoju o pow 18 m2, ale i tak miałem wrażenie ,że one potrzebują większej powierzchni. Odsprzedałem je koledze, który prowadził knajpkę i dopiero u niego w pomieszczeniu dużo większym od mojego pokoju dostały skrzydeł. usłyszałem bas , którego u mnie nie było. A i syk z tuby był mniej dotkliwy z dużej odległości. Miał je podłączone do wieży Technics.Potem kupiłem kolejny wyrób Tonsilu nagrodzony na targach w Poznaniu - Bolero 200. Też mi nie pasowały. W końcu drogą prób i błędów i za namową kolegi doszedłem do wniosku , że w moim pokoju lepiej sprawdzą się kolumny monitorowe na solidnych standach. Dałem sobie spokój z wyrobami Tonsilu i kupiłem kanadyjskie monitory Paradigm studio 20V2. Wreszcie jestem zadowolony. Mam je już 8 lat i wiem ,że wcześniej błądziłem.

Pradigm a Tonsil to raczej nie są porównywalne ze sobą wyroby.

Gdyby nie Pioneer Tonsil byłby jedynie lokalną zacofaną fabryczką

On taką był, a nie byłby. Żadne Pioneery ze swoimi low-endowymi, kierowanymi na najsłabsze rynki wyrobami nie pomogły, a wręcz jakby przeciwnie. Łódzką Fonikę na dno skutecznie pociągnęła przesławna firma Thorens, bo od czasu nawiązania z nią współpracy Fonica zaczęła produkować duże "G", choć obiektywnie rzecz biorąc wcześniej produkowała o własnych siłach tylko...małe "g" :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Żadne Pioneery ze swoimi low-endowymi, kierowanymi na najsłabsze rynki wyrobami nie pomogły, a wręcz jakby przeciwnie.

Jakie to low-endowe wyroby Pioneera masz konkretnie na myśli?;-)

Moze ktorys z kolegow ma stare gazety audio. Usilnie poszukuje artykulow z testami amplitunerow lat 70-tych: Sansui G-33000, Marantz 2600, Technics SA-1000, Kenwood KR-9050, Rotel RX-1603, Yamaha CR-3020, Sony STR-V7, Sanyo JCX 2900KR, Sansui QRX-9001 oraz glosnikow Marantz HD-880. Poszukuje tez broszur reklamowych dla Yamahy CR-3020, Sanyo JCX 2900KR, Marantza 2600. Moze ktos z was ma cos takiego, nie ukrywam ze mi na tym zalezy.

Co do Pioneera to bardzo podoba mi sie seria Exclusive, pomazyc mozna (napewno nie instalowali w modelu 2401 wyrobow z Tonsila):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Katalogi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.