Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do Jamo S506

rafi6666

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ moja przygoda z kinem domowym nie wyszła mi najlepiej postanowiłem wrócić do słuchania muzyki i chciałbym kupić nowy wzmacniacz zostawiając obecne głośniki.

Posiadam w doskonałym stanie trzy letnie głośniki Jamo S506.

Mój budżet jest dość skromy i na początek mogę wyłożyć do 1500 zł na wzmacniacz, znalazłem kilka faworytów.

1. Denon PMA-520AE

2. Pioneer A-30-K

3. Harman Kardon HK 980

4. Yamaha A-S 500

5. Yamaha A-S 300

6. Marantz PM5004

7. Xindak A-06

8. Pioneer A-20-K

Powiem że wybór jest dla mnie dość trudny.

Jaka powinna być optymalna moc wzmacniacza do moich głośników.

Przepraszam jeżeli zadaję tyle pytań ale kilka lat temu kupiłem pochopnie amplituner Pioneer VSX-818 i praktyczniej przestałem przez niego słuchać muzyki. Jego stereo można porównać do słuchania muzyki pod wodą. Dźwięk jaki on funduje doprowadza mnie o ból głowy zębów itp.

Mój pokój 17m2

Moje upodobania muzyczne, Pink Floyd, U2, Dire Straits, Led Zeppelin, Laibach itp. oraz muzyka filmowa, trochę klasyki, POP, elektronika.

Pozdrowienia

Rafał

https://www.audiostereo.pl/topic/97908-jaki-wzmacniacz-do-jamo-s506/

Witaj Rafale,

każdy z wymienionych wzmacniaczy będzie prawidłowo grał z Jamo S 506, jednak musisz zdawać sobie sprawę, że "wąskim gardłem" Twojego systemu będą właśnie kolumny. Mam jednak nadzieję, że w najbliższych planach także bierzesz pod uwagę wymianę kolumn.

Nieduże pomieszczenie, konkretne gatunki muzyczne - brałbym pod uwagę napewno wzmacniacz NAD C316 BEE oraz Yamaha A-S500. W zależności od zastosowanych w przyszłości kolumn można także brać pod uwagę wzmacniacz Harman Kardon HK980.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam na odsłuchy, porównania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Rafale,

po pierwsze, bardzo gustowna kurtka.

po drugie zainwestują w którąś Yamaszkę.

Pamiętam jak rok temu z wypiekami na twarzy czytałem recenzje yamahy as500. Ostudzili mnie Niemcy pisząc w którejś recenzji (źródła nie pomnę), że "konnte ein wenig raumlicher spielen", czyli, że, jeśli dobrze rozumiem, powinna grać bardziej przestrzennie.

I w tym momencie pytanie o pioneera A-30 wydaje się być zasadne. Czy zagra np bardziej przestrzennie od as500?

"Stereofonia – elektroakustyczna metoda odbierania, zapisywania, transmitowania i odtwarzania dźwięku, tak aby u słuchającego wywołać wrażenie przestrzennego rozmieszczenia jego źródeł."

Pioneer A-30-K w październikowym numerze Audio-Video ma bardzo pozytywną opinie, dostał ocenę 96%.

Pionner jest na pierwszym miejscu mojej listy, a z drugiej strony jestem zrażony do Pionnera za amplituner VSX-818 na którego nie mogę patrzeć.

Wywal Pioneera / wymień go na lepszy ampli z dobrymi przetwornikami i akceptowalnym torem stereo - wykorzystaj

potencjał BD jako transport i będzie dużo lepiej. To będzie najtańszy wariant a i efekt gwarantowany od ręki.

Super watek,jest fantazja :)Juz chcialem sie usmiechnac czytajac posta nr11 o Yamasze ale Pan nr 12 od amplitunerow rozerwał mnie na strzępy :)I to od ręki :)

Z proponowanych wzmacniaczykow to xindak 06 bedzie najlepszy.A za te pieniadze cos uzywanego to bedzie inna bajka.To ze kolumny sa jakie sa to nie znaczy ,ze trzeba do nich rownac wzmacniacz tylko kupic jak najlepszy i pozniej do niego rownac kolumny ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lepiej cos takiego,niekoniecznie z tej aukcji bo to wysylka z UK za 120zl.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jednak po przemyśleniach zamierzam skupić się na kupnie wzmacniacza, dlatego że chcę zacząć na nowo słuchać mojej kolekcji płyt.

Czyli zaczynam od nowa kompletować sprzęt audio i chcę zacząć właśnie od wzmacniacza.

• 3 tygodnie później...

Ostatecznie kupiłem wzmacniacz Pioneer A-30-K i jestem pod wrażeniem. W porównaniu do AV Pioneer 818 skok jakościowy ogromny.

Moje kolumny Jamo S506 zaczęły grać w akceptowalny sposób, pora na zakup nowego CD i kolumn.

Myślę też na zrobieniu samodzielnie kolumn.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.