Skocz do zawartości
IGNORED

Klonowanie audio z PRL- zdarza się?

sterreydon

Rekomendowane odpowiedzi

Zamieszczając pomiary PW chciałem uzmysłowić ułomność jego konstrukcji. Pogląd na temat klonowania mam jasny, jest pozbawione sensu. Jedyne co można uznać za plus to solidna metalowa obudowa z aluminiowym frontpanelem (nie spotykana współcześnie w tanich produktach).

Szkoda że nie pomierzyłeś tego PW9013 w wersji oryginalnej i po zmianach.

Powstaje pytanie o sens pomiaru 25 letniego wzmacniacza bez wymiany choćby najbardziej starzejących się elementów. PW w wersji "in stock" kaleczył uszy. Starałem się nie wprowadzać zmian układowych (dodanie źródła prądowego w parze różnicowej nie wpłynęło zbytnio na wyniki pomiaru).

Klonowanie tamtych konstrukcji to rzeczywiście nie najlepszy pomysł

ZG25C były porażką

Już ZG40C grały wyraźnie lepiej

Najlepiej z tamtych konstrukcji zapamiętałem Altusy 140

W efekcie i tak wylądowały u mnie kolumny zrobione z wykorzystaniem głośnika niskotonowego , średniotonowego oraz zwrotnicy ( po drobnych modyfikacjach) pochodzących ze 140

Z wysokotonowych grały znacznie lepiej produkowane dla Cervin Vega tubowe C5A , teoretycznie nie do kupienia w Polsce :)

Było to moje pierwsze DIY wykonane w całości samodzielnie

Przyznam , że nie rozumiem peanów na cześć WSH205 , DLA MNIE najlepiej brzmiały wzmacniacze z Fonica Diora

W szczególności WS503

Być może jakiś wpływ na to miał fakt , że te na których grałem miały logo Continetal Edison oraz Emerson ?

Też jestem ciekaw jak w dzisiejszych czasach zabrzmiałby , jednak ceny takich WS503 są naprawdę porażające

Chętnie pozyskałbym takie cudo do renowacji i modyfikacji z wykorzystaniem przyzwoitej jakości elementów

Nie żebym spodziewał się cudów , ale po to aby porównać z bardziej współczesnymi konstrukcjami :)

Jeżeli komuś wala się po garażu , piwnicy , strychu proszę o wiadomość - przywrócę mu blask :)

Trzeba jeszcze rozgraniczyć sprawę kolumn i reszty sprzętu. Kolumny poza może dwoma modelami były po prostu złe. Te dwa modele - pierwszy - kolumna chyba 10W na głośniku z magnesem alnico, bardzo krótka seria z pierwszej połowy lat siedemdziesiątych, midwoofer jak wspomniałem magnes alnico i membrana z zawieszeniem gumowym o całkiem sporym skoku, drugi model to ZGc 40 , ale tam był problem z wysokotonowcem bo był tragiczny. Ogólnie kolumny robiliśmy złe, a resztę tylko troszkę lepszą. Nie ma się czym podniecać, jedynie nostalgia i sentyment może kogoś przekonać do klonowania z resztą i tak bez sensu

Znalazłem typ tego głośnika z magnesem alnico to GDN 16/10. Pozostaje żałować , że Tonsil później robił już tylko gorzej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mam inną wizję odradzania się marki i nie ma ona nic wspólnego z Chinami :-) nie mowię o odtwarzaniu orygunału, tylko o nawiazaniu do niego, ale koncepcyjnie itroche stylistycznie ( niekoniecznie mocno ) , czyli silnik singiel 350 cm3 z gangiem , który słychac z dwóch kilometrów, jak oryginał. Polska miała bardzo trudny start po wojnie, ale nie możemy wszystkiego tym tłumaczyć.

PS trochę nie na temat , ale nawiązując nieco: szwgier pracuje w danii jako lekarz i niemeic , których jest tam sporo opowiada kawał o Polsce: jedź na wakacje do Polski, twój samochód już tam jest, a szwagier na to ,że u nas znamy inna wersję tego dowcipu: jedź na wakacje do niemiec, twoje srebra rodowe już tam są.

a innym razem pytają , czy wszyscy Polacy znają język niemiecki , tak odpowiada szwagier - szczegolnie: nicht schisen i haende hoch ....

Fonica Diora to dwie osobne firmy :)

W tym względzie masz całkowitą rację , powinienem napisać Unitra Fonica :)

Po trzydziestu latach pamięć płata figle :)

wyczuwam totalny brak wiedzy

Jakoś wiedza nigdy nie pomagała mi w słuchaniu :)

Przeważnie słuchałem uszami a nie jak dzieci elektrody miernikiem i oscyloskopem :)

Znalazłem typ tego głośnika z magnesem alnico to GDN 16/10

Ja nie muszę nawet szukać , mam ich kilka sztuk :)

Moja prawda o ZG25C jest taka , że o ile początkowo były one szczytem moich marzeń , to po zakupie długo na nich nie pograłem i szukałem innych

ZG40C i Altusy można było jakoś poprawić , a z tymi nie dało się nic zrobić

Może do jakiegoś cichego słuchania się nadawały i to raczej jazzowego pinkolenia , rockowego brzmienia nie potrafiły przetworzyć z racji słabych niskich

Oczywista prawda jest taka , że szesnastki nigdy nie wydobędą z siebie niskiego basu w wystarczającej ilości

Szerzenie takich herezji na forum DIY audiostereo , gdzie większość posiada takie właśnie głośniczki szumnie zwane niskotonowymi nie jest moją życiową pasją ale wynikiem własnych odsłuchów

DLA MNIE bas zaczyna się od ośmiocalowego głośnika i to tylko naprawdę wybitnego

Rozsądnym optimum jest 10 do 12 cali , niestety w obecnych czasach gdzie księgowy siedzi nawet w portfelu konsumenta takie rzeczy są nie do pomyślenia

Dobre czasy dla audio skończyły się jakieś kilkanaście lat temu :(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.