Skocz do zawartości
IGNORED

OPPO BDP-105EU

ARTON55

Rekomendowane odpowiedzi

Co mogę więcej napiać?

Obraz porównywałem na projektorze Sony VPL-HW30 i ekranie 92" MG. Dzisiaj właśnie odebrałem najnowszy model tego projektora czyli HW50 :) Tylko na tak dużym ekranie i bardzo dobrym projektorze można wyłapać róźnice w jakości. Projektory są kalibrowane przez znajomego który posiada odpowiedni sprzęt.

Jeżeli chodzi o dźwięk to są to kolumny Polskiej produkcji. Osobny system do stereo oparty na dwóch końcówkach mocy. W kinie za dźwięk odpowiada dobry amplituner.

Mam tego Panasa BDT500 do testów i na obecną chwilę mogę go porównać z Sonosem ZP90 jeśli chodzi o audio, z Popcornem C200 no i z Integrą DBS 30.3. Na razie totalnie zniechęciło mnie w tym Panasie jego używanie przez tego chorego pilota - nie wiem jak trzeba być porysowanym, żeby coś takiego wykumać, Duży plus za analogowe wyjście 7.1 - Integra, która kosztuje sporo więcej od niego tych wyjść nie ma, i nie ma też drugiego HDMI co dla posiadaczy starszych amplitunerów którzy chcą mieć 3D ma niebagatelne znaczenie. Popróbuje dzisiaj porównać go ze zwykłych płyt CD.

Tak na początek: Płyta Dire Straits Brother in Arms zrzucona na Mac'u do postaci *.wav i ta sama płyta w postaci CD włożona do tego Panasonica. Sonos ZP90 (Connect) podłączony do TXNR-5007 przy pomocy Coaxial'a (WireWorld - Chroma 5) - widzi bez problemu tego MAC'a i muzykę która mam do niego zrzuconą i udostępnioną dla Sonosa. Panasonic Podłączony zwykłymi cinch'ami (Chord Cobra Plus) do gniazda CD w tym Onkyo (w obu przypadkach włączone Pure Audio - czyli z pominięciem torów wizyjnych itp układów wyłączony wyświetlacz etc.) Odsłuchiwałem na Sennheiserach HD598 i usłyszałem dwa całkiem różne dźwięki niestety na niekorzyść Panasonica - dźwięk w stosunku do Sonosa jest spłaszczony i taki mało dynamiczny, a w dodatku w cichych partiach słychać szumy, których jest wyraźnie mniej na Sonosie.

No tak.

To mnie akurat nie dziwi. Adekwatne było by porównanie analogowych torów stereo odtwarzaczy BD oppo 93, oppo103, Panasonic DMP-BDT500 czy Yamaha BD-S1020 jak sądzę. to by wiele wyjaśniło w kwestii dźwięku. Ktoś coś może napisać?

Zarówno Oppo 103 jak i Yamaha1020 oraz Philips9600 w stereo grają słabo. Jak ktoś ma zestaw stereo na poziomie cenowym +/- 8kzl to nie warto kupować niczego z wyżej wymienionych. Piszę o kwocie 8kzl dlatego że zestaw (ampli + w/w blu-ray) na którym testowałem sprzęt miał takową cenę.

W kinie natomiast to już inna bajka. Wkrótcę coś napiszę o tym porównaniu

Tak na początek: Płyta Dire Straits Brother in Arms zrzucona na Mac'u do postaci *.wav i ta sama płyta w postaci CD włożona do tego Panasonica. Sonos ZP90 (Connect) podłączony do TXNR-5007 przy pomocy Coaxial'a (WireWorld - Chroma 5) - widzi bez problemu tego MAC'a i muzykę która mam do niego zrzuconą i udostępnioną dla Sonosa. Panasonic Podłączony zwykłymi cinch'ami (Chord Cobra Plus) do gniazda CD w tym Onkyo (w obu przypadkach włączone Pure Audio - czyli z pominięciem torów wizyjnych itp układów wyłączony wyświetlacz etc.) Odsłuchiwałem na Sennheiserach HD598 i usłyszałem dwa całkiem różne dźwięki niestety na niekorzyść Panasonica - dźwięk w stosunku do Sonosa jest spłaszczony i taki mało dynamiczny, a w dodatku w cichych partiach słychać szumy, których jest wyraźnie mniej na Sonosie.

A jak wygląda sytuacja, gdy ten Panas podaje sygnał cyfrowy do DACa? W sensie, jak sprawuje się jako transport CD?

Jedno jest pewne rewelacji nie ma. Pytanie czy gra na poziomie oppo 103 ? Jeden i drugi można ponoć zmodyfikować by grał na poziomie oppo 105. Jeśli jesteś wymagającym audiofilem to zwykła 103 czy panas z pewnością nie zadowolą cię.

Prosimy o testy i opinie.

Oppo nie jest audiofilskim odtwarzaczem CD. Kto oczekuje audiofilskiego dźwięku od odtwarzacza Blu-ray? Oppo pozwala nam na uniwersalność i bardzo poprawne brzmienie w stereo. Za 3000 zł mamy kilka urządzeń w jednym i wszystkie w bardzo przyzwoitej jakości.

Yamaha niestety odpada w przedbiegach ze względu na kiepską jakość obrazu. Jak już pisałem różnica w stereo po analogu między oppo 93 a 103 jest bardzo niewielka. Za 103 przemawia nowsza technologia, lepsze wyposażenie i niższa cena.

Porównywałem... Rzeczywiście się zdziwiłem... Bo Oppo okazał się lepszy.

A próbowałeś może na oppo 103 odtworzyć jakiś film blu ray skopiowany na płytę BD-RE?

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

A czy jakiś film skopiowany na nośniku BD próbowałeś jak odtwarza? Bo na innym forum coś się doczytałem o zabezpieczeniach "cinavia", z którymi wiele odtwarzaczy ma problemy.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

A czy jakiś film skopiowany na nośniku BD próbowałeś jak odtwarza? Bo na innym forum coś się doczytałem o zabezpieczeniach "cinavia", z którymi wiele odtwarzaczy ma problemy.

Tak naprawdę nie mam potrzeby używania skopiowanych filmów na BD. Tak więc nie pomogę w tej kwesti. Ale będę miał na uwadze, jak będzie okazja to napewno przetestuje.

Dzięki.

A jak wygląda sytuacja, gdy ten Panas podaje sygnał cyfrowy do DACa? W sensie, jak sprawuje się jako transport CD?

No i powiem, że tu zostałem zaskoczony - bo sprawdziłem to, i myślałem, że zagra przynajmniej tak jak SONOS gdyż bedzie korzystał z DAC'a w Onkyo (właśnie tak jak piszesz - jako transport) - Podłączyłem go więc Coaxial'em i dalej grał wyraźnie gorzej od Sonosa też podłączonego poprzez Coaxial. Przede wszystkim grał ciszej i słabiej było słychać niskie tony, a wysokie tony były taką blachą jakbyś w starej diorze - szufladzie podkręcił na głowicy prąd podkładu :D - przetestowałem to jeszcze na swojej żonie i synu, i oni potwierdzili to - nie wiem jak to określić, ale różnica jest taka jakbyś loudness włączył - po prostu nie da się tego nie usłyszeć czy to na słuchawkach czy na kolumnach.

Bo na innym forum coś się doczytałem o zabezpieczeniach "cinavia", z którymi wiele odtwarzaczy ma problemy.

Z tego co mi wiadomo to procesory Sigmadesigns SMP8910 właśnie mają już zaimplementowane to zabezpieczenie i po 20 minutach oglądania materiału jest ZONK - nie wiem jaki układ siedzi w tym Panasie, ale próba obejrzenia materiału (*.m2ts) o wadze 20GB z USB skutecznie zniechęciła mnie do czekania tych 15-20 minut żeby zadziała cinavia.

panowie nie sprawdzajcie odtwarzacza BR na plikach z CD 44.1kHz bo to nie ma prawa grać. Oppo jest stworzony do płyt DVD Audio próbkowanych 96 albo 192 kHz i na taki materiale powinien grac lepiej od kazdego CD. Oppo 105 co prawda nie znam za to słuchałem innych modeli tej firmy i zawsze jest tak że CD gra niespecjalnie na poziomie taniego odtwarzacza CD pod pewnymi względami. A na płytach tzw gęstych dobrze zrealizowanych dźwiek jest rewelacyjny lepszy od kazdego odtwarzacza CD w aspekcie muzykalności, analogowości.

Nie wiem czy są jakieś odtwarzacze multiformatowe z zegarem do CD, przystosowanymi filtrami itp może jakieś Esoteriki po 50-100 kafli . Dlatego najlepiej do CD odtwarzacz CD a do gęstych odtwarzacz preferujący 192kHz !

W trakcie usuwania konta.

Z tego co mi wiadomo to procesory Sigmadesigns SMP8910 właśnie mają już zaimplementowane to zabezpieczenie i po 20 minutach oglądania materiału jest ZONK - nie wiem jaki układ siedzi w tym Panasie, ale próba obejrzenia materiału (*.m2ts) o wadze 20GB z USB skutecznie zniechęciła mnie do czekania tych 15-20 minut żeby zadziała cinavia.

A tu myślę warto to przeczytać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

studio7

Masz dobry amplituner. Moim zdaniem robisz błąd. W pierwszej kolejności powinieneś Panasa podłączyć z Onkyo przez HDMI. Panas ma dedykowane HDMI do audio/ drugie/ z włączona funkcją czystego dźwięku i powyłączaj upiększacze. Wtedy napisz jak to gra. Czytałem na zachodnich forach zachwycające opinie.

Panas leży już w pudle, i jak patrze na tego pilota to nie chcę mi się go wyciągać :), ale zrobię to i dam znać -- dzięki -- skupiłem się na analogowych wyjściach i stąd moje opinie.

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Zainteresowany bardzo pozytywnymi wpisami na temat Panasonica DMP-BDT500 na hdforum.pl i avsforum.com postanowiłem sprawdzić co jest wart. Jak usłyszłem jak to gra za 1.3 pln bez wahania go nabyłem. Naprawdę gra wyśmienicie. Nie znajduje potwiedzenia opinia branżowca. dla czego?!!! Po więcej odsyłam do.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Porównywałem... Rzeczywiście się zdziwiłem... Bo Oppo okazał się lepszy.

Mnie to by interesowało czy opłaca się przesiadać z BDP-93 na 103, i jak to się ma do odwiecznego Azur'a 651BD?? Ktoś porównywał je? Jest jakaś rewolucja? Interesuje mnie jedynie porównanie ich jako źródeł obrazu, a nie dźwięku stereo...

• 2 tygodnie później...

Czujesz niedosyt jakości obrazu?

Ja mam inne pytanie. Czy to prawda, że OPPO BDP105 tak jak 95 lepiej gra bez górnej pokrywy?

Proszę się zapoznać z poniższą stroną.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.