Skocz do zawartości
IGNORED

Chiński wzmacniacz słuchawkowy

pawel83ck

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym prosić o sugestie dotyczące modyfikacji wzmacniacza hybrydowego słuchawkowego, którego schemat zamieszczam poniżej. Schemat przedstawia kompletny moduł wzmacniacza z wyjątkiem stopnia zasilania.

Dzięki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W jakim zakresie chcesz modyfikować i co ważniejsze Dlaczego chcesz modyfikować .

Coś z nim jest nietak ? Żle gra ? Przydałby sie także schemat zasilacza , to ważny element wzmacniacza .Może jakieś fotki wnętrza dodałbyś .

...

Pare prostych zmian można zrobić i osłuchać jak sie zachowa ta konstrukcja.Ale czy zdajesz sobie sprawe jak łatwo jest coś uszkodzić podczas grzebania ?

Wzmacniacz to G&W T-2.6F. Schemacik zasilania właśnie kończę "zdejmować", więc wkrótce mogę go zamieścić. Wzmacniacz brzmi bardzo sucho i ostro. Gra na lampie 6h23p. Jest to mój rezerwowy wzmacniacz, stąd chęć pogrzebania w nim. Jak to w chińskich urządzeniach bywa, proste układy są przekombinowane i zwykle źle rozwiązane. W tym przypadku rzuca się w oczy rozbudowana sekcja drivera i sprzężenie dodatnie, oraz rezystory BPR. Na wyjściu przekaźnik załącza stopień końcowy po kilku sekundach. Praca jako przedwzmacniacz jest mi zbędna.

"Gorna" polowka lampy jest skonfigurowana jako zrodlo pradowe (sprawdz czy schemat jest rzeczywiscie dobrze odrysowany!). Trioda jako zrodlo pradwe nie jest najlepszym rozwiazaniem ze wzgledu na bardzo niska rezystancje wyjsciowa.

Mozna by bylo obie polowki lampy polaczyc rownolegle i wymienic gorna polowke lampy na bjt (lub depl.mosfet) ccs.

Polaryzacja D1 wydaje sie byc niewlasciwa.

Nie rozumiem funkcji C2. C11 moze byc niskonapieciowym kondensatorem o nieco wiekszej pojemnosci.

Edit. Nie dopatrzylem sie zbytniego przekombinowania ani sprzezenia dodatniego ani zbytnio rozbudowanej sekcji drivera.

Wzmacniacz brzmi bardzo sucho i ostro.

Domyślam się że nie jest to jakiś niuans dzwiękowy tylko silne zaburzenie .

1.Możesz doprecyzować ? Suche ,ostre brzmienie ale przy zachowanej proporcji natężenia dzwięku pomiędzy niskimi,średnimi i wysokimi tonami czy też chodzi ci o obniżony poziom np.basów ew. niskich średnich tonów w stosunku do reszty zakresu?

2. Czy są jakieś zmiany wyrażnie słyszalne przy niskim ,średnim i wysokim poziomie głośności oraz jakiej impedancji są słuchawki ?

3 . przydałoby sie kilka pomiarów , napięcia na rezystorach katodowych ,napięcia na anodach , prąd spoczynkowy tranzystorów .

Polaryzacja D1 faktycznie odwrotna. Zastanawiające jest w nim zastosowanie R1 i C1; R5 i C5, oraz rezystorów typu BPR 0,04R (R14). W roli C11 zastosowano zwykłego MKP. C1; C2; C5 – tantale. Nie jestem wytrawnym elektronikiem, ale wiem że czasami drobne zmiany wpływają diametralnie na dźwięk urządzenia, a w szczególności chińskiego. To forum dobitnie to pokazuje, przykłady można by tu mnożyć. Słuchałem go na CAL!, Denon D5000 i AKG 701Q. Mocy mu nie brakuje do poprawnego wysterowania w/w słuchawek. Zwykły "OTL" na PCL86, mimo że nie jest w stanie w „pełni” napędzić niskoomowych słuchawek deklasuje go barwą dźwięku. Przy poziomie dźwięku na „11” w słuchawkach słychać wyraźne zakłócenia

Na weekendzie znajdę troszkę czasu i pomierzę co nie co. Puki co wzmacniacz nie był grzebany, a wydaje się mieć ukryty potencjał.

r1 to rezystor stanowiący dzielnik dla rezystora w sprzężeniu ujemnym r5 , dziwnie troche ale razem z r2 ustanawiają pewną granice dla zmieniającego sie stopnia sprzężenia zwrotnego w zależności od położenia potencjometru wejsciowego oraz impedancji przyłączonego żródła sygnału , ale akurat w tym nie upatrywałbym ostrego brzmienia wzmacniacza , także c1 on jeśli ma wpływ to będzie lekko obcinał składowe wysokich tonów , można by zmniejszyć na próbe wartość powiedzmy do 0,3nF ale także nie łączy sie to z tym ostrym brzmieniem o jakim wspomniałeś .

Problem leży gdzieś indziej.

Myślałem o bardziej drastycznym posunięciu, polegającym na wycięciu z układu C1; R1; C2; R5; C5; kondensatora wejściowego 1uF oraz wymianie elementów C11; C12 na „bardziej” przyzwoite. W dacu w stopniu wyjściowym na lampie 6n2p w układzie srpp pracuje już „rosjanin+teflon”, więc DC=0. Spróbuję zwiększyć również wartość C4 z 100uF na 200uF w katodzie pierwszej lampy.

Wydaje się, że powodem brumu może być bezmyślne prowadzenie przewodów od wejść do potka, i z płytki do gniazda słuchawkowego -przewody nieekranowane . Kończę właśnie „zdejmować” zasilanie. Jest rozbudowane i wygląda na zrobione logicznie.

Nurtują mnie jeszcze rodzaj zastosowanych rezystorów typu BPR.

Myślałem o bardziej drastycznym posunięciu, polegającym na wycięciu z układu C1; R1; C2; R5; C5; kondensatora wejściowego 1uF oraz wymianie elementów C11; C12 na „bardziej” przyzwoite. W dacu w stopniu wyjściowym na lampie 6n2p w układzie srpp pracuje już „rosjanin+teflon”, więc DC=0. Spróbuję zwiększyć również wartość C4 z 100uF na 200uF w katodzie pierwszej lampy.

To nie jest takie proste jak sobie wymyśliłeś .

....

"Wydaje się, że powodem brumu może być bezmyślne prowadzenie przewodów od wejść do potka"

nic wcześniej nie wspominałeś o jakiś brumach , może zdecyduj sie o co ci chodzi i zacznij czytać wpisy innych!:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.