Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD a komputer

tomazzi

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie aktywne kolumny to ciekawy pomysł. Polecałbym w tym momencie aktywne Yamahy, bo tych słuchałem. Jest kilka modeli do wyboru, bardzo niskie ceny i przepiękny wygląd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zdecydowałem się na źródło z komputera dlatego, że: po pierwsze moja cała kolekcja to pliki mp3, dwa wygoda, trzy w przyszłości gdy przeniosę zestaw do salonu kupie przyzwoity odtwarzacz CD. Teraz jaki DAC lub karta muzyczna? Wchodzą w grę tylko zewnętrzne urządzenia, gdyż nie wykluczam zmiany stacjonarnego na laptopa. Znalazłem takie urządzenia:

Panowie,w związku z tym oświadczeniem proponuję zakończyć wątek.I nie wysilać się dalej. A wszystkie sensowne rady uznać za niebyłe.

Mam obawy co do kupowania sprzętu z drugiej ręki, bez gwarancji za takie pieniądze. Pozostanę przy sprzęcie nowym z czasem będę go modernizował, na pewno nie zostanę z nim do końca życia.

Jeśli to ma być nowy sprzęt, to faktycznie najlepiej kupić aktywne monitory studyjne. Nic lepszego w tej cenie się nie znajdzie. Jest to zresztą kierunek rozwojowy, bo takie monitory kiedyś można użyć do sypialni, do TV lub do komputera, jak już będziesz miał sprzęt w salonie:)

Nie przejmuj się zgryźliwymi uwagami o mp3, dobrze nagrane mp3 grają zaskakująco przyjemnie, a na forum nie ma tak wielu osób, które robiło takie testy na porządnym sprzęcie. Ogólnie lepiej brzmią mp3 na dobrym sprzęcie niż formaty bezstratne na słabym.

Jeszcze jedno: najlepszym forum jak chodzi o sprzęt studyjny jest Estrada i Studio, a tu masz test takich większych monitorów ADAM Audio A7X. Myślę, że warte są swojej ceny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

W takim razie zaczynam od kolumn, jeśli to ma mi na początku przynieść największy skok jakości. Czy stosunkowo tanie monitory studyjne na pewno lepiej zagrają niż większe cięższe i droższe kolumny np. MAGNAT QUANTUM 655, MONITOR AUDIO MR4 czy Roth Audio Oli 30? o jeśli chodzi o źródło? Jaki DAC lub karta muzyczna na USB? na allegro widzę tylko Cambridge Audio DAC Magic. Jak już się osłucham i będzie za mało kupię do tego wzmacniacz.

dobrze nagrane mp3 grają zaskakująco przyjemnie

A co to znaczny dobrze nagrane mp3?

a na forum nie ma tak wielu osób, które robiło takie testy na porządnym sprzęcie

Ja robiłem i mp3 przegrało.

Ogólnie lepiej brzmią mp3 na dobrym sprzęcie niż formaty bezstratne na słabym.

Oczywiście, że tak, ale też lepiej brzmią formaty bezstratne na dobrym sprzęcie niż mp3 na słabym:)

Panowie,w związku z tym oświadczeniem proponuję zakończyć wątek.I nie wysilać się dalej. A wszystkie sensowne rady uznać za niebyłe.

Co racja to racja.

Czy stosunkowo tanie monitory studyjne na pewno lepiej zagrają niż większe cięższe i droższe kolumny

no to musisz iść do sklepu posłuchać, czy najlepiej wypożyczyć, żeby się samemu przekonać,

monitory te nie zejdą do 30Hz, za to będą miały np. bardziej wyrównane pasmo, bi-amping itd.

Pokój, który podałeś nie jest duży, zależy z jakiej odległośći będziesz słuchał muzyki, gdzie ustawisz głośniki(bass reflex)

najważniejsze, żebyś sam posłuchał tego, co Cię interesuje

Czy stosunkowo tanie monitory studyjne na pewno lepiej zagrają niż większe cięższe i droższe kolumny

Do zwykłych kolumn trzeba jeszcze kupić wzmacniacz, a moim zdaniem wzmacniacze w rozważanym pułapie cenowym (3K za wzmacniacz + kolumny) do niczego się nie nadają. W monitorach masz wzmacniacz w cenie. Taka konstrukcja ma ogromne zalety zarówno jak chodzi o koszty produkcji jak i z punktu widzenia czysto technicznego.

Z technicznego punktu widzenia najlepiej by było, gdyby wszystkie kolumny miały taką konstrukcję: zwrotnica -> bimaping ->przetworniki. Jest to tańsze i daje lepszą jakość. Kolumna może byc mniejsza, bo niskie tony można w takiej konfiguracji lepiej kontrolować.

Na pewno nie powinno się jednak nic kupować w ciemno. Jeśli się zamawia sprzęt przez internet, to przysługuje prawo zwrotu bez podania przyczyny.

Dobrze rozumiem, że jeśli kupie monitory nie będzie już sensu kupować oddzielnego wzmacniacza? Jeśli zdecydowałbym się na kolumny jaki sensowny wzmacniacz musiałbym kupić? Te które wymieniłem Denon PMA 520 czy 720 lub Harman Kardon HK 980 nie sprawdzą się? Możecie jeszcze polecić jakiś DAC lub karte muzyczną USB?

Dobrze rozumiem, że jeśli kupie monitory nie będzie już sensu kupować oddzielnego wzmacniacza? Jeśli zdecydowałbym się na kolumny jaki sensowny wzmacniacz musiałbym kupić? Te które wymieniłem Denon PMA 520 czy 720 lub Harman Kardon HK 980 nie sprawdzą się? Możecie jeszcze polecić jakiś DAC lub karte muzyczną USB?

Mowa o monitorach AKTYWNYCH czyli z wbudowanym wzmacniaczem. Jako DAC USB można polecić Asusa Xonar Essence One (jedyna wada, to brak pilota). Wzmacniacza nie polecę, bo moim zdaniem w tej klasie cenowej nie ma nic sensownego.

chodzi o to, że jako, że każdy monitor aktywny ma własne wzmacniacze, więc i gałka regulacji głośności(ta głośnikowa) działa na jeden głośnik, kupując daca z regulacją gł. spełnia on rolę jakby preampa(podłączasz 2 głośniki do daca, którym regulujesz głośność)

a propos daców, poczytaj tematy, jest duży wybór,

można polecić matrixa mini-i, (ma pilota) - generalnie, na długi czas po jego kupnie mógłbyś zapomnieć o upgradzie daca, tylko myśleć w przyszłości o zmianie głośników na lepsze

Pierwszą mądrą decyzję jak rozumiem juz podjąłeś:

- rezygnacja z odtwarzacza CD na rzecz komputera i plików- w przyszłości swoje mp3-ki zastąpisz bezstratnymi plikami flac 24/192 i tym sposobem przeskoczysz wąskie gardło jakim stał sie odtwarzacz CD

Teraz pomyśl serio o kolumnach aktywnych (ja proponowałem te sliczne Yamahy bo ich słuchałem, inni maja inne propozycje ale fakt że to słuszny kierunek, przynajmniej tani i sprawdzony.

Następny krok to DAC. Tu mam taką propozycję- jeśli chcesz pozostać przy PC to Xonar STX z dobrymi opampami (znajdziesz wszystko w wątku w dziale PC), W tym momencie będziesz miał aktywne kolumny i doskonałą obsługę Foobarem z możliwością odczytu od mp3 do SACDISO. Jeśli natomiast laptop to DAC na USB i po sprawie. Nie kombinuj tu za wiele, Magic jest super, wywalanie większej kasy za samego DAC-a będzie bezsensowne w tym przypadku.

Plusem ędzie to że wszystko będziesz miał nowe z papierami a to nie do przecenienia.

Jaki sensowny wzmacniacz byś polecił abstrahując od kwoty?

Od kwoty się nie da abstrahować, ale jeśli się upierasz, to moim zdaniem taki entry level zaczyna się na poziomie Yamahy A-S2000. To nie znaczy, że uważam akurat ten model za najlepszy w swojej klasie, ale go słuchałem i nie jest zły.

Co do DAC'a to Cambridge Audio w ogóle nie polecam jako firmy, bo mam jej produkty, owszem jak na swoją cenę grają dobrze, ale się psują. No i nie rób wszystkiego na raz. Na razie masz kartę do kompa, rozwiąż problem kolumn, oswój się z dźwiękiem, po pewny mczasie coś pożycz i sprawdź sam co ci się podoba.

Co do DAC'a to Cambridge Audio w ogóle nie polecam jako firmy, bo mam jej produkty, owszem jak na swoją cenę grają dobrze, ale się psują

Ja też mam i się nie psują:)

Od kwoty się nie da abstrahować, ale jeśli się upierasz, to moim zdaniem taki entry level zaczyna się na poziomie Yamahy A-S2000

Nie przesadzajmy, można taniej i też dobrze. Mój kumpel ma totalnie budżetowy sprzęt jakim jest Marantz PM i CD 5003, a do tego kolumny Dali Concept 6 i gra to bardzo przyjemnie. Wszystko zależy od tego czego oczekujemy i ile mamy pieniędzy.

no rzesz k...wa mać ja kupuję płyty CD, moi znajomi też, znajomi znajomych również,/.../

Cóż, nikt nie jest doskonały... :)

zaraz pojawi się doktorek i się dowiesz co za badziewie masz i że poniżej 3000 za klocek to nic nie zagra ;)

Czuwam, czuwam... ktoś was musi, chłopaki, pilnować, bo zakładka Stereo osiągnęła jakiś czas temu dno... :)

A są ludzie po prostu początkujący w audio, którzy, jeśli wejdą tutaj, to dowiadują się nader ciekawych rzeczy i gotowi są jeszcze wam uwierzyć i wydać swoje pieniądze np. na płyty CD, zamiast na zestaw grający dobrej jakości. :)

Szanuję wasze priorytety, nic mi do tego, czym w domowym zaciszu kto się raczy, ale proszę tylko by PUBLICZNIE nie opowiadać bzdur o dobrze grających kompletnych zestawach za 3000 złociszy.

Tzn. oczywiście istnieją w tej cenie zestawy grające, nawet nowe, jak najbardziej, tyle że nazywanie ich dobrze grającymi jest - mówiąc łagodnie - przejawem koloryzowania i nadmiernego optymizmu.

Ze specjalną dedykacją dla wszystkich Orłów z zakładki Stereo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Szanuję wasze priorytety, nic mi do tego, czym w domowym zaciszu kto się raczy, ale proszę tylko by PUBLICZNIE nie opowiadać bzdur o dobrze grających kompletnych zestawach za 3000 złociszy.

Tzn. oczywiście istnieją w tej cenie zestawy grające, nawet nowe, jak najbardziej, tyle że nazywanie ich dobrze grającymi jest - mówiąc łagodnie - przejawem koloryzowania i nadmiernego optymizmu.

Wydaje mi się oczywistym, że im lepszy sprzęt tym więcej musimy za niego zapłacić. Tak po prostu musi być. Płacimy za jakość. Ja po prostu chcę kupić możliwe najlepszy sprzęt za 3000 zł. Powtarzam nie będę z nim do końca życia, kiedy tylko przestanie mi wystarczać. Aktualnie korzystam z karty Audiotrak Maya U5 i głośników Microlab Solo 7c uważasz że nie odczuje różnicy kupując stereo za 3000 zł?

Dd6 z całym szacunkiem można tanio,można dobrze nie maccie wody,nie każdy słucha plumkania

Nie przesadzajmy, można taniej i też dobrze. Mój kumpel ma totalnie budżetowy sprzęt jakim jest Marantz PM i CD 5003, a do tego kolumny Dali Concept 6 i gra to bardzo przyjemnie.

Ja niczego nikomu nie narzucam. Doradzam zgodnie z moimi prywatnymi odczuciami. Zawsze uważałem i nadal tak sądzę, że najlepiej iść na odsłuch do salonu i się przekonać osobiście. Niestety nie do końca sie tak da, bo nie wszystko da się w jednym miejscu kupić.

Taniego sprzętu oczywiście też da się słuchać z przyjemnością. Robią to w końcu miliony Polaków i są zadowoleni. To forum jest jednak dla ludzi, którzy szukają czegoś więcej.

Pomimo wszelkich kontrowersji jest moim zdaniem takie umowne minimum jakości, że słuchający odczuwa pewną magię i za każdym razem gdy zaczyna słuchać wpada w zachwyt jak pięknie to gra. Tego na pewno nie da się osiągnąć za 3000 PLN kupując w tej cenie nowy wzmacniacz, kolumny i DAC. Mając taki budżet trzeba podejść do sprawy trochę niestandardowo. Stąd propozycja kolumn aktywnych i DAC'a Asusa, który jest o tyle nietypowy, że firma wchodząc na określony, trudny rynek wybrała politykę niskiej ceny. DAC'a proponuję nie jako zakup w tej kwocie, tylko pewien cel na przyszłość. Na razie kolega ma jakąś kartę, więc mozna zacząć od kolumn.

Jak przyjedziesz kiedyś do PL wpadnij do mnie, akurat za taką sumkę mam uzbierany swój system. Jako całość na pewno zagra gorzej od Twojego systemu, ale myślę, że niewiele. A jeśli chodzi o amplifikację to myślę, że mój set pre/power powycierałby podłogę tak mocno zachwalanym przez Ciebie Sudgenem.

Reszty nie komentuję bo nie warto.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Bedzie niewiele gorszy od twojego. Krotka pilka.:

Twoj wzmak nowy kolo 8tys zl, dzis kupisz podobnej klasy, starszy, uzywany za tysiaka. Kolumny tak samo. Ile twoje monitory kosztowaly jako nowe? Kolo 800funtow? Dzis za uzywki zaplacisz 2tys zl, a moze i uda sie wychaczyc lepsze. I mamy sprzet na poziomie TWEGO HI-ENDU. Jedynie jakiegos w miare dobrego zrodla brakuje. Powtorze - Myslisz ze jak wydales na nowe graty kilka, kilkanascie tysiecy zlotych to nie da sie osiagniac podobnego poziomu za wiele nizsza kwote? Zejdz wkoncu na ziemie czlowieku i nie bujaj. Dalej bedziesz sie wymadrzal jaki to ty masz dobry system? Zaraz obrosniesz w piorka. Wytykasz innym ze nie widza niczego innego poza "wlasnymi badziewnymi i budrzetowymi systemami", a jestes taki sam.

Trzymasz sie swoich chorych teori nt. plikow, CD, vinyli co tylko swiadczy o twojej ulomnosci w dziedzinie audio. Napisze to jeszcze raz - Dwadziescia lat doswiadczenia, a nic z tego nie wyniosles. Zachowujesz sie jakbys mial klapki na oczach i zapewne tak jest, a innym wytykasz bledy.

?👈

Da rade Iza 2 tysiące,chlopaku nie daj się zwariować.To dla kogo jest to forum to kwestia umowna,może jeszcze wprowadzimy tu cenzus majątkowy? Wiadomo że im drożej tym łatwiej o dobre granie ale nie jest tak ze tanie nie gra, na początek aby się osluchac kup coś polecanego znanej marki typu Rotel,Nad to juz nie marketpwy chłam ale i nie high end, bezpieczny sprzęt do tegojalies dynadio i będziesz zadowolony.

odnoszę wrażenie od jakiegoś czasu, że co niektórzy zapomnieli o swoich pierwszych systemach na jakich słuchali muzy, teraz krążą po swojej orbicie i wymądrzają się patrząc na innych z góry

odnoszę wrażenie od jakiegoś czasu, że co niektórzy zapomnieli o swoich pierwszych systemach na jakich słuchali muzy, teraz krążą po swojej orbicie i wymądrzają się patrząc na innych z góry

Jeśli do mnie pijesz, to mój pierwszy "prawdziwy" system kosztował na dzisiejsze pieniądze ok. 7000zł (sprzęty nowe, kupowane w polskich i niemieckich salonach).

I grał beznadziejnie. :) Cóż: typowy błąd początkującego. Tylko, że wtedy nie było jeszcze możliwości - jak dzisiaj - zapytać bardziej doświadczonych userów na forum internetowym.

Myślę, że dziś za podobną kwotę, kupując klocki używane, da się złożyć coś grającego o niebo lepiej.

Także nie chodzi o wymądrzanie się, tylko, żeby się podzielić z górą 20-letnim doświadczeniem w audio.

Kto chce - niech korzysta. Kto nie chce - niech powiela moje błędy. Niech kupuje zabawki nowe i udaje że gra to świetnie.

Dziś nowy mam tylko 1 DAC i kabelki. Cała reszta - kupiona z drugiej ręki. I gra w końcu tak, jak sobie wymarzyłem.

Pewnie, że nie jest idealnie, ale to już bardziej wina pokoju i ustawienia sprzętu, niż sprzętu samgo w sobie.

Na 100% - można jeszcze lepiej, ale słuchając zestawów za ponad 50 tys funtów na niedawnym Dublin High End Show - za nic bym się nie zamienił. :) Były tam tylko 2 zestawy, które mnie zachwyciły, ale też tanio nie było... :(

Także jeszcze raz powtórzę: w całej zabawie nie chodzi o to, by nieprzytomnie wywalać ciężko zarobione pieniądze na stoliki pod sprzęt po 12 tys funtów (ponoć niesamowicie poprawiają brzmienie! :) ) i super ezoteryczne podstawki pod kable(!!!), tylko, żeby w założonym budżecie wydać swoją kasę mądrze.

A co to znaczy mądrze? Ano - kupujcie sprzęt audio, jak się kupuje samochody: znane marki to niższy spadek wartości, łatwa odsprzedaż i większe prawdopodobieństwo, że zagra dobrze.

A że swoje trzeba jednak wyłożyć? No sorry - nie moja wina.

Jeszcze raz: 3-4 tysiaki zostałbym przy kompie i MP3.....I dalej ciułał. Mając 9-10 tysi kupiłbym dobre używki, bo wówczas poczuję różnicę. Szok nie różnicę. Jak przy przesiadce ze 126p do Audi A6.

Oczywiście przesiadka ze 126p na Seicento też jest fajna ale nie tak bardzo. :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Nie ma to jak po 20 latach wielkiego doświadczenia słuchać przez rok kolumn w przeciw fazie i się nie zorientować :)

Wyjątkowo odkrywcze są też dyrdymały, że droższe gra lepiej. No doprawdy, 20 lat zajęło ci to dochodzenie?

Twój pierwszy "prawdziwy" system to już doprawdy wyjątkowo smutna historia. Rozumiem, że wcześniej muzyki nie słuchałeś czy tatuś ci kupił na komunię highenda?

Wyobraź sobie, że ja muzyki słuchałem najpierw na wzmaku unitra z kolumnami unitra i CD sanyo. Potem gdy zaczęła się rewolucja mp3 doszedł do tego komputer ze zintegrowaną kartą muzyczną.

Kiedy Unitra wyrzygała membrany nastał czas wierzy phillipsa, której do dziś słucham co któryś weekend kiedy odwiedzam rodziców.

Potem wyjechałem na studia i przez 5 lat w akademiku słuchałem muzyki na głośnikach 2.1 creative'a bo raz, że nie było kasy na nic lepszego, to nawet gdyby była to nie było ani warunków żeby to postawić ani żeby używać.

Co gorsze, do dziś nie mam prawdziwego systemu wg twoich kryteriów, a jakoś nie przeszkadza mi to przesłuchać 70.000 utworów w ciągu ostatnich 6 lat (statystyki last.fm). Jak ktoś potrzebuje sprzętu za 7k, żeby w ogóle zacząć słuchać muzyki to albo się pozamieniał z ku***em na głowy albo w ogóle nie ma pojęcia czym jest muzyka.

A kiedy ktoś pyta co kupić w danej kwocie to pisanie, że nic, bo grać zaczyna dopiero od 9k to już naprawdę podupcenie totalne. Ciekawe jaki masz samochód, bo moim zdaniem nic poniżej porshe panamera nie jeździ. Albo jaki masz dom, bo moim zdaniem wszystko poniżej willi na costa brava to śmietnik dla niewyedukowanych prostaków bez smaku.

Co do jednego tylko się zgadzam, przy kwocie 3k warto kupować używki, ryzyko jest naprawdę małe, że coś będzie nie teges, a korzyść rzędu 100% budżetu. Łatwość odsprzedaży jest nie do przecenienia. Nówki warto kupować, gdy się zamierza pozostać z jednym systemem na parę dobrych lat.

Kupisz używki za 3k i będziesz mówił kolesiom z nówkami za 6k, że u ciebie gra lepiej, kupisz nówki za 3k, i kasztan z używkami za 1,5k będzie ci mówił, że u niego gra lepiej :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

il Dottore ma racje.

da się znaleźć świetne używane cd do 3 tys, wzmak do 3 tys.

z kolumnami już trudniej, do klasy ww. urządzeń kolumny za ok. 6 tys.

np.

cd: yamaha cdx-2020 2,5tys

końcówki mocy: harman kardon pa-2400 (para) 3tys.

kolumny: phonar pentagon beta 4 tys, lub sonus faber grand piano domus 7,5 tys.

i to gra.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

doktorku, nie wiem co robisz w życiu i gdzie pracujesz, ale jeśli w pracy dajesz ludziom takie rady jak na forum, dzieląc się swoim rzekomo 20 letnim doświadczeniem, to gratuluję

grzechniks

fruwasz po orbicie razem z doktorkiem, czy jesteś tylko jego klakierem?

czy w ten sposób swoim wpisem pomogłeś koledze Tomassi w wyborze, chyba nie, bo on szuka zestawu za 3-4 koła

Jeszcze raz: 3-4 tysiaki zostałbym przy kompie i MP3.....I dalej ciułał. Mając 9-10 tysi kupiłbym dobre używki, bo wówczas poczuję różnicę.

Ja się z tym zgadzam. Jest jedno ale: można kupić aktywne monitory za 3-4K, bo one bedą miały lepszy stosunek jakości do ceny i wtedy ma to sens. Autor wątku uparł się na kolumny + wzmak, cóż, to nie ja będę tego słuchał.

Wydaje mi się, że niektórzy nie rozumieją istoty tego forum. Jak ktoś nie szuka wysokiej jakości dźwięku, to niech idzie na forum AGD. To oczywiście nie zmienia faktu, że muzyki można słuchać na wszystkim, ale nie o to tu chodzi.

Jaki ma sens przesiadka, na trochę lepszy sprzęt, który jednak i tak będzie sprawiał wrażenie ogromnego niedosytu? To jak zamiana brzydkiej laski, na ciut mniej brzydką.

Wydaje mi się, że niektórzy nie rozumieją istoty tego forum. Jak ktoś nie szuka wysokiej jakości dźwięku, to niech idzie na forum AGD. To oczywiście nie zmienia faktu, że muzyki można słuchać na wszystkim, ale nie o to tu chodzi.

dd6

przez chwilę nawet dobrze prawiłeś, radziłeś, ale później zacząłeś się zachowywać jak doktorek, oj nieładnie,

widzę że masz swój entry level, a ja wyobraź sobie mam nawet system marzeń, każdy z nas dąży do jak najlepszego dźwięku, ale różnymi drogami i przede wszystkim musi kierować się zasobnością swojego portfela

a tak swoją drogą to chyba ty nie rozumiesz jednak istoty tego forum

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.