Skocz do zawartości
IGNORED

Revox B77 mkII ciągnie taśmę

radziu21_

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie pod koniec taśmy zwłaszcza grubszej zaczyna ciągnąć.

Podczas przewijania zazwyczaj zwalnia i przy zatrzymywaniu przy przewijaniu po wciśnięciu stop nie naciąga taśmy tylko luźno zwisa.

Przy włączaniu szarpie taśmę, napinam ją ręcznie żeby się nie zerwała.

Wymieniłem rolkę dociskową na szybko ale nie pomogło - dalej ciągnie.

Ma ktoś jakieś pomysły na taką awarię?

Może też ktoś będzie miał instrukcję serwisową?

Pozdrawiam.

Witam! Przyczyną może też być zawilgocona taśma. Zobacz, czy nie zostawia brudu na rolkach i głowicach. Miałem takie gówniane taśmy i objaw był ten sam.

Pozdrawiam adam2948.

Może też ktoś będzie miał instrukcję serwisową?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wpisz w wyszukiwarce nazwę sprzętu i sciągnij :-). Dwie instrukcje dziennie bezpłatnie.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

To że taśma jest nowa o niczym nie świadczy, kupa taśm typu Ampex czy niektóre Basfy albo się już klei albo rozsypuje pod palcami.

Wymień koniecznie spark killery (Rifa) zanim Revox postawi Ci w pokoju zasłonę dymną o zapachu gorącej papy :-)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

To że taśma jest nowa o niczym nie świadczy, kupa taśm typu Ampex czy niektóre Basfy albo się już klei albo rozsypuje pod palcami.

Wymień koniecznie spark killery (Rifa) zanim Revox postawi Ci w pokoju zasłonę dymną o zapachu gorącej papy :-)

Nie mam pojęcia co mam wymienić?

A co do taśmy to jestem na tym punkcie przewrażliwiony i generalnie tu problem nie dotyczy taśm.

W A77 siedzą z tego co pamiętam 4 sztuki tego syfu, w B77 chyba też:

Ukryta Zawartość

Stare i nowe:

Ukryta Zawartość

(szare ERO są nowe)

post-22139-0-12321300-1352241570_thumb.jpg

Wymiana kosztuje grosze ale warto zaoszczędzić sobie takiej przygody, te kondy są wypełnione smołą i stąd te efekty specjalne ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Daj lepsze . Zobacz na zdjęciu gdzie zaznaczyłem trefny kondensator do wymiany, jak chce niech zostawi ale to zawsze, prędzej czy później skończy się skopceniem tego kondensatora (Rifa Miniprint).

Takie same trefne kondy są w A77,B77, PR99, A700 i jeszcze w kilku innych modelach. To samo siedzi w niektórych wzmakach Luxmana.

Dzięki.

Rozebrałem Revoxa i wszystko jest ok. Trefne kondy wyglądają ok, ale wymienię je jak radzisz jak tylko znajdę chwilę.

Ale wygląda na to, że znalazłem przyczynę, miałem ustawione 240V a w gniazdku miałem w chwili testu 236V. Ustawiłem na 220V i na razie jest ok. Znajomy elektryk mówi że 10% w górę to dopuszczalna różnica i żebym tak zostawił. Ale umówiłem się że weźmie go i sprawdzi profilaktycznie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.