Skocz do zawartości
IGNORED

DIABEŁ, LUCYFER, SZATAN - za a nawet przeciw :D

Radmruś

Rekomendowane odpowiedzi

Wiesz co, ty chyba uprawiasz taktykę zagadania ludzi na śmierć. Po kiego diabła na moje jedno zdanie wklejasz sto linijek tekstu? Na dodatek nie przypiął ni przyłatał. Ja ci zwróciłem jedynie uwagę, że wciśnięcie do tej biblijnej egzegezy słowa tartaros, jest głupim strzałem w stopę, jeśli chcesz udowadniać brak piekła albo też jakieś przeinaczenia w teologii katolickiej. Tartar bowiem w mitologii greckiej to nic innego, jak właśnie potocznie rozumiane piekło. Tam wieczne męki odbywali grzesznicy, którym bogowie nie wybaczyli ich postępków.

Odnosząc się do JEDYNEGO sensownego fragmentu w twoim tekście, znów trzeba stwierdzić, że trochę bez sensu jest przywoływanie akurat tego, na potwierdzenie twojej tezy. Akurat jest w nim mowa o upadłych aniołach, a kimże oni są w chrześcijaństwie? Diabłami właśnie. I gówno mnie obchodzi, czy masz więcej cytatów, odnoszę się do tego co w chrześcijaństwie jest potoczną wiedzą i wiarą. Całym chrześcijaństwie, nie tylko katolickim.

Jeśłi chcesz dyskutować z ludźmi to naucz się, że ważne są konkrety wyrażane w miarę krótko, jeśli się odnosisz do czegoś to rzeczowo i konkretnie. Pamiętaj, że dyskutujesz akurat teraz z ateistą. Dla którego to wszystko i tak mity.

Słowo „Tartar” występuje również w przedchrześcijańskiej mitologii pogańskiej. W Iliadzie Homera mityczny Tartar oznacza podziemne więzienie, znajdujące się ‛tak głęboko pod Hadesem, jak nad ziemią nieba’. Zostali tam uwięzieni mniej ważni bogowie oraz Kronos i inni tytani. Jak wykazano, biblijny Tartar nie oznacza miejsca, lecz stan, a zatem nie można go utożsamiać z Tartarem z mitologii greckiej. Warto jednak zauważyć, że mityczny Tartar nie był miejscem przeznaczonym dla ludzi, lecz dla istot nadludzkich. Pod tym względem zachodzi więc podobieństwo, gdyż biblijny Tartar wyraźnie nie odnosi się do stanu odosobnienia dusz ludzkich (por. Mt 11:23), lecz wyłącznie nadludzkich duchów, które zbuntowały się przeciw Bogu.

Stan całkowitego poniżenia symbolizowany przez Tartar jest zwiastunem wrzucenia Szatana i demonów do otchłani, co nastąpi przed rozpoczęciem Tysiącletniego Panowania Chrystusa. A po upływie tego okresu zostaną oni raz na zawsze unicestwieni, gdyż poniosą „drugą śmierć” (Obj 20:1-3, 7-10, 14; Mt 25:41).

Piotr

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Słowo „Tartar” występuje również w przedchrześcijańskiej mitologii pogańskiej.

A po jaką cholerę innymi słowami, powtarzasza to, co ja napisałem? Tartar to piekło starożytnych Greków.

W Iliadzie Homera mityczny Tartar oznacza podziemne więzienie, znajdujące się ‛tak głęboko pod Hadesem, jak nad ziemią nieba’. Zostali tam uwięzieni mniej ważni bogowie oraz Kronos i inni tytani.

Iliada jest nie jest mitologią, ale jest oparta na mitologii. Homer sobie pisał po swojemu, a mitologia grecka jest dużo starsza od Iliady. Nie poprawiaj nauki swoją religią.

W mitologii greckiej w Tartarze spędzali wieczność między innymi Syzyf i Tantal, którzy byli ludźmi, a nie bogami.

Powtórzę jeszcze raz - Tartar to w mitologii greckiej odpowiednik potocznie rozumianego piekła, w którym się odbywa karę wieczną.

Jak wykazano, biblijny Tartar nie oznacza miejsca, lecz stan, a zatem nie można go utożsamiać z Tartarem z mitologii greckiej.

Kto wykazał i gdzie?

Jeśli w chrześcijaństwie użyto słowa Tartar, to znaczy, ze je sobie w tym momencie zapożyczono, bo pasowało wczesnym chrześcijanom to tego, co chcieli wyrazić, a kultura grecka była dość popularna. Zapożyczono nie dlatego, ze im się brzmienie podobało. Tylko dlatego, ze coś wyrażało, co chcieli przekazać wiernym.

Warto jednak zauważyć, że mityczny Tartar nie był miejscem przeznaczonym dla ludzi, lecz dla istot nadludzkich.

Kłamstwo albo brak wiedzy. Kim był Syzyf i Tantal? To tylko dwa przykłady. Tartar był także dla ludzi.

Wniosek? Każda religia POTRZEBUJE STRASZAKA. Czegoś, co utrzyma owieczki w posłuszeństwie nakazom religijnym. Najlepszym sposobem jest wizja piekła i diabła. Jak wiemy diabeł i piekło istnieją w większości odłamów chrześcijaństwa i w islamie. Istniały także w wierzeniach starożytnych Greków i Rzymian.

Quod erat demonstrandum.

Tartar (łc. Tartarus z gr. Tártaros) 1. mit. gr. przepaść pod Hadesem, do której Zeus strącił Kronosa i Tytanów, miejsce wiecznych mąk m.in. Tantala i Syzyfa. 2. religiozn. w Nowym Testamencie – piekło.

Hasło opracowano na podstawie „Słownika Wyrazów Obcych” Wydawnictwa Europa, pod redakcją naukową prof. Ireny Kamińskiej-Szmaj, autorzy: Mirosław Jarosz i zespół. ISBN 83-87977-08-X. Rok wydania 2001.

TARTAR - występuje 1 raz, w formie czasownikowej, w 2 Piotra 2:4. Według starożytnej mitologii greckiej Tartar był częścią Hadesu, gdzie uwięzieni byli ludzie źli i cierpieli tam męki („The Analytical Greek Lexicon”, s. 398). Proponowane znaczenia - „więzić w otchłani, zatrzymywać w piekle” („Wielki Słownik Grecko-Polski do Nowego Testamentu”); „wrzucić lub wtrącić do Tartaru lub Gehenny” („The Analytical Greek Lexicon”, s. 398).

Piotr

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Chłopie z kim ty dyskutujesz? Napisałem o Tartarze a ty mi wklejasz definicję ze słownika, jak by ona coś zmieniała i jak by była jakimś źródłem prawdy objawionej. Nie wydaje ci się, ze po tym co wcześniej napisałem, to ja doskonale znam także i tę definicję?

Jeśli masz zastrzeżenia do moich opinii to z nimi polemizuj, a nie wklejaj cytaty.

Tartar (gr. Τάρτaρος Tartaros) - w mitologii greckiej to była najmroczniejsza i najniższa część krainy podziemia, gdzie przebywały dusze skazanych na wieczne cierpienie.

W większości przekładów Biblii słowo Tartar występuje zaledwie jeden raz.

2 Piotra 2:4 Jeżeli bowiem Bóg aniołom, którzy zgrzeszyli, nie odpuścił, ale wydał [ich] do ciemnych lochów Tartaru, aby byli zachowani na sąd

Tymczasem najtrafniejsze piekłu słowo greckie Tartar (Tartaros) nie doczekało się przetłumaczenia na piekło w żadnym przekładzie biblijnym! Dlaczego?

Jezus nie miał najmniejszych intencji, aby nas straszyć wiecznym piekłem i nigdy nie użył słowa Tartar.

Słowo „Tartar” występuje również w przedchrześcijańskiej mitologii pogańskiej. W Iliadzie Homera mityczny Tartar oznacza podziemne więzienie, znajdujące się ‛tak głęboko pod Hadesem, jak nad ziemią nieba’. Zostali tam uwięzieni mniej ważni bogowie oraz Kronos i inni tytani.

Warto jednak zauważyć, że mityczny Tartar nie był miejscem przeznaczonym dla ludzi, lecz dla istot nadludzkich. Pod tym względem zachodzi więc podobieństwo, gdyż biblijny Tartar wyraźnie nie odnosi się do stanu odosobnienia dusz ludzkich lecz wyłącznie nadludzkich duchów, które zbuntowały się przeciw Bogu.

Dodam jeszcze , że Iksjon według mitologii greckiej pierwszy człowiek, który zabił swojego krewnego - Ejoneusa - za co został strącony do Tartaru, gdzie przykuto go do wiecznie obracającego się, płonącego koła , niemniej Tartar nie był przeznaczony dla ludzi lecz głównie dla bogów .

Piotr

Oto jest pytanie - czy to duch Kacperek ? czy to opętanie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Chłopie z kim ty dyskutujesz? Napisałem o Tartarze a ty mi wklejasz definicję ze słownika, jak by ona coś zmieniała i jak by była jakimś źródłem prawdy objawionej. Nie wydaje ci się, ze po tym co wcześniej napisałem, to ja doskonale znam także i tę definicję?

Jeśli masz zastrzeżenia do moich opinii to z nimi polemizuj, a nie wklejaj cytaty.

Nadal pan nie rozumie , że tłumacze Biblii użyli hebrajskiego słowa szeol , greckiego hades i przetłumaczyli je na polski odpowiednik piekło lub w angielskich przekładach PŚ na hell , tj . świat pozagrobowy, królestwo zmarłych; podziemny świat ciemności, . Użyte w Biblii słowo piekło (szeol , hades) nie jest miejscem wiecznego cierpienia , jak naucza KK lecz krainą zmarłych , grobem człowieka .

Tartar (grecki czasownik tartaròo)

Występuje w tylko to słowo w 2P 2:4. Podobną myśl zawiera Judy 6 (nie występuje w nim słowo Tartar).W 1 P 3:19-20 Piotr wyjaśnił kiedy do tego doszło. Nawiązał tym samym do Rdz 6:1-4.

2 Piotra 2: 4 BT (podobnie BW)

Jeżeli bowiem Bóg aniołom, którzy zgrzeszyli, nie odpuścił, ale wydał ich do ciemnych lochów Tartaru, aby byli zachowani na sąd;

Nieposłuszne duchy znajdują się więc w: "ciemnych lochach" ("powrozy mroku" GP, "łańcuchy ciemności" BG). i w tym sensie jest przetłumaczony grecki czasownik tartaròo (tartar)

Tartar nie jest też:

stanem niebytu (jak Szeol i Hades) - Jezus głosił im po swoim zmartwychwstaniu, a nie gdy był w Hadesie ( 1 P 3:18-20) lecz miejscem przebywania demonów (zbuntowanych aniołów)

czekających na sąd ostateczny

Piotr

A tu coś co jest trochę podobne do mojego Radmor 5100. Co łączy te dwie wydawałoby się niczym niepowiązane rzeczy ???

Mianowicie obydwie nigdy nie zostały skażone zepsuciem :D

Tym razem jazz w wykonaniu Kościoła Rzymskokatolickiego. ZAPRASZAM

Ukryta Zawartość

Idę spać, dobranoc

Ukryta Zawartość

en werset mówi jednoznacznie , że karą za grzech jest śmierć oraz , że ludzie , którzy uwierzą w Jezusa Chrystusa posiądą życie wieczne , oczywiście wiara bez uczynków jest martwa , dlatego nie wystarczy uwierzyć , że Jezus istnieje ale trzeba dostosować swoje życie i postępowanie do nauk Chrystusa !

I na tej podstawie co? twierdzisz, że to dowód, że piekła nie ma?

Czy wiesz już dlaczego Jezus , gdy zmarł na krzyżu wstąpił do piekieł na trzy dni ? Wyjaśnienie , czym jest piekło , o którym mówi Biblia pozwoli nam zrozumieć dlaczego doskonały , bezgrzeszny Syn Boży doń trafił !

Jezus zstąpił do piekieł jako ten, który zwyciężył śmierć I szatana. Jako Zbawiciel okazuje swe zwycięstwo wszędzie. Jego zstąpienie do piekieł było zstąpieniem do Szeolu, miejsca pobytu dusz zmarłych sprawiedliwych i niesprawiedliwych. Zwyciężając śmierć Jezus otworzył duszom sprawiedliwych drogę do nieba, którą była dotąd zamknięta i na którą czekały dusze ludzi sprawiedliwych w Szeolu – od momentu grzechu pierworodnego aż do zwycięstwa Chrystusa jako Zbawiciela.

ks. Wiesław Baniak

Źródło:

Ukryta Zawartość

Nadal nie odniosłeś się do cytatów z Ewangelii Łk i Mt. Już sie nie łudzę, że się odniesiesz. W ogóle, jak zobaczylem elaboraty które tu wklejasz to odeszła ochota na jakąkolwiek dyskusję, Bo jak grochem o ścianę... napisałem na początku, trzymajmy się Biblii, a Ty wklejasz przydługaśne wydumki na podstawie poprzekręcanych przekładów Pisma.

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

I na tej podstawie co? twierdzisz, że to dowód, że piekła nie ma?

Jezus zstąpił do piekieł jako ten, który zwyciężył śmierć I szatana. Jako Zbawiciel okazuje swe zwycięstwo wszędzie. Jego zstąpienie do piekieł było zstąpieniem do Szeolu, miejsca pobytu dusz zmarłych sprawiedliwych i niesprawiedliwych. Zwyciężając śmierć Jezus otworzył duszom sprawiedliwych drogę do nieba, którą była dotąd zamknięta i na którą czekały dusze ludzi sprawiedliwych w Szeolu – od momentu grzechu pierworodnego aż do zwycięstwa Chrystusa jako Zbawiciela.

ks. Wiesław Baniak

Źródło:

Ukryta Zawartość

Nadal nie odniosłeś się do cytatów z Ewangelii Łk i Mt. Już sie nie łudzę, że się odniesiesz. W ogóle, jak zobaczylem elaboraty które tu wklejasz to odeszła ochota na jakąkolwiek dyskusję, Bo jak grochem o ścianę... napisałem na początku, trzymajmy się Biblii, a Ty wklejasz przydługaśne wydumki na podstawie poprzekręcanych przekładów Pisma.

Gdyby dusza ludzka była nieśmiertelna , jak uczy kościół katolicki wówczas Jezus Chrystus by nie mówił o zmartwychwstaniu . Zmartwychwstanie umarłych na Sąd Ostateczny przeczy nauce kk jakoby ludzie przebywali (żyli ) w piekle .

Ukryta Zawartość

Piotr

Kolejna kwestia - jeżeli , jak chce pan Romekjagoda Jezus trafił do PIEKŁA a nie jak utrzymuje Pismo Święte do GROBU , to DLACZEGO JEZUS Z PIEKŁA ZMARTWYCHWSTAŁ , jeżeli jak naucza KK w piekle przebywają ludzie ŹLI a nie ZMARLI ????????

Zły człowiek może się nawrócić ale zmarły już nie ma tej możliwości ? Zmarłego człowieka może wskrześić Bóg .

Cytat, który wkleiłem powyżej to wyjaśnia "Jego zstąpienie do piekieł było zstąpieniem do Szeolu, miejsca pobytu dusz zmarłych sprawiedliwych i niesprawiedliwych. Zwyciężając śmierć Jezus otworzył duszom sprawiedliwych drogę do nieba, którą była dotąd zamknięta i na którą czekały dusze ludzi sprawiedliwych w Szeolu – od momentu grzechu pierworodnego aż do zwycięstwa Chrystusa jako Zbawiciela."

Trzeba naprawdę złej woli albo indoktrynacji skutecznej, by tego nie rozumieć.

Także w Liście Apostoła Piotra: "Chrystus bowiem raz umarł za grzechy, sprawiedliwy za niesprawiedliwych, aby was do Boga przyprowadzić; zabity wprawdzie na ciele, ale powołany do życia Duchem. W nim poszedł ogłosić [zbawienie] nawet duchom zamkniętym w więzieniu, niegdyś nieposłusznym, gdy za dni Noego cierpliwość Boża oczekiwała" (1 P 3,18-20a). Ukrzyżowany poszedł więc z orędziem odkupienia nawet do tych, którzy byli tak bardzo zepsuci, że z ich powodu -- jak czytamy w Piśmie Świętym (Rdz 6,6) -- Bóg "żałował, że stworzył ludzi na ziemi".

Wyraźnie mowa tutaj o duchach zamkniętych w więzieniu, niegdyś nieposłusznych Bogu, czyli demonach zamieszkujących piekło.

Ponadto:

"Zauważmy przy okazji, że w przytoczonej wypowiedzi Apostoła Piotra znajduje się wyraz: "duchom". Coś jednak przetrwało z tych nieszczęśników, którzy zginęli w potopie, skoro "duchy" ich zdolne były usłyszeć radosną nowinę o odkupieniu! Jako chrześcijanom nie trzeba nam tłumaczyć, dlaczego Ewangelie -- w przeciwieństwie do Starego Testamentu -- głoszą nadzieję na życie wieczne wyraźnie i często. "Kto we Mnie wierzy -- powiada Pan Jezus do Marty, siostry zmarłego Łazarza -- choćby i umarł, żyć będzie. A każdy, kto żyje i wierzy we Mnie, nie umrze na wieki" (J 11,25n). Gdyby było tak, jak nauczają adwentyści czy świadkowie Jehowy -- tzn. gdyby człowiek w chwili śmierci umierał cały, razem z duszą, i gdyby dopiero przy zmartwychwstaniu ciał miał wrócić do życia -- przytoczone słowa Pana Jezusa zawierałyby nieprawdę."

Ukryta Zawartość

Ponieważ opierają się na kłamstwie. Największe kłamstwo o zmarłych to twierdzenie, że po śmierci człowieka jego dusza żyje dalej.

Centralna bzdura ŚJ. Sam Jezus mówił, że Ci, którzy w Niego wierzą, choćby umarli żyć będą. Dusza jest nieśmiertelna, Pismo mówi o tym wielokrotnie. Fałszywi prorocy, ot co.

Jeszce raz przypomnę słowa z PŚ ; KARĄ ZA GRZECH JEST ŚMIERĆ a NIE PIEKŁO !

Ew. Mateusza

(12) A synowie królestwa zostaną wyrzuceni na zewnątrz - w ciemność; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów .

(Ew. Mateusza 8:12, Biblia Tysiąclecia)

Ew. Łukasza

(28) Tam będzie płacz i zgrzytanie zębów, gdy ujrzycie Abrahama, Izaaka i Jakuba, i wszystkich proroków w królestwie Bożym, a siebie samych precz wyrzuconych.

(Ew. Łukasza 13:28, Biblia Tysiąclecia)

Ukryta Zawartość

"Jezus zstąpił do piekieł jako ten, który zwyciężył śmierć I szatana." - jakie bzdury napisał ks. Wiesław Baniak , jeżeli już , to Jezus zwyciężył śmierć z chwilą gdy zmartwychwstał po trzech dniach a nie w chwili gdy wstąpił do piekła (grobu) ! Ks. W.Baniak swoją wypowiedzią potwierdził jedynie , że Jezus pokonał śmierć , co oznacza że musiał umrzeć a skoro Jezus umarł na trzy dni , tzn. , że piekło jest grobem człowieka , jak prawdziwie uczy PŚ a nie miejscem kaźni dla niegodziwców !

I jeszcze jedno , Biblia mówi o paruzji Jezusa Chrystusa i wtedy Mesjasz zwycięży szatana , gdyby już to uczynił , to na Ziemi by zapanował pokój i miłosierdzie , a nic takiego na chwilę obecną nie ma miejsca !

Niemniej jesteśmy coraz bliżej nadejścia Królestwa Bożego , na którego czele zasiądzie Jezus Chrystus !

I jako katolik każdego dnia się o to modlisz w Modlitwie Pańskiej .

Piotr

Pojęcie katolickiego piekła jest bezsensowne jeszcze z innych powodów. Choćby z uwagi na dysproporcję pomiędzy grzechami człowieka, popełnionymi w krótkim życiu, a nieustającymi mękami w piekle. Czy to można nazwać sprawiedliwością? Czyż Bóg nie jest miłością?

Bóg jest miłością. Dlatego Jezus ustanowił sakrament pokuty. Bóg odpuszcza Ci grzechy, możesz się nawrócić. Zawsze masz szansę na 'resocjalizację' i wyczyszczenie rejestru.

Odnieś się także do tego:

(19) żył pewien człowiek bogaty, który ubierał się w purpurę i bisior i dzień w dzień świetnie się bawił. (20) U bramy jego pałacu leżał żebrak okryty wrzodami, imieniem Łazarz. (21) Pragnął on nasycić się odpadkami ze stołu bogacza; nadto i psy przychodziły i lizały jego wrzody. (22) Umarł żebrak, i aniołowie zanieśli go na łono Abrahama. Umarł także bogacz i został pogrzebany. (23) Gdy w Otchłani, pogrążony w mękach, podniósł oczy, ujrzał z daleka Abrahama i Łazarza na jego łonie. (24) I zawołał: Ojcze Abrahamie, ulituj się nade mną i poślij Łazarza; niech koniec swego palca umoczy w wodzie i ochłodzi mój język, bo strasznie cierpię w tym płomieniu. (25) Lecz Abraham odrzekł: Wspomnij, synu, że za życia otrzymałeś swoje dobra, a Łazarz przeciwnie, niedolę; teraz on tu doznaje pociechy, a ty męki cierpisz. (26) A prócz tego między nami a wami zionie ogromna przepaść, tak że nikt, choćby chciał, stąd do was przejść nie może ani stamtąd do nas się przedostać. (27) Tamten rzekł: Proszę cię więc, ojcze, poślij go do domu mojego ojca. (28) Mam bowiem pięciu braci: niech ich przestrzeże, żeby i oni nie przyszli na to miejsce męki. (29) Lecz Abraham odparł: Mają Mojżesza i Proroków, niechże ich słuchają. (30) Nie, ojcze Abrahamie - odrzekł tamten - lecz gdyby kto z umarłych poszedł do nich, to się nawrócą. (31) Odpowiedział mu: Jeśli Mojżesza i Proroków nie słuchają, to choćby kto z umarłych powstał, nie uwierzą.

(Ew. Łukasza 16:1-31, Biblia Tysiąclecia)

"Jezus zstąpił do piekieł jako ten, który zwyciężył śmierć I szatana." - jakie bzdury napisał ks. Wiesław Baniak , jeżeli już , to Jezus zwyciężył śmierć z chwilą gdy zmartwychwstał po trzech dniach a nie w chwili gdy wstąpił do piekła (grobu) ! Ks. W.Baniak swoją wypowiedzią potwierdził jedynie , że Jezus pokonał śmierć , co oznacza że musiał umrzeć a skoro Jezus umarł na trzy dni , tzn. , że piekło jest grobem człowieka , jak prawdziwie uczy PŚ a nie miejscem kaźni dla niegodziwców !

I jeszcze jedno , Biblia mówi o paruzji Jezusa Chrystusa i wtedy Mesjasz zwycięży szatana , gdyby już to uczynił , to na Ziemi by zapanował pokój i miłosierdzie , a nic takiego na chwilę obecną nie ma miejsca !

Niemniej jesteśmy coraz bliżej nadejścia Królestwa Bożego , na którego czele zasiądzie Jezus Chrystus !

I jako katolik każdego dnia się o to modlisz w Modlitwie Pańskiej .

Po pierwsze, przestań pisać wytłuszczoną czcionką, bo zgodnie z netykietą traktujesz swoje wypowiedzi całe (!) jako najważniejsze.

Po drugie, odnieś się Kolego wreszcie do cytatów biblijnych a nie wklejaj wydumki odnoszące się do pochodzenia znaczenia słów w językach (czym jak pokazał Ci StaryM strzelasz sobie w stopę, widocznie nie czytając tego, co sam wklejasz).

Jeszcze trochę i żaden z was tego nie doczeka, bo sie pozabijacie :)

Ani intencji (przynajmniej z mojej strony), ani narzędzi ku temu nie ma ;) także strachy nieuzasadnione ;)

Cytat, który wkleiłem powyżej to wyjaśnia "Jego zstąpienie do piekieł było zstąpieniem do Szeolu, miejsca pobytu dusz zmarłych sprawiedliwych i niesprawiedliwych. Zwyciężając śmierć Jezus otworzył duszom sprawiedliwych drogę do nieba, którą była dotąd zamknięta i na którą czekały dusze ludzi sprawiedliwych w Szeolu – od momentu grzechu pierworodnego aż do zwycięstwa Chrystusa jako Zbawiciela."

Trzeba naprawdę złej woli albo indoktrynacji skutecznej, by tego nie rozumieć.

Także w Liście Apostoła Piotra: "Chrystus bowiem raz umarł za grzechy, sprawiedliwy za niesprawiedliwych, aby was do Boga przyprowadzić; zabity wprawdzie na ciele, ale powołany do życia Duchem. W nim poszedł ogłosić [zbawienie] nawet duchom zamkniętym w więzieniu, niegdyś nieposłusznym, gdy za dni Noego cierpliwość Boża oczekiwała" (1 P 3,18-20a). Ukrzyżowany poszedł więc z orędziem odkupienia nawet do tych, którzy byli tak bardzo zepsuci, że z ich powodu -- jak czytamy w Piśmie Świętym (Rdz 6,6) -- Bóg "żałował, że stworzył ludzi na ziemi".

Wyraźnie mowa tutaj o duchach zamkniętych w więzieniu, niegdyś nieposłusznych Bogu, czyli demonach zamieszkujących piekło.

Ponadto:

"Zauważmy przy okazji, że w przytoczonej wypowiedzi Apostoła Piotra znajduje się wyraz: "duchom". Coś jednak przetrwało z tych nieszczęśników, którzy zginęli w potopie, skoro "duchy" ich zdolne były usłyszeć radosną nowinę o odkupieniu! Jako chrześcijanom nie trzeba nam tłumaczyć, dlaczego Ewangelie -- w przeciwieństwie do Starego Testamentu -- głoszą nadzieję na życie wieczne wyraźnie i często. "Kto we Mnie wierzy -- powiada Pan Jezus do Marty, siostry zmarłego Łazarza -- choćby i umarł, żyć będzie. A każdy, kto żyje i wierzy we Mnie, nie umrze na wieki" (J 11,25n). Gdyby było tak, jak nauczają adwentyści czy świadkowie Jehowy -- tzn. gdyby człowiek w chwili śmierci umierał cały, razem z duszą, i gdyby dopiero przy zmartwychwstaniu ciał miał wrócić do życia -- przytoczone słowa Pana Jezusa zawierałyby nieprawdę."

Ukryta Zawartość

Centralna bzdura ŚJ. Sam Jezus mówił, że Ci, którzy w Niego wierzą, choćby umarli żyć będą. Dusza jest nieśmiertelna, Pismo mówi o tym wielokrotnie. Fałszywi prorocy, ot co.

Ew. Mateusza

(12) A synowie królestwa zostaną wyrzuceni na zewnątrz - w ciemność; tam będzie płacz i zgrzytanie zębów .

(Ew. Mateusza 8:12, Biblia Tysiąclecia)

Ew. Łukasza

(28) Tam będzie płacz i zgrzytanie zębów, gdy ujrzycie Abrahama, Izaaka i Jakuba, i wszystkich proroków w królestwie Bożym, a siebie samych precz wyrzuconych.

(Ew. Łukasza 13:28, Biblia Tysiąclecia)

(Ezechiela 18:4) „Oto wszystkie dusze należą do mnie. Jak dusza ojca, tak i dusza syna należy do mnie. Dusza, która grzeszy, ta umrze.”

(Mateusza 26:38) „Wtedy powiedział do nich: ‘dusza moja jest głęboko zasmucona, aż do śmierci. pozostańcie tu i czuwajcie ze mną’.”

(Marka 3:4) „Następnie rzekł do nich: ‘Czy wolno w sabat spełnić dobry uczynek, czy popełnić zły uczynek, duszę wybawić czy zabić?’ Ale oni milczeli.

(Łukasza 6:9) „wtedy Jezus rzekł do nich: ‘Pytam was: Czy wolno w sabat czynić dobrze, czy wyrządzać krzywdę, duszę wybawić czy zgładzić?’.”

(Hebrajczyków 10:39) „My zaś nie jesteśmy z tych, którzy się wycofują ku zagładzie, lecz z tych, którzy wierzą ku zachowaniu duszy przy życiu.”

(Jakuba 5:20) „wiedzcie, że kto zawróci grzesznika z błędu jego drogi, ten wybawi Jego duszę od śmierci i zakryje mnóstwo grzechów.”

(Jeremiasza 38:17) „Jeremiasz powiedział więc do Sedekiasza: Oto, co rzekł Jehowa, Bóg Zastępów, Bóg Izraela: Jeśli rzeczywiście wyjdziesz do książąt króla Babilonu, twoja dusza żyć będzie i to miasto nie zostanie spalone ogniem, a ty i twoi domownicy pozostaniecie przy życiu.”

(Psalm 7:2a lub 3a) „…aby nikt mej duszy nie rozszarpał jak lew…”

(Psalm 22:29b lub 30b) „… zegną się przed nim wszyscy, którzy zstępują do prochu, i żaden swej duszy nie zachowa przy życiu.”

(Psalm 78:50) „… Nie powstrzymał ich duszy od śmierci, a ich życie wydał zarazie.”

(Sędziów 16:30) „I rzekł Samson: ‘Niech moja dusza umrze razem z Filistynami’. Potem naprężył się z mocą i dom zaczął się walić na władców sojuszniczych i na cały lud, który w nim był, tak iż martwych — tych, których uśmiercił w chwili swej śmierci — było więcej niż tych, których uśmiercił za swego życia.”

(Jozuego 10:39) „I podbił go oraz jego króla i wszystkie jego miejscowości, i pobili ich ostrzem miecza, i wydali na zagładę wszelką duszę, która w nim była. Nikogo nie pozostawił przy życiu. Jak postąpił z Hebronem, tak też postąpił z Debirem i jego królem — tak jak postąpił z Libną oraz jej królem.”

Jak myślisz dusza Adama i Ewy nadal żyje ?

Po pierwsze, przestań pisać wytłuszczoną czcionką, bo zgodnie z netykietą traktujesz swoje wypowiedzi całe (!) jako najważniejsze.

Po drugie, odnieś się Kolego wreszcie do cytatów biblijnych a nie wklejaj wydumki odnoszące się do pochodzenia znaczenia słów w językach (czym jak pokazał Ci StaryM strzelasz sobie w stopę, widocznie nie czytając tego, co sam wklejasz).

Ani intencji (przynajmniej z mojej strony), ani narzędzi ku temu nie ma ;) także strachy nieuzasadnione ;)

Według Biblii nie ma żadnego czyśćca ! Resocjalizować się możesz za życia a nie po śmierci . Dlatego Jezus wskazał nam , którą drogę mamy wybrać aby żyć . Jezus Chrystus adresował swoje nauki do żyjących na Ziemi , tu i teraz , gdyby było inaczej , to by poszedł do piekła z orędziem bożym .

Ukryta Zawartość

Piotr

(Ezechiela 18:4) „Oto wszystkie dusze należą do mnie. Jak dusza ojca, tak i dusza syna należy do mnie. Dusza, która grzeszy, ta umrze.”

A prosiłem, używaj rzetelnego przekładu:

(4) Oto wszystkie osoby są moje: tak osoba ojca, jak osoba syna. Są moje. Umrze tylko ta osoba, która zgrzeszyła.

(Mateusza 26:38) „Wtedy powiedział do nich: ‘dusza moja jest głęboko zasmucona, aż do śmierci. pozostańcie tu i czuwajcie ze mną’.”

Taaak... I oczywiście chodzi tutaj jednoznacznie o śmierć duszy Chrystusa... :) Dobre, dobre.

A prosiłem, używaj rzetelnego przekładu:

(4) Oto wszystkie osoby są moje: tak osoba ojca, jak osoba syna. Są moje. Umrze tylko ta osoba, która zgrzeszyła.

Nie zmienia to w niczym sensu wypowiedzi , kto zgrzeszył , ten umrze !

Piotr

(Marka 3:4) „Następnie rzekł do nich: ‘Czy wolno w sabat spełnić dobry uczynek, czy popełnić zły uczynek, duszę wybawić czy zabić?’ Ale oni milczeli.

J.w. Weź do ręki rzetelny przekład:

(4) A do nich powiedział: Co wolno w szabat: uczynić coś dobrego czy coś złego? Życie ocalić czy zabić? Lecz oni milczeli.

Nie zmienia to w niczym sensu wypowiedzi , kto zgrzeszył , ten umrze !

No nie zamydlaj. Śmierć ciała to nie śmierć duszy. O śmierci duszy nie ma tu żadnej mowy, więc nie przekręcaj i nie dopowiadaj.

(Jozuego 10:39) „I podbił go oraz jego króla i wszystkie jego miejscowości, i pobili ich ostrzem miecza, i wydali na zagładę wszelką duszę, która w nim była. Nikogo nie pozostawił przy życiu. Jak postąpił z Hebronem, tak też postąpił z Debirem i jego królem — tak jak postąpił z Libną oraz jej królem.”

I znowu manipulacja źródłami.

(39) I zdobył go wraz z jego królem i wszystkimi przyległymi doń miastami: pobili go ostrzem miecza i obłożyli klątwą wszystko, co w nim żyło, nie oszczędzając nikogo. Jak postąpił z Hebronem, tak uczynił z Debirem i jego królem, jak przedtem uczynił z Libną i jej królem.

Taaak... I oczywiście chodzi tutaj jednoznacznie o śmierć duszy Chrystusa... :) Dobre, dobre.

To dlaczego Jezus jak zmarł na krzyżu , dopiero po trzech dniach , gdy Go Bóg wskrzesił ukazał się Marii Magdalenie a nie na przykład już tego samego dnia ?

Piotr

Wy naprawdę myslicie, że wierzącego mozna przekonać do inaczej wierzącego? Przecież to z założenia jest niemożliwe.

To sa podstawy wiary, albo się w coś wierzy albo nie. I nie ma sensu toczyć sporów o to, czaja wiara jest słuszniejsza.

Jedyne, co człowiek w takiej sytuacji może i powienien zrobić, to przyjąć, że inny może wierzyć w co innego, i inaczej.

Dalej:

"(28) Nie bójcie się tych, którzy zabijają ciało, lecz duszy zabić nie mogą. Bójcie się raczej Tego, który duszę i ciało może zatracić w piekle."

Mt 10, 28

Biblia Tysiąclecia

Na zakończenie spytam, czy wiesz jak zmieniała się wykładnia nauki ŚJ o duszy? Bo z tego co wiem, dość swobodnie....

Jeżeli więc ktoś odrzuca egzystencję dusz po śmierci, to powinien też konsekwentnie odrzucić prawdę o zmartwychwstaniu. Proszę zauważyć, że tej nauki o nieśmiertelności duszy nie można przeciwstawić zmartwychwstaniu ciał bo i o tym mówi ta przypowieść (Łk 16, 31).

Ciekawa jest interpretacja przez Świadków Jehowy tej przypowieści. Otóż najpierw uczyli oni, że Łazarz symbolizuje „narody pogańskie” a bogacz — „naród żydowski” (por. — jeżeli Starsi Zboru nie ukryli już tej literatury — „Na tamtym świecie” s. 32-33; „Strażnica” Rok CIII 1982 Nr 18, s. 17). Później zaczęli uczyć, że bogacz to „samolubne duchowieństwo chrześcijańskie”, a Łazarz oznacza „wiernych członków ostatka ciała Chrystusowego” zgromadzonych od 1919 roku (por. „Niech Bóg będzie prawdziwy” rozdz. VIII par. 21). Dzisiaj nauczają Świadkowie Jehowy, że Łazarz przedstawiał „zwykłych ludzi, którzy uznali Syna Bożego, a bogacz „zadufanych w sobie przywódców religijnych” (por. Będziesz mógł żyć…” s. 88). Jaka będzie następna interpretacja tej przypowieści?

Wy naprawdę myslicie, że wierzącego mozna przekonać do inaczej wierzącego? Przecież to z założenia jest niemożliwe.

To sa podstawy wiary, albo się w coś wierzy albo nie. I nie ma sensu toczyć sporów o to, czaja wiara jest słuszniejsza.

Jedyne, co człowiek w takiej sytuacji może i powienien zrobić, to przyjąć, że inny może wierzyć w co innego, i inaczej.

Ano głupio mi, że się dałem wciągnąć. Ale wkurza mnie, jak ktoś manipuluje Pismem Św.

Masz rację, odpuszczam, bo to nie prowadzi donikąd. Kto chce, już ma dość materiału, cytatów i odwołań, by wyrobić sobie zdanie.

Dla podsumowania wg ŚJ diabeł istnieje, piekło nie, dusza jest śmiertelna, grzesznicy po prostu umierają.

Dalej:

"(28) Nie bójcie się tych, którzy zabijają ciało, lecz duszy zabić nie mogą. Bójcie się raczej Tego, który duszę i ciało może zatracić w piekle."

Mt 10, 28

Biblia Tysiąclecia

Ano głupio mi, że się dałem wciągnąć. Ale wkurza mnie, jak ktoś manipuluje Pismem Św.

Masz rację, odpuszczam, bo to nie prowadzi donikąd. Kto chce, już ma dość materiału, cytatów i odwołań, by wyrobić sobie zdanie.

Dla podsumowania wg ŚJ diabeł istnieje, piekło nie, dusza jest śmiertelna, grzesznicy po prostu umierają.

Manipulatrorów było, jest i będzie.

Natomiast ja zauważam u ludzi zupełnie normalnie pozytywnych i dużej empatii, fakt agresywności w stosunku do podobnych ludzi ale wyznających inną religię.

ZAuważ, że lepiej się skupiać na tym, co wspólne, a tym jest najważniejsze przesłanie - Miłość.

Dalej:

Mt 10, 28

Biblia Tysiąclecia

Podaję dokładne wersety z różnych przekładów Biblii (sprawdź osobiście , jak będziesz miał czas ) :

• 1 list Piotra 3:20: „Za dni Noego (…) niewielu, to jest osiem dusz, ocalało przez wodę”. W oryginale występuje w tym miejscu słowo: psy-chai (liczba mnoga od psy-che), i większość polskich przekładów Biblii oddają to greckie słowo jako dusza (Biblia Tysiąclecia, Biblia gdańska, Biblia księdza Romaniuka, księdza Wujka, Przekład Nowego Świata). Jak widać, i co ciekawe, nawet Biblia Tysiąclecia (katolicka — jedna z najbardziej znana i popularna) notuje w tym miejscu słowo dusza.

• Księga Rodzaju 9:5: „Albowiem krwi dusz waszych będę się domagał” (Wujek 1962) – wynika z tego, że dusza posiada krew. Niestety, w Biblii Tysiąclecia pominięto w tym miejscu słowo dusza.

• Jozuego 11:11: „Zabili każdą duszę, która była w niem, ostrzem miecza mordując”. – w tym wersecie czytamy, że dusze dały się zabić, więc są materialne, a nie mają postaci jakiegoś ciała astralnego. W Biblii Tysiąclecia czytamy w tym miejscu: „Nie pozostawili żadnej żywej duszy…”.

• 1 Mojżeszowa (Rodzaju) 1:20-21, 24-25: „I rzekł Bóg: Niech hojnie wywiodą wody płaz duszy żywiącej (…). I stworzył Bóg wieloryby wielkie, i wszelką dusze żywiącą płazającą się (…). I rzekł tez Bóg: Niech wyda ziemia duszę żywiącą według rodzaju swego (…)” (Biblia gdańska) – występuje tu również wiele razy słowo nefesz-dusza; tak samo oddaje to Wujek; jednak Biblia Tysiąclecia zamienia duszę na istoty, nie mogąc pogodzić się z myślą, że i zwierzęta nazywane są duszami.

I najciekawszy werset :

Objawienia 16:3: „I zamieniło się w krew jakby zmarłego, i co było w morzu, powymierało — każda żywa dusza”. (New World Translation)

A zatem, również i chrześcijańskie pisma greckie mówią, że zwierzęta są duszami.

W tekście greckim występuje tu słowo psyche — odpowiednik hebrajskiego nefesz, czyli dusza. I znowu poprawnie oddaje ten werset Wujek oraz Biblia gdańska, natomiast Biblia Tysiąclecia podaje tu słowo istoty.

Piotr

Ja już skończyłem , naginanie treści Pisma Świętego przez kk jest tak samo obrzydliwe , jak jego historia na przestrzeni 2000 lat . O ile o przesłanie Biblii możemy się spierać i licytować o tyle niechlubnej historii kk nie da się niczym zamazać - AMEN

KK w imię Boga zabijał - to są fakty ! I nie jestem zdziwiony , że dla własnej korzyści nagiął treść PŚ w kwestii piekła aby trzymać w strachu wiernych i się na nich bogacić , to nie jedyne świństwo tej niecnej instytucji , która zgodnie z proroctwem Jezusa Chrystusa będzie wrzucona w ogień wieczny .

Piotr

Natomiast ja zauważam u ludzi zupełnie normalnie pozytywnych i dużej empatii, fakt agresywności w stosunku do podobnych ludzi ale wyznających inną religię.

Jeśli dałem wrażenie, bądź - co gorsza - byłem agresywny w jakikolwiek sposób, to przepraszam i wstydzę się. Niemniej, nie należy mylić także żywego sporu na argumenty z agresją.

Jozuego 11:11: „Zabili każdą duszę, która była w niem, ostrzem miecza mordując”. – w tym wersecie czytamy, że dusze dały się zabić, więc są materialne, a nie mają postaci jakiegoś ciała astralnego. W Biblii Tysiąclecia czytamy w tym miejscu: „Nie pozostawili żadnej żywej duszy…”.

W BT czytamy: (11) Ostrzem miecza pobili wszystko co żywe, obłożywszy klątwą. Nie pozostawiono żadnej żywej duszy, a Chasor spalono.

Dalej jednak z uporem pomijasz niewygodne fragmenty z Łk i Mt, do skomentowania, których w odniesieniu do piekła wielokrotnie Cię prosiłem.

Dalej:

Jak można zauważyć w świetle Mt 10, 28, dusza nie może być zabita przez ludzi. Samo zaś zabicie ciała zostaje ukazane na tle zatracenia duszy. Ciało i dusza mogą być zatracone w piekle, a nie zabite. Można zabić tylko ciało, i to w życiu doczesnym, przed zmartwychwstaniem. Później można je wraz z duszą jedynie zatracić. Na wieki.

(...)

Wiarę Izraelitów w nieśmiertelność duszy ukazuje 1Sm 28, 7-20. Duch Samuela przepowiadał w imieniu Boga (1Sm 28, 16, 18). Chyba, że Samuel był demonem i jako demon się ukazał Saulowi i jako demon (sic!) przekazywał polecenia Boga…. (hmmmm?)

W świetle Pwt 18, 11, gdzie znajdujemy zakaz zwracania się do duchów o pomoc, widać, że Izraelici wierzyli w egzystencję dusz zmarłych, a nie tylko w demony, których ten fragment nawet nie wymienia.

Mk 15, 35 nn — czyż tutaj nie widać wiary w życie pozagrobowe. Żydzi myśleli, że wzywa Jezus Eliasza na pomoc, który znajdował się w szeolu sprawiedliwych. Jeżeli pierwszym, który zmartwychwstał cieleśnie jest Jezus Chrystus, to pod jaką postacią przebywał Eliasz w szeolu sprawiedliwych?

(...)

I jeszcze jedno. Pan Bóg stworzył człowieka na Obraz i Podobieństwo Swoje. Na czym by więc miało polegać to podobieństwo, jeżeli człowiek nie miałby duszy nieśmiertelnej, duchowej? Jeżeli podobieństwo człowieka do Boga miałoby być jedynie fizyczne, materialne i cielesne, to jaki wygląd ma Pan Bóg? Jaka posiada grupę krwi, ile waży i jakiego jest wzrostu? A jaki kolor maja Jego oczy? A jeżeli jest podobny człowiek do Pana Boga na sposób fizyczny, to który człowiek, z żyjących lub umarłych, jest najbardziej do Niego podobny?

I najciekawszy werset :

• Objawienia 16:3: „I zamieniło się w krew jakby zmarłego, i co było w morzu, powymierało — każda żywa dusza”. (New World Translation)

A zatem, również i chrześcijańskie pisma greckie mówią, że zwierzęta są duszami.

W tekście greckim występuje tu słowo psyche — odpowiednik hebrajskiego nefesz, czyli dusza. I znowu poprawnie oddaje ten werset Wujek oraz Biblia gdańska, natomiast Biblia Tysiąclecia podaje tu słowo istoty.

+

0

New World Translation...?

Ja trzymam się jednego przekłądu powszechnie uznanego, tj. BT, bez manipulacji i lawirowania między wersjami:

"(3) A drugi wylał swą czaszę na morze: I stało się ono krwią jakby zmarłego, i każda z istot żywych poniosła śmierć - te, które są w morzu."

Zacytuję mądrzejszch ode mnie Biblistów, sam się słabo znam na grece:

"A teraz od strony Pisma Świętego: neszamah — tchnienie życia (Rdz 2, 7), nephesz — istota żywa (Rdz 2, 7), psyche — dusza, pryncypium życia, pneuma — duch, dusza.

Tchnienie, oddech — to w rzeczywistości najbardziej typowe znamiona bytu pozostającego przy życiu. Być przy życiu — znaczy mieć w sobie tchnienie (2Sm 1, 9; Dz 20, 10); gdy człowiek umiera, uchodzi zeń dusza (Rdz 35, 18), człowiek „oddaje ducha” (Jer 15, 9); gdy zmartwychwstaje, wraca doń dusza (3Krl 17, 21)."

(wszystkie cytaty z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ja już skończyłem , naginanie treści Pisma Świętego przez kk jest tak samo obrzydliwe , jak jego historia na przestrzeni 2000 lat . O ile o przesłanie Biblii możemy się spierać i licytować o tyle niechlubnej historii kk nie da się niczym zamazać - AMEN

KK w imię Boga zabijał - to są fakty ! I nie jestem zdziwiony , że dla własnej korzyści nagiął treść PŚ w kwestii piekła aby trzymać w strachu wiernych i się na nich bogacić , to nie jedyne świństwo tej niecnej instytucji , która zgodnie z proroctwem Jezusa Chrystusa będzie wrzucona w ogień wieczny .

Słowa Jar1 o agresji chyba trafiły w ścianę....

Rozumiem, że gdy kończą się argumenty merytoryczne wynajdujesz zasłony dymne i tematy zastępcze. Cóż, można i tak.

Co do strachu, to Kolego szanowny możesz sobie myśleć o nauce KK cokolwiek chcesz - jeśli teoria strachu przed piekłem Ci w tym pomaga - wolna droga.

W przeciweiństwie do Ciebie nie zamierzam na koniec obrzucić Ciebie błotem. Nie zamierzam też wywlekać tutaj manipulacji ŚJ, które są powszechnie znane. Nawet nie pytam, gdzie w Piśmie Jezus prorokował, że wrzuci w ogień wieczny Kościół, który sam ustanowił.

Idź w pokoju, przewietrz umysł i upuść sobie trochę żółci. Myślę, że poczujesz się lepiej.

Chcaiłem jeszcze coś dopisać, ale mi sie włączyłeś z tym długim tekstem:)

To wal śmiało teraz. Spór teologiczny o istnieniu piekła i nieśmiertelności duszy Kolega 23031970 z klasą i polotem zakończył, więc można mieć nadzieję, że już Ci się z długaśną wklejką nie wkolebie w paradę ;)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.