Skocz do zawartości
IGNORED

Winylomania w Planete+

Gość absolute magnitude

Rekomendowane odpowiedzi

Gość absolute magnitude

(Konto usunięte)

Taka ciekawostka na kanale Planete+,

odnośnik do zapowiedzi i daty emisji TUTAJ

Reżyser, który sam jest kolekcjonerem płyt i DJ'em, odbywa podróż po siedmiu krajach, gdzie odwiedza zapomniane sklepy z winylami, przetrząsa targi i spotyka się z innymi pasjonatami. Film w pogodny i ironiczny sposób pokazuje ludzi, dla których kolekcjonowanie płyt stanowi nie tylko hobby, ale wręcz styl życia. Przede wszystkim jednak film jest kolejnym głosem w chórze muzyków, DJ'ów, ekspertów i audiofilów, którzy sprzeciwiają się muzycznemu fast-foodowi. Rozmówcy Campany wielokrotnie podkreślają, że urok winyli nie polega tylko na ich brzmieniu, znacznie bogatszym od "sprasowanego" MP3. Istotnym czynnikiem jest też wysiłek, który trzeba włożyć w zdobycie płyt. Winyli nie można ściągnąć z internetu, wielu z nich nie ma również w sprzedaży, co zmusza do poszukiwań, nawiązywania kontaktów z innymi kolekcjonerami, dokonywania wymian. W ten sposób tworzy się społeczność, skupiona wokół wspólnej pasji, która zrzesza kilka pokoleń.

http://youtu.be/UMRVWzQvr-4

https://www.audiostereo.pl/topic/98442-winylomania-w-planete/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

IMHO beznadziejny program, lepiej sobie w tym czasie posłuchać jakiejś płyty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

We stand in the Atlantic
We become panoramic

...i wkurzające podczas oglądania w/w filmu jest pokazywanie sklepów z winylami na całym świecie ;-) u nas to nawet promil tego nie jest. Generalnie sam film jest dj-ach ale są fajne momenty, wywiad z człowiekiem z Gotan Project i anegdotka o ich 1 płycie, której wzięli "z górką" 1000 szt. w tłoczni i myśleli, że nie zejdzie przez kilka lat, a poszła na pniu i teraz jest białym krukiem. Fajna też była tłocznia. Dałbym 3+ w skali uniwersyteckiej ;-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Apetyt był bo rzadko w tv pojawia się temat winyli a tymczasem mocno walczyłem, żeby nie przysnąć. Zmarnowany i wyjątkowo nudnie podany materiał z kilkoma ciekawostkami. Ciekawe za to czy ktoś oglądał 15 minutowy wstępniak wprowadzający do filmu - też był o winylach, niestety w programie tego już nie raczyli podać więc załapałem się na ostatnią minutę. Może był ciekawszy od filmu właściwego?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.