Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy HA-2013. Poskładaj razem z nami.

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie jak podłączyć potencjometr, chodzi mi o mase. Ja podłączyłem: masa z jacka do potka i z potka do płytki. Masa łączy się na potku i już wiem, że to jest złe podłączenie bo brumi :).

Pomysł jest taki żeby dać mase z jacka do płytki i z płytki do potka? Zanim rozlutuje i znowu źle podłącze wole spytać :)

temp 50-60 wydaje się być optymalna i na taka temp był liczony (wyznaczany z charakterystyki t/r) termistor.

50-60 st rozumiem, że na radiatorze?

Przetestuję to dzisiaj raz jeszcze. Ale wczoraj pomiary temperatury wskazywały, że na tym radiatorze lekko się przegrzewa (używałem słuchawek)

Kurier przywiózł mi radiatory,

ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest po prostu wielki, dosc ciezki, kawal solidnego alu. gruba podstawa do wersji sluchawkowej staaaaanowczo za duży ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jezeli ktos juz zmontowal i potestowal wzmaka to niech napisze jak ma poprowadzona mase. Moze byly eksperymenty i znajdzie sie najlepsze rozwiazanie dla nastepnych.

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Może do wersji słuchawkowej taki wystarczy, jeden na kanał.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zibra pytał o poprowadzenie masy, ja o podłączenie potka. Myślę, że odpowiedź rozwiązałaby mój problem i zaoszczędziła kłopotu inny :) Jeśli komuś wzmak gra i nie ma brumu niech skrobnie parę słów o poprowadzeniu masy.

Panowie, cierpliwosci, pracujemy z Robertinusem nad rozwianiem waszych watpliwosci, niestety aby odpowiedziec na te wszystkie wasze pytania i u nas musi zaczac sie jakas robota krystalizowac,

Odpowiadajac na wasze pytania, pw, które czesto zmuszaja do zagladania do datasheetów, i innej dokumentacji czasu na dlubanie przy wzmacniaczu jest nie wiele, do tego, praca zawodowa, rodzina, spokojnie, wszystko w swoim czasie,

Zastanawiam sie czy czesc z kolegów nie przyzwyczaila sie juz do tego ze na ich pytania odpowiedz pojawia sie moze za szybko ?

Pozdrawiam

Panowie, nikt was nie pogania, wiemy, że pracujecie nad opisem uruchomienia, dlatego część pytań kierowane jest do osób, które już uporały się ze wzmakiem i działa on bez problemów. Nie każdy siedzi przy kompie, nie każdy ma czas odpowiadać od razu, dlatego cierpliwie czekamy na odpowiedzi :)

A więc na moim radiatorze (190x70x35) wygląda to następująco.

19:23 (uruchomienie w temp. pokojowej)

L - 37 mV

P - 34 mV

19:34

L - 22,9 mV

P - 22,9 mV

19:40

L - 21,4 mV

P - 21,3 mV

19:55

L - 20,5 mV

P - 20,9 mV

stabilizuje się po ok. 20 min na 20,7 mV +/- 0,4

temp. na styku trana z radiatorem - 72-74 st. C

temp. na powierzchni tranzystora- 65-68 st. C

temp. radiatora - 51-52 st. C

u mnie na razie masa idzie do gniazda słuchawkowego, a na potka idzie ze złączki sygnałowej (z PCB). Do końca nie jest tak jak powinno być. Trzeba by pokombinować z odsunięciem traf, bo sygnałowe idą nad jednym z traf.

Nie pomogę, bo nie mam w tym doświadczenia :) Również czekam na lepsze propozycje.

Edytowane przez mihau_r

według mnie to w tych miejscach powinny być połączone pcb ze sobą ,z tych miejsc poprowadzić masę do obudowy potoka i do radiatora.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witajcie,

i ja odpaliłem już swojego wzmaka. Obyło się w zasadzie bez problemów. No i słucham sobie od około 1/2h. Na początku troszkę zwątpiłem, bo było bardzo słabo, ale mam wrażenie, że jest coraz lepiej, albo uszy już mi się przyzwyczaiły. Reszta toru podpięta na próbę to laptop - toslink- WM_DAC Robertusa spięte KCAG Kimbera oraz stareńkie HD600,

A to kilka fotek z placu boju. Na razie w skrzynce niezły bałagan, ale i na to coś poradzę. A obudowa będzie stylistycznie jak DAC poniżej.

...

Ukryta Zawartość

post-16625-0-84409700-1360101062_thumb.jpg

post-16625-0-12255400-1360101322_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy montazu prosze zwrucic uwage na pady tranzystorów Q7, aby nie stykaly sie z radiatorem, najlepiej podfazować lekko pcb w tym miejscu iglakiem,

Przepraszam za ten babol ale generalnie merkar się nie popisał z pcb i są małe odchyłki od tego jak miało to wyglądać,

Pozdrawiam

Ja powoli kończę montaż., jak dam rade jutro odpalam swoje klocki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

panowie a co powiecie na takie rozmieszczenie ,pcb mozna tez obrucić o 180* aby radiator odgradzał transformatory.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na jaki prąd dać bezpiecznik? 10A czy mniejsze wystarczą?

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Zdecydowałem się jednak sprzedać kompletny zestaw części z powodów finansowych.

Ogłoszenie:

Ukryta Zawartość

W razie zainteresowania proszę o PW.

Ukryta Zawartość

Podłączyłem do sieci jeden kanał celem ustawienia odpowiednich wartości na punktach pomiarowych.

Rewelacja, 0,7V , 20mV i 0V na wyjściu. Żadnych problemów, nic nie skacze czy pływa, regulacja liniowa. Radiator mam spory, ledwie zagrzany.

20mV ustaw po około 30 minutach grzania, 20mV po 30 minutach pewnie spadnie do 5mV :-)

pozdrawiam (o ile stosowałeś termistory)

Na jaki prąd dać bezpiecznik? 10A czy mniejsze wystarczą?

10A ? gdzie w którym miejscu ? Bezpieczniki polimerowe w układzie i w pakietach są 1.35A ...

Domyślam się ze chcesz stosować bezpiecznik przed transformatorem czyli na 230V ac.

W tym wypadku nie widzę sensu stosować większego jak 400-500mA

Jeżeli pyta;es o coś innego i ja źle to zrozumiałem proszę mnie poprawić.

Pozdrawiam

Edytowane przez jeremy

Witam, całkiem ładnie wam to wyszło, jednakże jestem na etapie uruchamiania i testowania swojego wzmacniacza (nie słuchawkowego) i zainteresowała mnie jedna rzecz. Na płytkach u jeremy’ego widzę fajne kołki lutownicze oznaczone TP1..TP4 Czy mógłbym się dowiedzieć gdzie takie coś mogę zakupić ? czy ew. zostało się ze wspólnego zamówienia kilka wolnych szt.

z zamowien grupowych nie zostalo nic, bo wszystko bylo zamawiane pod ilosci wynikajace z listy chetnych na pakiety.

Koleczki pomiarowe sa do kupienia w TME, o ile sie nie myle to wlasnie te:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20mV ustaw po około 30 minutach grzania, 20mV po 30 minutach pewnie spadnie do 5mV :-)

pozdrawiam (o ile stosowałeś termistory)

Nie jest tak źle, po 2h spadło faktycznie 5mV. Tyle, że zanim ustawiłem to pochodził z 30 minut.

Jaka wartość zmian zatem jest dopuszczalna? Bo wątpliwym jest jej stałość.

mysle ze pol godzinki grzania wzmacniacza powinno wystarczyc aby ustawic prad spoczynkowy, uklad kompensacjibedzie i tak reagowal i prad bedzie nam plywac lekko.

Wlasnie uruchomilem swoje dwa kanaly. zasilanie 1 trafo 4x20v, prad ustawilem na 250mA, uklad sie dogrzal i ustawilem jeszcze raz radiator solidnie cieply, jak ogarne kebelkologie to jeszcze dzis poslucham muzyki.

Pozdrawiam

Uruchomiłem swoje układy, powiem krótko, bez kaskody układ zachowuje się dużo lepiej niż z nią.

układ ma większe wzmocnienie ale jest o wiele bardziej czuły na wszelkiego typu okablowanie/prowadzenie masy i wszelkie związane z tym nieprawidłowości,

Bez kaskody także poprawia się jak dla mnie wypełnienie w basie, co prawda słuchałem układu bez kaskody i z nią tylko chwile, jednak wystarczyło aby podjąć decyzje o tym aby tego rozwiązanie nie stosować.

Przypomne zatem jak zmontowac wzmacniacz, bez układu kaskody:

Nie montujemy R35 oraz nie montujemy Q12 w zamian zwieramy pady CE Q12 tak jak pokazano na tym rysunku.

Wiem ze Robertinus robił testy wersji 2012 z układem kaskody, jednak ja proponuje powrócić do układu bazowego bez tego, tak jak to jest w układzie poprzedniej edycji.

Proszę osoby które uruchomiły układ o potwierdzenie i przetestowanie układu bez r35 i bez q12.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bez kaskody także poprawia się jak dla mnie wypełnienie w basie"

Przetestuję i dam znać bo u mnie z wypełnieniem na basie cienko.

Uruchomiłem swoje ...

Potwierdzam!

Kaskoda to był eksperyment za namową jednego z kolegów, ale najlepiej w ogóle jej nie montować.

Przy okazji proszę o potwierdzenie odebrania przesyłki następujące osoby:

- Ace99

- Boomaga

- Dudu

- Grzegrzol

- Karsti

- Kekon

- Krzysztof4101887

- Kuba

- Luiis

- Metagraf

- Nikifor

- Pablo231

- Rafals

- Rodmen

- Tomex

- Tymek

wg mnie duużo lepiej moje słuchawki (hifiman he-4) zaczęły grać milutko poprawił się bas i średnica, wysokie tony co mnie czasem zakuły znikły ;) ... (jeszcze muszę dopieścić DAC bo troszkę jasno jeszcze)

NIE MONTOWAĆ! ;) chyba ze komuś pasuje do systemu

Edytowane przez Yasioo
  • Pokaż nowe odpowiedzi