Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy HA-2013. Poskładaj razem z nami.

Rekomendowane odpowiedzi

Pomiar nie jest problemem.

Ale przydałyby się rozwiązania alternatywne do LED'ow

Dwie strony wczesniej opisalem co wg mnie sie zmienilo dzwiekowo, po zabiegu wywalenia zenerek i wstawieniu LED'ow. 8 LEDow + j-fet spokojnie wchodza na skrawek plytki uniwersalnej o wymiarach 25x20mm (LEDy prostokatne 5x2).

Dwie strony wczesniej opisalem co wg mnie sie zmienilo dzwiekowo, po zabiegu wywalenia zenerek i wstawieniu LED'ow. 8 LEDow + j-fet spokojnie wchodza na skrawek plytki uniwersalnej o wymiarach 25x20mm (LEDy prostokatne 5x2).

Zainspirowałeś mnie, ale wszystko po kolei, najpierw zasilacz...

Zainspirowałeś mnie, ale wszystko po kolei, najpierw zasilacz...

jeśli myślisz o małej pcb pod ledy wlutowywanej w płytę główną zamiast zener to ja chętnie,nawet z długim terminem

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

jeśli myślisz o małej pcb pod ledy wlutowywanej w płytę główną zamiast zener to ja chętnie,nawet z długim terminem

Chętnie?

Ale co dokładnie. Będziesz czekał na to aż inni sprawdzą? Sam przetestujesz?

No chyba nie masz zamiaru czekać na PCB pod LEDy!!!

A moim zdaniem niepotrzebnie tak psioczycie na zenerki, ze szuma. Niech ktos najpierw podmieni zenerke na LEDy i bedzie wiadomo jaka jest roznica. Napewno zalecana jest wymiana rezystora przez ktory przeplywa prad do zenerki, na jakiegos jfeta. PSRR sie mocno zwiekszy.

Na chwile obecna zbyt duzo teorii, a za malo dzialan praktycznych.

Edytowane przez PatrykKiermas

Chętnie?

Ale co dokładnie. Będziesz czekał na to aż inni sprawdzą? Sam przetestujesz?

No chyba nie masz zamiaru czekać na PCB pod LEDy!!!

inni już przetestowali z obiecującym rezultatem.

Właśnie mi chodzi o czekanie na PCB pod LEDy:):):)

Właśnie mi chodzi o czekanie na PCB pod LEDy:):):)

hehehe.

Zabawne.

Sam sobie projektuje PCB i dla LEDów wybrałbym uniwersalną bo nic wiecej niz pare otworów z pod LEDy nie jest potrzebne..

Widzę, że chęć sprawdzenia i eksperymentów bardzo nikła. Za to oczekiwania na gotowe i sprawdzone rozwiązania duże.

Czy... Ktoś może zmienił plany i robi wzmaka tylko pod słuchawki i nie potrzebuje traf 20V? I nie buduje zasilacza Spencera? Chętnie wymieniłbym swoje trafa 15V na te 20V, dopłacam oczywiście. W razie co peemke poproszę pozdrawiam!

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Myślę ze z tym jak wzmacniacz będzie się sprawować z napięciem zasilania rzędu 16V trzeba zaczekać i dopóki nikt solidnie tego nie przetestuje, nie skreślałbym traf ac15V, bo może okazać się ze bez kompromisów można obniżyć napięcie zasilania.

Generalnie, uważam, ze trzeba cierpliwie zaczekać tych kilka tygodni aż na horyzoncie pojawia się pcb zasilacza, wtedy będzie można samemu się przekonać co wnoszą wszystkie proponowane tutaj zmiany, wiem sprawa narodowa, tradycje w teoretyzowaniu mamy wielkie, proponuje uzbroić się w cierpliwość i sprawdzić kilka rzeczy w praktyce.

Pozdrawiam

Dodatkowo podjęliśmy z Jeremym decyzję o organizacji pakietów części. Będą to wszystkie półprzewodniki, rezystory, radiatory i złącza (uściślimy to za parę dni). Nie będzie natomiast kondensatorów - tu każdy zastosuje w/g swoich upodobań.

można prosić o dodatkowe informacje :)

można prosić o dodatkowe informacje :)

Odnośnie części, czy elektrolitów (kondensatorów)?

dodatkowe w sensie jakie ? Panowie nie bójmy się pytać, ale jak już pytamy to tak żeby można było się jakoś do tego odnieść :-)

Na tak postawione pytanie nie wiem jak odpowiedzieć.

Schemat jest, wiadomo zatem co jest potrzebne, wiadomo co można wykorzystać kanibalizując układ zasilacza we wzmacniaczu,

Jak tylko uporamy się z przeliczaniem wszystkiego, podamy dokładnie jakie części będą w pakiecie i jaka będzie cena,

Zdobyć elementy w dobrych cenach i w potrzebnych ilościach to wcale nie jest taka banalna sprawa ... cierpliwości jak tylko coś więcej sami będziemy wiedzieć to na pewno was o tym poinformujemy,

Smutną rzeczą jest tylko to, że część z was nie wywiązuje się z tego o co prosimy, i tak jak zamówienie na pcb miało być złożone wczoraj rano nie zostało złożone bo Robertinus ciągle dostawał spóźnione przelewy ... szkoda gadać.

Tradycja już jest ze w czasie oczekiwania na pcb będziemy realizować temat części, więcej info już niebawem, ...wracam do pracy,

Pozdrawiam

będziecie przyjmować zamówienia na części od osób które nie kupiły pcb?

cierpliwości jak tylko coś więcej sami będziemy wiedzieć to na pewno was o tym poinformujemy,

dzięki za informację

cytat dotyczył organizacji pakietów części , ale faktycznie pytanie nie było konkretne

będziecie przyjmować zamówienia na części od osób które nie kupiły pcb?

Postanowiliśmy ograniczyć zaopatrzenie w pakiety części tylko do osób, które zamówiły płytki i ewentualnie dostarczyć im te pakiety w ilości nie większej, niż ilość zamówionych przez nich pcb.

Płytki zamówione, niestety jeszcze nie mam potwierdzenia terminu realizacji.

Wiem natomiast, że z racji wejścia na kolejny etap cenowy mamy pewne oszczędności. Muszę to jeszcze dokładnie przeliczyć uwzględniając przesyłkę z zakładu do mnie, ale ze wstępnych szacunków wynika, iż oszczędność to prawie 10%, czyli ok. 3zł na jednej płytce.

Wszystko zostanie ostatecznie skompensowane przy szacowaniu kosztów przesyłek ode mnie do Was.

Witam

Czy to możliwe ze zimny, dopiero co włączony wzmacniacz,

gra (według mnie) jak by to napisać twardo, w każdym razie nie ciekawie.

Lecz po rozgrzaniu powiedzmy, gdy radiatory zrobią się gorące,

mam wrażenie że dźwięk staje się inny, miękki, ma więcej szczegółów.

Sprawdzałem to kilka dni pod rząd i za każdym razem po rozgrzaniu (według mnie oczywiście) było lepiej.

Teraz nie wiem czy to ze mną jest coś nie tak, czy może mój słuch podczas słuchania przyzwyczaja się do dźwięku,

jestem bardziej skupiony i zaczynam wyłapywać więcej detali?

Pozdrawiam

Zaciekawiony tematem oraz opinia, ze zenerki szumia bardziej niz LEDy, zaczalem szukac jakis pomiarow i znalazlem taki o to plik. W tym pliku jest dokladnie opisane w jakis sposob zostaly zrobione pomiary szumow LEDow i zenerek, ja dodatkowo powiem, ze urzadzenie pomiarowe bylo zasilane z baterii. Jak przeczytacie zalaczony przeze mnie plik powinniscie dojsc do takich konkluzji.

1. Zenerki w cale mocniej nie szumia od LEDow, a jezeli dodamy do tego, ze jedna zenerke na 12V ktora ma szumy wlasne 0,25uV, trzeba zastapic okolo 6 LEDami ktore szumia po 0,35uV kazda, to LEDy traca kompletnie sens.

2. Zenerki lubia byc zasilane sporym pradem, wiec to nawet lepiej.

3. Rezystor bocznikujacy zenerke o wartosci 100ohmow dodal 0,08uV szumow.

Tak wiec dla mnie przejmowanie sie niby wiekszym szumieniem Zenerek na rzecz LEDow, gdzie LEDy trzeba parowac, a dodatkowo szumy LEDow sie zsumuje (jezeli sie nie sumuja, to prosze mnie poprawic), jest dla mnie po prostu glupota. Jak do tego jeszcze dodamy szumy samych rezystorow ktore sa najczesciej w towarzystwie zenerk, to nawet rozpatrywanie takich niewielkich roznic moze nie miec kompletnie sensu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-37201-0-90946600-1363819651_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez PatrykKiermas

Zaciekawiony tematem oraz opinia, ze zenerki szumia bardziej niz LEDy, zaczalem szukac...

1. Zenerki w cale mocniej nie szumia od LEDow, a jezeli dodamy do tego, ze jedna zenerke na 12V ktora ma szumy wlasne 0,25uV, trzeba zastapic okolo 6 LEDami ktore szumia po 0,35uV kazda, to LEDy traca kompletnie sens.

2. Zenerki lubia byc zasilane sporym pradem, wiec to nawet lepiej.

3. Rezystor bocznikujacy zenerke o wartosci 100ohmow dodal 0,08uV szumow.

Tak wiec dla mnie przejmowanie sie niby wiekszym szumieniem Zenerek na rzecz LEDow, gdzie LEDy trzeba parowac, a dodatkowo szumy LEDow sie zsumuje (jezeli sie nie sumuja, to prosze mnie poprawic), jest dla mnie po prostu glupota. Jak do tego jeszcze dodamy szumy samych rezystorow ktore sa najczesciej w towarzystwie zenerk, to nawet rozpatrywanie takich niewielkich roznic moze nie miec kompletnie sensu.

Ciekawe. Oglądałem podobne opracowanie ale z wykresami i z nich wynikało, że najmniej szumią zenerki na napięcie w pobliżu 5,6V. Szumy tych na małe napięcie i powiedzmy wyższe, powyżej 12V były znacząco większe.

W porównaniu z LEDami zenerki sporo mocniej szumiały, różnica mniej więcej o rząd wielkości, czyli mniej więcej tak jak na pierwszych trzech pomiarach w zamieszczonym opracowaniu przez Patryka, a przeciętną LED red lub green.

Widziałem też wykresy szumów kilku LEDów połączonych szeregowo i niestety szumy się nie sumowały. Oczywiście rosły ale nie była to suma szumów pojedynczego LEDa.

Jak znajdę to opracowanie, to oczywiście zamieszczę w temacie.

Ps.

> 2. Zenerki lubia byc zasilane sporym pradem, wiec to nawet lepiej.

Zastanawia mnie dlaczego uznałeś, że lepiej jest gdy napięcie odniesienia pobiera większy prąd.

trzeba zastapic okolo 6 LEDami ktore szumia po 0,35uV kazda, to LEDy traca kompletnie sens.

Kwinto słusznie napisał, że to nie takie proste i szumy się nie sumują. Wydaje mi się, że to trochę podobnie jak z tolerancją rezystorów połączonych szeregowo/ równolegle - metrologia elektryczna i metoda różniczki zupełnej - można troszkę poćwiczyć matematykę.

Minęło ponad 20 lat jak ostatni raz coś podobnego liczyłem, więc jak coś pomyliłem to proszę poprawić :)

Zastanawia mnie dlaczego uznałeś, że lepiej jest gdy napięcie odniesienia pobiera większy prąd.

W HA2013 na wyjsciu stabilizatora jest zrobiony wtornik na bipolarze ktory ma oczywiscie skonczony HFE. Przy wiekszym pradzie wplywajacym do zenerki, baza tego tranzystora bedzie po prostu w mniejszym stopniu zmiejszac wartosc pradu ktory plynie do zenerki, a skoro jest to wzmacniacz audio, to pobor pradu jest szybkozmienny i dynamiczny.

Jak znajdziesz jakies inne opracowania porownujace zenerki i LEDy to z przyjemnoscia poczytam.

W sprawie szumow. Jezeli przyjmiemy, ze pewien LED ma szumy wlasne wynoszace 1uV/V, to chyba jest to awykonalne, by dodanie wiecej LEDow w szereg, zmniejszylo szumy liczone na 1V. wartosc uV/V pozostanie stala, ale przy uzyskaniu 10V laczac kilka LEDow, powinnismy uzyskac szumy 10uV. Jezeli cos pokrecilem, to przepraszam. :)

Edytowane przez PatrykKiermas

W sprawie szumow. Jezeli przyjmiemy, ze pewien LED ma szumy wlasne wynoszace 1uV/V, to chyba jest to awykonalne, by dodanie wiecej LEDow w szereg, zmniejszylo szumy liczone na 1V. wartosc uV/V pozostanie stala, ale przy uzyskaniu 10V laczac kilka LEDow, powinnismy uzyskac szumy 10uV. Jezeli cos pokrecilem, to przepraszam. :)

Przykładowo:

1 LED ma 1uV/2V to 2 identycznie LEDy będą miały sporo mniej niż 2uV4V, a 3 LEDy sporo mniejsze szumy niż 3uV/6V, szyli szumy nie dodają się matematycznie jak 2 + 2 = 4.

Nie pamiętam dokładnie, szum 2 LEDów w stosunku do szumu jednego LADa jest tylko nieznacznie większy.

Może frd__ odnajdzie pomiary LEDów, ma o wiele lepszą pamięć ode mnie. PLEASE!

@Patryk

Jeszcze jedno. Wiem, że maż zasilacze oparte o zenerki i w pewnym sensie szukasz potwierdzenia słuszności obranej drogi. Ja natomiast sporo razy porównywałem zasilacze z zenerkami i z LEDami, te same zasilacze i za każdym razem z LEDem dźwięk był gładszy z czarniejszym tłem i subtelnościami. Wyjaśniam, że nie mierzyłem szumów.

No wlasnie mnie jakos nie do konca pasuje, ze dublowanie LEDow moze zmiejszyc skale szumu. Patrzac na te pomiary to LEDy i zenerki maja ogolnie podobne szumy, wiec to by wygladalo, ze szumy powstaja przez przeplyw pradu pomiedzy anoda-katoda(lub katoda-anoda). Napiecie przewodzenia nie ma tutaj wiekszego znaczenia.

Napewno nie szukam na sile argumentow nad wyzszoscia Zenerek nad LEDami, bo mnie to tak naprawde rybka. Wiem jaki dzwiek potrafia dac zenerki, a skoro LEDy moga byc niby lepsze, to tym lepiej. Ja tylko chcialem stworzyc dyskusje na temat pomiarow LEDow i zenerek, a to co ludzie sobie tam wcisna do wzmaka to juz nie moja sprawa. :)

No wlasnie mnie jakos nie do konca pasuje, ze dublowanie LEDow moze zmiejszyc skale szumu.

Ale ja tak absolutnie nie twierdzę. Jedynie matematyczne sumowanie szumów, czyli szum jednej LED razy ilość LEDów nie jest prawidłowym podejściem.

No chyba, że źle zrozumiałem określenie - dublowanie LEDow moze zmiejszyc skale szumu

jezeli przyjmiemy, ze dla zwyklego leda ktory przynapieciu przewodzenia 2V, generuje szum o wartosci 2uV, to wychodzi nam te 1uV/V. Teraz pytanie co sie dzieje z tym szumem liczonym na jeden wolt przy laczeniu LEDow w szereg, zacznie sie zmiejszac? Bo jezeli przy 10 LEDach szum pozostanie przypuszczalnie taki sam, to szum na jeden wolt zmiejszy nam sie do 0,1uV/V i to wydaje mi sie po prostu nielogiczne.

W duzym uproszczeniu, jeżeli szumy w poszczególnych LED-ach nie są skorelowane, mozna przyjąć że wypadkowy "szum" będzie pierwiastkiem kwadratowym z sumy kwadratów szumów poszczególnych LED-ów. Przykładowo, dla 9 szeregowo połączonych LED-ów szum wypadkowy byłby 3 razy większy.

A miało być tak pięknie, miało po prostu ładnie grać a tu z "pierwiastkiem kwadratowym z sumy kwadratów szumów poszczególnych" to się chłopaki rozpędzili. :)

A miało być tak pięknie, miało po prostu ładnie grać a tu z "pierwiastkiem kwadratowym z sumy kwadratów szumów poszczególnych" to się chłopaki rozpędzili. :)

Oj tam, oj tam. My dopiero jesteśmy na pierwiastkach kwadratowych, a w niektórych wątkach po 5 stron o poprawie dźwięku po wymianie wtyczki zasilającej :))).

• Pokaż nowe odpowiedzi