Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy HA-2013. Poskładaj razem z nami.

Rekomendowane odpowiedzi

Celowo unikaliśmy z Robertinues wszelkich odpowiedzi na temat brzmienia układu jak i bezpośrednich porównań wersji z i bez zasilacza, chcieliśmy zostawić ten temat na uboczu, jednakże ...

Wychodząc zatem naprzeciw waszym oczekiwaniom napisze kilka zdań na ten temat, z góry jednak chciałbym zaznaczyć, a zarazem podkreślić, ze jest to tylko i wyłącznie moje własna, prywatna opinia.

Zacznę od początku wiec od wersji bez zasilacza w wersji 2012, w porównaniu do wzmacniacza w wersji 2013 bez zasilacza nie udało mi się wyłowić praktycznie żadnych różnic w dźwięku, jeśli już to były one na granicy percepcji i przy zmianie gatunku muzyki lub płyty wracałem do punktu wyjścia. (nie pomagały nawet notatki)

Wydaje się wiec zatem ze w wersji 2013 nie udało złamać się sygnatury dźwięku wersji poprzedniej. Układ się nie zmienił zbyt wiec na próżno doszukiwać się zbyt dużych różnic pomiędzy wersjami 2012 i 2013.

Sprawy nabierają nieco koloru kiedy zarówno do wersji 2012 jak i 2013 dołożymy zaproponowany przez Kolegów Henryka i Frd.

Czego możemy spodziewać się po dołożeniu zasilacza ?

Wzmacniacz robi się cichy, znikają wszelkie szumy, szumy w sensie szumy tła, wzmacniacz robi się "czarny" jak zwykło się to określać.

Dźwięk nabiera głębi, to co mnie uderzyło chyba najbardziej, to to jak w muzyce której słucham zacząłem dostrzegać cisze, oraz to z jaka głębia nagle pojawia się muzyka, która wydaje się wydobywać się z toni, głębi, wybaczcie ale ciężko jest mi to opisać, nie zwykłem używać kwiecistego języka :-), Tak czy inaczej moje pierwsze opinie i spostrzeżenia, potwierdzone wieloma późniejszymi odsłuchami i porównaniami potwierdziły się w kilku rozmowach z innymi użytkownikami tego układu. Zaznaczę raz jeszcze, ze nie oceniam układu względem innych "konkurencyjnych" układów, chciałbym jedynie zaznaczyć to jaki wpływ na brzmienie ma samo zasilanie, cala reszta, cały układ odniesienia jest dla mnie najmniej istotny.

Ci którzy maja układ bez zasilacza, znają jego brzmienie, mogą zatem odnieść się do tego czego można się spodziewać po dołożeniu zasilacza.

Jeszcze na zakończenie słów kilka o scenie i samej równowadze tonalnej, sam zasilacz nie zmienia brzmienia układu znacząco w tych aspektach,

Dzieki temu ze układ robi się "czarny" (nie specjalnie lubię to określenie, aczkolwiek idealnie pasuje do tego aby opisać co dzieje się z dźwiękiem)

poprawie się znacznie sama lokalizacja planów, szczególnie tych położonych nieco dalej, ukrytych, schowanych, można śmiało zauważyć ze cala scena nabiera nie tyle rozmiaru co głębi, charakteru, trójwymiarowości.

Proszę zarówno abyście nie popadali w euforie spowodowana moimi kwiecistymi opisami, bo sa to jedynie moje subiektywne wrażenia, a żeby nie być gołosłownym, ktoś inny kto słuchał układu "bez i z" powiedział ze spodziewał się więcej.

Uważam ze jeśli ktoś posiada już ten układ, grzechem jest nie dołożyć mu tego zasilacza. tym bardziej ze sam osobiście do brzmienia układu bez zasilacza zdążyłem się już przyzwyczaić, ale dopiero układ z dodatkowym zasilaniem brzmi naprawdę dobrze, i uświadamiamy sobie ze w zasadzie zawsze można coś poprawić, ale tutaj zaczynamy dotykać króliczka, zatem pozwolę sobie postawić kropkę.

Podziękowania dla kolegów, którzy przyczynili się do powstania zasilacza i wzmacniacza. Pozdrawiam.

Zasilacz jest podatny na zmianę kondków, wszelkie roszady w tym względzie są słyszalne... Z miejsc słyszalnych to między innymi elektrolit przy Vref , kondki wyjściowe. Na wyjściu najlepiej bez przegięć z pojemnością, lepiej mniej niż za dużo.

Vref to są kondy C13, C14? C17, 18, 19, 20 jak patrzę na schemat to wyjściowe...? A C7 i C8?

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Uważam ze jeśli ktoś posiada już ten układ, grzechem jest nie dołożyć mu tego zasilacza

Amen.

pisałeś wcześniej, że zrezygnowałeś z kaskody, po dołożeniu nowego zasilania sprawdzałeś może układ z kaskodą ? (sam nie mogę teraz sprawdzić....brak traf)

pisałeś wcześniej, że zrezygnowałeś z kaskody, po dołożeniu nowego zasilania sprawdzałeś może układ z kaskodą ?

Nie mam jakoś ciśnienia żeby do tego wracać, pewnie jak będę składał kolejny egzemplarz wtedy bezpośrednio porównam oba układy, a i obecnie średnio znajduje czas na cokolwiek :-)

Takie trochę lamerskie pytanko - elektrolity do 25V w zasilaczu dadzą radę? Trafa będę miał 2x20v 35va.

Edytowane przez rayfe

No to spoko, prawie nakupowałem głupot. To jak już czytacie temat zapytam jeszcze o kondy za zasilaczem, czy tutaj te do 25V wystarczą czy również będą za słabe?

No to spoko, prawie nakupowałem głupot. To jak już czytacie temat zapytam jeszcze o kondy za zasilaczem, czy tutaj te do 25V wystarczą czy również będą za słabe?

Napięcie na wyjściu zasilaczy dla wzmaka słuchawkowego powinno mieć wartość około 18V. W tym wypadku kondensatory, o które pytasz mogą być na napięcie 25V, jeśli masz jednak możliwość to lepiej zastosuj 35V. Więcej nie ma sensu.

Panowie!

Od kilku osób nie otrzymałem jeszcze potwierdzenia otrzymania przesyłek.

Proszę więc nadrobić tę zaległość - by tu nie robić bałaganu najlepiej pisać na PW lub e-mail, jest w "O MNIE".

OK, to tak, na zasilaczu od 35V zaś na wzmaku od 25V? Przepraszam że kręcę ale chcę jak najszybciej pozamawiać kondy, z miesiąc będę czekał od żółtków no i za niektóre ciekawostki trzeba zapłacić po 10zł/szt więc nie chciałbym ich ani popalić ani potem sprzedawać za grosze jak się nie nadadzą...

OK, to tak, na zasilaczu od 35V zaś na wzmaku od 25V? Przepraszam że kręcę ale chcę jak najszybciej pozamawiać kondy, z miesiąc będę czekał od żółtków no i za niektóre ciekawostki trzeba zapłacić po 10zł/szt więc nie chciałbym ich ani popalić ani potem sprzedawać za grosze jak się nie nadadzą...

Tak.

C3 i C4 daj na 35V, natomiast C17, C18, C19 i C20 wystarczy na 25V.

C7 i C8 niech będą na 35V, na C13 i C14 występuje napięcie 5V, ja tu użyłem kondensatorów na 25V i takie też proponuję dla bezpieczeństwa na wypadek awarii układu.

Panowie!

Od kilku osób nie otrzymałem jeszcze potwierdzenia otrzymania przesyłek.

Proszę więc nadrobić tę zaległość - by tu nie robić bałaganu najlepiej pisać na PW lub e-mail, jest w "O MNIE".

Edytowane przez Robertinus

Dzięki, chyba bardziej wyczerpującej odpowiedzi nie dałoby się przedstawić :D Pozdrawiam i dziękuję bardzo za namiary :)

Edytowane przez rayfe

Właśnie słucham sobie muzyczki z nowym zasilaniem. Wrażenia bardzo pozytywne. Jak dla mnie to zupełnie inny wzmacniacz. Potwierdzam słowa jeremiego. Powala głębia - dźwięki, muzyka pojawia się znikąd.

Kilka dni temu zamówiliśmy z Jeremym dla siebie płytki do HA-2013 MKII.

Moduł jest przewidziany do zasilenia za pośrednictwem zasilacza w/g Spencera.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak zwykle, by cena nie była powalająca musieliśmy zamówić pewne minimum. Zostało nam kilka wolnych płytek.

Jeśli znajda się chętni nadwyżkę możemy odstąpić.

Ewentualne pytania proszę kierować na e-mail (jest w zakładce "o mnie").

Nie jest to forma zamówienia grupowego.

Ukryta Zawartość

Kilka dni temu zamówiliśmy z Jeremym dla siebie płytki do HA-2013 MKII.

Moduł jest przewidziany do zasilenia za pośrednictwem zasilacza w/g Spencera.

Ukryta Zawartość

Jak zwykle, by cena nie była powalająca musieliśmy zamówić pewne minimum. Zostało nam kilka wolnych płytek.

Jeśli znajda się chętni nadwyżkę możemy odstąpić.

Ewentualne pytania proszę kierować na e-mail (jest w zakładce "o mnie").

Nie jest to forma zamówienia grupowego.

e-mail w drodze (może już doszedł)

Ukryta Zawartość

Wszystko wygląda tak samo, tylko wyeliminowaliście miejsce pod CA i CB? Czy jeszcze coś? Ja swoje polutowałem, tylko trany końcowe praktycznie zostały i pary, gdyby nie ten fakt pokusiłbym się o te ~18x35mm mniej w obudowie :P

Walczyliśmy o wymiar.

Płytki robiliśmy pod siebie, przy okazji oczywiście pojawiło się kilka drobnych zmian z okazji tego ze przecież mamy już zasilacz na osobnych pcb, zmiany są głównie w zasilaniu. Wyleciało kilka kondensatorów, niektóre zmieniły "foot print", brak kaskody, nic wielkiego.

Pozdrawiam

Czyli kosmetyka-estetyka :) Miłej zabawy :) Swoją drogą, takmany z grupówki są 1W czy 0.5W? Bo dostałem dziś metalizowane 1W (pod R1 i R2) i są ogromne...

Edytowane przez rayfe

O ile dobrze pamietam byly dwa rodzaje, bo jak zamawialiśmy to na stanie były tylko określone ilości i były dwa rozmiary, to są rez sygnałowe, 1W to lekko ponad normę :-)

Wiem, ze ktoś pytał o schemat:

Ukryta Zawartość

Skromna uwaga.

Jak już wywaliłeś elektrolity, te które były po mostku, to dodałbym jak najbliżej mosfetów wyjściowych pady pod elektrolity o pojemności 220-1000uF.

Ukryta Zawartość

Witam!

Odpaliłem w końcu i ja swoje HA2013. Uruchomienie i regulacja bez problemów. Na początek postanowiłem posłuchać tego wzmacniacza w wersji pierwotnej, czyli z zasilaniem w wersji oryginalnej. Faktycznie, nie zagrało to zbyt ciekawie. Można nawet zaryzykować stwierdzenie, że tak samo jak dziurka słuchawkowa w odtwarzaczu. W dodatku słychać było leciutki przydźwięk. Dodam od razu, że masy poprowadzone tak, jak na rysunku Jeremy`ego, który kilka stron wcześniej zamieścił. Gdzieś wyczytałem kiedyś, że ten wzmacniacz może mieć problem ze słuchawkami o mniejszej impedancji. Moje mają 55 R. Dołożyłem więc po 100R w szereg i stało się cicho. Dzisiaj zmieniłem potencjometr na 50k (wczoraj miałem 100k), odpiąłem rezystory i brum jakby mniejszy, ale zdecydowałem jednak, że trzeba wrócić do tych rezystorów - z nimi przydźwięku nie ma.

Teraz odsłona druga. Kilka dni temu odpaliłem Spencery (tu także zero problemów z regulacją, ładnie podołały obciążeniu). Przygotowałem HA 2013 do spięcia ze Spencerami, odpaliłem. W słuchawkach zupełna cisza. Usunąłem te rezystory, które były w szeregu ze słuchawkami. Nadal cisza! Zatem czyżby przydźwięk z wersji bez Spencerów był spowodowany za słabym filtrowaniem? Dźwięk jakby milszy dla ucha, ale muszę poświęcić znacznie więcej czasu, aby się w tym upewnić. Liczę, że będzie już tylko lepiej.

Odpaliłem w końcu i ja swoje HA2013. Uruchomienie i regulacja bez problemów. Na początek postanowiłem posłuchać tego wzmacniacza ...

Gdybyś podał co było źródłem i na jakich dokładnie słuchawkach słuchałeś byłoby super.

Jak już wywaliłeś elektrolity, te które były po mostku, to dodałbym jak najbliżej mosfetów wyjściowych pady pod elektrolity o pojemności 220-1000uF

Dzieki za sugestie, zaklad wyprodukuje pcb juz na nowych gerberach, na szczescie nie bylo za pozno,

Przyznam szczerze ze bylo to dosc szkolne przeoczenie z naszej strony.

Pozdrawiam

Gdybyś podał co było źródłem i na jakich dokładnie słuchawkach słuchałeś byłoby super.

Słuchawki to AK 272 MKII 55 Ohm. Źródło to pożyczony Denon DCD-615 (pożyczony, bo uruchamiam to wszystko po godzinach w pracy - w domu mam nieco lepsze ONKYO). Liczę na radykalną poprawę dźwięku jak zepnę HA 2013 z DAC-em na AD 1865 i stopniem analogowym na lampkach. Niedługo ten stopień zacznę robić, zasilacz Salasa (wg Twojego Henryku Kwinto projektu) już mam uruchomiony. Sam DAC bez stopnia analogowego na samym tylko rezystorze

bardzo przyjemnie zagrał w połączeniu ze słuchawkowcem z lampami 6S45P i transformatorkami słuchawkowymi. Stąd wiem, że porządniejsze źródło jakim jest AD 1865 znacznie podniesie poziom doznań akustycznych. Co do słuchawek, to jestem z nich zadowolony - nie mniej teraz kupiłbym coś z większą impedancją. Choćby dlatego, aby można było się pobawić wzmacniaczami typu OTL. Na HD 650 na przykład na razie sobie nie pozwolę, bo za niedługo trzeba się będzie zabrać za robienie obudów, a to sporo będzie kosztować.

Wracając jednak do meritum - zastanawiam się skąd ten przydźwięk w pierwotnym układzie HA 2013 się znalazł? Nie był jakiś upierdliwy, ale był. Dobrze, że przy zasilaniu Spencerami jest OK. Pozostaje mi tylko jeszcze się zaopatrzyć w jakiś słuszny potencjometr (myślę o tym na rezystorach SMD, który prezentowałeś Henryku kiedyś w jakiś linku z Ebaya). Mam co prawda Alpsa kupionego w Mouserze - ale to tylko cień jakości dawnego Alpsa. Na 100 kOhm deklarowane ma tylko 86 kOhm i na dodatek kiepsko w nim ze współbieżnością. Teraz mam podłączonego innego "mocno ćwiczebnego" Alpsa 50 kOhm i jest dobrze.

Słuchawki to AK 272 MKII 55 Ohm. Źródło to pożyczony Denon DCD-615

Czyli masz nieco mgliste pojecie o tym na co stać ten wzmacniacz. Oczywiście nie chcę Cie obrazić tym stwierdzeniem.

Liczę na radykalną poprawę dźwięku jak zepnę HA 2013 z DAC-em na AD 1865 i stopniem analogowym na lampkach.

Nie zapomnij o tym, że sam DAC, nawet najlepszy, musi "dostać" odpowiednio dobry sygnał cyfrowy aby się przekonać na co go stać, a ten aspekt często jest pomijany, to od niego zależy ile informacji do nas dotrze i z jaka jakością.

Wracając jednak do meritum - zastanawiam się skąd ten przydźwięk w pierwotnym układzie HA 2013 się znalazł? Nie był jakiś upierdliwy, ale był. Dobrze, że przy zasilaniu Spencerami jest OK. Pozostaje mi tylko jeszcze się zaopatrzyć w jakiś słuszny potencjometr (myślę o tym na rezystorach SMD, który prezentowałeś Henryku kiedyś w jakiś linku z Ebaya). Mam co prawda Alpsa kupionego w Mouserze - ale to tylko cień jakości dawnego Alpsa. Na 100 kOhm deklarowane ma tylko 86 kOhm i na dodatek kiepsko w nim ze współbieżnością. Teraz mam podłączonego innego "mocno ćwiczebnego" Alpsa 50 kOhm i jest dobrze.

Nie mam pojęcia co jest przyczyna brumu przy zasilaniu pasywnym bo brum nie powinien występować. Porządnie bym przeanalizował wszystkie połączenia nawet jeżeli teraz przy zasilaniu z zasilaczy Spencera go nie ma.

Polecam drabinkę o której wspomniałeś ale o rezystancji 20kohm 21 steps SMD i do tego rezystor na wejściu podłączony jako shunt o wartości 20-25kohm (tantal lub kompozyt węglowy). Gdy będziesz chciał mieć potencjometr o wartości 50kohm wystarczy zmienić rezystor z 20-tu na 50kohm. Bardzo praktyczna i w sumie nie droga zabawa.

Dla zainteresowanych,

pcb które w poniedziałek trafi do produkcji.

Myślałem, że elektrolity C14 i 15 znajdą się przy mosfetach, a nie praktycznie przy złączu gdzie podłącza się zasilanie.

To co zrobiłeś nie wiele zmienia w stosunku do poprzedniej wersji.

• Pokaż nowe odpowiedzi