Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy HA-2013. Poskładaj razem z nami.

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli masz nieco mgliste pojecie o tym na co stać ten wzmacniacz. Oczywiście nie chcę Cie obrazić tym stwierdzeniem.

Uściślę tylko dane słuchawek: AKG 271 MKII Studio 55 Ohm. Nie mogłem poprawić poprzedniego posta. Codo obrażania się to niby czemu miałbym się obrażać? Mam na razie taki sprzęt na jaki mnie stać i tyle. Lepszego trzeba się dorobić.

Nie zapomnij o tym, że sam DAC, nawet najlepszy, musi "dostać" odpowiednio dobry sygnał cyfrowy aby się przekonać na co go stać, a ten aspekt często jest pomijany, to od niego zależy ile informacji do nas dotrze i z jaka jakością.

Ciekawi mnie jak to zabrzmi na źródłach sygnału cyfrowego jakie mam do dyspozycji.

Nie mam pojęcia co jest przyczyna brumu przy zasilaniu pasywnym bo brum nie powinien występować. Porządnie bym przeanalizował wszystkie połączenia nawet jeżeli teraz przy zasilaniu z zasilaczy Spencera go nie ma.

Nie będę już wracał do stanu sprzed Spencerów - pewnie to jednak jakiś mój błąd powodował przydźwięk.

Polecam drabinkę o której wspomniałeś ale o rezystancji 20kohm 21 steps SMD i do tego rezystor na wejściu podłączony jako shunt o wartości 20-25kohm (tantal lub kompozyt węglowy). Gdy będziesz chciał mieć potencjometr o wartości 50kohm wystarczy zmienić rezystor z 20-tu na 50kohm. Bardzo praktyczna i w sumie nie droga zabawa.

Mógłbyś to narysować? Nie kapuję jak włączyć ten rezystor.

Myślałem, że elektrolity C14 i 15 znajdą się przy mosfetach, a nie praktycznie przy złączu gdzie podłącza się zasilanie.

To co zrobiłeś nie wiele zmienia w stosunku do poprzedniej wersji.

No tak, można by dać je i przy FET-ach, a później ciągnąć do nich przez całą płytkę ścieżkę masy, której długość spowodowałaby identyczny efekt.

Od elektrolitów do FET-ów jest tylko około 7cm szerokiej i grubej (70um) ścieżki, więc chyba jednak coś dadzą, przecież zasilacz łączy się przewodami, które dopiero wydłużają całość połączenia.

Proszę zwrócić uwagę, że oryginał HA-5000 od FET-ów do elektrolitów ma dwa razy dłuższe ścieżki niż te na prezentowanej płytce. Jestem więc spokojny o wsparcie wynikające z obecności elektrolitów C14 i C15 w tym układzie.

Hey, właśnie się zabrałem za składanie zasilaczy no i na początek chciałbym przerobić trafa - rozdzielić uzwojenia. Ktoś wcześniej pisał tutaj że można jakoś usunąć żywicę która jest w środku transformatora. Czy mógłbym prosić o bardziej dokładną instrukcję jak to zrobić bezpiecznie dla traf. z góry dzięki.

Hey, właśnie się zabrałem za składanie zasilaczy no i na początek chciałbym przerobić trafa - rozdzielić uzwojenia. Ktoś wcześniej pisał tutaj że można jakoś usunąć żywicę która jest w środku transformatora. Czy mógłbym prosić o bardziej dokładną instrukcję jak to zrobić bezpiecznie dla traf. z góry dzięki.

Ja bym na Twoim miejscu sprzedał te trafa i kupił nowe, w sumie tak zrobiłem. Mniej jak 100zł za nie nie weźmiesz a koszt nowych z toroidy.pl tj dwa trafa 2x20V 35VA to ok 190zł z wysyłką, wykonanie audio oczywiście. Ryzykujesz próbując je przebudować i różnie może wyjść w sumie - oszczędzisz lub stracisz ok 100zł.

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Do mojego zapakowałem dwa takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i na nie nie narzekam , nic mi nie sieją (przynajmniej tego nie słyszę) i jest cisza w głośnikach choć kable lecą przy trafach.

Ukryta Zawartość

Do mojego zapakowałem dwa takie

Ukryta Zawartość

i na nie nie narzekam , nic mi nie sieją (przynajmniej tego nie słyszę) i jest cisza w głośnikach choć kable lecą przy trafach.

Fajne :) 17V wystarcza? Widzę jeszcze jedną ciekawą opcję w sumie , niedrogie trafka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rayfe

Na poprzedniej stronie zamieściłem błędne pliki, naprawiam swój błąd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajne :) 17V wystarcza? Widzę jeszcze jedną ciekawą opcję w sumie , niedrogie trafka.

Ukryta Zawartość

Przy tych 17V z trafa , przy takim bliskim odsłuchu moc jest jak dla mnie wystarczająca , przy potencjometrze na full i dobrej jakości utworze brak jakiegokolwiek charczenia . Mam takie drewniane Modecom-y do komputera , wywaliłem tą końcówę ze środka , ale się nie spodziewałem że tak zagrają. Źródłem jest lampucera bez przeróbek. Miałem nadzieję że koledzy z forum pociągną temat monitorków do tego wzmaka , ale coś ucichło .

Ukryta Zawartość

Ja bym na Twoim miejscu sprzedał te trafa i kupił nowe, w sumie tak zrobiłem. Mniej jak 100zł za nie nie weźmiesz a koszt nowych z toroidy.pl tj dwa trafa 2x20V 35VA to ok 190zł z wysyłką, wykonanie audio oczywiście. Ryzykujesz próbując je przebudować i różnie może wyjść w sumie - oszczędzisz lub stracisz ok 100zł.

Lubię takie wyzwania więc zaryzykowałem i zrobiłem pierwsze trafo. Wymaga to trochę cierpliwości i samozaparcia, ale się da. Wg mnie wyszło nieźle i działa jak należy. Czas pracy ok 2h. Dla mnie warto, bo nie czekam miesiąc i zawsze to zostaje grosz na inne graty. Czy macie jakieś domowe sposoby (chodzi mi o ogólnodostępne materiały) na ponowne zalanie środka trafa? Dołączam zdjęcie - niebieski kabelek został doprawiony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kocur57

Jeżeli ktoś posiada PCB pod zasilacze Spencera i chciałby je odsprzedać to zapraszam na PW.

Przygarnę również jakieś elementy pod HA-2013 pomijając PCB - również PW.

Witam,

Chcę zmontować zasilacz spencera na elementach z listy poniżej ale widzę rozbieżności w oznaczeniach, stąd pytanie czy mogę ich użyć, poniżej zestawienie:

części moje: części z zamówienia grupowego:

IRF 9610 Y26K AA IRF 9610 Y28K AA

K30A GR 2G K30A GR 9J

C2240 GR 2F C2240 GR 6F

A970 GR 6G A970 GR 6F

• 2 tygodnie później...
<br />Witam,<br /><br />Chcę zmontować zasilacz spencera na elementach z listy poniżej ale widzę rozbieżności w oznaczeniach, stąd pytanie czy mogę ich użyć, poniżej zestawienie:<br /><br />części moje:                               części z zamówienia grupowego:<br />IRF 9610 Y26K AA                       IRF 9610 Y28K AA<br />K30A GR 2G                                K30A GR 9J<br />C2240 GR 2F                              C2240 GR 6F<br />A970 GR 6G                                A970 GR 6F <br />

W innym projekcie spencera jest IRF 540 i 9540. Czy to znaczące róznice?

Wczoraj i dziś rozesłałem zainteresowanym płytki do HA-2013 MK II (miniaturowe).

Tych, którzy otrzymali proszę o potwierdzenie mi tego faktu na PW, lub e-mailem - jest w zakładce "o mnie".

Czy ma ktoś do odsprzedania komplet płytek do tego wzmacniacza?, najlepiej z płytkami zasilaczy.

Płytki wystawił koluszkin

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam w sumie i płytki pod wzmacniacz oraz komplety do zasilacza ale planowałem sprzedać je razem ze wzmakiem HA2012...

BTW gdzie dostać takie podkładki z tulejką jak mamy w zestawach od zasilacza? Bo chcę odizolować trany końcowe od radiatora i świetnie by się nadawały do tego.

Ja mam w sumie i płytki pod wzmacniacz oraz komplety do zasilacza ale planowałem sprzedać je razem ze wzmakiem HA2012...

BTW gdzie dostać takie podkładki z tulejką jak mamy w zestawach od zasilacza? Bo chcę odizolować trany końcowe od radiatora i świetnie by się nadawały do tego.

TME

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w pierwszym sklepie elektronicznym za rogiem?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Ja wrzucę omron G5, ale tylko dlatego ze je mam, inaczej pewnie wstawiłbym coś z rodzimej krajowej produkcji, bo akurat w tym temacie nie mamy się czego wstydzić.

Napiecie cewki 12V oraz rezystor dobrany zgodnie z bom dla tego napiecia, (niestety nie mam dokumentacji pod reka i nie pamietam dokladnej wartosci)

Pozdrawiam

R30=((Rp/Np)*Nz)-Rp

Rp=rezystancja przekaznika

Np=napiecie przekaznika

Nz=napiecie zasilania

Dla przykladu dla mojego Omron G5V2 12V

R30=((282/12)*18)-282=141 dla przyzwoitosci wstawie 150, bo 140 nie mam ;-) i bedzie jak ta lala

Pozdrawiam

Cholera uwalił mi się pad na płytce zasilacza, w miejscu C10, od góry, ten prawy jak patrzeć na oznaczenie C10. Przeżyje zasilacz?

Witam

A ja mam pytanie do znawców.

Czy wartości kondensatorów elektrolitycznych są jedynie słuszne czy w ich miejsce można dawać inne

W szczególności C3 i C4 oraz C17 i C18

Tak jak najbardziej chodzi mi o zasilacz

A czy możesz podpowiedzieć jeszcze do jakich wartości mogę max zejść bo jak na razie to wszystko mam poskładane zgodnie z bom właśnie bez tych co wymieniłem i jeszcze C7 i C8

z góry wielkie dzięki

No chyba trzeba się trzymać tych 10k uF na C3, C4 ale C17, C18 nawet 1000uf widziałem u kogoś ale jak to wypadnie... Wlutuj gold piny i będziesz mógł testować ;)

edit: jak może wypaść zastosowanie mniejszych pojemności na C3 i C4?

Edytowane przez rayfe

• Pokaż nowe odpowiedzi