Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy HA-2013. Poskładaj razem z nami.

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie jestem po odpaleniu spencerów i mam problem ? :( na jednej i drugiej pcb połówka "-" nie stabilizuje napięcia i na wyjściu jest 0 . Połówki "+" chodzą ustawione na 19 V i z nimi jest wszystko OK . Czy na PCB z opisami np ustawienie tranów było coś skopane ? bo opierałem się lutując na opisach na pcb . Rozumiem że jeden kanał byłby nie ok ale dwa to dziwna sprawa . Macie jakieś pomysły tak na szybko . Może ktoś się spotkał z tym ?

Właśnie jestem po odpaleniu spencerów i mam problem ? :( na jednej i drugiej pcb połówka "-" nie stabilizuje napięcia i na wyjściu jest 0 . Połówki "+" chodzą ustawione na 19 V i z nimi jest wszystko OK . Czy na PCB z opisami np ustawienie tranów było coś skopane ? bo opierałem się lutując na opisach na pcb . Rozumiem że jeden kanał byłby nie ok ale dwa to dziwna sprawa . Macie jakieś pomysły tak na szybko . Może ktoś się spotkał z tym ?

Projektując pcb pracowaliśmy ze schematem.

W mozaice pcb jak i na grafice nie ma błędów.

Zasilacz poskładany zgodnie z warstwą opisową pracuje poprawnie.

Hejka

Ja miałem ten sam problem i okazało się ze padł tran T1 lub T2 nie pamietam który jest na -

I najprędzej bym jego obstawial.

Miałem tak na dwóch spencerach

Sprawdzałem trany i są na swoich miejscach zgodnie z opisem i ze schematem . Kondki są na goldpinach ale to mam na połówce dodatniej też i tam działa ok . Zaraz zrobię zdjęcie i wrzucę .

No i zdjęcia . Jedno zdjęcie bez kondków z minusa jednego spencera a drugie z minusa drugiego spencera z kondkami tak jak uruchamiałem

<br />Ja miałem ten sam problem i okazało się ze padł tran T1 lub T2 nie pamietam który jest na <br />

Rozumiem że chodzi o Q1 czyli 2sk30A ? Jak go sprawdzić ? trzeba wylutować ? mam miernik z pomiarem tranów ? czy ewentualnie pomierzyć napięcia ? na odpalonym układzie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6545-0-81238800-1375812916_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja odsprzedawałem mu kit tj części bez płytek, wszystko było więc pewnie zamontował ale kto wie. Ja bym trochę to jakoś "poukładał" żeby było schludniej, czasami bałagan utrudnia działanie układu.

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

wszystko było sprawdzane po 5 razy przed lutowaniem goldpiny też przewodza oczywiście podkladki pod IRF są :) to podstawy montażu :) zastanawia mnie że uwalone są tylko minusy obydwu spencerow ? :(

Wrzuć schemat z naniesionymi pomiarami napięć względem masy.

Oczywiście tylko dla gałęzi ujemnej.

Przepraszam za nieprecyzyjny post wcześniej.

Chodziło mi o Z2 czyli o LM336

Też miałem wszystko posprawdzane ale jakimś cudem uwaliły się na obydwóch spencerach i po długich bojach oczywiście z pomocą kolegi Roberinusa udało się ustalić że to one.

Dlatego od tej pory każdy następny montuję na pinach w tym miejscu

Edytowane przez Mufcore
<br />wrzuc zdjecie na ktom widac cale zasilacze, naszkicuj uklad polaczen, na tych fotkach nie wiele widac ... <br /><br />

Spencery były uruchomione na sucho bez obciążenia , na wejściu wtórne TS90/16 ( 23V bez obciążenia ) a na wyjściu miernik . Powtarzam że przy identycznej konfiguracji elementów połówka dodatnia ruszyła z kopa a minus milczy .

<br />Chodziło mi o Z2 czyli o LM336<br /><br />

Jeżeli tak to u mnie uwaliły się Z1 . Czyli rozumiem że u ciebie był problem z połówkami dodatnimi ? Postaram się kupić LM 336-5 i podmienić . Może w tym będzie problem

<br />Wrzuć schemat z naniesionymi pomiarami napięć względem masy.<br />Oczywiście tylko dla gałęzi ujemnej. <br />

Ok postaram się zrobić pomiary i wrzucić wyniki . Może jakieś sugestie w jakich miejscach mam zrobić pomiary ?

<br />Jeżeli tak to u mnie uwaliły się Z1 . <br />

Oczywiście pomyłka chodzi o Z2 - tak jest jak z rana pisze się posty

Wystarczy zmierzyć napięcie na lmie i będzie wiele wiadomo, polecam dokonać także pomiaru dla dodatniej polowy układu.

Proszę o uwagę przy pomiarach, ja sam wczoraj uszkodziłem jeden z tranzystorów we wzmacniaczy dokonując kontrolnych pomiarów po uruchomieniu najnowszych pcb, przyczyna dość oczywista, brak uwagi, pcb wzmacniacza oraz zasilaczy są dość gęsto upakowane, należy zwrócić szczególna uwagę przy wpychaniu tam sond pomiarowych.

Edytowane przez jeremy

ok sprawdze wieczorem i dam znać prawdopodobnie będę miał dzisiaj te lm336 5V więc jak będą uwalone to podmienie

Już jestem po pierwszych pomiarach czyli sprawdziłem tego LM336 ( na razie sprawdzałem tylko jednego spencera . Wydaje się ok - napięcie na nim 4,86 V więc dalej jest chyba kucha ? gdzie teraz szukać ? czekam za podpowiedziami i z góry dziękuję .

na drugim spencerze na ok jest 4.31V mam nadzieję że różnice w granicach normy ?

na drugim spencerze na ok jest 4.31V mam nadzieję że różnice w granicach normy ?

Sprawdz czy wyprowadzienie nr 1 tego LM336 nie jest na masie. Powinno ono "wisiec z powietrzu", wowczas LM daje 5V.

F

OK sprawdzałem ale chyba znalazłem przyczynę ale nie wiem czy to ? . Jest taka przelotka która idzie z góry pcb z rezystora R12 na drugą stronę do środkowej nóżki IRF 610 . nie mam tam przejścia i widzę że chyba potraktowałem to wiertłem jak rozwiercałem otwory . Ta przelotka jest tylko po stronie minusa więc to chyba to . Na drugim spencerze jest ta sama sytuacja czyli przelotka nie ma przejścia .

Poka foto. Faktycznie jest taki punkt przy R12, czy tam trzeba zrobić zworkę do środkowej nóżki T14? Czy nic z tym się nie robi?

Edytowane przez rayfe

Przecież to jest oryginalna przelotka, tam nic nie trzeba rozwiercać. Rozwiercając otwory praktycznie niszczysz przewodzące tulejki. Jeśli tak to zrobiłeś to jest to do uratowania dobrze lutując nogę elementu do padów z dwóch stron pcb.

Pisząc przelotka macie na myśli to miejsce za R12 gdzie ścieżka idzie przez otworek pod spód pcb? Dopytuję bo sam jestem na etapie przygotowań do rozruchu.

a ja szalaputnie to zrobiłem i przejścia nie ma ale pole do podlutowania jest więc włoże nogę od odcietego reza i podlutuje z jednej strony i z drugiej i będzie połączenie

Powinno pomóc. Te płytki są cholernie delikatne, mi przy wylucie poodłaziły pady, na szczęście ścieżki są ok. Dlatego zostawiłem sobie na zapas drugi komplet. Płytki od wzmaka są już lepsze.

Powinno pomóc. Te płytki są cholernie delikatne, mi przy wylucie poodłaziły pady, na szczęście ścieżki są ok. Dlatego zostawiłem sobie na zapas drugi komplet. Płytki od wzmaka są już lepsze.

Piszesz o tych białych do zasilacza Spencera?

Bo kolejny raz czytam Twoje w tej kwestii uwagi i sam przyjąłem, że płytki są delikatne.

Do wczoraj - wczoraj mianowicie przelutowywałem elementy z płytki na płytkę, gdyż bez potrzeby rozłamałem jedną na pół i pomimo totalnego braku dbałości o tę rozłamaną płytkę żaden pad, ani żadna ścieżka na niej nie ucierpiała, a jak wiadomo druk dwustronny trzeba porządnie zagrzać, by wylutować elementy.

No to pewnie przegiąłem przy wylucie... Ale u mnie np druk nienaruszony po szorowaniu ipa a dałem czadu. Wielu pisało że się zmywał. No nic, zostawmy to, kwestia finezji "montera" :)

• 2 tygodnie później...

jak tam panowie wasze zasilacze ?

mój niedługo będzie gotowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak tam panowie wasze zasilacze ?

mój niedługo będzie gotowy.

Zasilacze ok, ruszyły bez najmniejszego problemu, bardzo stabilne.

Tak samo wzmacniacz, odpalił bezproblemowo za pierwszym razem i wystarczyły

kilkukrotne niewielkie korekty trymerami.

Co do dźwięku, to moim skromnym zdaniem jest co najmniej dobrze.

To jest mój pierwszy "słuchawkowiec" i zrobiłem go z ciekawości jak taki klocek brzmi, preferuję bowiem odsłuch z zestawów głośnikowych.

Wydaję mi się, że chcąc usłyszeć pełnię możliwości tego wzmacniacza, będę musiał pomyśleć o jakimś dobrym przetworniku i o słuchawkach pewnie też.

Na razie powoli pakuję wszystko do obudowy i zastanawiam się nad rozwiązaniem regulacji głośności.

Pragnę tutaj serdecznie podziękować autorom tego projektu tj. jeremiemu i Robertinusowi, za konsekwentne i sprawne (mimo pewnych problemów) doprowadzenie do szczęśliwego finału.

Czułem się jak dziecko prowadzone za rączkę podczas realizacji tego przedsięwzięcia ;-)) To po prostu nie mogło się nie udać !....

No i następny HA-2013 skończony :) obudowa prowizorka ale już jakość wygląda :) teraz się wygrzewa :) zobaczymy czy to docelowy wzmak do moich HD 600 ? :) na razie jest nieźle :) Mam pytanie co do prowadzenia mas ??? . Mam na razie z wejścia oddzielnie kanałami poprzez potencjometr do wejścia IN i wyjścia Out połączone masy na gnieździe słuchawkowym . Ale zostały mi jeszcze przewody masowe z miejsca na pcb wzmaka za kondkami CA i CB . Czy mam jeszcze je połączyć z masami na gnieździe słuchawkowym czy je zlikwidować ( takie dwa czarne przewody sterczące ) . Mam lekki brum zauważalny w przerwach miedzy utworami ale to może być winą gównianego potencjometru :( idę słuchać :)

Ukryta Zawartość

post-6545-0-04298000-1377450014_thumb.jpg

post-6545-0-41750300-1377450046_thumb.jpg

post-6545-0-56724000-1377450091_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam lekki brum zauważalny w przerwach miedzy utworami ale to może być winą gównianego potencjometru :( idę słuchać :)

Czy metalowe części obudowy, a szczególnie te przy gniazdach RCA i potku, są w jakiś sposób połączone z masą?

Jak dotykasz obudowy to brum się wzmaga czy nie ma to wpływu?

• Pokaż nowe odpowiedzi