Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy HA-2013. Poskładaj razem z nami.

Rekomendowane odpowiedzi

A to nie jest tak że jak było zamawiane trafo pojedyncze 15-0-15 V to z dwoma uzwojeniami czyli 2 x 15-0-15V bo to ma dopiero sens przy osobnych PCB na każdy kanał lub dwa osobne trafa 15-0-15 V . To samo dotyczy wersji 20 V

Zgodnie z powyższym zacytuję wycinek z zamówienia z tego wątku :

" Transformator dwu uzwojeniowy, np. 15-0-15V zasili jeden kanał (jedna płytka) - dla stereo trzeba dwa takie transformatory.

Transformator cztero uzwojeniowy, np. 2x [15-0-15V] zasili dwa kanały (dwie płytki) - dla stereo wystarczy jedno trafo.

Oto propozycja:

1 - Transformator toroidalny TS20VA / 15-0-15V - cena 68,00zł

2 - Transformator toroidalny TS40VA / 2x [15-0-15V] - cena 93,00zł

3 - Transformator toroidalny TS40VA / 20-0-20V - cena 79,00zł

4 - Transformator toroidalny TS80VA / 2x [20-0-20V] - cena 116,00zł

Chyba że ktoś "dał ciała" przy zamówieniu i zamówił jedno trafo jedno uzwojeniowe

Nie chodzilo mi o ilosc odczepow a raczej o to, czy parametry trafa dadza rade uciagnac zasilacz i wzmacniacz.

OK. Transformator pojedynczy ma rzeczywiście 2 sekcje 15-0-15 V. Czyli od biedy da radę załatwić dwa zasilacze. Ale nadal jest pytanie: czy te 15 V na gałąź to nie za mało? Dochodzi nam spadek napięcia na tranzystorze T13 przecież. Diody w mostku też dają spadek i czy to wszystko nie sprawi, że wyjdzie nam zasilacz na 12 V? Nikt nie chce się w tym temacie wypowiedzieć jakoś!

OK. Transformator pojedynczy ma rzeczywiście 2 sekcje 15-0-15 V. Czyli od biedy da radę załatwić dwa zasilacze. Ale nadal jest pytanie: czy te 15 V na gałąź to nie za mało? Dochodzi nam spadek napięcia na tranzystorze T13 przecież. Diody w mostku też dają spadek i czy to wszystko nie sprawi, że wyjdzie nam zasilacz na 12 V? Nikt nie chce się w tym temacie wypowiedzieć jakoś!

diody w mostku dają spadek?? po mostku będziesz miał jakieś 21V..

diody w mostku dają spadek?? po mostku będziesz miał jakieś 21V..

Bo kondy bez obciążenia ładują się do napięcia maksymalnego chwilowego 1,4x(15V-2x0,7) = 19,04V

[15V- wartość skuteczna] [2x0,7 - spadek na diodach]

Bo kondy bez obciążenia ładują się do napięcia maksymalnego chwilowego 1,4x(15V-2x0,7) = 19,04V

Spadek na diodach jest różny w zależności od zastosowanych diod.

Najprościej gdyby ktoś na obecnej wersji zmierzył miernikiem napięcie na wejściu trafa, na wyjściu i na elektrolitach 10mF.

Wówczas nie będzie wątpliwości, a tak to tylko będziecie gdybać i się zastanawiać.

Po za tym te 0.7V spadku na jednej to wersja optymistyczna. Katalog dla tych diod które mamy podaje max. 1,25 V spadku. No to pewni z 1V spadku będą miały. A to daje nam (15V - 2V)x1.41=18,33V na kondensatorze. I może być ciężko!

Po za tym te 0.7V spadku na jednej to wersja optymistyczna. Katalog dla tych diod które mamy podaje max. 1,25 V spadku. No to pewni z 1V spadku będą miały. A to daje nam (15V - 2V)x1.41=18,33V na kondensatorze. I może być ciężko!

Ciekawe ile jeszcze wpisów będzie na ten temat. Studenckie dyskusje nadal popularne.

Ciekawe ile jeszcze wpisów będzie na ten temat. Studenckie dyskusje nadal popularne.

No cóż, aż dowiemy się czy nasze trafa dadzą radę a jeżeli nie to w jakie mamy się zaopatrzyć ;) Cierpliwość z nami i wami, projekt zmierza w dobrym kierunku. BTW gdyby tak... do poskładanego wzmacniacza (mam na myśli z wlutowanymi elementami zasilacza) podłączyć kolejny zasilacz tutaj w/w spencera to czy zespół w tym wydaniu będzie pracował czy trzeba z łytki pousuwać elementy zasilacza zanim podłączymy Spencera?

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

No cóż, aż dowiemy się czy nasze trafa dadzą radę a jeżeli nie to w jakie mamy się zaopatrzyć ;) Cierpliwość z nami i wami, projekt zmierza w dobrym kierunku. BTW gdyby tak... do poskładanego wzmacniacza (mam na myśli z wlutowanymi elementami zasilacza) podłączyć kolejny zasilacz tutaj w/w spencera to czy zespół w tym wydaniu będzie pracował czy trzeba z łytki pousuwać elementy zasilacza zanim podłączymy Spencera?

OK. No to sobie tak dyskutujcie w kółko o tym i o tamtym. Klawiatura jest cierpliwa. Ciekawe czy gawędzenie do czegoś doprowadzi.

Pytań coraz więcej.

To jeszcze ja się dołączę do studenckich dyskusji i zapytam się o wersję z najmocniejszym trafem, przewidzianym opcjonalnie do zasilania głośników. Jak będzie wyglądało ich zasilanie z zasilacza stabilizowanego i czy może zrobić dwa zasilacze: jeden Spencera do słuchawek, a drugi z projektu do głośników - przełączany w zależności od podłączanych przetworników na wyjściu.

Jak będzie wyglądało ich zasilanie z zasilacza stabilizowanego i czy może zrobić dwa zasilacze: jeden Spencera do słuchawek, a drugi z projektu do głośników - przełączany w zależności od podłączanych przetworników na wyjściu.

Na 100% trafa

3 - Transformator toroidalny TS40VA / 20-0-20V - cena 79,00zł

4 - Transformator toroidalny TS80VA / 2x [20-0-20V] - cena 116,00zł

nadadzą się do zasilania zasilacza spencera dla napięcia wyjściowego +/-18V.

To czy można zrobić tak aby była możliwość włączania zasilania pasywnego (oryginalnego na PCB) i z zasilacza spencera, jest tylko kwestią odpowiedniego przełącznika i oczywiście umiejętności chcącego takie przełączanie wykonać.

Czyli trafa 20VA do szuflady :-)

Nie wiem. Pisałem, że trzeba zmierzyć, a nie bić pianę i przekrzykiwać się jeden przed drugim gdzie jaki spadek napięcia Jak trzeba coś zrobić to nie ma chętnych ale do biadolenia jest aż nad to.

Przetestoeac przetrstujr alr razrm z tl072 ... Jak tylko sir od prqcy ueolmie czyli w weakemd

Możesz to przetłumaczyć na normalny język? No chyba, że już sam nie pamiętasz co chciałeś tym wpisem przekazać.

a wiem wiem jak ma sie grube palce to sie trudno pisze na malym smartfonie po polnocy lezac w lozku.

LM317/LM337 + TL072

w weaken dokoncze takowy zasilacz i sprawdze jak zadziala mi to

Edytowane przez Sav!O

a wiem wiem jak ma sie grube palce to sie trudno pisze na malym smartfonie po polnocy lezac w lozku.

LM317/LM337 + TL072

w weaken dokoncze takowy zasilacz i sprawdze jak zadziala mi to

Super. Będzie inny punkt odniesienia.

Zmierzone wartości napięć- wersja 15v:

Przy 222 AC na wejściu, trafo daje 15,9AC (bez obciążenia) w stresie 14,7AC, a na kondensatorach jest 17,7DC

Edytowane przez bitupt

No to sprawa jest jasna. Trafo na 15V nie obsłuży zasilacza spencera, który ma mieć na wyjściu 18V.

No to jak dla mnie kaplica .....

Może... Zrobimy kolejne zamówienie u Toroidy.pl? Ale to jak już będzie wszystko jasne i przetestowane żeby nie było gafy.

U mnie 2x INDEL TSZZ 30/008M 2x15V-1A AC- 228V na wyj trafa AC 2x 16,5V po mostku na kondensatorach DC 2x21.1V. Pomiary podczas normalnej typowej pracy wzmacniacza.

Czy te trafa będą wystarczające?

Może... Zrobimy kolejne zamówienie u Toroidy.pl? Ale to jak już będzie wszystko jasne i przetestowane żeby nie było gafy.

Już dośc zainwestowałem w wzmacniacz, nie wiem muszę się zastanowić bo trochę kasy na niego poszło.

Już dośc zainwestowałem w wzmacniacz, nie wiem muszę się zastanowić bo trochę kasy na niego poszło.

No wiadomo, poszło każdemu z nas. Mimo wszystko i bez zasilacza jest to sprawny wzmacniacz, zasilacz to swego rodzaju modyfikacja którą odkryli przed nami Panowie i tutaj musimy liczyć się z tym że będzie kosztowała. Wszystko dla sztuki ;)

Panowie u mnie na transformatorach z zamówienia grupowego 15-0-15 sprawa wygląda następująco:

Wejściowe 232AC

Wyjściowe 15.9AC i 15.7AC

Na kondensatorach 20.1DC i 19.7DC

Więc pytanie czy transformatory dadzą rade czy do wymiany.

Pozdrawiam

U mnie 2x INDEL TSZZ 30/008M 2x15V-1A AC- 228V na wyj trafa AC 2x 16,5V po mostku na kondensatorach DC 2x21.1V. Pomiary podczas normalnej typowej pracy wzmacniacza.

Czy te trafa będą wystarczające?

Powiedzmy, że wystarczające ale jak wzmaka podłączysz u kogoś gdzie będzie w gniazdku tylko 220V to będzie nie ciekawie. Możesz jeszcze zejść z napięciem wyjściowym zasilacza do 16-17V i wówczas będzie w miarę dobrze.

Wzmak powinien pracować z napięciem +/-16V normalnie ale dla świętego spokoju trzeba by to sprawdzić.

No wiadomo, poszło każdemu z nas. Mimo wszystko i bez zasilacza jest to sprawny wzmacniacz, zasilacz to swego rodzaju modyfikacja którą odkryli przed nami Panowie i tutaj musimy liczyć się z tym że będzie kosztowała. Wszystko dla sztuki ;)

Otóż to...

Niektórzy pisali, że wzmacniacz jest jazgotliwy i krzykliwy, u mnie i innych absolutnie się to nie potwierdziło, co skłania do przypuszczeń, że komuś coś poszło nie tak ze składaniem, lub zupełnie nie wpasował się w system, może w gust - nie wiem.

Ja natomiast pełen obaw w odsłuchu porównawczym z HA-2012, gdzie do porównywanego HA-2013 wstawiłem identyczne części jak w rzeczonym HA-2012 nie stwierdziłem różnic brzmienia i budowy sceny.

Dosłownie oba wzmaki miałem na przełączniku, którym przełączałem jednocześnie wyjścia i wejścia. Wzmocnienie wyregulowałem w obu wzmakach podając im na wejścia sinus z generatora i obserwując oscylogram na wyjściach.

Muza różna, głównie jazz, napęd to mocno modzony CD Denon DCD-1290, słuchawki to Beyerdynamik DT-770 Pro w wersji 80 Ohm i AKG K 701 - efekt porównania wzmaków?, - żadnej różnicy nie wychwyciłem. Wniosek?, - ganiony HA-2013 gra tak samo jak rok temu wychwalany HA-2012.

Dla mnie jednak ważna jest opinia Henryka Kwinto i Frd, którym ufam, i którzy twierdzą, że po zastosowaniu zasilacza w/g Spencera HA-2013 przeobraża się radykalnie na plus we wszystkich aspektach prezentacji muzyki.

Sam za namową Frd chciałem sklecić zasilanie próbne na lm 317 i 337, ale po pierwsze uważam, że jak coś robić, to dobrze, po drugie - co za pierwszym idzie - szkoda mi czasu na prowizorkę. Akurat tu wolałem ten czas poświęcić na pracę nad projektem pcb.

Edytowane przez Robertinus

Możesz jeszcze zejść z napięciem wyjściowym zasilacza do 16-17V i wówczas będzie w miarę dobrze.

Dzieki!

Czyli żeby było super dobrze to zapas powinien być z 8V

Wzmak powinien pracować z napięciem +/-16V normalnie ale dla świętego spokoju trzeba by to sprawdzić.

Też o tym myślałem, ale ja bym wymienił zenerki D1 i D2 na np. 12V i spróbował ponownie wyregulować wzmak następnie go odsłuchując.

Wydaje mi się, że po ustawieniu nominalnego prądu na R5 nie powinno być różnic w brzmieniu.

To jednak wolne dywagacje i wszystko wymaga potwierdzenia w praktyce.

Ja osobiście też nie narzekam, wręcz przeciwnie na HA2012, ale jak może być lepiej to super.

Poza tym jakby co to dobre płytki zasilacza nie zmarnują się i na pewno znajdą zastosowanie w innych projektach.

Spróbować warto!

Pozdr.

Ja osobiście też nie narzekam, wręcz przeciwnie na HA2012, ale jak może być lepiej to super.

Poza tym jakby co to dobre płytki zasilacza nie zmarnują się i na pewno znajdą zastosowanie w innych projektach.

Spróbować warto!

Robi68 dokładnie to samo miałem napisać :)

• Pokaż nowe odpowiedzi