Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki fotel do słuchania muzyki ?

muda44

Rekomendowane odpowiedzi

Fotel z masażem kompletnie się nie nadaje przy słuchaniu muzyki, jest za głośny. Wsio ze skóry/skaju też odpada w przedbiegach.

Gdyby miał być tylko do słuchania muzyki to fotel fiński wydaje mi się tu najlepszym rozwiązaniem.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Ludzie, czy w zakładce STEREO naprawdę trzeba się rozwodzić na temat :foteli do stereo"?

To moze przy okazji zapytam jaki tabotet polecacie do mono? Mam wygodne siedzenie do słuchania muzy w 2.0 ale kiedy słucham w mono uwiera mnie w lewy pośladek, pomożecie?

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Ludzie, czy w zakładce STEREO naprawdę trzeba się rozwodzić na temat :foteli do stereo"?

A czy ktoś Ciebie zmusza żeby czytać takie wątki ?

I gdzie umieścić taki wątek ?

W zakładce " lampa " , " analog " a może " pc audio " ?

Twój wpis daje pogląd na temat Twojej nikłej wiedzy w tym zakresie.

Jest masa wątków o kabelkach , podstawkach i innych pierdołach ale to właśnie gdzie , jak i na czym siedzimy jest jednym z najważniejszych elementów słuchania muzyki.

Ludziska zabijają się żeby zmienić jeden klocek na drugi podczas gdy dla przykładu jedna kolumna stoi przy grubej zasłonie w okolicy kwiatów gdzieś w rogu a druga wciśnięta miedzy komody , szafy czy regały. Do tego miejsce słuchania to przeważnie jakaś sofa , fotel czy cokolwiek które przeważnie znajduje się przytulone do ściany przeciwległej . I rodzą się kolejne wpisy o dudniącym basie , zaburzonej stereofonii , równowagi tonalnej czy lokalizacji.

I jeszcze nie mniej ważna sprawa.

Mając te lat dwadzieścia kilka mogłem spokojnie wysiedzieć na byle czym przez dłuższy czas. Z biegiem lat , po dniu pracy i załatwianiu dziesiątek spraw jedyne co mi przychodzi do głowy to wieczór spędzony na czymś max wygodnym. I tu nie widzę słuchania na taborecie , stołku czy czymś innym a właśnie w wygodnym i dopasowanym fotelu.

Gdyby miał być tylko do słuchania muzyki to fotel fiński wydaje mi się tu najlepszym rozwiązaniem.

Pod warunkiem że okolice uszu będą w " wolnej przestrzeni " a w tym przypadku wąski zagłówek wydaje się być niezastąpiony.

czas na Bocznicę.

I już tam jesteś .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I Ty też.

Kiedyś Twoje imię było w poważaniu wśród audiofilów a teraz coś dziwnego się z Tobą dzieje...

Czy tak trudno jest nie trolować i pisać na temat ?

Ukryta Zawartość

Mając te lat dwadzieścia kilka mogłem spokojnie wysiedzieć na byle czym przez dłuższy czas. Z biegiem lat , po dniu pracy i załatwianiu dziesiątek spraw jedyne co mi przychodzi do głowy to wieczór spędzony na czymś max wygodnym. I tu nie widzę słuchania na taborecie , stołku czy czymś innym a właśnie w wygodnym i dopasowanym fotelu.

Najlepiej będzie położyć się na podłodze.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ciekawe ile banów rozdasz zanim zrozumiesz, że typowe krzesło komputerowe ni ch... nie nadaje się do wielogodzinnych odsłuchów muzycznych. Nawet takie odchylane do tyłu.

Krzesło ma inne cele ergonomiczne do osiągnięcia niż fotel. Inna pozycja człowieka. Mając krzesło opierasz łapki, część ciężaru na stole, krzesło służy do pracy, posiłków NA STOLE!

Odchylane projekty mają zwykle zagłówki, żeby ci głowa nie odpadła.

Tutaj fajny projekt , za tę cenę to oczywiście podróba:

http://www.italiadesigns.co.uk/product_info.php?manufacturers_id=10&products_id=223&gclid=CMW84NG7z7MCFURY3godMiEAlQ

Od poczatku pisze ze szukam mozliwie najmniejszego kompromisu.

W tej chwili punktem słuchania muzyki jest krawedz łózka wiec cokolwiek z oparciem i tak bedzie lepsze.

W pracy testowałem kilka podobnych foteli biurowych i smiało mozna przyjac wygodna pozycje.

Z tym ze zaden nie ma zagłowka . A czy sie sprawdzi bede wiedział w piatek. Dzisiejszy fotel przyszedł z wada i juz czeka na zamiane.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Najzwyklejszy rattanowy fotel bujany będzie fajnym i jakże wygodnym rozwiązaniem.

Zaraz sobie coś takiego zamówię - że wcześniej na to nie wpadłem :) - dzięki muda za pomysł z tematem :)

Najzwyklejszy rattanowy fotel bujany będzie fajnym i jakże wygodnym rozwiązaniem

Pisałem wyżej. Posiadam i jest wypas i wcale dużo miejsca nie zajmuje. I myslę, że jest uniwersalny-pasuje i do nowoczesnego wnętrza jak i w stylu retro.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Słuchasz muzyki leżąc na podłodze ?

Tak, obowiązkowo nogami skierowanymi w kierunku każdej z kolumn. Zapewnia to zdecydowanie lepsze wrażenia muzyczne.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Fotel ma jak najbardziej wpływ na to jak słyszymy muzykę. Zaobserwowałem że im wyższy zagłówek (w miarę szeroki) to przestrzeń jest lepsza, bo dźwięki odbijają się z tyłu i też trafiają do uszu.

Pisałem wyżej. Posiadam i jest wypas i wcale dużo miejsca nie zajmuje. I myslę, że jest uniwersalny-pasuje i do nowoczesnego wnętrza jak i w stylu retro.

Kwestia tylko tego oparcia w pobliżu uszu.

Można samemu się przekonać. W trakcie słuchania muzyki przyłożyć dłonie za uszami . Usłyszymy więcej odbić i ...

aobserwowałem że im wyższy zagłówek (w miarę szeroki) to przestrzeń jest lepsza, bo dźwięki odbijają się z tyłu i też trafiają do uszu.

... stąd może być Twoje spostrzeżenie. Ale nie jest to prawidłowe .

Ale jak Tobie odpowiada to czemu nie ;)

Napisano dziś, 12:10

Wyświetl postUżytkownik muda44 dnia 14.11.2012 - 19:47 napisał

Słuchasz muzyki leżąc na podłodze ?

Tak, obowiązkowo nogami skierowanymi w kierunku każdej z kolumn. Zapewnia to zdecydowanie lepsze wrażenia muzyczne.

Czy tak trudno jest powstrzymać się od pisania głupot ?

Zwłaszcza z takim stażem na forum ?

Tutaj fajny projekt , za tę cenę to oczywiście podróba:

Ukryta Zawartość

Weź tylko niewielką poprawkę na to , że w większość osób z tego forum ma sprzęt tańszy niż ten " projekt " i niewielu też sobie na takie coś pozwoli zarówno od strony lokalowej jak i finansowej.

Ukryta Zawartość

To już nie wiem... Może pieprzu trochę? Pieprz niedobry na nerki...

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.