Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa cylindrycznego subwoofera downfire

nookie736

Rekomendowane odpowiedzi

Mysle nad budowa cylindrycznego subwoofera (w zasadzie dwoch sztuk) typu downfire, oczywiscie aktywnego. Do jego wykonania planuje uzyc kartonowych rur szalunkowych o srednicy 40 oraz 45 cm, wsadzane jedna w druga, przestrzen miedzy nimi chce wypelnic piaskiem celem dociazenia. Rury o dlugosci 250cm, subwoofer(y) mial(y) by stac w naroznikach pokoju, ich objetosc wyniesie ponad 300 litrow. Glosniki uzyte to 15 calowe tesle, parametry TSP na zalaczonym zdjeciu. Pomieszczenie 26m do zastosowan kinowo odsluchowych gdzie WAF nie stanowi zadnego problemu. Aktywne zasilanie i filtracja, jeszcze nie wiem jakiego producenta. Pasmo pracy 20-40Hz.

Co sadzicie?? Jakies przeciwwskazania?? Glosniki leza u mnie od dwoch lat i szkoda zeby sie marnowaly. Mam w tej chwili aktywny subwoofer Kef TDM45B z serii Referencje, jest to zamkniety sub z 15" glosnikiem. Ostatnio polazylem go membrana do dolu (downfire) i integracja basu z reszta pomieszczenia jest fantastyczna, brzmi to moim zdaniem wiele lepiej niz w wypadku normalnego uzycia, z tym ze to jeden sub i stoi na dluzszej scianie, nie wiem jak sprawdzily by sie dwie sztuki w naroznikach, czy bas nie bedzie sie zbytnio wzbudzal??

Z gory dzieki za wszelkie uwagi.

Pawel

natchnieniem dla tego projektu jest strona

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rury dostepne sa u producenta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cena za mb to okolo 50pln netto. Bardzo sie zdziwilem gdy Pani przedstawicielka spytala mnie o zastosowanie i jak wspomnialem o audio zaraz podlapala ze chodzi o subwoofery bo juz kilka firm, prawdopodobnie car audio, zamawia je regularnie..

post-4563-0-10041000-1352729157_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stronka super. najbardziej mi sie podoba ten kloc na srodku pojkoju... przypomina pozostalosc po psie ;)

co do woofera w rgou pomieszczenia to powinienes sam z 1 sztuka sprobowac. zobacz jaki bedzie efekt. co dopiero jakbys 2 takie wstawil. podbicie basu bedzie nie do wytrzymania,

pomysl na uzycie takich szalunkow jest calkiem fajny i do uzycia w zwyklych glosnikach/kolumnach.

co do wzmacniacza to bardzo fajne robi IREK z tego lub innych forow (Warwszawa). Robi je na zamowienie lacznie z trafem jak potrzeba. Ciezko powiedziec czy je sprzedaje/za ile>? Widzialem pare jego konstrukcji. Jak podasz jaka moc ci jest potrzebna to i wzmak ci dopasuje odpowiedni.

jesli uzywac tektury to mysle ze dobrym pomyslem jest stworzenie jak najbardziej niejednorodnego materialu. taka wewnetrzna rure mozna pokryc siatka./tkanina z wlokna szklanego/mata bitumiczna (dekarska np w Castoramie-chyba najtansza)

bardzo chlonnym materialem jest takze korek (oklejenie zewnetrznej warstwy od srodka ladnie wytlumi taka rure).. grubosci oklein do dyspozycji zaczynaja sie od 1,5mm (tylko czemu dawac tak malo)

powierzchnie zewnetrzna mozna obic fornirem lub tkanina wg uznania

Ja jak ostatnio testowałem miejsca do ustawienia suba to w rogu nie miałem podbicia ,nawet jak pamiętam to bas osłab ,ale to był głośnik 12" ,a salon większy.

Gdyby u Ciebie źle grał w rogach pokoju to lipa będzie z ustawieniem takiego pudła, poza tym jak ma to być ładne to wydasz też trochę na wykończenie.

Głośnik na końcu długiej rury to bardzo niekorzystny akustycznie układ. Jak rura, to wysokość maksymalnie równa 1,5 średnicy, później zaczynają się poważne podbicia i dudnienia.

Jeżeli ta rura ma być zamknięta na górnym końcu, będzie koszmarny efekt zamkniętej linii transmisyjnej. Linkwitz zdaje się walczył z podobnym efektem w konstrukcji Pluto.

Sens takie obudowy jest tylko w przypadku uzycia jej jako linii transmisyjnej. Wrzucanie do tego jeszcze basrefleksu to jakas paranoja.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szczerze powiedziawszy myslalem o obudowie zamknietej cos okolo 200 Litrow, do takiego zastosowania glosniki Tesli nadaja sie idealnie. Cena tych rur jest smieszna, 50 pln netto za metr bierzacy, rozmiary sa rozne, zdaje sie od 20-60 cm srednicy.

Nie wiem czy ten projekt zrealizuje, jedynym miejscem na ustawienie takich klocow bylyby rogi pokoju. Niestety wczoraj sprobowalem jak brzmi subwoofer w takim ustawieniu i generalnie jest tragedia. Podbicie basu jest znaczace, w normalnym ustawieniu potencjometr glosnosci subwoofera ustawiony byl na okolo godziny 11.00. W rogu pokoju musialem go sciszyc do godziny 8.30. To jeszcze nie koniec, bas ogolnie wzbudzal sie w czestotliwosciach ktorych wogole nie powinien przenosic, subwoofer odcielem na 50Hz, "dudnienie" na moje ucho gdzies sporo wyzej. Do tego rozjechanie fazy, subwoofer ma ustawienie fazy na "0" i "180", niestety nie ma opcji plynnego dostrajania tego parametru. Suma suamrum dupa....Subwoofer wedruje z powrotem na stare miejsce, tj. na dluzsza sciane kolo sofy, tutaj integracja z reszta systemu jest bardzo dobra, niestety nie ma opcji zebym ustawil w tym miejscu subwoofer cylindryczny bo by mi zakryl cale okno.

A te rury to by sie chyba swietnie nadawaly na dyfuzory diy....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.