Skocz do zawartości
IGNORED

Minima Audio - Ponownie Wrocław

Minima Audio

Rekomendowane odpowiedzi

ha to może być jeszcze ciekawiej, przynajmniej nie będzie mowy o tym, że nie było elektroniki odpowiedniej do enapędzenia kolumn. Chyba sobota będzie najodpowiedniejsza i zasiadka do rana :)

Mam nadzieję, że coś (zwłaszcza Ultimy 3.5) postoi we Wrocławiu dłużej - ja niestety będę w pobliżu dopiero od początku września. Tym czasem pozdrawiam calą wrocławską i nie tylko ekipę orazz Minimę Audio znad Bałtyku.

Witam serdecznie,

dziękujemy zegarmistrz za pozdrowienia, oczywiście te zestawy, które chciałoby grono aby pozostały za pozwoleniem P.Witka pozostaną na dłużej we Wrocławiu. Chętnych do wypożyczania jak zawsze Minima serdecznie zaprasza. Jeśli mają Państwo jakieś sugestie co do asortymentu zestawów na stałe demo we Wrocławiu to proszę o propozycję, postaramy się te modele niebawem dostarczyć.

Pozdrawiam

Adam

No to zadecydowane,

SOBOTA 21. SIERPNIA po poludniu. Do rana - nie ma sprawy, oby tylko nie uschnac w tym zarze.

Bardzo dobrze, ze Pan Adam przywiezie wzmaczek, ktory zna.

Z mojej strony bedzie:

- Delta Studio KIT 6L6/EL34 2 x 30 W

- Delta Studio 6s33s SET monobloczki po 15 W na kanal

- Delta Studio KT88 2 x 63 W

- Delta Studio 6s33s mono po 80 W na kanal.

Chyba, ze wszystkie nagle zostana sprzedane.

Pal, daj dojść do siebie. Oto na początek skreślam parę słów.

Żałuj PMD, żałuj. To było bodaj najbardziej pouczające i obfite w nowe doświadczenia spotkanie. Było sporo sprzętu (trzyczęściowy CD DPA, a na dokładkę AMC i przetwornik Delta Studio na wyjściu lampowym - a jakże, Grypohon Tabu 2/one hundred - końcówka mocy, przedwzamacniacz Thorens i lampowy pre Delta Studio, monobloki Delta Studio 6S33S no i oczywiście Minima Audio Ultima 3.5). Piszę tylko o tym co zdążyliśmy podpiąć, bo w rogu stał jeszcze Densen Beat 100 no i gramofon tym razem również odpoczywał. Jeżeli coś pominąłem, to niechcący.

Nas było tylko 4 osoby, widać że sezon urlopowy w pełni. Z drugiej strony mogliśmy w „luźnych” warunkach słuchać i słuchać.

Co do dźwięku Ultim, to jeszcze się wstrzymam z szerszą opinią póki nie przemagluję ich u siebie. Niestety pomieszczenie, którym teraz dysponuje Delta Studio nie do końca pozwala wyzwolić potencjał zwłaszcza z większych konstrukcji. Natomiast dla mnie dużym zaskoczeniem był występ sławnego Gryphona. Adamie, ty znasz go bardzo dobrze i zapewne to świetna konstrukcja, ale sam przyznasz że dość blado wypadła na tle monobloków Delty. Właściwie dopiero po połączeniu Ultim z 6S33S zaczęły nam nogi tupać a na twarzach zagościł mimowolny uśmiech. Wtedy zacząłem nabierać przekonania co do wartości kolumn. Po prostu przyjemność ze słuchania muzyki. Brzmienie świeże i autentyczne, spójne i nade wszystko muzykalne. Nie interesowały mnie szczegóły. Po prostu znalazłem przyjemność ze słuchania muzyki. Jak one mogą zagrać w lepszym akustycznie pomieszzceniu... Mam nadzieję, że wkrótce się dowiem.

Ciekawa sytuacja była także ze źródłem: DPA (transport + przetwornik z oddzielnym zasilaniem) nie były w stanie pokazać swej klasy i skończyło się na podpięciu budżetowego AMC (co prawda później już grał z nim D/A Delty Studio). Mogliśmy po raz kolejny przekonać się na własnych uszach, że system audio to jeden organizm i jeśli któryś z elementów do niego nie pasuje, to choćby kosztował majątek będzie źle. Bardzo jestem ciekaw Ultim grających u mnie, gdzie akustyka jest nieco bardziej ustawiona. Osiek, zabierasz je w poniedziałek? Jeżeli nie, to ja chętnie wskoczę w pierwszy termin :-).

6s33s - rozumiem, ze to nie te 15 W monobloczki tylke te z 4rema lampami na kanal?? :) Bo te 15W testowalem kilka dni u siebie i wypadly bardzo dobrze, ale z tubami o dosc wysokiej skutecznosci.

Witam Wszystkich Obecnych i Nieobecnych,

Dopiero doszedłem do siebie. Najpierw pytanie do Pana Adama - jak udał się pwrót do domu? To było czyste szaleństwo wracać po nocy.

A teraz o spotkaniu. Skład osobowy kromniejszy niż dotychczas - ale nie ma tego złego - lepsze warunki do dyskusji, zmian konfiguracji, posłuchania wlasnych plyt - prawie do syta.

Poniżej podaję główne koniguracje, które udało nam się spiąć.

Ultimy - warte grzechu.

1. Minima Audio Talizman

Ultimy robia wrazenie naprawde... az nie moge sie doczekac az na chwile stana u mnie zebym mogl je pomeczyc u mnie ;) rownie dobre wrazenie robil KIT Delty Studio na 6L6 no i największe monobloki na 6c33. Gryphon faktycznie wypadl blado, dzwiek z niego na pewno bylkalsowy ale tak mocno kontrolowany ze az gdzies sie skurczyl. W stosunku do Delty Studio nie przekazywal praktycznie zadnych emocji. A co do Minima Audio Ultima 3.5.. Powazny plus juz przy pierwszym kontakcie to wyglad. nie sa to juz proste skrzynki z katami prostymi. Wszystkie krawedzie boczne są ładnie zaokraglone. Dodatkowo przednia scianka ladnie sie zweza ku gorze ( poprzez frez o coraz wiekszym promieniu). Fornir tez ladnie kladziony wiec od strony wizulanej postep w stosunku do poprzednich propozycji jest duzy. Jedynymminusikiem jak dla mnie jest otwor bas-reflexu z przod ( tzn jednego z dwoch), ale wg slow p. Adama wymagaly tego wzgledy konstrukcyjne i akustyczne. Od strony dzwiekowej.. Zupelnie inna filozofia dzwieku niz MicroMonstery i Talizmany. Duzo dziweku, miesistego dynamicznegi i muzykalnego. Przyjemnosc ze sluchania byla duza. Teraz to juz tylko wziasce do domku i posluchac w swojskiej atmosferze :)

P.

To może też u PMD byśmy posłuchali Ultimek i jego systemu? Dwie lub więcej pieczenie na jednym ogniu - od 3 września w górę jestem na miejscu z czystym przedpolem. PMD co ty na to?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.