Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc w wyborze projektora i ekranu - bliska odległość, spory ekran

miq

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

czy moglibyście doradzić w wyborze projektora i ekranu?

Zastosowanie - głównie kino domowe, kilka godzin w tygodniu. Chciałbym w miarę możliwości full-hd.

Cena - jeśli to realne to do ok 5000 zł (wiadomo, bardziej byłbym zadowolony płacąc mniej, ale chciałbym coś, co aktualnie ma dobry współczynnik ceny do jakości, a po przejrzeniu dostępnych ofert zupełnie nie mam rozeznania co to mogłoby być).

Warunki są takie, że projektor będzie wisiał pod sufitem, ok. 3m od ekranu.

Maksymalna wielkość ekranu to 2,5 m (szerokość) na 2,2m (wysokość).

To chyba dość bliska odległość i przez to nietypowe warunki?

Chciałbym także, żeby projektor był cichy i niezbyt duży.

Ekran - najlepiej w kasecie podwieszanej pod sufitem, może być ściągany ręcznie.

Będę wdzięczny za sugestie co warto rozważyć i kupić. Przeglądałem oferty różnych firm, zainteresowałem się m.in. Casio, BenQ, NEC, ale zupełnie nie wiem jaką te firmy cieszą się opinią...

Z góry dziękuję za wszelkie porady jak ugryźć ten temat.

Ze swej strony polecam EPSON EH-TW 3200. Bardzo elastyczny jeśli chodzi o ustawienia(u mnie wisi 45 cm od sufitu i 3,5 metra od ekranu,ekran ma szer. 240 cm).Cichy.Świetna jakość obrazu za niewielkie pieniądze.3 lata gwarancji na lampę i projektor.Jedna wada to to,że jest dość duży.Technologia LCD.

Mniejsze rozmiary mają projektory wykonane w technologii DLP.

Epson bardzo dobry w tej cenie do tego ekran Adeo polecam

Adeo też polecam ale sugeruję powierzchnię Reference, jest droższa ale warta dopłaty. Mi udało się "wyszarpać" od producentów próbki i różnice w jakości ogromne. Niestety Adeo poza powierzchnią się nie spisało, kupiłem dwa ekrany i oba pozostawiają wiele do życzenia.

Z doświadczenia mogę spokojnie polecić ci projektor Optoma HD33, kosztuje trochę ponad 5 kafli, ale warto. Sprzedałem i zamontowałem ich kilka. Moim zdaniem to najlepsze 3D jakie kiedykolwiek widziałem - i włączam w to 3D, które jest obecne w tradycyjnych kinach. W kwestii ekranu jest kilka istotnych myków i nie łudź się, że za parę złociszy kupisz dobry ekran, bo możesz się zdziwić. Zdecydowanie polecam ekran elektryczny a nie rozwijany ręcznie, a jak masz miejsce to stały ramowy (te są najlepsze i są tanie np Taga Diamonit). Chodzi o to, że te manualne z racji nierównomiernego zwijania/rozwijania po pewnym czasie marszczą się w rogach. Nie kupuj też białego tylko szary (Matt Grey, lub CinePro Gray) dobrze jakby był z napinaczami (Kauber albo Adeo). Dobrym wyjściem jest też pomalowanie ściany odpowiednią farbą np ScreenGoo. Ja już spotkałem się, że mój znajomy pomalował ścianę zwykłą farbą - dobrał tylko kolor w mieszalni i efekt jest naprawdę znakomity.

Co do ekranów: Adeo jest ok, tańsza i w miarę przyzwoita jest też Suprema. Słabsze to Kauber (tańsze serie odradzam, najlepiej nie brać ich pod uwagę) i Taga.

Chodzi o to, że te manualne z racji nierównomiernego zwijania/rozwijania po pewnym czasie marszczą się w rogach. Nie kupuj też białego tylko szary (Matt Grey, lub CinePro Gray) dobrze jakby był z napinaczami (Kauber albo Adeo)

Czy mógłbyś uargumentować tak stanowczą radę dotyczącą powierzchni białej i szarej? Pytam bo przerzuciłem sporo powierzchni jeśli nie większość dostępnych na rynku , robiłem wiele prób w pomieszczeniu, pomalowane , niepomalowane , pomalowane w części itp. A wybór padł na białą .

Polecam Optomę HD3000X. Praktycznie to samo co HD33 a kosztuje sporo poniżej 5 000. Z ekranów polecam Supreme. Używam kilka lat i nic złego się nie dzieje. Poprzednio miałem różne ekrany i był problem ze zwijającymi się krawędziami ekranu. Co do powierzchni to polecam rownież matt gray. Lepsze odwzorowanie barw i czerni. Biały może wydawać się lepszy, ale tylko na krótką metę.

Ja mam mocno dostosowane pomieszczenie pod projektor czyli czernie , grafity i tp. i wybór padł na biały, bezkonkurencyjnie. Z czernią się zgodzę ale jest tylko troszkę gorsza, za to z odwzorowaniem barw to się nie zgodzę. Na szarych był gorszy , obraz zdecydowanie pozbawiony dynamiki, głębi. Białego koloru po prostu nie było. Było szaro, kremowo trochę biało ale nie biało. Oczywiście wiele tkanin białych było kiepskich w tym nie pasowała mi również Adeo Vision White, było za jasno. Niektóre świeciły mocno po oczach , niektóre dawały efekt niebieskiej poświaty. Paradoksalnie moi znajomi sugerowali mi szary na próbach ale tylko jak była sama szara powierzchnia, kiedy były obie kilka osób postawiło na białą.

Zapytałem o to ponieważ na etapie wyboru w salonach zdania były 50/50 ale już interpretacje mnie rozbrajały.

Być może sporo zależy od samego materiału, projektora i pewnie preferencji. Ja również mam pomieszczenie dedykowane do kina i biały ekran w ogóle się nie sprawdził.

Pytam bo przerzuciłem sporo powierzchni jeśli nie większość dostępnych na rynku , robiłem wiele prób w pomieszczeniu, pomalowane , niepomalowane , pomalowane w części itp. A wybór padł na białą

Nie mam jakiegoś mega ciśnienia że to ma być powierzchnia ta albo tamta - wiesz - jak byśmy zaczęli bić pianę to dyskusja była by podobna do tej dotyczącej wyższości plazmy nad LED'ami :) A konkretnie to jest mniej więcej tak, że to ekran dopasowujesz do projektora a nie projektor do ekranu i to jest podstawowa zasada. Każdy z nich ma jakiś tam współczynnik odbicia GAIN, a do projektorów, które mają wysokie ANSI stosujemy ekrany o niższym GAIN'nie, więc może masz projektor o niskim ANSI i stąd twoje (słuszne zresztą) ukierunkowanie na wybór białego ekranu. Mój Panasonic PTAE900 który już przekroczył 3500 wyświeconych godzin jest właściwie nie do oglądania na szarym ekranie, i pewnie na białym było by lepiej o 100%, ale np. taka Optoma HD33 (nowa) na białym ekranie aż razi po oczach - no chyba, że siedzimy jakieś 6 metrów od 240cm (w podstawie) ekranu to jest OK, ale bliżej to tak wali po gałach, że nie da się tego oglądać, a do tego jest "mleko" którego na szarym ekranie nie ma. Przetestowałem to na tej Optomie i w domu i u klientów na lewo i prawo (Ekrany białe od Optomy i szare Taga i Kauber). Co do tej Optomki HD300X to fakt - jest ona o 1000 PLN'ów tańsza od HD33 ale ma mniejsze ANSI o 200 jednostek i mniejszy kontrast o 2000 jednostek co może nie ma aż takiego znaczenia przy zwykłym oglądaniu filmów czy m jak miłość w TV:), ale ma spore znaczenie w 3D gdzie przy o 200 ANSI mniej i słabszym kontraście, a dodatkowo przy założeniu okularów, które też przyciemniają obraz może być to już spora różnica w komforcie oglądania, a zwłaszcza po wyświeceniu 1000-1500 godzin.

Zapytałem o to ponieważ na etapie wyboru w salonach zdania były 50/50 ale już interpretacje mnie rozbrajały.

Bo wiesz, można opowiadać o rzeczach (sprzętach), które się widziało i instalowało, a można opowiadać o tym co się słyszało od kogoś i wyczytało z gazet i na swój sposób je interpretować. Ja nie wypowiadam się na temat sprzętów i urządzeń których nie widziałem bądź nie słyszałem . Tych Optom zamontowałem już z 6 czy 7 sztuk na białych i na szarych ekranach, i na ścianach malowanych zwykłą szara farbą z mieszalni. Jeśli masz np. NEC'a czy Mitsubishi OK, ale ja nie znam tych projektorów i pewnie jest tak jak piszesz --> na białym lepiej :), ale może jakbyś miał HD33 .... kto wie

Pewnie masz rację, ja jednak używam sony HW20 który ma znamionowo 1300 ANSI ale w praktyce jest bardzo jasny. W wielu testach to samo o nim piszą , a mimo to podpasował mi biały. Przez większość testów biały oślepiał wręcz i fakt że z początku szare powierzchnie wydawały się lepsze, ale w końcu udało się znaleźć ustawienia projektora które na białym spowodowały opad szczęki. Ale tylko na jednej powierzchni. Mnie raczej denerwowało że w sklepach dość zero/jedynkowo podchodzono do tego czy biały czy szary czasem nawet bez zapytania o warunki pomieszczenia, dlatego kupiłem ekrany tam gdzie najbardziej rzetelnie mi doradzono. Mogę tylko polecić każdemu przetestowanie powierzchni przed zakupem, bo na podstawie lektury forum wybór byłby zły.

• 4 tygodnie później...

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Zdecydowałem się na Optomę HD33. W zasadzie kupowałem rzutnik bez zapotrzebowania na 3D, ale jeśli niemal w tej cenie może być i dobra jakość, full hd i 3d to bardzo mnie to ucieszyło.

Co do ekranu - z tego co sprawdziłem najlepsza rekomendacja (Adeo) nie robi ręcznie rozwijanych ekranów pod swoją marką (tylko jako 'Cyber'). Musi być u mnie ręcznie rozwijany, bo za późno już na zrobienie elektryki w ścianie, a wiszący kabel też nie wchodzi w rachubę. Najwyżej będę wymieniał ten ręczny ekran co kilka lat, jak się będzie marszczył.

W każdym razie, czy ten 'Cyber' też jest warty polecenia?

Patrzę na nie w internecie, ale nikt nigdzie nie pisze jaką to ma powierzchnię. Czy tu w ogóle jest jakiś wybór, czy szukać ręcznych ekranów u innego producenta?

Dodam, że rzutnik będzie wisiał 3m od ekranu w pokoju dziennym (praktycznie 1 ściana to okna, pokój malowany na biało); w zasadzie używany będzie tylko do kina i tylko po zachodzie słońca.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za komentarze

• 2 lata później...

Widzę, że najbardziej polecane były ekrane Adeo. Nadal tak jest? Chciałbym kupić ekran firmy, która jest sprawdzona i będzie z nią żadnych problemów. Widziałem, że duży wybór jest na stronie ekranownia.pl tylko nie wiem, na jaki się zdecydować i czy w ogóle ta firma. Poszukuję ekranu do średniej wielkości pokoju do oglądania meczów.

Zdecydowałem się na Optomę HD33

doskonaly wybor, teraz, tylko ogladac... ogladac ...i odkladac ja jakiegos soniacza :)

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Zdecydowałem się na Optomę HD33. W zasadzie kupowałem rzutnik bez zapotrzebowania na 3D, ale jeśli niemal w tej cenie może być i dobra jakość, full hd i 3d to bardzo mnie to ucieszyło.

Co do ekranu - z tego co sprawdziłem najlepsza rekomendacja (Adeo) nie robi ręcznie rozwijanych ekranów pod swoją marką (tylko jako 'Cyber'). Musi być u mnie ręcznie rozwijany, bo za późno już na zrobienie elektryki w ścianie, a wiszący kabel też nie wchodzi w rachubę. Najwyżej będę wymieniał ten ręczny ekran co kilka lat, jak się będzie marszczył.

W każdym razie, czy ten 'Cyber' też jest warty polecenia?

Patrzę na nie w internecie, ale nikt nigdzie nie pisze jaką to ma powierzchnię. Czy tu w ogóle jest jakiś wybór, czy szukać ręcznych ekranów u innego producenta?

Dodam, że rzutnik będzie wisiał 3m od ekranu w pokoju dziennym (praktycznie 1 ściana to okna, pokój malowany na biało); w zasadzie używany będzie tylko do kina i tylko po zachodzie słońca.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za komentarze

Pierwsze słyszę zeby Adeo nie robiło ekranów recznie rozwijanych pod swoja marką.... zajrzyj na:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli masz białe ściany to radziłbym powierzchnię szarą , z adeo to Reference Grey ( gain 0.9).... Przy białej powierzchni ekranu ( czyli wyzszym gainie) więcej światła proja zostanie odbite od ekranu , dalej ta wieksza ilość światła powędruje na jasne sciany które ponownie odbija to światło ( bardzo) i finalnie bardzo duzo tego światła proja ( odbitego od ekranu i jasnych scian) powróci na ekran powodujac spadek kontrastu , mydło w obrazie i jeszcze bardziej szare czernie.... Bardzoooooooo nieprzyjemny widok.....

Po drugie ta optoma ma zdaje się 1800 ansi lumenów, wiec ogladanie jej na białej powierzchni i przy jasnych scianach to tylko w okularach spawalniczych... :) ;)

I jeszcze jedno... sprawdź osobiście przed zakupem jak swieci hd33 bo nie wiem jak z efektem tęczy .... jedni go widzą, drudzy mają to szczęście i nie widzą...to tak jak z migotaniem plazm... :);)

Widzę, że najbardziej polecane były ekrane Adeo. Nadal tak jest? Chciałbym kupić ekran firmy, która jest sprawdzona i będzie z nią żadnych problemów. Widziałem, że duży wybór jest na stronie ekranownia.pl tylko nie wiem, na jaki się zdecydować i czy w ogóle ta firma. Poszukuję ekranu do średniej wielkości pokoju do oglądania meczów.

Ekrany Adeo to bardzo dobry stosunek cena/jakość....

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Osobiście polecam Adeo, sam mam od paru lat elektryczny i nic się nie dzieje. Adeo robi ręczne ekrany na korbę,może to śmiesznie wyglądać ale zapewni niezmienność powierzchni (równomierny system zwijania i rozwijania )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.