Skocz do zawartości
IGNORED

Stare modele Krella i Meridiana

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

no i nie słyszałem, żeby CDM12 przynajmniej stosowany w siedemnastkach i wyżej przez Marantza był szczególnie awaryjny, a przed zakupem pytałem tu i tam. Myslę, że z tymi niesprawnymi transportami w przypadku obszaru w jakim się tu poruszamy to gruba przesada - można miec oczywiście pecha i zawsze warto posprawdzać najpierw co się da.

CDM12 był stosowany przez Levinsona, Proceed, AudioAero, Jolida, Cary, Krell, Micromega i móstwo innych firm. Także ilość Meridianów na wtórnym rynku porównywałbym raczej do tych firm niż masowo sprzedawanych Marantzów.

Pzdr.

Najtanszy Krell to KAV-250 (napęd philips), używany można kupić za około 7kzł, chociaż na ebay'u widziałem za 1000 euro. Droższy i lepszy to KAV300 (teac) za 10kzł (niedawno był w combicie). I najnowszy 280cd też za około 11kzł.

Sorry, że off topic, ale myślę że to spodaoba się disco :-) :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

zyzio jak zwykle aktywny:) dzieki stary ale moja jest prawie identyczny:) poki co chce go zmienic ale na cos lepszego nie na podobny w gre wchodzi 1560 a swoja droga chetnie porownam go z twoim Rotelem i niezle bys sie zdziwil gdybys go posluchal... choc jak zwykle i tak wszystko zalezy od calosci systemu...

• 4 tygodnie później...

Pozwolicie, że odświeżę wątek...

Właśnie trafia się do odsłuchu u mnie na miejscu (czyli w Gdańsku) 506.20 (a właściwie 506.18 upgrade'owany do 20) za 4000 złotych cyt."do lekiej negocjacji". Problem w tym, że według sprzedającego zaczyna na nieco zdewastowanych płytach gubić tracking - znaczy laser powoli odmawia posłuszeństwa. No i tutaj pytanie: czy wiecie jaki to model lasera i czy jest osiągalny w Polsce? Zadzwoniłem do serwisy dystrybutora i jak usłyszałem koszt wymiany, to mi włosy z lekka stanęły dęba na głowie - ok. 800 złotych!!

Jakbym wiedział jaki to laser i byłby możliwy do dostania w Polsce, to sam bym go wymienił - 2 lewych rąk nie mam, wkrętak wiem jak trzymać, a i lutownicę od czasu do czasu biorę do ręki...

• Redaktorzy

To jest napęd Pioneera, one same kosztują 300 czy więcej zlotych. Proste - powiedz że weźmiesz ale musisz od razu serwisować, i niech ci gość spuści o 1000...

Taka też była moja pierwsza myśl... Cóż, zostaje tylko posłuchać czy wogóle to sprzęt dla mnie (chociaż przy mojej obecnej Yamaszce 593 wątpliwości wielkich co do wyniku odsłuchu nie mam :) ) no i negocjować cenę.

Dzięki Józwa.

W meridianie 506 jest napęd pchilipsa cdm12.1, jeśli przeskakuje to należy przemyć mechanizm i nasmarować .

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

• Redaktorzy

Na pewno Philips? Byłem pewien że tam ten odwrócony talerzyk Pioneera założyli, a Philipsa dawali do nowszej serii 507/588. Jeśli to byłby Philips, to wyrzucić, kupić nowy za 100 złotych, i cześć.

Właśnie przegrzebałem trochę stron na necie i wychodzi, że to jednak 12 Philipsa - większość źródeł podaje, że to 12.4, kilka, że 12.5 (głównie te, które piszą o 506.24), w jednym miejscu widziałem wpis o CDM 4 Pro (ale to jakaś strona indywidualna, może się człowiek pomylił, a może faktycznie jakaś pierwsza seria miała CDM4Pro), a jeszcze w jednym, że 506-tkę można sterować pilotem od CD Philipsa - co też sugeruje, że to napęd Philipsa.

A może jest tu ktoś odważny z 506-tką, kto byłby skłonny otworzyć sprzęt i spisać co tam napisali na napędzie? :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.